Schilderwerk

schilderwerkGoed schilderwerk thuis is belangrijk. Als je zelf gaat schilderen kun je veel geld besparen. Hier krijg je praktische schildertips en de 4 stappen voor mooi schilderwerk!

Schilderwerk

Schilderen is niet zo moeilijk als je een halve dag hebt geoefend. Begin op een kozijn of voor sauswerk op een stuk muur dat niet direct in het oog valt als het wat minder mooi is. Je moet met alles even oefenen en dus ook met schilderwerk. Bekijk de schilderwerk kosten

Ga direct naar
Schilderwerk eisen | Schilderwerk controleren | Schilderwerk kozijnen | Zelf schilderen | Onderhoudscontract | Offerte

Een mooi huis

De schilder kan van een mooi huis echt een veel mooier huis maken door een goede laag verf en het verschil met eigen schilderwerk is groter dan vaak gedacht. Meer dan eens heb ik een dure stucadoor aan het werk gezien van wie het werkt later een beetje verprutst is doordat iemand zonder ervaring heel snel ‘even’ de wanden gesausd heeft. Ook mooie nieuwe houten kozijnen met echt goed schilderwerk kun je echt zien. Daarnaast blijft het ook langer goed waardoor je minder snel opnieuw hoeft te schilderen.

Schilderwerk eisen

Dit vinden de meeste mensen belangrijk bij het schilderwerk (onderzoek Sikkens):

”☑” 1. Goede dekking (77%)

”☑” 2. Geen zakkers of druipers (70%)

”☑” 3. Netjes schilderen bij randen en tegen glas (53%)

Controleren schilderwerk

In deze korte video zie je precies hoe je het schilderwerk controleert van de schilder (hij zal verbaasd zijn!):

Stappenplan

Dit is een stappenplan voor het schilderwerk van de kozijnen:
”☑” Houtrot herstellen
”☑” Schuren
”☑” Ontvetten met bijvoorbeeld St Marc
”☑” Eventueel afplakken van muur, hang- en sluitwerk etc (professionele schilders hebben dit niet nodig)
”☑” Doeken op de grond leggen om vlekken te voorkomen (professionele schilders hebben dit niet nodig)
”☑” Grondverf aanbrengen indien het hout kaal is
”☑” Aflakken eerste laag
”☑” Aflakken tweede laag

Prijzen

Je budget voor een schilder hoeft niet gigantisch hoog te zijn en is afhankelijk van een aantal zaken. Een goede schilder is niet goedkoop en kost zomaar 35 euro per uur. Zo kun je ongeveer inschatten dat een trap over de 200 euro gaat en een kozijn ook niet voor 50 euro is gedaan. Om dit helemaal duidelijk te maken zie je de prijstabel en de tips om kosten te besparen. Bij wat kost een schilder zie je de prijstabel.

Kwaliteit en uitgave

Veel schilders bepalen de kosten van het schilderwerk als prijs per m² maal het aantal m². Dit is een vuistregel voor hen maar deze m² prijs variëren ze afhankelijk van aantal stijlen en regels, bereikbaarheid van de kozijnen, staat van de kozijnen, staat van het kitwerk van de kozijnen en de kwaliteit van de gewenste verf. Eventueel houtrotherstel wordt apart daarbij opgenomen met een prijs per stuk of bij veel houtrot als strekkende meterprijs. Vaak zijn de liggende delen in de hoeken van de kozijnen en ramen het meest gevoelig voor aantasting door weer en wind.

Schilderwerk kozijnen

Het schilderwerk van de kozijnen is eigenlijk het mooiste om te doen. Daar kun je echt het verschil mee maken in je huis. Mooi ‘vol’ en egaal schilderwerk op kozijnen en deuren zie ik altijd direct in een huis. Als je bijvoorbeeld kijkt in woningen waar ‘meters gemaakt’ moesten worden dan is het vaak heel dun en slordig schilderwerk. Hier zie je wat erbij komt kijken bij het kozijnen schilderen.

Schilderwerk video

Hier zie je mooi schilderwerk maar een bijzondere kleur voor de kozijnen:

Onderhoudscontract

Een onderhoudscontract is een van de smaken die steeds meer schilders aanbieden. Zelf ben ik daar niet echt een voorstander van aangezien het vaak per saldo niet-scherpe prijzen zijn omdat je de marktwerking er deels uithaalt. Slecht is het overigens niet want als je een voorkeur hebt voor makkelijk en snel dan ben je met 1 contract er de komende 20 jaar vanaf. Alles wordt geregeld voor je.

Zelf schilderen

Maar hoe dan wel?Of jij het schilderwerk leuk vindt om te doen, bepaalt natuurlijk lang niet altijd of je daadwerkelijk zelf gaat schilderen. Als het je alleen te doen is om kosten te besparen op schilderwerk is dat natuurlijk een prima reden om het toch zelf te doen. Maar waak er voor dat je het niet gaat afraffelen of nooit afmaakt. Dan moet je alsnog een schilder inhuren om het goed te doen, en maak je dus deels dubbele kosten.

Criteria zelf schilderen

Als je goed schilderwerk wilt hebben dan kun je jezelf de volgende 4 vragen stellen:
”☑” Hoe goed kun je schilderen en, als het nieuw is, heb je twee rechterhanden en ben je secuur?
”☑” Heb je tijd om rustig en netjes te schilderen of wordt het afraffel werk?
”☑” Is het echt in het oog springend zichtwerk schilderwerk? (Bijv. in de woonkamer of op de voorgevel van het huis.)
”☑” Vind je het schilderwerk leuk om te doen?

schilderwerk

Schilderwerk tips

Voor het buitenschilderwerk laten de meesten een professional komen en voor het binnenwerk doen ook best wat mensen dit zelf. De belangrijkste voorwaarden bij het uitbesteden zijn de kwaliteit, scherpe prijs en de garanties en natuurlijk het liefst een goedkope schilder.

Waarde

Overigens vermeld het onderzoek van Sikkens ook dat mensen het huis laten schilderen in de hoop de waarde van hun huis op peil te houden. Aangezien dit een onderzoek van een verf leverancier is lijkt ons dit niet objectief. We hebben wel zelf onderzoek gedaan naar de beste verf voor buiten.

Offerte

Als je nog meer gaat doen zoals een deel van het huis verbouwen dan wil je waarschijnlijk eerst weten ‘waar je aan toe bent’ qua uitgaven voor het verbouwen. Je kunt eenvoudig zelf zien wat de invloed is van je wensen op de kosten van alle soorten verbouwingen en tevens kun je zien hoeveel je bespaart door zelf te gaan schilderen of door juist andere dingen zelf te doen. Dit kun je zien per klus, dus je kunt bijvoorbeeld zelf de muren schilderen en het schilderen van de kozijnen laten doen door een schilder (of andersom).


Prijs schilderwerk

schilderwerkGoed schilderwerk is dus belangrijk en dat kost best veel geld. Door prijzen te vergelijken kun je hier echter best wat op besparen.

Bekijk de schilderwerk kosten >>Deze informatie in andere bestandsformaten:
“schilderwerk”
“schilderwerk”
“schilderwerk”
“schilderwerk”

Reacties

 1. Janneke Spaans zegt:

  Na het stucwerk moet ook het schilderwerk gedaan worden en dat is mooi geworden dus nu extra aandacht voor de afwerking ervan.

 2. Ik ben bestuurder van een VvE van een appartementsgebouw. Wij hebben laten schilderen en treffen veel ‘druppels’, ‘verfvegen’ en ‘verfspatten’ aan. Deze zaken zijn niet specifiek vermeld bij aanneemsom. Achteraf moet er op geleverd worden. Is het redelijk om correctie en schoonmaak te eisen voordat de laatste betaling wordt gedaan? MVG hans

 3. goede praktische plus eenvoudige tip voor test schilderwerk!

 4. Schilderwerk is een ambacht en vereist vakmanschap!

  Er is helaas veel slecht schilderwerk binnen de branche, naast de echte ambachtslieden, die hun vak goed verstaan.
  Vaak denk ik, mogelijk/hopelijk onterecht, dat voor goed schilderwerk ook het prijskaartje er na is.

 5. Joyce Ommender zegt:

  Bedankt voor jullie schilderwerk tips. Vorige maand is op deze manier alles geschilderd bij ons in huis en we zijn er erg blij mee!

  groetjes Joyce

 6. Daphne V Wal zegt:

  Bij ons is al best veel verbouwd maar de schilder moet nog komen voor het buiten schilderwerk. Kan dit nu wel in het najaar?

Bedankt voor je reactie!

*