Een daktrim is een dakrandprofiel dat lekkages op platte daken moet voorkomen. Het houdt ook je dak intact en zorgt voor een mooie afwerking. Maar waar kost een daktrim en waar moet je opletten bij de aanschaf van een daktrim? Bekijk de dakbedekking offerte
Wat is een daktrim?
Een daktrim is een afwerkprofiel dat veel wordt gebruikt bij het afwerken van daken of bij een overkapping. De daktrim wordt tegen de dakbedekking aangedrukt en voorkomt lekkages. Daktrimmen zijn er in verschillende kleuren, afmetingen en vormen.
Waarom een daktrim gebruiken?
Daktrimmen gebruik je om ervoor te zorgen dat je dakbedekking niet van je dak waait, door deze te gebruiken is je dakbedekking alsof je op het dak wordt geduwd. Je kunt ook een daktrim gebruiken om vuil en vocht uit de dakisolatie te houden. Je voorkomt ook dat insecten- en vogelplagen je dak koloniseren. Daarnaast zorgen daktrimmen voor een nette afwerking.
Soorten daktrimmen
Je hebt de keuze uit diverse daktrimmen, er bestaan namelijk verschillende daktrimmen met verschillende vormen, verschillende maten en verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan stalen daktrimmen of zelfs aluminium daktrimmen. Naast deze voorbeelden zijn er nog meer.
De standaard rechte daktrim
Deze daktrim is 250 cm lang en verkrijgbaar in twee verschillende breedtes. Daarnaast is deze daktrim eenvoudig aan te passen.
De daktrim buitenhoek
Als je aanbouw een hoek van 90 graden heeft, dan kun je deze mooi afwerken met een buitenhoek. Buitenhoeken passen goed bij de standaard rechte daktrim.
De daktrim binnenhoek
Een daktrim binnenhoek gebruik je wanneer de hoek van de daktrim naar binnen valt. Deze vormen zie je vaak bij daken met een L-vorm.
De kraal daktrim
Een kraal daktrim heeft een ronde afwerking, hierdoor krijg je een klassieke uitstraling. Deze gebruik je vaak als je een strakke daktrim niet bij je dak past.
De daktrim kraal buitenhoek
Voor buitenhoeken zijn er ook kraal daktrimmen. Kraal daktrimmen zorgen ervoor dat daktrimmen mooi op elkaar aansluiten.
Zwarte daktrimmen en andere kleuren
Naast verschillende soorten daktrimmen heb je ook een divers assortiment kleuren voor daktrimmen. De meest gekozen kleur voor daktrimmen is de kleur zwart. Dit is waarschijnlijk omdat zwart een neutrale kleur is en bij elk materiaal en andere kleur past. Naast de zwarte kleur wordt ook vaak antraciet gekozen. Wat een voordeel is aan deze twee kleuren is dat vuil minder opvalt op deze donkere kleuren.
Aluminium daktrimmen
Een aluminium daktrim wordt gebruikt om de rand van het dak te versieren. Platte daken zijn extra kwetsbaar omdat vocht zich aan de randen kan ophopen. Daktrim met aluminium profielen houdt ook ongedierte buiten. Met een daktrim is je dakbedekking goed beschermd en gaat je dak langer me.

Wat is de prijs van een daktrim?
De prijs voor een rechte geanodiseerde daktrim is ongeveer 10 euro per stuk van 2,5 meter. Een rechte RAL-daktrim kost 24 euro per 2,5 meter. Een afwerking voor een kaal dak kost 20 euro tot 26 euro per 2,5 meter.
Daarnaast kunnen er nog kosten bij komen als je een dakdekker inhuurt om de daktrim te bevestigen. Het uurtarief van een dakdekker ligt ongeveer tussen de 35 en 50 euro per uur. Als je zelf al wat ervaring hebt met het plaatsen van een daktrim of soortgelijke klusjes, dan hoef je geen dakdekker in te huren. Hierbij moet je wel rekening houden met de veiligheid, je werkt namelijk op hoogte. Zorg dus dat je goed voorbereid bent, de nodige attributen hebt en zorgt dat je een goede stevige ladder hebt.
Waar moet je op letten als je daktrim koopt?
Afhankelijk van je situatie bepaal je zelf hoeveel je uitgeeft aan een daktrim. Om de prijs te berekenen, moet je rekening houden met de volgende factoren:
De grootte van je dak
Ten eerste heb je de grootte van het dak. In principe koop je een daktrim met een lengte van 2,5 meter. Hoe meer dakranden, hoe meer daktrimmen je nodig hebt.
De stijl van je woning
Denk ook aan de stijl van je huis. Als je woning een modern en strak uiterlijk heeft, kun je kiezen voor een rechte daktrim. Als je huis echter een meer traditionele uitstraling heeft, wil je misschien een kralen daktrim.
De hoekprofielen
Het aantal hoeken is ook van invloed op de uiteindelijke installatiekosten van de daktrim. Om de daktrim te bevestigen is per hoek een hoekprofiel nodig. Naarmate je meer hoeken afwerkt, heb je extra daktrimmen nodig.
Kleur van de daktrim
Als je een rechte daktrim koopt, kun je kiezen tussen verschillende RAL-kleuren en geanodiseerde afwerkingen. Geanodiseerd is een op oxidatie gebaseerde behandeling die wordt toegepast op aluminium daktrimmen. Als je kiest voor RAL, dan worden de profielen in dezelfde kleur geschilderd als het dak of de rest van de woning.
Standaardkleuren en op maat gemaakte kleuren voor daktrimmen zijn meestal beschikbaar. Unieke kleuren zijn natuurlijk wel duurder dan standaardkleuren.
Breedte van de daktrim
Ook de breedte van de dakgoot is van invloed op de prijs. Daktrimmen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes. De grootte van het dak bepaalt hoe breed je de daktrim uiteindelijk wilt hebben. De sterkte van een heel groot dak met een heel dunne daktrim is minimaal. Een klein dak met een brede daktrim heeft een enorme en degelijke uitstraling. Het hangt dus af van persoonlijke voorkeur, van het type en de grootte van het gebouw.
Daktrim plaatsen
Daarnaast is de prijs voor het plaatsen van de daktrim ook afhankelijk van of je het zelf doet of een vakman inhuurt om het te plaatsen. Als je niet zo handig bent in het huishouden, kun je een dakdekker inhuren om de bekleding voor jou te installeren.
Als je de daktrim zelf wilt plaatsen, denk er dan aan dat je op hoogte werkt, je werkt namelijk op het dak. Zorg ervoor dat je over de juiste middelen beschikt om de klus veilig te klaren, inclusief een stevige ladder die indien nodig aan een muur kan worden bevestigd. Ook bij het plaatsen van de daktrim kan extra hulp van pas komen.

Monteren van daktrimmen
Bij een daktrim bevestigen maak je gebruik van een kit. Het is hierbij belangrijk dat je een goede kit uitkiest. Breng een laag EPDM kit aan op de dakbedekking om de daktrim hieraan te bevestigen. Door deze kit te gebruiken, zorg je ervoor dat er geen regen tussendoor komt. De meeste daktrimmen kun je dan met speciale schroeven vastzetten op het dak. Volg deze stappen om je daktrim zo goed mogelijk te monteren.
Stap 1
Zorg er voor het plaatsen van de daktrim voor dat je het EPDM op het dakbeschot en dakranden gelijmd hebt. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en controleer of je alle attributen hebt.
Stap 2
Nadat de EPDM-folie op het dakbeschot en dakranden is gelijmd, kan de EPDM worden gesneden. Maak de overhangende EPDM ongeveer 1 cm langer dan de dakrand.
Stap 3
De lengte van de daktrim is 250 cm en je kunt het op maat zagen met een ijzerzaag of slijptool. Plaats de EPDM kit aan de onderzijde van de daktrim en schuif de daktrim op het koppelplaatje. Zet vervolgens de rechte daklijst vast met de daktrim schroeven. Monteer de schroeven om de 40 cm van begin tot eind.
Welke daktrim gebruiken?
Om te weten welke daktrim je moet gebruiken, moet je met een paar factoren rekening houden. Niet alleen de grootte van je dak, maar ook welke kleur je de daktrim wilt hebben, wat voor materiaal, wil je bijvoorbeeld een aluminium daktrim?
Wat kost een daktrim vervangen?
Het vervangen van een rechte geanodiseerde daktrim kost ongeveer 10 euro per 2,5 m. Het vervangen van een rechte RAL-daktrim kost ongeveer 24 euro per 2,5 meter.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dak offerte ►