Schilderwerk

schilderwerkGoed schilderwerk thuis is belangrijk. Als je zelf gaat schilderen kun je veel geld besparen. Hier krijg je praktische schildertips en de 4 stappen voor mooi schilderwerk!

Schilderwerk

Schilderen is niet zo moeilijk als je een halve dag hebt geoefend. Begin op een kozijn of voor sauswerk op een stuk muur dat niet direct in het oog valt als het wat minder mooi is. Je moet met alles even oefenen en dus ook met schilderwerk. Bekijk hier de schilderwerk kosten

Ga direct naar
Schilderwerk eisen | Schilderwerk controleren | Schilderwerk kozijnen | Zelf schilderen | Offerte

Schilderwerk eisen

Dit vinden de meeste mensen belangrijk bij het schilderwerk (onderzoek Sikkens):

”☑” 1. Goede dekking (77%)

”☑” 2. Geen zakkers of druipers (70%)

”☑” 3. Netjes schilderen bij randen en tegen glas (53%)

Controleren schilderwerk

In deze korte video zie je precies hoe je het schilderwerk controleert van de schilder (hij zal verbaasd zijn!):

Stappenplan

Dit is een stappenplan voor het schilderwerk van de kozijnen:
”☑” Houtrot herstellen
”☑” Schuren
”☑” Ontvetten met bijvoorbeeld St Marc
”☑” Eventueel afplakken van muur, hang- en sluitwerk etc (professionele schilders hebben dit niet nodig)
”☑” Doeken op de grond leggen om vlekken te voorkomen (professionele schilders hebben dit niet nodig)
”☑” Grondverf aanbrengen indien het hout kaal is
”☑” Aflakken eerste laag
”☑” Aflakken tweede laag

Budget

Je budget voor een schilder hoeft niet heel hoog te zijn en is afhankelijk van een aantal zaken. Om dit helemaal duidelijk te maken zie je de prijstabel en de tips om kosten te besparen. Bij wat kost een schilder zie je de prijsinformatie.

Kwaliteit en uitgave

Veel schilders bepalen de kosten van het schilderwerk als prijs per m² maal het aantal m². Dit is een vuistregel voor hen maar deze m² prijs variëren ze afhankelijk van aantal stijlen en regels, bereikbaarheid van de kozijnen, staat van de kozijnen, staat van het kitwerk van de kozijnen en de kwaliteit van de gewenste verf. Eventueel houtrotherstel wordt separaat opgenomen als stuksprijs of bij veel houtrot als strekkende meterprijs. Vaak zijn de liggende delen in de hoeken van de kozijnen en ramen het meest gevoelig voor aantasting door weer en wind.

Schilderwerk kozijnen

Het schilderwerk van de kozijnen is eigenlijk het mooiste om te doen. Daar kun je echt het verschil mee maken in je huis. Mooi ‘vol’ en egaal schilderwerk op kozijnen en deuren zie ik altijd direct in een huis. Als je bijvoorbeeld kijkt in woningen waar ‘meters gemaakt’ moesten worden dan is het vaak heel dun en slordig schilderwerk. Hier zie je wat erbij komt kijken bij het kozijnen schilderen.

Schilderwerk video

Hier zie je mooi schilderwerk maar een bijzondere kleur voor de kozijnen:

Zelf schilderen

Of jij het schilderwerk leuk vindt, bepaalt natuurlijk lang niet altijd of je daadwerkelijk zelf gaat schilderen. Als het je alleen te doen is om kosten te besparen op schilderwerk is dat natuurlijk een prima reden om het toch zelf te doen. Maar waak er voor dat je het niet gaat afraffelen of nooit afmaakt. Dan moet je alsnog een schilder inhuren om het goed te doen, en maak je dus deels dubbele kosten.

Criteria zelf schilderen

Als je goed schilderwerk wilt hebben dan kun je jezelf de volgende 4 vragen stellen:
”☑” Hoe goed kun je schilderen en, als het nieuw is, heb je twee rechterhanden en ben je secuur?
”☑” Heb je tijd om rustig en netjes te schilderen of wordt het afraffel werk?
”☑” Is het echt in het oog springend zichtwerk schilderwerk? (Bijv. in de woonkamer of op de voorgevel van het huis.)
”☑” Vind je het schilderwerk leuk om te doen?

schilderwerk

Schilderwerk tips

Voor het buitenschilderwerk laten de meesten een professional komen en voor het binnenwerk doen ook best wat mensen dit zelf. De belangrijkste voorwaarden bij het uitbesteden zijn de kwaliteit, scherpe prijs en de garanties en natuurlijk het liefst een goedkope schilder.

Waarde

Overigens vermeld het onderzoek van Sikkens ook dat mensen het huis laten schilderen in de hoop de waarde van hun huis op peil te houden. Aangezien dit een onderzoek van een verf leverancier is lijkt ons dit niet objectief. We hebben wel zelf onderzoek gedaan naar de beste verf voor buiten.

Offerte

Als je nog meer gaat doen zoals een deel van het huis verbouwen dan wil je waarschijnlijk eerst weten ‘waar je aan toe bent’ qua uitgaven voor het verbouwen. Je kunt eenvoudig zelf zien wat de invloed is van je wensen op de kosten van alle soorten verbouwingen en tevens kun je zien hoeveel je bespaart door zelf te gaan schilderen of door juist andere dingen zelf te doen. Dit kun je zien per klus, dus je kunt bijvoorbeeld zelf de muren schilderen en het schilderen van de kozijnen laten doen door een schilder (of andersom).


Prijs schilderwerk

schilderwerkGoed schilderwerk is dus belangrijk en dat kost best veel geld. Door prijzen te vergelijken kun je hier echter best wat op besparen.

Bekijk de schilderwerk kosten >>Deze informatie in andere bestandsformaten:
“schilderwerk”
“schilderwerk”
“schilderwerk”
“schilderwerk”

Reacties

  1. Janneke Spaans zegt:

    Na het stucwerk moet ook het schilderwerk gedaan worden en dat is mooi geworden dus nu extra aandacht voor de afwerking ervan.

Bedankt voor je reactie!

*