Aftimmeren zolder

aftimmeren zolderAlle tips voor de doe het zelver om je zolder af te timmeren. Voor het aftimmeren zolder zijn namelijk 2 manieren.

Aftimmeren zolder

Je kunt de zolder zelf helemaal gaan uittimmeren of je kunt een timmerman vragen om dit te doen voor je. In beide gevallen kun je kiezen voor een kant-en-klaar systeem wat kostbaar is of een systeem met gipsplaten en rachelwerk wat zeker ook een overweging waard is. Bekijk hier de kosten van het aftimmeren van de zolderExtra ruimte maken

zolderMocht je nog aanpassingen willen maken (in de toekomst) aan je zolder dan is dit het moment om die ook te doen of laten doen. Denk hierbij aan een dakraam of dakkapel. Dus het afwerken van de zolder doe na (of gelijk met) de dakisolatie en een eventuele dakkapel. Pas dan begin je met het aftimmeren van de zolder. Verwijder eerst alle oude materialen voordat je begint met je plannen en het klussen. Dit doe je omdat:
Je dan weet of de materialen van je dak nog goed zijn.
Het plafond zou anders onnodig laag worden.

Afwerken zolder

Een dakkapel wordt vaak aan een bedrijf uitbesteed. Vervolgens zijn er veel huiseigenaren die zelf de hele zolder gaan aftimmeren. Maar hoe ga je dan zelf je zolder aftimmeren? Dat is van meerdere zaken afhankelijk en die laten we je hier zien.

Zolder aftimmering

Het isoleren en afwerken van je zolder kan op 2 manieren:
Toepassen van een alles in 1 oplossing, dit is duurder maar vaak sneller
Handmatig alles uittimmeren, dit is goedkoper maar kost dus meer tijd

Als je zelf alles gaat doen dan zoek je waarschijnlijk naar tips en voorbeelden. Als je via google zoekt naar die kant en klaar systemen voor het afwerken van de zolder kom je best veel tegen.

Wat je kiest is afhankelijk van:
Budget, optie 1 zal sneller maar duurder zijn als je het zelf doet. Als je een vakman moet betalen kan de tijdswinst van optie 1 de hogere aanschaf van de materialen opheffen.
Afwerkings behoefte, Als je alleen tevreden bent met strak stucwerk zonder naden dan moet je zelf meer uittimmeren. Je kan nog steeds wel een snel isolatiesysteem kiezen maar gipsplaten moet je uitrachelen zodat je een mooie vlakke onder constructie hebt. Deze dient als basis voor de gipsplaten.
Snelheid, optie 1 is vaak sneller dan 2.
Dikte van het totale pakket, Als je alles handmatig afwerkt dan kun je het systeem meer op de bestaande constructie van balken en gordingen aanpassen. De kans is groter dat je een minder ‘lompe’ en dikke bouwafwerking krijgt.
Oppervlakte, Ga je heel veel m2 dakoppervlakte isoleren dan kan een goed bedacht eigen systeem efficiënter zijn dan een kant-en-klaar pakket.

aftimmeren zolder

Dak afwerken

Het dak afwerken moet op een goede basis. Zorg er dus voor dat je onder constructie waartegen je aftimmert, dus de dakconstructie, stevig en houtrot vrij is. Je kunt vervolgens met een aantal materialen aan de slag.

Gipsplaten schuin dak

Gipsplaten zijn goedkoop in aanschaf maar duurder om heel strak af te werken. Daarbij is het lastig als je ze tegen een schuin dak moet aanbrengen met vreemde hoeken. Je kunt ervoor kiezen om alleen de naden te vullen en dan te sauzen. Dat is voor een zolder vaak prima maar echt superstrak krijg je het daar niet mee. Dan zal je echt de gehele oppervlakte zelf moeten stuccen of een vakman hiervoor inhuren. Het spreekt voor zich dat het daarmee relatief duur wordt.

Doorbuiging aftimmering

Bij de zolder verbouwen is het belangrijk dat het ook over een paar jaar nog mooi is. Een veelgemaakte fout is een rachelwerk (latten en regels) waarbij de hart-op-hart maten te groot zijn. Doordat hierbij je latten te ver uit elkaar zitten kun je de gipsplaten niet vaak genoeg vastzetten. Hierdoor zullen deze na verloop van tijd door gaan buigen. Dit is lelijk en zonde van het werk. Ga uit van maximaal 40 centimeter hart-op-hart.

Metalen rachels/ Metal stut

In plaats van hout kun je ook voor metalen rachels kiezen. Breng metalen rachels haaks aan op de balklaag. De afstand tussen de metalen rachels moet hart-op-hart ook weer maximaal 40 cm zijn. Dit om doorzakken van de plafondplaten te voorkomen.

Electra

Voordat je het plafond helemaal aftimmert zorg je ervoor dat alle electra buizen en lichtpunten aangebracht zijn. Nu kun je nog makkelijk allerlei zaken wegwerken achter het timmerwerk.

Aftimmeren zolder

Een zolder aftimmeren kost veel tijd maar is niet moeilijk. De perfecte klus om zelf te doen dus. Als je dit laat doen dan kost het veel uren en dus geld aan de klusser/ vakman. Een aantal klustips:

Begin met de minder zichtbare plaatsen om te oefenen. Hiermee bedoelen we de nette afwerking van deze aftimmering. Dit lijkt heel makkelijk maar als je het voor het eerst doet moet je echt wel even oefenen voor een nette afwerking.

Zorg er bij gipsplaten voor dat je met zijn tweeën bent. Je komt altijd handen te kort.

Bedenk een goed ontwerp voor het aftimmeren van je zolder. Deze investering in tijd verdien je terug door een handige manier van verbouwen

Meer ruimte

Na de zolder verbouwing heb je voor je gevoel meer ruimte omdat de zolder echt bruikbaar is geworden en vaak ook een stuk warmer want door de isolatie is hij warmer in de winter en koeler in de zomer. Met meer daglicht op zolder kun je het echt een toevoeging op je huis maken en dat geeft vaak ook een stukje meerwaarde bij eventuele verkoop.


Zolder kosten

verbouwen zolderEen duidelijke opgave van de kosten helpt om duidelijkheid te geven over wat mogelijk is binnen je budget.

Bekijk hier de zolder kosten >>


Deze informatie in andere bestandsformaten:
“Aftimmeren
“Aftimmeren
“Aftimmeren
“Aftimmeren

Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Reacties

  1. Hoi Peter,

    Ik las ook je tips over de vaste trap naar zolder maken. Daarom heb ik me meteen ingeschreven voor de tips over verbouwen. Vooral de kosten van de verbouwing wil ik beperken want ik heb niet veel geld helaas.

    groet, Carla

Bedankt voor je reactie!

*