Een lekkage in het dak kan behoorlijk wat schade en problemen opleveren. Deze kosten kunnen gelukkig vergoed worden met de juiste verzekering, maar welke verzekering dekt nu eigenlijk een daklekkage? Bekijk de woonverzekering aanbieding
Verschillende soorten verzekeringen
Er zijn een aantal verschillende verzekeringen die nodig kunnen zijn bij een lekkage aan het dak. Elke verzekering werkt net weer even anders.
We leggen de verschillende soorten verzekeringen naast elkaar om te zien welke verzekeringen het meest bij je aansluiten.
De opstalverzekering
Schade aan je huis wordt gedekt door een opstalverzekering. Het gaat om schade aan de binnen- en buiteninrichting van het huis. Hieronder vallen bijvoorbeeld je dak, leidingen, centrale verwarming en badkamer.
Als je dak lekt moet je de opstalverzekering op de hoogte stellen van de schade. Als de lekkage niet gestopt had kunnen worden, dan zal de opstalverzekering de schade dekken.
Wordt de lekkage gedekt door de opstal?
In de meeste gevallen dekt de verzekering geen schade die voorkomen had kunnen worden. Je krijgt dus geen vergoeding als je dakpannen kapot zijn en je ze niet hebt vervangen.
Daarnaast krijg je ook geen vergoeding als je schimmel en vochtplekken ontdekt, maar de bron ervan niet onderzoekt. Dit zal een verzekeraar als achterstallig onderhoud beschouwen.
De inboedelverzekering
De spullen die je gewoonlijk thuis bewaart worden door een inboedelverzekering beschermd tegen schade. Denk hierbij aan je kleding, meubels en elektrische apparaten.
Als je niet zeker weet of iets wel of niet onder de inboedelverzekering valt, bedenk dan of het in de verhuiswagen past als je zou gaan verhuizen. Als het antwoord ja is valt het voorwerp waarschijnlijk onder je inboedel.
Gevolgschade en verzekeringen combineren
Als de waterschade van het lekkende dak je bezittingen heeft aangetast moet je misschien een claim indienen voor zowel je opstal- als inboedelverzekering. Behoorlijke waterschade aan je bank kan bijvoorbeeld gedekt worden door je inboedelverzekering.
Let er in dit geval wel op dat je nog steeds een claim moet indienen bij je opstalverzekering voor de schade aan het dak.
De aansprakelijkheidsverzekering
Je kunt contact opnemen met een aansprakelijkheidsverzekering in bepaalde gespecificeerde omstandigheden. Bijvoorbeeld als een aannemer nalatig je dak heeft geïnstalleerd, waardoor een lek is ontstaan dat jou extra schade kost.
In dat scenario kun je contact opnemen met de aansprakelijkheidsverzekering van de aannemer. Je kunt dan de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering.
Verzekering daklekkage schade bij buren
Bovendien is het mogelijk dat jouw eigendom getroffen wordt door een daklekkage die je buren ervaren.
Als de schade niet gedekt wordt door je eigen opstalverzekering kun je de kosten misschien laten dekken door de aansprakelijkheidsdekking van de buren.

Maakt het uit wat voor soort dak je hebt?
Je vraagt je misschien af of iedere soort dak op dezelfde manier tegen een lekkage verzekerd wordt. Verzekeringspolissen dekken puntdaken en platte daken in gelijke mate.
Rieten daken vormen daarentegen een uitzondering. Meestal moet je een aanvullende verzekering afsluiten voor een rieten dak.
Dekt je verzekering een lekkage in een rieten dak?
In vergelijking met een plat dak of een puntdak is het risico op brand, stormschade aan het dak of lekkage bij een rieten dak wel veel groter.
Om die reden zal de premie voor je rieten dak waarschijnlijk hoger zijn.
Check je verzekering
Om precies te weten wat je te wachten staat als je dak begint te lekken, is het aan te raden om altijd even bij je (opstal)verzekeraar te informeren hoe jouw dak gedekt is. Zo word je niet onaangenaam verrast in een lastig scenario.
Als je in een huurwoning woont is je verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Je moet in dit geval wel een inboedelverzekering hebben voor het verzekeren van je eigen meubels en spullen.
Een lekkage in het dak herkennen
Vochtplekken en schimmel zijn vaak de eerste indicaties van een daklekkage. Helaas blijven veel daklekkages onopgemerkt tot er vochtplekken in het plafond beginnen te ontstaan.
Een ander symptoom is loszittend behang. De dak- en muurconstructies nemen immers het grootste deel van het vocht op. Het behang bladdert langzaam af als de muren vochtig zijn.
Oorzaken van een daklekkage
Er zijn een aantal oorzaken van daklekkages die vaak voorkomen, maar gelukkig is het relatief eenvoudig om de daklekkage te verhelpen.
Welke oorzaken de meest voorkomende precies zijn, lees je hieronder.
Achterstallig onderhoud
Verwaarloosd of onvoldoende onderhoud is een veel voorkomende reden voor daklekkages. Na verloop van tijd begint het dak tekenen van slijtage en schade te vertonen, zoals bijvoorbeeld kapotte dakpannen. Een dak heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig omdat het verouderd.
Het kan zelfs nodig zijn om het dak na een bepaald aantal jaren helemaal te vervangen. Lekkage kan ook optreden als de kil of kilgoot van het dak beschadigd zijn. Waterproblemen kunnen daarnaast ook veroorzaakt worden door beschadigd daklood.
Verschillende weersomstandigheden
Daklekkages kunnen worden veroorzaakt door strenge vorst of vriestemperaturen die het dak en de dakbedekkingsmaterialen doen barsten. Vorst kan ook leiden tot een dakbreuk die niet onmiddellijk zichtbaar is. Een hittegolf of langdurige blootstelling aan de zon kan het dak ook mogelijk beschadigen.
Het bitumen of andere dakbedekking kan gaan scheuren als gevolg van uitdroging.
Schade door dieren
De dakbedekking kan scheuren of de dakpannen kunnen breken als vogels er voorwerpen op laten vallen. Daarnaast kunnen vogels ook nestjes bouwen in de rand van het dak, waardoor er schade kan ontstaan.
Ook kunnen muizen schade toebrengen aan het dak.
Slecht onderhouden schoosteen
Een slecht onderhouden schoorsteen is ook een belangrijke bron van lekkages.
Er kan bijvoorbeeld door loszittend voegsel of gebarsten metselwerk water in de schoorsteen getrokken worden.
Dakgoten
Dakgoten hebben net als het dak zelf onderhoud nodig. Daklekkage kan optreden als een (verstopte) dakgoot lekt of als een dakgoot verkeerd is geïnstalleerd.
Controleer regelmatig of de dakgoten nog in goede staat zijn.
Platte daken
Een plat dak heeft een geringe kans op lekkage als het goed wordt onderhouden en op tijd wordt vervangen. Toch zijn er een paar risico’s op te merken. Regenwater kan bijvoorbeeld heel lang op het dak blijven liggen. Dat kan dan weer leiden tot plantengroei die tussen de kieren kan gaan groeien.
Door het jaar heen is bitumen of andere dakbedekking ook onderhevig aan allerlei weersomstandigheden. Hierdoor kan de dakbedekking gaan gebarsten.

Hoe kun je daklekken voorkomen?
Ga preventief te werk zodra je ergens een spoor van lekkage ziet. Het beperken van resulterende schade is cruciaal als je dak of dakgoten lekken. Het is verstandig om de schade op beeld vast te leggen met foto’s en filmpjes.
Er zijn gelukkig talloze strategieën om de meeste lekkages te voorkomen. Zo zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je dak in uitstekende staat blijft, zelfs tijdens zwaar weer. Denk bij zwaar weer aan stormen, hagel, hevige regen en sneeuw.
Voorkom waterschade met onderhoud
Om te beginnen is onderhoud erg belangrijk. Maak het oppervlak van je dak en de dakgoten regelmatig schoon. Onderhoud is belangrijk vanwege het feit dat een verstopte dakgoot kan lekken of afbreken.
De kans dat je dakgoten problemen ontwikkelen wordt sterk verminderd door routinematige reiniging.
Tijdige reparatie
Inspecteer het dak na het onderhoud gelijk op schade rond de hoeken, muuraansluitingen, dakramen, regenwaterafvoeren en dakdoorvoeren. Je kunt hierbij ook gelijk vaststellen of het daklood op je dak nog waterdicht is als het aanwezig is. Er moet verder altijd preventief worden opgetreden, zelfs als de schade gering is.
Je kunt veel leed besparen als je snel deze schade zo snel mogelijk opspoort en repareert. Controleer pannen onder de plekken die je niet vertrouwt extra goed.
Een lekkage in het dak oplossen
Plaatselijke reparaties kunnen in eerste instantie altijd een lek in het dak stoppen. Toch is een plaatselijke reparatie niet altijd voldoende.
Hierdoor moet je altijd overwegen of kiezen voor een dakrenovatie geen betere optie zou zijn.
Vergoeden is niet vanzelfsprekend
Een lek ontstaat meestal niet vanzelf en is vaak een waarschuwing dat er misschien meer problemen gaan ontstaan. Het is raadzaam om de dakdekker een kort onderzoek te laten uitvoeren als je het dak laat repareren, zodat de toestand van het dak nauwkeurig kan worden vastgesteld.
Mogelijk wordt de schade aan je dak niet vergoed omdat je nalatig bent geweest in het aanpakken van een lekkage.
Zoek de oorzaak
Uiteraard bepaalt de oorzaak van het probleem de beste aanpak. Gebroken of slecht aansluitende dakpannen kunnen meestal vervangen worden door nieuwe. Problemen met daklood kunnen ook snel worden opgelost door het beschadigde loodslab te vervangen.
De meest gebruikelijke manier om een lekkage op een plat dak te stoppen is het aanbrengen van vloeibare dakbedekking. Dit werkt meestal erg goed en is een snelle noodoplossing als het op bitumen dakbedekking wordt aangebracht.
Veelgestelde vragen
Is lekkage aan dak verzekerd?Aanbieding
Vergelijken kan tientjes per jaar besparen en soms heb je nog echt betere voorwaarden ook!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Woningverzekering aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Woningverzekering pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de woonverzekering aanbieding