Dubbel glas

dubbel glasDubbel glas geeft meer comfort en bespaart energiekosten. Je verdient je investering dus terug en dat is vaak toch wel goed om te weten als je investeert in je huis met dubbele beglazing.

Besparen met dubbel glas

Bekijk de dubbel glas kosten


Dubbel glas plaatsen

dubbel glasWat komt er allemaal kijken bij het vervangen van enkel glas door dubbel glas? En kun je zelf dubbel glas plaatsen of kun je dit beter laten doen? Dit zijn terechte vragen en we gaan die in dit bericht allemaal bekijken en ook rekenen aan de besparing van dubbel glas.

Praktijkvoorbeeld

Harm en Jolien wilden dubbel glas want ze hadden enkel glas in de kozijnen. En nu ze het idee hebben moet het ook snel gebeuren want hoe sneller het warmer is door het glas hoe sneller ze gaan besparen. Maar zover is het nog niet. Ik ben met Harm en Jolien meegegaan voor de bouwkundige keuring van het huis dat ze wilden kopen. Het was een mooi maar wel oud huis en het had nog deels enkel glas.

Glas vervangen

Ze wilden dat misschien zelf gaan vervangen dus tijdens de keuring hebben we daar speciaal naar gekeken. Het leek me handig om hier ook het 6 stappenplan te geven voor dubbel glas in je huis.

Stappenplan

”☑” 1. Zijn de kozijnen nog goed (genoeg)? of zijn nieuwe kozijnen slimmer?
”☑” 2. Ga je zelf dubbel glas plaatsen of laat je het doen?
”☑” 3. Goedkoper omdat de buren meedoen?
”☑” 4. Wanneer dubbel glas vervangen?
”☑” 5. Prijs dubbel glas

Besparen

Het huis wordt niet alleen comfortabeler maar de kostenbesparing is ook interessant. Dubbele beglazing is een simpel principe; het heeft een laag lucht of een speciaal gas daartussen. Dit principe van stilstaande lucht isoleert goed omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft. Daardoor wordt er minder warmte naar buiten doorgegeven. De lucht in de tussenruimte tussen de dubbele beglazing moet zo droog mogelijk zijn, omdat anders condensatie zou optreden.

Hoe goed isoleert dubbel glas?

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een zogenaamde U-waarde. De U-waarde van dubbel glas in HR++ uitvoering is dus lager dan 1,2 (dus bv 1,1) en hoe lager dit getal is hoe beter. (dus je wilt liever 1,0 dan 1,1). Het dubbele glas van vroeger isoleerde een stuk slechter en had een U-waarde van meer dan 2,0. Dit komt omdat er toen geen speciaal gas tussen de glasbladen zat maar gewoon lucht en omdat er ook nog geen coating op de glasbladen zat.


U-waarde
De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van een bouwproduct geeft aan hoe goed het isoleert. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het isoleert en hoe meer geld je bespaart op de stookkosten. De eenheid is W/m2.K drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe minder warmte (uitgedrukt in Watts) er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil naar buiten gaat.

R-waarde
De R-waarde (warmteweerstand) is de omgekeerde waarde van de U-waarde. Zo staat een U van 0,57 gelijk aan een R van 1/0,57= 1,75.

Praktijk
In de praktijk zijn ook de aansluitingen van dit materiaal op de andere bouwmaterialen erg belangrijk om die hoge isolatiewaarde te bereiken. Kieren en tocht voorkomen in de uitvoering zijn dus erg belangrijk.

Video dubbel glas

Gewoon dubbel glas of HR++

Je begrijpt dat HR++ beter is dan HR+ en HR beglazing. Hoe meer plussen hoe beter het glas isoleert en hoe meer energielasten je bespaard. Op dit moment is HR++ de meest gekozen glassoort door mensen.

Soort

De vraag of je HR, HR+ of HR++ glas hebt kan nogal lastig te vinden zijn. Feitelijk wordt het glas niet door ieder bedrijf onder precies dezelfde namen verkocht. Per 1 juli 2008 is de HR-classificatie gewijzigd voor producenten die glas leveren met een KOMO-keur. Vanaf die 1 juli 2008 wordt het glas ingedeeld op basis van de daadwerkelijk behaalde isolatiewaarde van de desbetreffende beglazing.

Verschillen

Gewoon HR glas heeft een U-waarde van 2,0 tot 1,7 en je las al op Verbouwkosten dat een lage U-waarde beter is dan een hoge U-waarde. Bij HR+ glas geldt dus een lagere een U-waarde, namelijk van 1,6 tot 1,3. Die meest gekozen soort HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2 W/m2K of nog een stuk lager.

Samengevat

HR: U-waarde 2,0 - 1,7 HR+: U-waarde 1,6 - 1,3 HR++: U-waarde 1,2 - lager (bv 0,9) 3 dubbel glas heeft een nog betere/ lagere U-waarde van 0,6 Voor meer technische informatie bekijk je de norm NEN-EN 1279-5:2005+A2:2010 en Glas voor gebouwen - Isolerend glas - Deel 5: Conformiteitsbeoordeling

dubbel glas

Nieuwe kozijnen of niet?

Als je dubbele beglazing wilt hebben in je huidige houten kozijnen dan kan dat bijna altijd en dat is het goede nieuws. Maar of het altijd slim is moet ontkennend worden beantwoord. Als de kozijnen slecht zijn en binnen nu en 5 jaar vervangen moeten worden dan is investeren in dubbele beglazing in die oude houten kozijnen niet slim. Nieuwe kozijnen moet je dan wellicht naar voren halen in de planning, en ja, dat kost helaas een stuk meer dan alleen dubbele beglazing. Wellicht is het verstandig om dan niet alle kozijnen tegelijk te doen maar te beginnen in de warme
ruimtes zoals de woonkamer, keuken en de slaapkamers van de kinderen.

Zelf dubbel glas plaatsen of laten doen?

Als je zelf handig bent is dubbele beglazing plaatsen best te doen. Vooral als het op de begane grond is bij niet al te grote glasoppervlakten. Test het met een klein kozijn die niet direct in het oog springt en eindig met de grote lastige kozijnen zodat daar de dubbele beglazing het mooiste geplaatst wordt. Bij grote ruiten moet je ook om kunnen gaan met zwaar dubbel glas. Let er daarnaast op dat bij eventueel latere glasbreuk het kan zijn dat de leverancier geen garantie geeft omdat je het zelf geplaatst hebt.

Stappenplan dubbel glas plaatsen

Als je het zelf gaat doen dan is dit de volgorde:
”☑” 1. uitzoeken hoe dik het glas kan zijn zodat het in de sponning past;
”☑” 2. glas opmeten;
”☑” 3. dubbel glas bestellen;
”☑” 4. glas verwijderen;
”☑” 5. controleer op houtrot;
”☑” 6. sponning uitfrezen of sponningslat aanbrengen;
”☑” 7. glas plaatsen met band en glasblokjes;
”☑” 8. kitten;
”☑” 9. klaar!

Dikte raamhout

De draaiende delen (raamhout) is veel slanker van vormgeving dan het kozijnhout. In een kozijn kun je altijd dubbel glas plaatsen omdat je genoeg mogelijkheden hebt om het hout verder uit te frezen. Raamhout is soms te dun om het nog verder uit te frezen. Let daarop. Als het niet kan dan zul je ook het raamhout moeten vervangen.

Bestellen

Als je glas gaat bestellen denk je niet direct aan het plaatsen. Let op het gewicht van dubbel glas want bij grote ramen is dat wel belangrijk. Dubbel glas is namelijk behoorlijk zwaar. Let er altijd op of het dubbel glas niet te zwaar is voor het raam(pje). Het zou zonde zijn om al het werk te doen en er dan achter te komen dat het hout echt onderbemeten is.

Laten plaatsen

dubbel glasNatuurlijk kun je ook gewoon alles uitbesteden aan een specialist. Die doet dat sneller en waarschijnlijk ook wat veiliger. Want dubbele beglazing plaatsen blijft natuurlijk een precisie werkje want je moet met glas werken.

Kwaliteit

De kwaliteit van een mooi geplaatste ruit dubbel glas is niet zozeer afhankelijk van het glas zelf maar veel meer van de vakman die het plaatst. Een goede glaszetter plaatst zorgvuldig, houdt rekening met de fixatie van de glasblokjes (vooral bij te openen delen), werkt netjes en besteed aandacht aan de details. De grootste brancheorganisatie, vakgroep GBO, voor glaszetters verenigd de glaszetters in ons land. GBO is dé brancheorganisatie voor
bedrijven actief in de glassector en je zou moeten navragen of de glaszetter die je kiest het bewijs van lidmaatschap hiervan kan overleggen.

Goedkoop dubbel glas

Bij zoveel verbouwingen geldt dat je geld bespaart als je samen kunt werken met je buren die ongeveer dezelfde vraag hebben. Als zij namelijk ook een paar ramen hebben waar dubbele beglazing in moet dan kan de leverancier efficiënter werken en groter inkopen bij zijn leveranciers en dat scheelt dus geld. Jij mag daar vast deels van mee profiteren!

Wanneer vervangen?

De zomer is de beste periode om je ‘huis open te maken’ zou je denken. Nou ja, dat is ook wel zo omdat je dan het minste kans hebt op regen en kou in huis maar er zijn ook nadelen aan dubbele beglazing laten plaatsen in de zomer. Als het nog winter moet worden en je hebt net een huis gekocht dan kan de overlast van een beetje kou in huis worden genivelleerd met lekker ‘warme’ dubbele beglazing voor de winterperiode.

Hoe goed is het hout nog?

Als het hout niet goed meer is (lees: te rot is) dan ontkom je er helaas niet aan om de kozijnen mee te vervangen of laten vervangen. Deeloplossingen met veel herstelwerk is niet fraai en de rotte plekken komen vaak toch weer terug. Het vervangen van de onderdorpel kan een prima tussenoplossing zijn. Bezuinigen hierop is vaak zonde van het geld en de moeite. Nieuwe kozijnen kosten echter veel geld dus als je ze kunt laten herstellen dan is dat vaak een prima oplossing.

Driedubbel glas

Want ‘het beste van het beste’ is soms gewoon te duur als je zo je hele huis wilt verbouwen en onderhouden. Het is met het budget toch vaak een keuze maken in prijs-kwaliteit. En dat is net zo bij dubbel glas, want je kunt bijvoorbeeld wel kiezen voor het nieuwste driedubbel glas maar dat is relatief erg duur terwijl gewoon HR++ dubbel glas al erg goed isoleert tegen veel lagere investeringskosten.

Kostprijs

De prijs van dubbel glas voor leveren inclusief monteren bevindt zich tussen de 50 en 200 euro per m2 glasoppervlakte. Dit is een grote bandbreedte vanwege een aantal oorzaken. In de onderstaande tabel zie je prijsindicaties voor het plaatsen van dubbel glas en andere soorten.

Glas U-waardeGlasPlaatsenTotaalkostenGasbesparingKostenbesparingTVT
Enkel glas5,8 W/m²K€ 20€ 50€ 700 m3€ 0-
Dubbel glas2,9 - 2,5 W/m²K€ 60€ 60€ 12013 m3€ 913
HR glas2,0 - 1,7 W/m²K€ 65€ 60€ 12516 m3€ 1111
HR+ glas1,6 - 1,3 W/m²K€ 70€ 60€ 13021 m3€ 149
HR++ glas1,2 - 0,9 W/m²K€ 75€ 60€ 13523 m3€ 159
Drie dubbel glas0,9 - lager W/m²K€ 110€ 70€ 18025 m3€ 1611

De terugverdientijd van HR++ dubbel glas (meest gekozen) ten opzichte van enkel glas zit dus circa tussen de 7 en 12 jaar. In een gemiddelde rijwoning zorgt vervanging van enkel glas door HR++ glas voor een besparing van behoorlijk wat m3 gas per jaar.

De kosten zijn inclusief:
”☑” Stelblokjes
”☑” Tochtband
”☑” Kit
”☑” Afvoeren eigen afval
”☑” Arbeid

Let op: In deze kosten zitten niet de werkzaamheden van:
– Oud glas verwijderen
– Afvoeren
– Aanpassing aan ramen en kozijnen (zoals versterkingen of houtrot reparaties)
– Aanpassingen aan hang- en sluitwerk
– Nieuw schilderwerk

Besparing

We kunnen nu dus ook de terugverdientijd uitrekenen voor als je dubbel glas laat plaatsen van je woning upgrade van oud dubbel glas naar HR++ of driedubbel glas.

Besparing door dubbel glas in plaats van enkel glas

Rekenvoorbeeld 1:Je hebt 14 m2 enkel glas en wilt dit allemaal laten vervangen door dubbel glas in HR++ (meest gekozen).

Enkel naar dubbel glasVan enkel naar dubbel
Situatie: er moet al geschilderd worden dus deze kosten nemen we niet mee in het bepalen van de terugverdientijd.
Investeringskosten: 14 m2 X €130,- = € 1.820,- eenmalig
Jaarlijkse besparing 14m2 x € 14,- = € 196,- per jaar
Terugverdientijd: € 1.820/ € 196 = 9,3 jaar
Gasbesparing: 14m2 HR++ in plaats van enkel glas * (gas besparing daarvan) 23m3 =322m3 gas per jaar

Conclusie: na 9,3 jaar heb je de investering terugverdiend en ga je pas ‘echt geld verdienen’ met je investering in dubbel glas. Daarnaast zal het condens op de ruiten en de vochthuishouding echt sterk verbeteren en bij koude winters of een woning in het (koudere/ winderigere) buitengebied is je voordeel hoger.

NB 1: Uiteraard is de terugverdientijd simpeler te berekenen door uit te gaan van 1 m2 enkel glas vervangen naar HR++ glas. Dan is namelijk ook de terugverdientijd (€130/14=)9,3 jaar
NB 2: Dit is een eenvoudige terugverdientijd berekening waarbij we geen rekening houden met het rente-op-rente effect. Als je dit wel meeneemt dan is de terugverdientijd iets langer. Je geeft namelijk vandaag de euro’s uit en ontvangt ze pas terug (althans: je betaalt minder gaskosten) gedurende de komende jaren.

Besparing door drie dubbel glas in plaats van enkel glas

Rekenvoorbeeld 2:Je hebt 14 m2 enkel glas en je vraagt je af hoeveel je bespaart door er supergoed isolerend driedubbel glas in te zetten. Wat bespaart het aan gas en hoeveel aan euro’s per jaar? Uiteraard wil je dan ook weten hoe snel je deze verbetering van je woning hebt terugverdiend. De vraag is terecht want veel mensen slaan de stap van dubbel glas over en gaan direct naar driedubbel glas om fors te besparen. Kortom: we gaan dit berekenen in dit rekenvoorbeeld.

Enkel naar trippel glasVan enkel naar driedubbel
Situatie: er moet al geschilderd worden dus deze kosten nemen we niet mee in het bepalen van de terugverdientijd.
Investeringskosten: 14 m2 X €180,- = € 2.520,- eenmalig
Jaarlijkse besparing 14m2 x € 16,- = € 224,- per jaar
Terugverdientijd: € 2.520/ € 224 = 11,3 jaar
Gasbesparing: 14m2 driedubbel glas (HR+++) in plaats van enkel glas * (gas besparing daarvan) 25m3 =350m3 gas per jaar

Conclusie: na 11,3 jaar heb je de investering terugverdiend en ga je pas ‘echt geld verdienen’ met je investering in drie dubbel glas ten opzicht van je huidige enkele beglazing.
NB 1: Door te kiezen voor nog beter isolerende driedubbele beglazing (met bijvoorbeeld een U-waarde van 0,7) bespaar je meer en wordt de terugverdientijd korter als de kosten niet veel hoger worden. Goed vergelijken van glazenzetters helpt om je terugverdientijd te verkorten.

Besparing door drie dubbel glas in plaats van oud dubbel glas

Rekenvoorbeeld 3: Je hebt 14 m2 oud dubbel glas en je vraagt je af hoeveel je bespaart door er supergoed isolerend driedubbel glas in te zetten. Wat bespaart het aan gas en hoeveel aan euro’s per jaar?

Dubbel naar trippel glasVan dubbel naar driedubbel
Situatie: er moet al geschilderd worden dus deze kosten nemen we niet mee in het bepalen van de terugverdientijd.
Investeringskosten: 14 m2 X €180,- = € 2.520,- eenmalig
Wat verandert er in je huis?: Doordat je al normaal dubbel glas had (en geen enkel glas) bespaarde je ten opzichte van enkel glas al €9 per m2 beglazing. Door te upgraden van dubbel glas naar driedubbel glas is de besparing niet de volle €16 euro per m2 (nieuw driedubbel) glas maar slechts 16-9=€7 euro per m2 (nieuw driedubbel) glas
Jaarlijkse besparing: 14m2 x € 7,- = € 98,- per jaar
Terugverdientijd: € 2.520/ € 98 = 25,7 jaar
Gasbesparing: 14m2 driedubbel glas (HR+++) in plaats van oud dubbel glas * (gas besparing daarvan) (25-13=)12m3 =168m3 gas per jaar

Conclusie: na 25,7 jaar heb je de investering terugverdiend met je investering in drie dubbel glas ten opzicht van je huidige dubbele beglazing.

Slim?

Dit is natuurlijk heel lang en de vraag is of je dit zou moeten willen doen. Wanneer je hele huis al bijna een nul-op-de-meter woning is en je hebt alles al gedaan dan kun je hier zeker voor kiezen en je bespaart natuurlijk nog meer gas (beperking gebruik fossiele brandstoffen). Dus is het slim om te doen? Voor je portemonnee niet zo maar voor het milieu natuurlijk wel.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is dus niet heel erg kort zoals je ziet. Je doet deze aanpassing aan de beglazing natuurlijk ook om het milieu te helpen en een comfortabeler binnenklimaat te krijgen met minder vochtproblemen. Daarnaast verbetert de energieprestatie van je huis dus kun je een herkeuring doen waardoor het huis ook (wat) meer waard wordt. Als het je puur te doen is om een lage terugverdientijd dan kun je beter kijken naar spouwmuurisolatie.

Maar we laten het hier niet bij zitten want het voordeel is misschien wel groter dan tot nu toe lijkt. Na de termijn van de terugverdientijd (bv die 11,3 jaar van rekenvoorbeeld 2) blijf je jaarlijks besparen op je gasrekening ten opzichte van de situatie wanneer je niet zou hebben gekozen voor de upgrade van dubbel glas naar driedubbel glas. Aangezien je met dit erg goed isolerende driedubbele glas het meeste energie bespaart zal je gedurende de levensduur van glas (25+ jaar) blijven profiteren van dit voordeel. Daarbij ben je onafhankelijker van de energiemaatschappij/ Rusland en de eventueel flink hogere gasprijzen in de toekomst.

Uurloon Glaszetter

Het uurloon van een glaszetter is belangrijk wanneer je geen vaste prijs hebt afgesproken. De gemiddelde uurloon van een professionele glaszetter begeeft zich tussen de € 30 en € 40 euro per uur en dit tarief is exclusief BTW. Dit is daarnaast ook zonder het materiaal wat de glaszetter gebruikt zoals het glas zelf, kit en overige materialen. De toeslag op reiskosten kan in sommige gevallen gratis zijn maar zal sterk afhankelijk zijn van de werkelijke afstand die hij moet rijden.

Wat bepaalt de prijs van dubbel glas?

De kosten van de aankoop van dubbel glas wordt bepaald door:

”☑” De soort dubbele beglazing, HR (oud) HR+ (oud), HR++ (de standaard), Driedubbel glas
”☑” Het formaat van de ruiten (kleine delen glas zijn per m2 duurder dan grote delen glas ivm de benodigde arbeid en snijkosten)
”☑” Soort gasvulling
”☑” Zonwerende coating
”☑” Gehard/ gelaagde ruit Binnen en/ of buitenzijde
”☑” Overige speciale eigenschappen zoals geluidsisolatie

Kostenbepalende factoren

Daarnaast is de prijs ook een beetje afhankelijk van het plaatsen van het glas en de overige zaken zoals:
”☑” Het kitwerk (doet men dat zelf of besteden ze dit uit)
”☑” De lokatie van het glas (op steiger of vanaf straatniveau)
”☑” Eigen steiger, of hoogwerker plaatsen of gebruik maken van de reeds aanwezige steiger of hoogwerker van bijvoorbeeld de schilder
”☑” Klimaat, lente is ideaal; hoogzomer is warm maar goed te doen maar werken in herfst en vooral winter vereist inpakwerk met plastic en heaters.

Kwaliteit

Je leest hierboven over de schilder en heel vaak is een schilder ook glaszetter en vice versa. Door het plaatsen van de beglazing en het schilderwerk van de kozijnen, nadat het glas is geplaatst, in 1 hand te houden weet je zeker dat je bij problemen kunt terugvallen op 1 partij. Ook de afstemming van houtsoort, kit, grondverf en aflak verf (liefst 2 lagen in hoogglans van de beste verf voor buiten) zit dan bij 1 bedrijf waardoor je meestal een optimaal systeem krijgt. Je kiest dan dus echt voor de beste kwaliteit en het minste risico.


Dus meestal is ‘gewoon’ dubbel glas, HR++ glas prima voor het huis. Dat is erg goed isolerend en redelijk betaalbaar.

Beter isoleren

Ondanks dat dubbel glas veel voordelen heeft is het wel redelijk kostbaar. De productie van glas is een technisch proces en de bewerking vraagt om behoorlijk wat handwerk. Gelukkig kun je door op tijd te beginnen met uitzoeken wat geld hierop besparen. Daarover zo meteen meer maar wat bepaald nu nog meer de prijs van dubbel glas?


Prijs dubbel glas is afhankelijk van:

”☑” Aantal m2 dubbele beglazing die je wilt (hoe meer hoe goedkoper per m2)
”☑” Grootte van de ruiten (klein is duur)
”☑” Hoogte van de kozijnen (4 hoog is duurder dan de begane grond)
”☑” De tijd die je neemt met een goed prijsvergelijk

Oud dubbel glas

Als je nu wel dubbel glas in huis hebt maar erg oud dubbel glas dan isoleert dat ook niet best. Het huidige HR++ dubbel glas is het beste als je gewoon goed dubbel glas wilt. Er is bijvoorbeeld 3 laags dubbel glas of speciale gassoorten in het glas maar dat is relatief veel duurder. Oud dubbelglas is niet zo goed als HR++ maar zeker wel een stuk beter dan enkel glas. Heel grof gezegd zit de isolatiewaarde tussen enkel glas en HR++ glas in. Hoe lager de U-waarde van glas hoe beter het isoleert.

Technische informatie

Nu is het tijd om wat meer te weten te komen over de technische zaken van dubbel glas. Want wellicht wil je wel eerst de opties weten voordat je kiest voor goed HR ++ glas.

Stralingswarmte

Om de stralingswarmte vanuit je huis tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR (Hoog Rendements)-glas. Het laagje metaal is zo dun, dat het nauwelijks te zien is, het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door. Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd. Dan weet je meteen waar dat vandaan komt. Hierbij zit het verschil tussen “HR+” en “HR++” in de dikte van de argongas gevulde ruimte (spouw) tussen de glasplaten.

dubbel glas plaatsen

Opbouw

Glas met een spouw van 9mm – 12mm geldt als HR+ en vanaf 15mm mag het HR++ genoemd worden. Modern HR++ glas (5-15-4, argongas gevuld) heeft een zogenaamde U-waarde (warmte transmissie) van 1,1 W/m2K. Een veel voorkomend probleem is dat het huidige HR++ glas te dik is om in oude houten deuren en ramen te plaatsen. De leverancier die je ook de prijs geeft zal dit vanzelf constateren. Hierdoor gebruikt men voor deze toepassing soms HR+ (9-12mm argongas spouw) in draaiende delen. Of men freest de sponning uit en plaatst aan beide kanten nieuwe glaslatten.

Zonwerende dubbele beglazing

Dubbel glas kan dus ook zonwerend zijn. In gebouwen en woningen met veel glas kan door gebruik van zonwerend isolatieglas een voldoende koel binnenklimaat gecreëerd worden. Aan de binnenkant van het zonwerende isolatieglas wordt dus die flinterdunne metaallaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de zontoetredingsfactor (ZTA) laag wordt.

ZTA

ZTA is de zontoetredingsfactor die dubbel glas heeft. Het zonlicht is kortgolvig en wordt door de coating voor het grootste deel doorgelaten (ZTA = ± 63%). Zodra zonlicht op een voorwerp valt wordt het omgezet in langgolvige warmte. De coating wordt onder vacuüm op het glas aangebracht. Het werkzame metaal is zilver, maar er worden andere metalen gebruikt voor de hechting op het glas en tegen de zichtbare reflectie, bijvoorbeeld zink.

LTA

De metaallaag zorgt er ook voor dat de warmte die reeds in de woning aanwezig is als het ware terugkaatst. De metaallaagjes zijn dan dikker en uit meerdere metalen opgebouwd. De zontoetredingsfactor kan dan teruggebracht worden tot wel 20 %. De lichttransmissie (LTA) gaat dan echter naar beneden. Dit is wel genoeg technische informatie over het dubbele glas. Laten we maar weer teruggaan naar de praktijk.

Is kitwerk van dubbel glas moeilijk?

Kitwerk lijkt een simpel klusje maar als dit niet netjes gebeurt dan zul je je er altijd aan blijven storen. Daarnaast is slecht kitwerk een garantie voor vochtproblemen.

Roeden

Bij het plaatsen van dubbel glas heb je de mogelijkheid om je glasindeling te wijzigen. Roeden zijn de houten tussen regels die de aanbik fraaier maakt. Een paar roeden bij vooral een oud huis zijn een welkome toevoeging aan je huis. Dit kun je op 3 manieren doen:
”☑” 1. Echte roeden maken in je kozijn of raamhout en daarin de delen dubbelglas plaatsen;
”☑” 2. Geen roeden verdeling maken van hout maar in het dubbel glas witte kunststof roeden laten plaatsen, dit ziet er veel minder echt uit maar is goedkoper en makkelijker schoon te houden;
”☑” 3. Op die kunststof roeden weer houten latten kitten. Dan kun je de verschillen nauwelijks zien met optie 1.

Glas in lood in dubbel glas

Als je glas in lood hebt in je woning kun je dit tussen dubbelglas in laten plaatsen. Vaak is herstel van je dubbel glas dan eerst noodzakelijk. Het nadeel ervan is dat het er minder ouderwets uit gaat zien vanwege de glasplaat ervoor. De kosten hiervan zijn hoog. De meerwaarde door glas is lood is echter vaak ook aanzienlijk. Potentiële kopers kunnen hier echt verliefd op worden.

Neem de tijd

Als je haast hebt om het glas bij wijze van spreken morgen te willen laten vervangen dan betaal je waarschijnlijk te veel. Als je de tijd neemt om wat prijs voor dubbel glas te vergelijken dan zie je dat er een behoorlijke bandbreedte zit in de prijzen van dubbele beglazing!


Prijs dubbel glas

Prijs glas plaatsenDoor het vergelijken van de kosten kom je er achter wie het beste aanbod heeft voor jou.

Bekijk hier de dubbel glas prijzen >>


Deze informatie in andere bestandsformaten:
“Dubbel
“Dubbel
“Dubbel
“Dubbel

Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Reacties

 1. Henriette Zwaag zegt:

  We willen een nieuw kozijn in de achtergevel en ook nieuw dubbel glas in de ramen op de verdieping. Dat is nog enkel glas en nu beslaand ze iedere ochtend. De druppels blijven de halve dag in de gootjes onder in het glas liggen en de energielasten zijn best hoog als ik dat vergelijk met de buren. Zij hebben nu 2 jaar geleden dubbel glas laten plaatsen.

  Groetjes en dank u voor de tips.
  Henriette

  • Geen dank en dubbel glas is niet het allersnelste terugverdiend (dat is dakisolatie) maar druppels en vocht op het glas aan de binnenzijde is na de plaatsing van het dubbele glas wel verleden tijd. Succes!

 2. Henriette Zwaag zegt:

  Dat is een snelle reactie zeg, bedankt!

  Het dubbel glas doen we in eerste instantie ook echt om het wat warmer te krijgen op de verdieping zonder dat de verwarming zo hoeft te loeien. En de druppels wordt echt irritant nu het najaar weer volop begonnen is. Bedankt en het dubbele glas gaan we laten plaatsen met uw tips.

  Groetjes en dank u nogmaals voor de tips.
  Henriette

 3. Jeffrey van der Meijs zegt:

  in 3 kozijnen hebben wij ook dubbel glas nodig en ik ga nog even bedenken of ik zelf het dubbele glas ga plaatsen of ga laten doen.

  • Dubbel glas plaatsen is best zelf te doen als er de tijd is en twee rechterhanden. Let wel op met het gewicht van een ruit en vooral met het juist aanbrengen van de ventilatie om het glas in de houten spouw van het hout om vocht af te kunnen voeren en houtrot tegen te gaan. Succes met het dubbel glas plaatsen en de keuze.

 4. Bedankt voor de dubbel glas tips.

 5. Mijn dochter heeft voor één raam dubbel glas besteld dat ik zelf voor haar wil plaatsen. De ene kant heeft dikker glas dan de andere kant. Mijn vraag is: welke kant moet aan de binnenkant, de zijde met het dikke of met het dunnere glas?

  • De dikke ruit plaatst men in de praktijk aan de buitenzijde. Bij dubbel glas zie je inderdaad verschillende dikten ruiten. Vanwege geluidsdempende redenen is bij dubbelglas het aanbrengen van verschillende dikten van de ruiten namelijk gewenst. Er wordt gekozen voor meestal 4 tot 10 mm aan de binnenzijde en 5 tot 8 mm aan de andere zijde van het dubbele glas. Normaal gesproken is het buitenblad dikker en steviger dan de binnenblad om winddruk op te vangen of een voetbal. Dat is zeker het geval als het glas op vol in de wind moet worden geplaatst. De dikte die men kiest is dus naast de kosten ook afhankelijk van de druk van wind die erop blaast. Want die moet de ruit wel kunnen opvangen en het is dus afhankelijk van de afstand tot zee (stormen aan zee zijn harder meestal) en de hoogte van het gebouw en de omliggende gebouwen. Hieraan vast zitten dan weer de maximale afmetingen van het dubbel glas. Succes met het uitzoeken en plaatsen van het dubbel isolatie glas.

 6. Onze huidige woning is voorzien van dubbelglas, alleen zijn er geen ventilatieroosters ( dubbelglas is door de vorige bewoners geplaatst) is het mogelijk om ventilatieroosters te plaatsen in het glas (in de kozijnen is geen plaats voor roosters) of moet dan heel de ruit vervangen worden?

  We willen sowieso ventilatieroosters gaan plaatsen voor het ventileren.
  Ondanks dat we nu dubbelglas hebben slaan de ruiten toch aan, aan de binnenkant.

  Wordt dit een stuk vermindert als er wel ventilatieroosters zijn?

  Met vriendelijke groet,

  William

  • Dag William, om daar goed antwoord op te geven is het belangrijk om te weten of het nieuw dubbel glas is of al wat ouder dubbel glas. Je kunt in de glassponning tussen de 2 glasbladen waarschijnlijk een jaartal vinden. Over de kozijnen: zijn er draairamen of uitzetramen? Ik hoor het graag, dan krijg je inhoudelijk een reactie. Groet, Peter

 7. Hallo Peter,

  Het dubbelglas is uit 2007.
  Wij hebben zowel uizet als draairamen.

 8. Erik Mekkes zegt:

  Hallo Peter,
  Wij hebben verschillende soorten dubbel glas in onze woning. Ook HR++ volgens de rekeningen van leveranciers. Nergens kan ik een jaartal of nummer in het glas vinden. Hoe kan ik er achter komen/zien of het inderdaad HR++ is en geen gewoon dubbel glas?

  Vast bedankt voor een antwoord.
  Erik

  • Hoi Erik, Als het dubbele glas geen jaartal weergeeft dan wordt dit erg lastig. Ik heb wel de verschillende U-waardes van de glassoorten hierboven opgeschreven en die zou je met meet apparatuur kunnen laten meten al gaat dat wellicht ver. Is er een aankoopnota van het glas of factuur van het bedrijf dat destijds het dubbele glas heeft geplaatst. Mail die gerust dan onderzoek ik het.

 9. bahceli zegt:

  Beste Erik,
  ik heb per ongeluk een te dikke dubbel glas besteld. normaal moest het 24 mm dik zijn en ik heb 28 mm dikte besteld. nu de kozijnen kan ik niet in kloppen , wat moet ik doen? de raam is pvc.

 10. Beste Erik,

  Hoe groot kan een ruit van HR++ glas maximaal zijn?
  Hij zou nu 2,80 bij 1.75 worden (iets kleiner want er komt nog een kozijn om heen).
  Wij wonen uit de wind want de tuin ligt diep, hij loopt naar achteren omhoog.
  Maar onze kinderen (8 en 11) spelen op het gras waar die ruit aan grenst en onze zoon trapt graag een balletje.
  Nu stelt de aannemer voor er een stijl in het midden te zetten, voor de stevigheid.
  Maar wij vinden het jammer van ons panorama uitzicht!

  Wat zeg jij?

  Groetjes,

  Agnes

  • Beste Agnes,

   Ik (Peter) geef even een reactie. Persoonlijk vind ik uitzicht door dubbel glas (of waar dan ook) een van de belangrijkste dingen bij een woning. Dus ik kan me goed voorstellen dat jullie dit willen maximeren. Moet dit veiligheidsglas zijn ivm de spelende kids? Dit is niet verplicht bij niet-openbare gebouwen maar wel aan te raden om breken tegen te gaan. Laat u het weten?

  • max grote van een raam is 331cm x 621cm in term jumbo..
   kan dus altijd…

 11. Hallo,

  Ik heb een vraag over het plaatsen van dubbel glas in dubbele terrasdeuren uit ca. 1920.
  Het glaspakket is te dik om erin te plaatsen.
  Nu stelt mijn aannemer dat hij daarvoor opdeklatten kan gebruiken of dat hij het mooi kan afwerken door een sierlat uit te vullen.
  Ik heb echt geen idee. Wat ik hiermee moet.
  Ik baal dat ik geen nieuwe kozijnen heb genomen, maar daarvoor is het nu te laat.

  Welke keuze maak ik? Wat kan ik voorbeelden vinden? Wat is jouw advies?

  Met vriendelijke groet,

  Ellen Hoogveld

  • Beste Ellen,

   Is het binnenbeglazing of buitenbeglazing waar het dubbel glas moet komen?

   • Buitenbeglazing…

    • Dubbel glas laten plaatsen vanaf de buitenzijde met opdeklatten heeft als voordeel dat het goedkoper is dan compleet nieuwe kozijnen/ deuren maar heeft ook 2 nadelen:
     1) de latten zullen ‘uitsteken’ aan de buitenzijde waardoor regen en het weer de houten latten behoorlijk zullen aantasten en vaak schilderen nodig zal zijn.
     2) inbreken is makkelijker met buitenbeglazing dan met binnenbeglazing.

     • om even op het inbreken terug te komen,als het raam is gekit,zal geen inbreker deze er meer uit
      kunnen krijgen zonder het raam stuk te moeten slaan.dus dit gaat niet helemaal op..

 12. Hoi hoi,

  Mijn vriend en ik laten een jaren 20 woning isoleren. Laatste wat er moet gebeurenis het dubbel glas. Gelukkig doen wij de achtergevel eerst, want het vebtilatierooster ziet er niet uit (zo’n witte bak). Zijn er ook andere opties in bestaande kozijnen mogelijk? Moet dit ook wel echt, vebtillatietoosters, of was Een raam openzetten op z’n tijd voldoende geweest? Onze voor en achtergevel zijn geïsoleerd dmv isolatieplaten, net als het dak.

  Heeft u advies hierover, want zo kunnen wij niet ook onze voorgevel laten verprutsen?

  • Voordat het dubbel glas aan bod komt: hoe zijn de kozijnen en kun meer over het aantal en m2 vertellen en over de isolatieplaten?

   • De kozijnen zijn over het algemeen in goede staat, maar het verschilt. Soms is de dorpel niet helemaal in orde meer. Het zijn overigens voor 3 van de 5 ramen van die ouderwetse tilramen.

    In totaal is de beneden verdieping ci 40m2 groot, met ramen in de voorgevel van ongeveer:
    – 1 * 1,5 m (twee keer): tilraam
    – 1,2 * 1,7 m: vast raam met bovenlicht
    In totaal is de bovenverdieping ci 40m2 groot, met ramen in de voorgevel van ongeveer:
    – 0.8 * 1.3 m: tilraam
    – 1.5 * 1.2 m: 4vlaks raam, met 1 draairaampje.

    Helpt dit?
    De isolatieplaten zijn van rockwool: isolatieplaten van 7cm dik.

    • Beste Sami,

     De maten zijn gelukkig niet heel groot dus de kans dat er dubbel glas in kan qua gewicht is aanwezig, dus dat is goed nieuws.

     Nog wel wat extra vragen om het zekerder te weten:
     Hoe diep is de sponning?
     is dat hout wel helemaal goed?
     Bedoel je schuiframen met katrol in het kozijn? En hoe veilig zijn deze ramen tegen inbrekers?
     Hoe is het dak geïsoleerd?

Bedankt voor je reactie!

*