Keukenrenovatie

keuken renoverenEen keukenrenovatie is een goed alternatief voor een nieuwe keukenuistalling in sommige gevallen. Je hebt alleen maar de kosten van de onderdelen plus het laten monteren en dat is een stuk goedkoper.

Goedkoop als nieuw

Want wanneer je de keuken wilt renoveren dan heb je een behoorlijk aantal keuzes te maken. We nemen ze stuk voor stuk door zodat je keuze iets makkelijker wordt. De keuken is namelijk niet een echt grote verbouwing. Ga naar de keukenrenovatie kosten

Keukenrenovatie

KeukenrenovatieHeb je er over nagedacht om een keukenrenovatie uit laten voeren of een nieuwe keuken te nemen? Dat is logisch en terecht dat je dat doet. Maar het is wel een lastige afweging. Wat geen van de keukens die wij zien bij bouwkundige opnames is echt helemaal op. Vaak zijn er een paar mankementen of is hij gewoon niet meer echt ‘van deze tijd’. Dat wilt niet zeggen dat hij helemaal waardeloos is.

Mooie renovatie

Stel bijvoorbeeld dat de huidige keukenindeling nog helemaal goed is en dat de keuken nog helemaal stevig is. Dan is het opknappen van die keuken best logisch en vaak behoorlijk kostenbesparend. Voor de bespaarde kosten bij de keuken kun je misschien nog wel de badkamer opknappen of renoveren.

Voordelen

Er zijn genoeg redenen te bedenken en aan te voeren om voor de keuken renovatie te kiezen boven een nieuwe keuken:

 • Het kost je minder geld
 • Het kost je minder tijd
 • Het is makkelijker (en sneller in de voorbereiding)
 • Je hoeft je keuken minder lang te missen
 • Je kunt je geld echt besteden aan afwerking en niet aan arbeidsloon (van onder andere het slopen en plaatsen) en ook niet aan de kastjes zelf die je bijna niet ziet.
 • Dat geeft wellicht budget voor een natuurstenen blad zoals graniet. Of een mooi composiet blad
 • Je hebt geen werkzaamheden aan leidingen met gas, water en elektra

Mensen

Echter, er komt vaak wel heel wat bij kijken want je hebt veel verschillende mensen nodig bij een nieuwe keuken:
Loodgieter
Stucadoor
Electricien (bij een extra groep)
Keuken leverancier
En misschien nog wel meer mensen

Opknappen keuken

Wanneer je de keuken zelf renoveert heb je alleen de kosten van de materialen en het gereedschap eventueel en als je dit laat doen dan betaal je ook de manuren a 25 euro. Een beetje handige klusser is een dag bezig met een nieuw keukenblad, nieuwe apparatuur monteren en afwerken. Als de deurtjes allemaal vervangen moeten worden kost dat ook een paar uurtjes voor een grote keuken en dan heb je voor een fractie van de prijs een ‘als nieuwe keuken’ zonder het gesloop en veel mensen over de vloer.

Video

Scheelt tijd

Het verlagen van de kosten is dus nog maar een klein onderdeel van de voordelen van het renoveren van de keuken. Het mindere werk dat je eraan hebt en het feit dat je zelf kunt gaan verbouwen is een veelgehoord argument om hiervoor te kiezen. Bij sommige gevallen kun je zeggen dat je voor een fractie van de kosten en minder gedoe een zo goed als nieuwe keuken krijgt.

Nieuw keukenblad

Er zijn best een aantal bedrijven die losse keukenbladen leveren en monteren voor je. En dan niet alleen de gelamineerde bladen die je in de bouwmarkt ziet maar ook granito of composiet bladen. Een klusser kan snel een nieuw blad plaatsen en als je bijvoorbeeld voor 100 euro een nieuw blad koopt bij de bouwmarkt dan kan een klusser die er voor je inzetten inclusief afwerken. Een nieuw blad doet al veel aan het uiterlijk maar hij kan ook verder gaan met het opknappen van de deurtjes en greepjes maar bedenk dat je ieder uurtje moet betalen.

keuken renoveren

Veranderen van de keuken

De meest voor de hand liggende reden om voor een keukenrenovatie te kiezen is dus minder tijd, meer gemak en behoorlijk besparing van kosten. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal veranderen aan de keuken?

Onderdelen

Daarvoor zie je hieronder een tweede opsomming:

 • nieuw aanrechtblad
 • nieuwe gootsteen
 • nieuwe kranen
 • nieuwe kastdeurtjes
 • nieuwe greepjes
 • nieuwe bovenkastjes
 • nieuwe apparatuur in de keuken
 • nieuw design in de afzuigkap
 • toevoegen Quooker, stoomoven, vaatwasser, koffiezetapparaat en wat je ook wilt
 • nieuwe tegelwand, vloerafwerking etc

Lezersnoot: Zoals je ziet zijn er wel wat punten van aandacht die komen kijken bij een keukenrenovatie. Maar zoals altijd willen we bij Verbouwkosten een compleet beeld geven van de mogelijkheden en onmogelijkheden zodat jij goed gefundeerd je beslissing kunt nemen. We gaan dus nog even door met de stappen in de keuken verbouwing.

Electra

De veiligheid van de keuken moet natuurlijk gewaarborgd blijven. Dus als je meer apparatuur (zoals een vaatwasser) gaat toevoegen kan het heel goed zijn dat je een extra groep nodig hebt voor bijvoorbeeld de (stoom) over, de vaatwasser of andere apparaten die een hoog vermogen vragen.

Budget

Je moet je geld in de verbouwing uitgeven aan de zaken die jij echt belangrijk vindt. Meestal is de keuken een ruimte waar je aanzienlijk veel tijd doorbrengt en nog meer gaat brengen na de verbouwing. Dan is het een goed idee om er eens goed over na te denken hoe je deze warm, uitnodigend en extra welkom aan kunt laten voelen.

Keuken vernieuwen

Dus in plaats van het verhuizen vanwege een paar mankementen aan (je huis en) de keuken is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden. Want verhuizen kan een oplossing zijn, maar voordat je daaraan begint is het misschien toch raadzaam om eens om je heen te gaan kijken naar oplossingen die letterlijk dichter bij huis liggen. Het is vaak eenvoudiger dan men denkt om je keuken en huis een complete make-over te geven.

keuken renoveren

Oude keuken weer als nieuw

Nog een andere reden om de keuken te renoveren is de mogelijkheid dat de keuken eenvoudigweg z’n beste tijd gehad heeft. Alles doet het nog wel, maar eigenlijk niet meer zoals je van een normale keuken mag verwachten. De keuken heeft gewoon onderhoud nodig. Een goede oude merkkeuken is vaak op veel punten na te stellen en de basis is vaak heel solide. Een goede functionele keuken kan het woongenot behoorlijk verbeteren.

Make over

Het renoveren van de keuken komt best vaak voor al zullen sommigen het soms geheim houden. Ze geven je liever de indruk dat het een compleet nieuwe keuken is 😉 Want een keukenrenovatie kan prima want niet altijd is een keuken toe aan vervanging. Meestal is een keuken renovatie goedkoper en eenvoudiger dan een geheel nieuwe keuken aanschaffen. Dit scheelt je dus geld en energie.

Losse elementen

De werkbladen en inbouw apparatuur zijn “losse” elementen in een keuken die geen groot probleem geven bij een keukenrenovatie. De standaard maten (60 cm) voor de inbouwapparatuur zorgt ervoor dat het vaak een kwestie is van eruit halen en een nieuw apparaat erin zitten. De keukendeurtjes renoveren is daarentegen wel lastiger. Naast het blad en de deurtjes kan ook met een achterwand / tegelwand verandering heel veel aan het aanzicht gedaan worden in de keuken.

Waarde

Uiteraard verbouw je voor jezelf maar als anderen er in de toekomst ook nog veel plezier aan gaan beleven dan is de kans groot dat de waarde van je huis ermee toeneemt. Voor sommige mensen is die waardestijging van de keuken erg belangrijk. Een mooie en goede keuken kan en jezelf plezier geven en tevens de waarde van je huis verhogen.

Als nieuw

Het is gewoon leuk om te horen van anderen dat het lijkt alsof je een nieuwe keuken hebt gekocht voor tienduizend euro of misschien wel meer. Door deze keukenrenovatie lijkt het ook echt zo want alles wat je ziet is dan vernieuwd. En als je dat dat voor een fractie van de kosten van een nieuwe keuken hebt gedaan dan kun je daar best trots op zijn. Bekijk de kosten van nieuwe onderdelen van de keuken kopen en de uren die een klusser bezig is met het monteren hiervan (incl afwerken) en vergelijk het met een nieuwe keuken.


Kosten

prijs keukenDe keukenrenovatie kun je het beste uit laten voeren door een ervaren klusser. Hij kan voor een duidelijke prijs jouw keuken zo renoveren zoals jij het wilt.


Ga naar de keukenrenovatie aanvraag en kosten
Deze informatie in andere bestandsformaten:
“keukenrenovatie”
“keukenrenovatie”
“keukenrenovatie”
“keukenrenovatie”

Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Bedankt voor je reactie!

*