Hoeveel huur vragen voor een huurwoning?

hoeveel huur vragenDe maximale huurprijs is afhankelijk van 3 factoren. Bekijk alles over hoeveel huur vragen om de opbrengst te maximaliseren.

Maximale huur

Als je een woning hebt dan kan het zijn dat je deze wilt verhuren, maar heb je dan enig idee hoeveel huur vragen acceptabel is? Dit kan erg lastig zijn want je wilt natuurlijk geen lange leegstand. Er zijn puntensystemen om de huurprijs vast te stellen. Door gebruik te maken van het puntensysteem wordt bepaald wat de maximale huurprijs van de sociale huurwoning mag zijn. Wanneer de prijs hoger is, mag de huurder vragen om de huur te verlagen. Daarbij moet wel vermeld worden dat het puntensysteem niet geldt bij geliberaliseerde huurwoningen.

Hoeveel huur vragen

De maximaal acceptabele huur die je aan huurders kunt vragen is afhankelijk van:
1 Vraag een aanbod uiteraard; als huurders in de figuurlijke rij staan dan is dat erg gunstig
2 De concurrerende (vrije) vergelijkbare huurwoningen in de buurt
3 Het puntensysteem

Meer huur vragen

De eerste 2 aspecten heb je waarschijnlijk zelf al redelijk bestudeert want je kent de buurt waarschijnlijk al best goed zodat je een beeld hebt van de andere huur woningen, hun huurniveau’s etc. Toch kun je je onderscheiden door bijvoorbeeld erg snel internet (gratis) aan te bieden, een complete inrichting voor weinig of geen meerkosten (check marktplaats), een korte opzegtermijn en andere onderscheidende factoren. De puntentelling is echter een aspect wat vroeg of laat naar voren komt en hieronder zal je zien wat daarbij komt kijken.

Puntensysteem gebruiken

Wanneer je de keuze maakt om het puntensysteem te gebruiken is dat een verstandige keuze. Dit geeft namelijk de kwaliteit van een huurwoning weer aan de hand van een aantal punten. Een andere naam voor het puntensysteem is het woningwaarderingsstelsel. De punten worden gegeven voor bijvoorbeeld de oppervlakte en de isolatie. De hele woning wordt bekeken en daar worden punten voor gegeven en daar komt een totaal aantal punten uit. Alle punten bij elkaar opgeteld zorgt voor de maximale huurprijs van de woning. Deze moet ieder jaar opnieuw worden vastgesteld.

Video

Maximale huurprijs berekenen

Je kunt zelf de punten en de maximale huurprijs van de woning berekenen aan de hand van de huurprijscheck die opgevraagd kan worden bij de huurcommissie. Er zijn ook formulieren verkrijgbaar die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt dan de punten bij elkaar optellen en dan aan de hand van een tabel bekijken wat de maximale huurprijs is. Het is goed om zelf de huurprijs te berekenen want het kan zomaar zijn dat de huurprijs veel hoger ligt dan de maximale huurprijs. Er kan dan om huurverlaging worden gevraagd. De verhuurder kan hier tegen zijn, maar dan kun je naar de huurcommissie gaan, zodat zij hier uitspraak over kan doen.

Waar let je op bij verhuren?

Het is bij het verhuren van een woning belangrijk dat je niet teveel huur gaat vragen en niet te weinig. Daarom raden wij je aan om het puntensysteem te gebruiken. Er kan ook altijd gevraagd worden of iemand dit bij je komt doen, dan weet je zeker dat je het goed doet en niet teveel huur gaat vragen. Dit zorgt er voor dat de huurders niet zo snel klagen. Sommige mensen vragen teveel huur en dan kan de huurder hier werk van maken zodat de prijs omlaag gaat. Er mag namelijk niet teveel huur worden gevraagd.

Punten verhogen

Ieder jaar moet het puntensysteem huurwoning weer opnieuw worden toegepast op de woning. Daarom kan het zijn dat het ene jaar meer huur gevraagd mag worden dan het andere jaar. Isolatie speelt hierbij bijvoorbeeld ook een rol. Als de isolatie beter is dan een jaar geleden dan zal de huurprijs hier ook op worden aangepast. Ben je er daarom ook van bewust dat wanneer je zelf een woning gaat verhuren dat je het puntensysteem ieder jaar opnieuw toe gaat passen. Ook wanneer je zelf een woning gaat huren is het verstandig het puntensysteem te gebruiken. Het puntensysteem geeft houvast zowel bij huren als verhuren.Puntensysteem snel laten bepalen

energielabelMet een snel bepaling van het maximaal aantal punten waarbij je maximaal gebruik maakt van het puntensysteem kun je de huuropbrengst verhogen.

Bekijk hier de kosten om het maximaal aantal punten snel te weten te komen >>Bedankt voor je reactie!

*