Aluminium daktrimmen zijn dakrandprofielen die voorkomen dat er een lekkage in je dak ontstaat. Daarnaast zorgt een aluminium daktrim ervoor dat de dakbedekking vast blijft zitten en niet van het dak afwaait. Als je geen daktrim plaatst, is de kans groot dat er na een tijd vuil en vocht gaat ophopen tussen de onder en toplaag van de dakbedekking. Bekijk de dakbedekking offerte
Wat is een daktrim precies?
Daktrimmen zijn decoratieve stroken die worden gebruikt om de rand van een dak af te werken. Denk bijvoorbeeld aan een dak voor van bitumen, aluminium of EPDM. Het gebruik van een daktrim zorgt voor extra bescherming daar waar het dak kwetsbaar is en beschermt de dakranden tegen water, uitstekende producten dus!
Een standaard daktrim zorgt er ook voor dat de randen goed tegen de dakbedekking gedrukt worden. Dakafwerking zorgt ook bij aan het uiterlijk van het dak. Het houdt daarnaast ook alle insecten en gevogelte buiten houdt, is nog een voordeel.
Daktrim is een andere term voor dakrandprofiel. Een daktrim is eigenlijk vereist bij het bouwen van een nieuw dak. Als je geen daktrim gebruikt, kan zich na verloop van tijd vocht en vuil ophopen tussen de dakisolatie en de boven- en onderlagen van het dakbedekkingsmateriaal.
Verschillende soorten daktrim
Daktrimmen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Zo heb je onder andere de keuze voor een roestvrijstalen daktrim, maar ook aluminium is een goede keuze.
Naast de diverse materialen voor de daktrim heb je ook nog de keuze uit verschillende kleuren. Vaak wordt gekozen voor zwart, antraciet of een blanke daktrim. Daarnaast zijn er twee alternatieve profielen voor een daktrim, dit zijn namelijk een hoekprofiel en een recht profiel.
Wat zijn aluminium daktrimmen?
Een aluminium daktrim is bedoeld om een dakrand af te werken. Omdat er vocht kan oplopen in de randen van het vlakke dak, zijn ze extra kwetsbaar. Een daktrim met een aluminium profiel beschermt ook tegen ongedierte die zich in de rand van het dak willen vestigen. Met een daktrim blijft je dakbedekking goed beschermd en heeft je dak een langere levensduur.
Daktrimmen voor EPDM-dakbedekking
EPDM (ethyleen propyleen Dieën monomeer) is een synthetisch rubber dat wordt verkregen door polymerisatie (het combineren van kleine koolwaterstoffen tot lange ketens).
Daktrimmen zijn er in vele soorten en maten. De speciale EPDM-dak voering, de algemene dak voering en kraal voeringen worden aangeboden. De speciale daktrim EPDM is een metalen daktrim die eenvoudig te plaatsen is. Het dakrandprofiel garandeert een goede afdichting van de EPDM-dakbedekking. EPDM dakprofielen zijn een flexibeler dakprofiel met vele voordelen waaronder installatiegemak en langere levensduur.

De aluminium daktrim plaatsen
Bij het monteren van aluminium daktrimmen moet er rekening gehouden worden met het feit dat de aluminium 1 mm uitzet per strekkende meter. Als er bijvoorbeeld een daktrim van 2,5m geplaatst wordt, moet er rekening gehouden worden met een uitsparing van 2,5 mm zodat de daktrim kan uitzetten.
Een aluminium daktrim wordt meestal op de onderlaag bevestigd voordat de toplaag wordt aangebracht. Breng voor het bevestigen een laag kit aan en plaats de hoektrim. Bevestig vervolgens de hoektrim met vier schroeven. Vergeet niet de neopreen ring te installeren. Een neoprene ring zorgt ervoor dat de schroef waterdicht is.
De verbindingsplaat schuift in de sleuf. Breng vervolgens de kit aan op de randen over de gehele lengte van de volgende daktrim. Druk de daktrim stevig in de kit en schuif hem naar binnen tot hij contact maakt met de hoekstukken.
De daktrim zit vast met zes schroeven. Uiteraard mag hierbij het gebruik van neopreen ringen niet vergeten worden om een waterdichte verbinding te garanderen. Werk rond het hele dak. Als laatste kan de toplaag worden aangebracht. Een snelle primer wordt aanbevolen over de bovenkant van de dakafwerking. De primer zorgt voor extra hechting en voorkomt lekkages.
Daktrim buitenhoeken en binnenhoeken
Aluminium buitenhoeken worden op de hoek van het dak gemonteerd. Ze hebben een binnenhoek en een buitenhoek, waardoor je dak mooi afgewerkt is. Bij het naar binnen klappen van de dakhoeken gebruik je een daktrim met binnenhoek, bij het naar buiten klappen van de dakhoek gebruik je een daktrim met buitenhoek.
Wat kost een daktrim?
Voor een rechte geanodiseerde daktrim kost dat ongeveer 10 euro per stuk van 2,5 m. Rechte RAL-daktrim kost ongeveer 24 euro per 2,5 meter. Een kale dakafwerking kost 20 tot 26 euro per 2,5 meter.
Afhankelijk van je situatie bepaal je zelf hoeveel geld je aan een daktrim uitgeeft. Om de prijs van een daktrim te weten, moet je rekening houden met de volgende factoren:
- De grootte van je dak
- Met welke stijl je woning heeft
- Hoeveel hoekprofielen je nodig hebt
- Welke kleur de daktrim moet hebben
- De breedte van de daktrim
- Plaats je zelf de daktrim of laat je deze plaatsen?
Wat doet een daktrim met water?
Een daktrim wordt op de dakrand aangebracht en heeft een belangrijke functie. Een daktrim beschermt de dakrand tegen water. Zonder daktrim lopen platte daken het risico op waterlekkage. Daktrimmen zorgen er ook voor dat de dakbedekking op zijn plaats blijft.

Wat kost een daktrim vervangen?
Voor een rechte geanodiseerde daktrim kost dat ongeveer 10 euro per stuk van 2,5 m. Rechte RAL-daktrim kost ongeveer 24 euro per 2,5 meter. Een kale daktrim kost 20 tot 26 euro per 2,5 meter.
Is een daktrim nodig?
Het plaatsen van een daktrim is nodig om te voorkomen dat er lekkages en vuil in het dak en de isolatie komen. Daktrim zorgt ervoor dat de dakbedekking niet wegwaait door de wind en is bovendien goed afgewerkt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dak offerte ►