Hoe weet je of er asbest aanwezig is in het dakbeschot van je woning, en hoe schadelijk is dit? Ontdek hier hoe je asbest kan herkennen en hoe je het verwijderd.
Asbest dakbeschot herkennen en verwijderen
Wat moet je precies doen wanneer je vermoedt dat je een asbesthoudend dakbeschot hebt? Lees hier alles wat je moet weten voor de veiligheid van je woning. Bekijk de asbest sanering offerte
Wat is asbest en hoe gevaarlijk is het?
Wanneer je gaat renoveren of slopen kan je asbest in het dak tegenkomen. Een asbest dakbeschot saneren kan een aardige klus zijn. Asbest kan op meerdere manieren in een dak verwerkt zijn. Het kan in de dakplaten, dakramen, dakgoten, regenpijpen en in het dakbeschot zitten. Er kan ook asbesthoudende dakbedekking op je dak liggen, zoals asbesthoudende dakpannen of golfplaten. Het saneren van asbestdaken is van groot belang. Binnenkort zal asbest verwijderen verplicht zijn.
In het dakbeschot kunnen asbesthoudende platen verwerkt zitten. Om gevaar voor de gezondheid te voorkomen moeten asbesthoudende materialen verwijderd worden wanneer je dit in je woning of bedrijfspand aantreft. Hoewel asbest in goede staat niet direct schadelijk voor je gezondheid zal zijn, kan het dit na verloop van tijd wel worden.
Voor 1993 werd asbest gebruikt binnen de bouw. Het is een sterk, slijtvast en brandwerend materiaal dat isoleert en weinig kost. Het is echter ook zeer schadelijk voor de gezondheid en is erg gevaarlijk om mee te werken. Vanaf 1945 tot aan de jaren tachtig werd asbest veel gebruikt.
Het gevaar van een asbest dakbeschot
Asbest wordt ook wel eterniet genoemd. In vaste vorm zorgt het niet voor een gezondheidsrisico. Wanneer er echter losse asbestvezels vrijkomen is het zeer schadelijk. Wanneer je met eterniet werkt, als je er bijvoorbeeld in zaagt of er breuken ontstaan, komen deze vezels vrij.
Als je dit inademt, komt de stof in je longen waardoor ziekten kunnen ontstaan zoals asbestose, asbestpleuris, fibrose en longkanker. Jaarlijks sterven er ongeveer 1600 mensen aan asbest gerelateerde ziekten.
Om te voorkomen dat dit schadelijk wordt voor mensen heeft de overheid besloten om asbest in woningen per 2024 verboden te maken. Hierdoor wordt het verplicht dit te laten verwijderen.
Hechtgebonden asbest
De aanwezigheid van een asbest dakbeschot is niet onmiddellijk reden voor zorgen. Wanneer asbesthoudend materiaal in gebonden toestand verkeerd komen er geen losse vezels vrij. Het zijn deze vezels die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Zolang je dakbeschot of ander materiaal nog in goede staat is, zal het niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Pas wanneer het materiaal oud en broos wordt, of wanneer het materiaal gebroken of beschadigd wordt ontstaan er een gezondheidsrisico.
Wanneer je wilt gaan renoveren moet je bij twijfel eerst een asbestinventarisatie uit laten voeren voordat je in het materiaal gaat zagen of breken. Laat een asbest dakbeschot altijd op tijd verwijderen voordat het materiaal oud en broos wordt.
Hoe herken je een asbest dakbeschot?
Na 1993 werd het verboden om asbest te gebruiken in woningbouw. Wanneer je woning na dit jaartal gebouwd is hoef je niet op asbest te controleren. Wanneer je woning echter ouder is, kan het mogelijk zijn dat er asbest gebruikt is.
Asbest herkennen is niet altijd makkelijk. Je kan het niet altijd met het blote oog zien. Het beste kan je een gecertificeerd bedrijf inschakelen om een asbestinventarisatie uit te voeren, pas dan weet je zeker of er in je dakbeschot asbest zit.
Er zijn echter wel dingen waar je op kan letten om in te schatten of er mogelijk asbest in je woning aanwezig is.
Uiterlijk van asbesthoudende materialen
Let op het uiterlijk van het materiaal. Asbesthoudend materiaal heeft vaak een witte, bruine, grijze of blauwe kleur. Het is echter ook in andere kleuren te vinden, en het kan overgeschilderd zijn, waardoor dit geen betrouwbare manier is om de aanwezigheid van asbest uit te sluiten.
Asbest slaat vaak wit uit na verloop van tijd. Er ontstaat een wit gespikkeld patroon. Ook dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, waardoor dit geen zekerheid biedt.
Als laatste kan je zoeken naar een honinggraad structuur aan de onderzijde van het materiaal. Dit kan ook op asbest duiden, maar biedt opnieuw geen zekerheid of uitsluiting.
In een dakbeschot is asbest extra lastig te herkennen. Het dakbeschot is niet altijd goed zichtbaar. Soms kan je het vanaf de zolder zien, maar soms is het dakbeschot bedekt door een laag isolatiemateriaal.
Asbestinventarisatie laten uitvoeren
Wanneer het mogelijk is dat er asbest in de woning aanwezig is moet je een inspectie uit laten voeren. Bij de inspectie zal een erkend vakbedrijf de woning controleren. Er worden monsters genomen zodat er met zekerheid gezegd kan worden welke bronnen aanwezig zijn.
Hoe grootschalig de inspectie is, hangt af van de situatie. Wanneer er vermoed wordt dat er meer asbest in de woning aanwezig is zal niet enkel het dakbeschot gecontroleerd worden. Er zijn meerdere manieren waarop asbest verwerkt kan worden. Vandaar kan er ook naar andere plekken in de woning en in het dak gekeken worden, zoals de dakpannen of de dakgoten.
Er wordt vastgesteld hoeveel asbest er aanwezig is in de woning, hoe het verwijderd kan worden en wat de risicoklasse van het verwijderen is.
Wat moet je doen wanneer je een asbest dakbeschot hebt?
Je kan een asbesthoudend dakbeschot niet zelf verwijderen. Het is verplicht dit door een gespecialiseerd en erkend bedrijf te laten verwijderen. Daarnaast is het ook niet veilig om asbest verwijderen zelf te doen.
Laat bij twijfel altijd een inspectie uitvoeren. Wanneer dit gedaan is kan je een bedrijf inschakelen en kan het verwijderen van asbest beginnen.
Hoeveel kost een asbesthoudend dakbeschot verwijderen?
De kosten van asbest verwijderen kunnen erg uiteenlopen. Het hangt af van verschillende factoren die per situatie verschillen. Zo hebben onder andere de locatie, de soort asbest en hoeveel materiaal verwijderd dient te worden veel invloed op de kosten.
Gemiddelde kosten per vierkante meter, inclusief inspectie en materiaal afvoeren:
- 1 tot 10 m²: Gemiddeld € 700
- 11 tot 20 m²: Gemiddeld € 825
Er is geen subsidie voor het verwijderen van asbest uit het dak. Er zijn wel leningen waar je mogelijk gebruik van kan maken. Vraag aan je gemeente welke mogelijkheden er zijn.
Invloeden op de kosten van asbestdaken saneren:
- Kosten van de inspectie. Is er een uitgebreide inspectie nodig?
- Waar in het dakbeschot is het aanwezig en hoe gemakkelijk is het te bereiken?
- Moet de dakbedekking verwijderd worden en om wat voor dakbedekking gaat het?
- Is de isolatielaag ook besmet?
- Moet het dak achteraf waterdicht gemaakt worden?
- Is er bij de inspectie nog meer asbest in de woning gevonden, of betreft het enkel het asbesthoudend dakbeschot?
Hoe kan je een asbest dakbeschot verwijderen?
Wanneer je een erkend vakbedrijf hebt ingeschakeld voor asbest sanering zullen zij het asbest snel en op veilige wijze komen verwijderen.
Het verwijderen van het asbest dakbeschot begint met de dakbedekking en balken of panlatten die in de weg zitten verwijderen. Zo komt het dakbeschot vrij te liggen. Er zal zo gewerkt worden dat de asbesthoudende materialen zo min mogelijk beschadigt en gebroken hoeven te worden.
Het asbest wordt in containers geplaatst en afgevoerd. De onderliggende ruimte zal goed worden schoongemaakt zodat er geen asbest achterblijft.
Offerte
Wil je precies weten wat voor asbest inventarisatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare asbest inventarisatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de asbest inventarisatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste asbest inventarisatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de asbest sanering offerte ►