Wist jij al dat een elektrisch voertuig je toegang geeft tot veel meer dan enkel een leefstijl die groener is? Zo kun jij jouw elektrische auto bijvoorbeeld gebruiken als externe thuisbatterij. Je kunt dit doen door een goede laadpaal te gebruiken waarmee je een elektrische auto ook kan ontladen, namelijk een bidirectionele laadpaal. Bidirectioneel laden brengt verschillende voordelen met zich mee. Een van de grootste voordelen is misschien wel dat je er geld met je elektrische auto mee kunt verdienen. Het duurt een tijdje voordat dit echt gaat lonen en het is niet in ieder geval de meest slimme techniek om te gebruiken, toch kan het in sommige gevallen wel voordelig zijn. Bekijk de laadpaal offerte ►
Wat is een bidirectionele laadpaal?
Je hebt er misschien al eens van gehoord of je hebt er zelfs al een op de oprit staan: een bidirectionele laadpaal. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je erover aan het nadenken bent om er één aan te schaffen of je weet nog niet helemaal zeker wat je er mee moet doen. Een huishouden kan met een bidirectionele laadpaal de energie die in de accu van de auto is opgeslagen gebruiken om de lichten aan te doen, elektrisch te koken of de wasmachine of wasdroger te laten draaien. Je doet dit door de stekker in de auto te steken. Het energiemanagementsysteem zorgt er uiteindelijk voor dat de stroom uit de auto voorrang krijgt op de stroom van het net.
Hoe bidirectioneel laden precies werkt
Eigenlijk zegt het woord bidirectioneel het al, de elektrische stroom gaat twee kanten op. Als de stroom één richting op gaat, heet dat unidirectioneel. De elektriciteit wordt dan van het elektriciteitsnet naar het elektrische voertuig gebracht. Bij bidirectioneel laden kan de elektriciteit twee kanten op stromen. Maar hoe werkt dat nu precies? Als een elektrisch voertuig wordt opgeladen wordt de AC stroom (wisselstroom) dat uit het elektriciteitsnet komt omgezet naar DC stroom (gelijkstroom). Deze conversie wordt door de converter die in de auto zit of door een converter die in de lader zit uitgevoerd. Als je de energie die in de batterij van het elektrische voertuig wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor thuis, dan moet de DC die wordt gebruikt door de auto weer worden omgezet naar AC. Er zijn op dit moment nog niet veel bidirectionele laadpalen verkrijgbaar in verschillende laadpaal merken, maar ze zijn er wel al. Al deze laders zijn voorzien van hun eigen converters die DC om kunnen zetten naar AC. Zelfs de hoeveelheid stroom die van en naar de batterij gaat kan worden geregeld.
Het verschil tussen bidirectioneel laden en slim laden
Bij slim laden wordt er gesproken over iedere soort laden, dus unidirectioneel en bidirectioneel. Het slimme apparaat regelt dan de laadtijd en het laadtarief. Je hoeft hierdoor geen handmatige aan/ uitknop te hebben. Deze regeling gebeurt dankzij een dataconnectie tussen je elektrische voertuig en de lader. Zo kun je bijvoorbeeld aan een slimme elektrische laad applicatie denken die ervoor zorgt dat jij kunt bepalen hoe jouw elektrische voertuig opgeladen wordt, bijvoorbeeld met behulp van je smartphone. Jouw auto kan met slim laden op de lader zijn aangesloten, zonder dat jouw auto continu opgeladen wordt. Individuele elektrische voertuig eigenaars of de energiebedrijven bepalen dan wat het meest efficiënte moment van de dag is om de auto te laden. Hierbij wordt rekening gehouden met de energiekosten en de energievraag, wat afhankelijk is van het land van de energieleverancier. Zo hebben veel energieleveranciers voordelige tarieven als jij de auto ’s nachts laadt. Hierdoor wordt voorkomen dat er een groot deel van de eigenaren van elektrische voertuigen tegelijkertijd hun auto laden en het elektriciteitsnet daardoor te zwaar belasten.
Birdirectioneel laden wordt soms verward met de dubbele laadpaal. De dubbele laadpaal is echter niet hetzelfde, dit is een laadpaal met twee stopcontacten zodat je twee elektrische auto’s tegelijkertijd kunt opladen.
De eerste gebruikte bidirectionele laadpaal die gebruikt wordt
Er zijn verschillende bedrijven die de handen ineen hebben geslagen om deze techniek mogelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld een deelauto ontworpen die stroom kan leveren aan een appartementencomplex in Leidsche Rijn in Utrecht. In deze wijk staat een deelauto die van de vereniging van eigenaren is voor de deur. Deze auto wordt opgeladen door middel van de stroom die voortkomt uit de zonnepanelen op het dak. Je kunt gewoon in deze auto rijden, maar de stroom die nu in de avond gebruikt wordt voor de lift, de verlichting en de garagedeuren kan ook uit de deelauto gehaald worden. Hierdoor heeft de auto eigenlijk een dubbele functie gekregen, namelijk mensen van A naar B vervoeren en huizen voorzien van stroom.
Wanneer wordt ontladen interessant?
Het ontladen van de elektrische auto kan voor verschillende problemen een oplossing zijn. Op dit moment is het nog niet erg interessant. Je kunt momenteel nog salderen. Dit betekent dat je de stroom die je met de zonnepanelen op het dak van je woning stroom opwekt die je terug kan leveren aan het net. Hiervoor reken je dezelfde prijs als de stroom die je verbruikt. In de komende jaren gaat dit veranderen. De stroom die je teruggeeft is dan namelijk minder waard. Hierdoor kan het lonen om de extra stroom die je met je zonnepanelen opwekt op te slaan in een thuisbatterij of te gebruiken in je elektrische auto. Dan wordt jouw auto eigenlijk een accu met zonnepaneel die multifunctioneel is.
Een ander probleem in de energiesector die je veel hoort is dat het energienet op bepaalde piekmomenten niet alle zonnestroom kan verwerken. Zonnepanelen kunnen hierdoor soms afschakelen. Dit komt doordat de netbeheerder de druk niet meer aan kan. Dit is natuurlijk zonde. Het is ook in dit geval beter als je de stroom lokaal op kunt slaan. Dit kun je doen in een bidirectionele laadpaal. Een bidirectionele laadpaal is gelukkig niet veel duurder in vergelijking met een normale laadpaal. Je hebt dan wel een auto nodig die ook terug kan leveren. Ook zijn ze leverbaar in 1 fase of 3 fase laadpalen.
Wordt de techniek gemeengoed?
Momenteel is het nog niet duidelijk of de techniek gemeengoed zal gaan worden. Je kunt het verhaal van twee verschillende kanten gebruiken. Zo heb je het voordeel dat je alleen maar de accu die in je auto zit nodig hebt om energie in op te slaan. Hierdoor heb je geen thuisbatterij nodig die je los aan moet schaffen en kun je toch jouw zelf opgewekte groene stroom gebruiken. Daarnaast heb je ook een nadeel en dat is dat jij je auto accu niet volledig kunt gebruiken waarvoor hij gemaakt is, namelijk om in de auto mee te rijden. Als je in je auto stapt wil je natuurlijk wel onbezorgd kunnen wegrijden. Als je de accu gebruikt om verlichting mee aan te doen of om televisie mee te kijken heb je natuurlijk niet veel stroom nodig uit de accu. Als je elektrisch gaat koken of elektrisch gaat verwarmen heeft dit wel impact op de lading van de accu. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de kwaliteit van de accu er achteruit op gaat wanneer hij vaker opgeladen en ontladen wordt.
Toch kan het voor veel huishoudens ook een uitkomst zijn om een bidirectionele lader aan het huis toe te voegen. Om optimaal gebruik te maken van een bidirectionele laadpaal is het belangrijk dat er een goed energiemanagementsysteem aangeschaft wordt die ervoor zorgt dat de stroom op een slimme manier gebruikt wordt wanneer dat nodig is. Dit systeem kan bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten tijdens het daltarief van het net. Je hebt daarnaast meestal niet de complete batterij nodig om met de auto naar je werk te rijden en bij het werk staat de elektrische auto meestal ook weer aan de laadpaal om weer volledig op te laden. Hierdoor kun je met een elektrische auto tegenwoordig makkelijk een paar keer heen en weer rijden naar en van een locatie. Er blijft dan dus stroom over, waardoor het in de toekomst zeker goedkoper en duurzamer kan zijn om deze stroom voor het huishouden te gebruiken.
De voordelen van bidirectioneel laden op een rijtje
Met een bidirectionele lader geniet je dus van verschillende voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geld kunt verdienen door de energie die je overhoudt terug aan het net te verkopen. Dit is erg handig als je zelf niet veel energie nodig hebt, waardoor je meer energie overhoudt dan je gebruikt, en wat geld terug wilt verdienen. Alle energie die in de batterij van het elektrische voertuig opgeslagen wordt kan terug aan het net verkocht worden. Ditzelfde geldt voor stroom dat je opwekt via zonnepanelen.
Het tweede voordeel is dat je een stuk goedkoper uit bent door een elektrisch voertuig te bezitten in vergelijking met een voertuig dat op fossiele brandstof werkt. Over de gehele levensduur van een voertuig kun je op deze manier veel geld besparen. Door een bidirectionele lader te gebruiken voor jouw elektrische voertuig, in plaats van een unidirectionele laden, bespaar je zelfs nog meer geld in een land waar de energietarieven gedurende de dag kunnen veranderen. Dit zijn landen zoals Spanje, waar je minder betaald voor de elektriciteit als jij jouw voertuig in de avond of ’s nachts oplaadt. Daarnaast kun je ook genieten van extra stimulans in de vorm van prijsverlagingen om de eigenaren van elektrische voertuigen aan te moedigen om tijdens de daluren te laden.
Het derde voordeel is dat je met bidirectioneel laden de mogelijkheid hebt om zelfvoorzienend te worden als het op energie aankomt. Zeker als jij jouw eigen hernieuwbare energiebronnen met elkaar combineert. Zo kun jij bijvoorbeeld de zonnepanelen die je op het dak van jouw huis hebt liggen extra energie laten opwekken die je niet direct nodig hebt en de overtollige energie in jouw elektrische voertuig laten opslaan. Deze energie kun je vervolgens gebruiken om mee naar het werk te rijden. Daarnaast kun je deze energie ook ’s nachts goed gebruiken, wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken. Je hebt hierdoor eigenlijk een persoonlijke batterij die je kunt gebruiken wanneer jij wilt.
Aanbieding
Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!
We hebben overigens meerdere handige calculators, zoals de duurzaamheids calculator en zonnepaneel calculator.
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 48 | Elektricien Verbouwkosten.com 04:10
- Verbouwen 22 | Elektra Verbouwkosten.com 06:05
Externe bronnen: