Betonvloer

nieuwe betonvloer in huisBij oude huizen is de vloer op de begane grond meestal niet geïsoleerd. Als je die wel wilt isoleren en een betonvloer wilt storten zijn er grofweg 2 mogelijkheden. Ontdek ze hier!

Vooral als je graag vloerverwarming wilt aanleggen is vloerisolatie echt een must. Vaak ligt er in een (groot) deel van de woning al een betonvloer. Helaas is die dus niet geïsoleerd en ook niet vlak. Het andere deel is dan van hout. De houten vloer en de huidige betonvloer kun je verwijderen en dan een nieuwe vloer storten. Hieronder vind je hoe de opbouw van dat pakket moet worden en hoe dat nu werk: een betonvloer maken en direct de begane grond vloer isoleren.

Betonvloer

De houten vloer kan ook gewoon niet meer voldoen, hij buigt door, hij kraakt en je wilt een stevigere vloer. Dan kan een beton de oplossing zijn voor jouw probleem. Natuurlijk is deze redelijk rigoreuze oplossing ook anders aan te pakken. namelijk door het verbeteren van de houten vloer en van onder te isoleren als je erbij kunt is ook een goede vloer te maken.

Vocht weren die door de vloer komt

Vaak zie je bij oude huizen ook vochtige situaties ontstaan bij houten en betonvloeren. Dit is ongezond voor je en de balken en vloerdelen rotten erdoor. Schimmels en ongedierte liggen op de loer, die gedijen bij dit klimaat. Dit kost geld om te verhelpen. Als je de woning gaat isoleren wordt dit probleem veel groter omdat het vocht in de woning dan steeds moeilijker weg kan. Dus door het oplossen van de koude gevel en dak krijg je er een ander (soms groot) probleem voor terug. De begane grond vloer isoleren en ventilatie horen daarom echt bij elkaar.

Dit probleem kun je ook opheffen door het juiste vloerpakket aan te brengen.

Welke manieren zijn er om de begane grondvloer te isoleren?

Er zijn grofweg 2 opties voor het vloerpakket, optie 1 is:
– aanbrengen van een vlak zandpakket van een paar cm
– folie
– EPS/ piepschuim
– beton storten
– (folie)
– nog een laag isolatie
– vloerverwarmings leidingen
– cement dekvloer of gietvloer

optie 2 is:
– zand
– folie
– EPS/ piepschuim
– beton
– vloerverwarming leidingen
– cement dekvloer of gietvloer

Betonvloer isoleren

Je kan dus kiezen om er wel of niet vloerisolatie onder èn boven de betonvloer aan te brengen. Dit wordt gedaan om dat je dan sneller de ruimte warm kunt stoken omdat je niet eerst het hele betonpakket hoeft te verwarmen. Dan wordt eigenlijk aan het principe van vloerverwarming voorbij wordt gegaan. Bij vloerverwarming wil je namelijk zo continu mogelijk stoken. Anders dan bij radiatoren laat je het ’s nachts de woning niet te veel afkoelen omdat het met vloerverwarming te lang duurt voor het weer behaaglijk is. Dit principe noemt men ook wel warmteaccumulatie. Het beton werkt als een soort buffer voor warmte, die beton blijft namelijk lang warm en dat is comfortabel. De 2e optie is daarom beter dan de eerste. Zorg wel voor een hoge isolatiewaarde en een goede drukvaste isolatie onder de betonvloer.

Gebruik geen PUR als vloer isolatie vanwege gezondheidsrisico’s

Bezuinigen op isoleren?

Bezuinig nooit op isolatiemateriaal, een veel betere isolatielaag kost maar een paar euro per m2 meer en natuurlijk kost het niet meer arbeid. Die extra investering heb je zo terugverdiend.Prijs aannemer

aannemer prijs Door het vergelijken van de prijzen van aannemers kom je er achter wie het beste aanbod heeft voor jouw verbouwing.

Bekijk de kosten >>
Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Reacties

 1. Steve Montroos zegt:

  Geachte heer, mevrouw,

  Graag ontvang ik een offerte voor het volgende:
  Over een bestaande betonnenvloer vloer van 100 m2;
  Isolatie, vloerverwarming betonnenvloer en afwerkvloer.
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Steve Montroos

Bedankt voor je reactie!

*