Met een dakraam kun je meer lichtinval in een ruimte creëren. Maar heb je een dakraam vergunning nodig om een venster in je dak te plaatsen?
Soorten dakramen
Welke soorten dakramen zijn er verkrijgbaar? Wat zijn de kosten voor een dakraam en wat komt er kijken bij een eventuele dakraam vergunning? In dit artikel lees je meer over alles wat met dakramen en de betreffende vergunningen te maken heeft. Bekijk de dakraam offerte
Definitie van een dakraam
Een dakraam is een venster van glas dat wordt geplaatst in een schuin of eventueel een plat dak.
Een dakraam zorgt ervoor dat de ruimte onder het venster meer licht krijgt, waardoor de ruimte bruikbaarder wordt.
Een dakraam zorgt er daarnaast voor dat je de ruimte onder het dak beter kunt ventileren met behulp van ventilatieroosters of het openzetten van het dakraam.
Er zijn vele soorten dakramen verkrijgbaar in diverse materialen, zoals hout, kunststof en aluminium. Het is zowel mogelijk om dakramen in standaard afmetingen te krijgen als deze op maat te laten maken. Afhankelijk van het soort venster is het mogelijk dat je hiervoor een dakraam vergunning nodig hebt.
Voordelen van een dakraam
Een dakraam plaatsen in je dak kan diverse voordelen hebben.
Allereerst zorgt een dakraam ervoor dat je meer licht in huis krijgt. Vaak is een ruimte onder het dak donker en slecht geventileerd. Door een dakraam te plaatsen kun je meer lichtinval creëren en daarnaast het raam gebruiken om meer frisse lucht in de ruimte te krijgen.
Doordat er meer licht in de ruimte komt, kun je deze effectiever gebruiken, bijvoorbeeld om een extra slaapkamer te maken of zelfs een badkamer. Het toevoegen van zo’n extra bruikbare ruimte of kamer aan het huis zorgt er weer voor dat het huis meer waard wordt, wat fijn kan zijn bij een toekomstige verkoop.
Nadelen van een dakraam
Naast voordelen kan het plaatsen van een dakraam ook enkele nadelen met zich meebrengen.
Met het plaatsen van een dakraam maak je een gat in je dak waar het venster in wordt geplaatst. Met het maken van dit gat ontstaat er een mogelijkheid dat je op deze plek vochtproblemen krijgt als het dakraam niet goed is geplaatst en afgedicht.
Een dakraam zorgt daarnaast voor minder privacy, omdat je meer zicht op de binnenkant van je huis geeft.
Daarnaast zijn er situaties waarin je een dakraam vergunning nodig hebt om deze te mogen plaatsen, wat extra administratieve rompslomp met zich meebrengt.
Dakraam varianten
Dakramen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar.
Je kiest een dakraam op basis van de functie die het dakraam moet hebben en de mogelijkheden die het dak geeft. Daarnaast kun je een dakraam verder afstemmen op basis van je eigen wensen.
Sommige dakramen zijn met name bedoeld om alleen licht binnen te laten, maar er zijn ook ramen die functioneren als deur of zelfs als balkon. Afhankelijk van het soort dakraam dat je kiest, is het mogelijk dat hiervoor een dakraam vergunning nodig is.
De verschillende opties voor dakramen worden hieronder verder uitgelegd.
Tuimelraam
Een tuimelraam is een dakraam waarbij de scharnier van het raam halverwege zit. Met het openen van het raam kan deze 180 graden om zijn as draaien.
Bij het openen van het raam trek je aan de hendel die bovenaan het raam zit, waardoor deze naar binnen komt en het onderste deel van het raam naar buiten draait. Een tuimelraam heeft als voordeel dat het heel handig is om zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant schoon te maken, omdat je het raam volledig kan omdraaien.
Om ervoor te zorgen dat je met dit raam ook kan ventileren zonder dat je het open hoeft te laten staan, is het tuimelraam uitgerust met een ventilatiestand.
Uitzetraam
Bij een uitzetraam kan het dakraam naar buiten toe geopend worden door middel van een hendel aan de onderzijde van het raam. De scharnieren van een uitzetraam zitten aan de bovenzijde. Een uitzetraam kan maar beperkt geopend worden, maximaal 45 graden.
Doordat je het raam naar buiten toe moet open duwen, kan het soms wat lastig zijn om deze te bedienen. Om het gebruik te vergemakkelijken heeft dit type dakraam een speciale ventilatiestand en een schoonmaakstand. Voor deze redelijk eenvoudige dakramen is meestal geen dakraam vergunning nodig.
Platdakraam
Op een plat dak kan je niet een gewoon dakraam gebruiken.
Hiervoor zijn speciale dakkoepels of platdakramen beschikbaar. Hoewel er wordt gesproken over een dakkoepel, is deze zowel in een bolle vorm als in een plat raam verkrijgbaar. Platdakramen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met diverse functionaliteiten.
Zo kun je een platdakraam kiezen dat wel of niet open kan, eventueel zelfs elektrisch en kun je ook kiezen voor een platdakraam met ingebouwde zonwering. Als het plat dak gebruikt wordt om op te lopen, dient het dakraam hierop aangepast te worden en kun je kiezen voor een dakraam met extra stevig glas waar ook op gestaan kan worden.
Uitstapdakraam
Als je wilt dat een dakraam niet alleen voor lichtinval en ventilatie moet zorgen, maar je ook een manier wilt om snel en eenvoudig op je dak te kunnen komen, dan kun je kiezen voor een uitstapdakraam.
Een uitstapdakraam heeft een opening vergelijkbaar met een deur, die je met een hendel aan de linker- of rechterzijde van het venster kunt openen. Een uitstapdakraam is bijvoorbeeld handig voor onderhoud aan het dak of als iemand het dak moet komen inspecteren.
Om ervoor te zorgen dat het dakraam niet dichtvalt – het bevindt zich immers onder een bepaalde hellingshoek – is het dakraam voorzien van een gasveermechanisme.
Balkonvenster
Een balkonvenster is niet alleen een dakraam, maar kan ook zo worden uitgeklapt, dat het een idee van een balkon geeft.
Een balkonvenster bestaat uit twee raampartijen. Het bovenste gedeelte wordt schuin naar buiten geopend, terwijl het onderste gedeelte tot een verticale positie wordt uitgeklapt.
In deze positie is het dakraam net een balkon en heb je het gevoel alsof je buiten staat op je eigen balkon. Een balkonvenster geeft daardoor een ruimtelijker gevoel dan een standaard dakraam.
Doordat het dakraam in dichte staat zoveel mogelijk aansluit op het dak, is een dakraam vergunning meestal niet nodig.
Vergunningsvrij plaatsen
Als je een dakraam wilt laten plaatsen, dan is een van de belangrijke vragen of je een dakraam vergunning nodig hebt. Een dakraam vergunning kan er namelijk voor zorgen dat het plaatsingsproces meer tijd in beslag neemt en extra geld kost.
Dakramen zijn daglichtvoorzieningen die minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steken en meer dan 50 centimeter van de dakrand liggen. Alles daarbuiten wordt gezien als een dakkapel en niet als dakraam.
Valt jouw dakraam binnen de gestelde afmetingen, dan kun je deze vergunningsvrij laten plaatsen.
Wil je een dakraam aan de voorzijde van je huis, dan mag deze helemaal niet boven het dakoppervlak uitsteken om dit zonder dakraam vergunning te kunnen doen.
Dakraam met vergunning
Uiteraard zijn er ook situaties waarin een dakraam vergunning wel wordt gevraagd. Dit kan te maken hebben met de afmetingen van het dakraam, hoe en waar deze in het dak geplaatst is en met het type woning waarin het dakraam wordt geplaatst.
Houd er rekening mee dat een dakraam vergunning gemiddeld zo’n 700 euro kost. Hoewel in veel gevallen een dakraam vergunning niet nodig is, is het belangrijk om met enkele uitzonderingen rekening te houden. Deze uitzonderingen worden hieronder verder uitgelegd.
Afwijkende afmetingen en plaatsing
Zoals eerder aangegeven is een dakraam een venster dat minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steek en meer dan 50 centimeter van de dakrand ligt. In het geval dat het dakraam niet aan deze voorwaarden voldoet, is het nodig om hier een dakraam vergunning voor aan te vragen.
Hetzelfde geldt voor een dakraam aan de voorzijde van het huis waarbij het boven het dakoppervlak uitsteekt. Ook bij minder dan 60 centimeter is in zo’n geval een vergunning nodig. Heb je een dakraam dat aan een openbare weg of openbaar gebied ligt, dan bestaat de kans dat je toch een vergunning nodig hebt.
In zo’n geval kun je het beste contact opnemen met je gemeente.
Monumentale panden
Woon je in een monumentaal pand of in een beschermd dorps- of stadsgezicht en wil je een dakraam laten plaatsen? Dan is de kans groot dat je een dakraam vergunning nodig hebt.
Meestal heb je voor aanpassingen aan dergelijke woningen een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Het is daarom ook verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van het dakraam contact op te nemen met de gemeente om te zien wat precies de vereisten zijn.
Zo kun je je goed voorbereiden en voorkom je dat het vergunningsproces lang gaat duren.
Stappen dakraam met vergunning plaatsen
Hoe vraag je een dakraam vergunning aan? Allereerst dien je via het omgevingsloket of via de website van je gemeente een vergunningsaanvraag in.
Dit is een standaardformulier met vragen over waarom je een vergunning wilt en wat de details van het dakraam zijn. Eventueel kan de gemeente je op basis van de aanvraag om verdere gegevens vragen. Zodra de gemeente alle informatie heeft, zullen ze de vergunningsaanvraag beoordelen.
Binnen 8 weken hoor je of de vergunningsaanvraag is goedgekeurd. Zodra je de dakraam vergunning binnen hebt, mag je verder gaan met het plaatsen van het dakraam.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakraam aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakraam specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakraam specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakraam Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakraam offerte ►