Parket

parketvloerEen parket vloer brengt niet alleen sfeer maar kan ook waardeverhogend zijn. Bekijk hier de patronen, houtsoorten, 2 alternatieven enf kosten!

Parket

Parket is de naam voor vele soorten hardhouten vloeren, die massief zijn of uit diverse lagen zijn opgebouwd en vast worden gelegd. Je kunt het laten leggen of zelf leggen wat natuurlijk goedkoper is. Bekijk de parket kosten


Tapis | Terrazzo | Duurzaam | Houten vloer | Parket leggen | Afwerking | Onderhoud | Voordelen | Prijzen

Warm

Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parket vloer beslist niet koud maar voelt een parketvloer in de regel lekker warm aan. Je ziet hier de soorten hout/ vergelijk met andere vloeren

Tapis

Deze warme vloer wordt ook wel een tapis vloer genoemd en bestaat uit een houtlaag van minimaal 6 mm tot 10 mm dikte. De stroken variëren in breedtes van 7 tot maximaal 18 cm breed en in uitzonderlijke gevallen nog iets breder. Deze houten delen worden stuk voor stuk verlijmd op een tussenvloer van spaanplaat, multiplex of een andere houten vloer.

Parketvloer

Een parketvloer is een van de meest duurzame vloeren die je kunt kiezen in mijn ogen. Afgelopen donderdag was ik bij een woning uit 1938 en die had boven een parketvloer en die lag er al meer dan 25 jaar in. Toch is er een duurzamere vloer en ook die lag in die woning. En zelfs op de begane grond in de hal en bij de entree.

Terrazzo

Dit is een terrazzo vloer en omdat hij van steen en marmer is gaat hij echt een leven lang mee. Net als parket wordt zo’n vloer alleen maar mooier eigenlijk. Een ander alternatief is een betonvloer, die is modern en zie je ook meer en meer. Een totaal ander uiterlijk natuurlijk maar ook duurzaam en bijzonder.

Duurzaam

Het mooie is dat je de beide vloeren kunt blijven schuren om de 5 a 10 jaar als je de kleur weer wilt ophalen. Een parketvloer is namelijk een millimeter of 10 dik en per schuurbeurt haal je er nog geen millimeter vanaf. Dat is echt het voordeel ten opzichte van andere vloeren.

Parket

De hardheid van de parketvloer is wel erg belangrijk hierin want hoe zachter de vloer hoe meer last je kunt hebben van naaldhakken, putjes en parketverhuizingen met zware meubels die soms per ongeluk even op de vloer moeten rusten of iets te hard worden neergezet. Nu is dit subjectief want veel mensen zeggen dat zo’n mooie houten parketvloer juist moet ‘leven’ en dat dit juist de levendigheid van het parket vergroten. Dat ben ik niet met ze eens, van mij mag er zeker een knoest/ oneffenheid in de vloer zitten maar een deukje of grote kras vind ik niet mooi. Dan zou ik kiezen voor het parket schuren.

Houten vloer of parket

Ik vind een parketvloer de meerprijs ten opzicht van een normale eiken vloer of andere houten vloer wel gerechtvaardigd omdat deze vaak langer meegaat en bij verkoop vaak een pluspunt is en een onderscheidend element. Je kunt hem zelfs voor verkoop laten schuren zodat de kijkers zien dat ze eigenlijk een nieuwe vloer hebben. Zelf heb ik te maken gehad met 4 projecten met parketvloer. Namelijk in 2 eigen woningen en 2 huizen van klanten.

Ervaring

Ik heb zelf ook een nieuwe parketvloer gelegd, dat was een forse klus die veel tijd in beslag nam. Het is niet alleen een verbouwing die veel tijd in beslag neemt, het is ook redelijk lastig. Ook het schuren is een klus die niet zozeer lastig is maar wel even tijd kost, dit schuren gaat als volgt:

Parket leggen

Bij het zelf leggen van een parketvloer is de voorbereiding en de beschikbare tijd van belang. De stappen die ik doorlopen heb zijn:

 • De oude vloer verwijderen
 • De constructievloer controleren op houtrot, schimmel en ongedierte (onder de vloer)
 • De leidingen uitbreiden, verleggen en/ of vervangen voor water, gas en elektra
 • De ondervloer isoleren
 • De ondervloer goed vast zetten
 • Eventueel eerst de vloer egaliseren
 • Eventueel een nieuwe ondervloer aanbrengen voor het parket
 • De maatvoering/ richtlijnen uitzetten
 • De lijm aanbrengen
 • Het parket leggen
 • De bies aanbrengen (optioneel)
 • De vloer naschuren
 • De vloer waxen, oliën of lakken
 • De plinten aanbrengen

Bies parket

en bies is een rand nabij de muur waardoor de vloer er nog luxer uitziet. Deze bies wordt vaak gekozen in een donker type hout. Het voordeel is het onderscheidende effect en je kunt hem mooi om de haard en deurposten heen leggen. Het nadeel van een bies in het parket is dat het een verkleinend effect op de kamer heeft, vooral bij een dubbele bies of een hele donkere ‘zware’ bies.

Alternatieven parket

Een parketvloer is voor veel mensen nog steeds de mooiste vloerafwerking vanwege de natuurlijke uitstraling, maar er zijn wel kapers op de kust en denk hierbij b.v. aan de siergrindvloer en de beton/ betonlook vloeren die momenteel heel erg in opkomst zijn omdat deze vloeren ook een natuurlijke en warme uitstraling hebben. Toch blijft een parketvloer zijn eigen warmere uitstraling behouden.

Parketvloer afwerking

Met parket en houten vloeren is er een grote keuze in afwerking de basis handelingen zijn vaak hetzelfde namelijk dat de oppervlakte wordt geschuurd en vervolgens met een impregneer en aflak wordt gelakt. Ook kan een parket in de was worden gezet en zelfs in de olie. Iedere techniek heeft zijn eigenschappen m.b.t. onderhoud en uitstraling maar bij iedere afwerking blijft de houtstructuur de boventoon voeren.

Parket video

Hier zie je een video over de keuzes bij de parketvloer

Massief of lamel parket

Bij deze vloeren onderscheiden we massief parket (traditioneel) en lamel parket (makkelijker). De lamel variant is opgebouwd uit diverse lagen en is kant en klaar zodat het niet meer hoeft te worden afgelakt maar het gebeurt soms wel. Traditioneel origineel parket bestaat uit massieve vloerdelen met een dikte van 6 mm tot 10 mm.

Tapis

Dit noemen de kenners ook wel tapis. Deze soort wordt in een bepaald patroon gelegd en vervolgens geschuurd en afgewerkt. Er gaan dan soms nog wel millimeters af omdat het minder vlak is aan de bovenzijde dan de lamel versie. Vandaar dat lamelparket ook goedkoper is.

Parketvloer keuzes

Bij traditioneel parket maken we een onderscheid tussen verschillende soorten: massief stroken, mozaïek, massief plankenparket (vloerdelen). Het voordeel van massieve vloerdelen is dat het praktisch onverslijtbaar is en langdurig meegaat indien de vloer vakkundig en netjes is gelegd en afgewerkt. Schuren als onderhoud is dan ook lang niet nodig. Ook heeft deze parketsoort een wat groter isolerend vermogen en is dus iets warmer aan de voeten.

Parketvloer lijmen of los leggen

Je kunt kiezen uit 3 manieren van leggen, namelijk:
”☑” Zwevend/ los liggend
”☑” Verlijmd
”☑” Gespijkerd met kleine nagels

Zelf heb ik het gelijmd gelegd omdat het dan strakker blijft liggen en minder tikt als je erop loopt. Soms zeggen leveranciers dat je losliggend zou moeten kiezen omdat het dan te verhuizen is maar dat lijkt me meer theorie dan praktijk. Ik zie mensen niet de hele vloer na 10 jaar plankje voor plankje eruit halen en het er in een nieuw huis inleggen. Het kan wel maar dit is echt een forse klus.

Parket onderhoud

buitenparketParket kan op diverse manieren behandeld worden:
”☑” Lak/ vernis
”☑” Olie
”☑” Impregneer middel
”☑” Was
”☑” Of helemaal niets/ natuurlijk (dit is wel iets kwetsbaarder)

Voordelen parket

”✓” Warme vloer
”✓” Waardeverhogend in veel gevallen
”✓” Luxe uitstraling
”✓” Patronen van modern (blokpatroon in lichte kleur) tot klassiek (visgraat in donkere kleur)
”✓” Duurzaam
”✓” Gaat een leven lang mee
”✓” Na 10 jaar weer als nieuw te maken
”✓” Met kleur was of lak een totaal andere uitstraling te geven
”✓” Keuze uit legio houtsoorten
”✓” Uniek te maken met bies of dubbele bies
”✓” Toepasbaar in combinatie met vloerverwarming
”✓” Geluidsisolerende toepassing is mogelijk
”✓” ‘Verhuisbaar’ (meer theorie dan praktijk)

Nadelen parket

”✖” Investering is hoog
”✖” Natuurproduct dus kan altijd werken
”✖” Gevoelig voor naaldhakken bij zachte houtsoorten
”✖” Gevoelig voor vocht (vooral bij onbehandeld parket)

Keurmerk

Let bij het kiezen op de duurzaamheid en oorsprong van het hout. Als toe te passen houtsoort kun je kiezen voor een groot aanbod van Europese of tropische hardhout met FSC-keuring of PEFC-keuring. Bij onbekende keurmerken is het verstandig om te onderzoeken of dit keurmerk wel een echt keurmerk is die door de overheid gesteund wordt.

Parket patroon

Stroken
Visgraat;
Blokpaneel;
Plankpaneel;
Speciaal op maat ontworpen patronen (incl figuren/ logo / teksten etc)

Kan parket op iedere ondergrond?

Parket kunnen zowel in woningen als bedrijven toegepast worden en zowel nieuwbouw als renovatie. Zonder aanpassingen zijn parketvloeren slechts voor niet-vochtige ruimten geschikt. Voor toepassing in de wel vochtige ruimtes zoals badkamers zijn er speciale parketvloeren. Ze kunnen gelegd worden op blijvend droge of geventileerde vloeren van hout of steenachtige/ betonachtige vloeren.

Geluid reduceren

Tevens zijn de vloeren toepasbaar op verhoogde vloersystemen, zoals zwevende vloeren of speciale computervloeren. Voor het leggen in appartementsgebouwen waar verhoogde eisen aan contact parketgeluidsisolatie worden gesteld zijn er speciale ondervloeren. Met die ondervloeren kunnen zwevende stille parketvloeren worden gemaakt, die de geluidsoverdracht tijdens het gebruik tot een minimum beperken.

Parket prijzen

De prijs van parket best fors als je het laat leggen. Oriënteer je goed en begin op tijd met het vergelijken van prijzen om geld te besparen.

Bekijk hier de parket prijzen >>

Deze informatie in andere bestandsformaten:
“parket”
“parket”
“parket”
“parket”

Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Reacties

 1. Pascal Meegens zegt:

  Ik overwoog om een nieuwe parketvloer te nemen maar dat is dus helemaal niet nodig gelukkig. Dat scheelt! Dus we gaan hem maar laten schuren want ik denk niet dat ik het echt zelf ga doen want ik heb er eigenlijk de tijd niet voor.

  bedankt

  groeten,

  Pascal Meegens

 2. Barend de Graaf zegt:

  Wij twijfelen tussen parket en een normale houten vloer. Dus toen hoorde ik van jullie adviezen over vloeren en verbouwen en ben ik eens komen kijken. Wij willen denk ik toch liever parket want het jaren 50 huis is mooi en staat hier in een luxe wijk en daar wilt iedereen parket op de vloer lijkt het wel. Toch een stuk luxer dan gewoon hout. Handig die prijsvergelijker bij jullie.

  • Dag Barend,
   Succes met de keuze en zo te zien wordt het parket. Na die keuze is er nog veel meer te kiezen in houtsoort (let op zacht parket), bies of dubbele bies of niet en de afwerking van het parket.
   Succes!

Trackbacks

 1. […] Meer over nieuwe parketvloeren. […]

 2. […] moet worden of gewoon omdat die ook al oud is. Men kiest vaak voor een houten vloer zoals een parket vloer of een […]

 3. […] niet veel zegt, het gaat om de combinatie plint-vloer. Een hoge houten plint is erg mooi bij een parket vloer maar bij een gietvloer is het inderdaad niet mooi, hoe netjes deze ook gemonteerd is. […]

 4. […] vloerafwerking Gietvloer Grindvloer/ troffelafwerking Kurk Linoleum of marmoleum Natuursteen Parket Plavuizen Pvc Terrazzo Zoals je ziet: keuze te over als afwerking en er is niet zozeer een […]

 5. […] Dit maakt een monument een monument: Fraaie trap en/ of traphek Glas in lood Metselwerk en voegwerk Oude kelder met bijvoorbeeld gewelven, opgraafmogelijkheden, wijnkelders etc stalen kozijnen Oud dak Authentieke vloeren zoals parket […]

Bedankt voor je reactie!

*