Lichtkoepel schuin dak | Meer lichtinval in je woning

Een lichtkoepel schuin dak is een goede manier om in een hellend dak meer lichtinval te krijgen. Met meer lichtinval wordt de ruimte onder het schuin dak beter leefbaar en oogt de ruimte ook groter. Bovendien zorgt extra licht en ventilatie voor een gezondere omgeving. Een lichtkoepel schuin dak is een goede optie als bijvoorbeeld een dakkapel geen optie is of te duur.

Lichtkoepel schuin dak

Lichtkoepel schuin dak

Lichtkoepels kunnen in verschillende afmetingen en varianten worden geleverd, zodat je deze kunt aanpassen op je eigen wensen en budget. Welke varianten lichtkoepels er zijn, hoe je deze onderhoud en wat de kosten zijn.

Voordelen lichtkoepel

Een lichtkoepel in het schuine dak van je woning brengt diverse voordelen met zich mee. Doordat er veel mogelijkheden zijn met betrekking tot een lichtkoepel schuin dak, ze krijg je meer licht door het dak om de ruimte te gebruiken om te leven of te werken. Meer lichtinval maakt de ruimte aantrekkelijker en zorgt er daarnaast voor dat je minder lampen hoeft te gebruiken, wat weer bespaart op de energierekening.

Extra licht en warmte zorgt daarnaast voor het aanmaken van vitamine D, waardoor je beter in je vel zit en goed is voor je gezondheid. Als het mogelijk is om de lichtkoepel open te zetten, kun je bovendien de ruimte beter ventileren, wat ook bijdraagt aan een gezonder klimaat in de ruimte.

Nadelen lichtkoepel

Een lichtkoepel schuin dak heeft ook enkele nadelen. Zo kan een lichtkoepel beschadigen in het geval van extreem weer. Een hevige hagelbui kan ervoor zorgen dat de lichtkoepel kapot gaat. Het gebruik van stevig materiaal, zoals polycarbonaat, kan ervoor zorgen dat de lichtkoepel zoveel mogelijk wordt beschermd. Daarnaast creëer je met een lichtkoepel op het dak ook een extra mogelijkheid voor inbrekers om in het huis te komen. Om dit te voorkomen kan je kiezen voor inbraakwerend glas of barrièrestangen om de lichtkoepel beter te beveiligen.

Bij enkelwandige lichtkoepels kan het voorkomen dat er condens ontstaat bij een groot verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Bij dubbelwandige lichtkoepels heb je hier geen last van. Daarnaast vinden sommige mensen het geluid van de regen en hagel op een lichtkoepel niet fijn.

Isolatie lichtkoepel

Een lichtkoepel schuin dak waarbij de ruimte eronder wordt verwarmd en veel wordt gebruikt, wil je natuurlijk goed isoleren. Een lichtkoepel die goed geïsoleerd is, is beter bestand tegen warmte en kou en laat ook minder geluid door, bijvoorbeeld van regen of hagel. Hoe goed een lichtkoepel isoleert, hangt af van het type glas van de lichtkoepel, het aantal schalen of lagen van de koepel en de wanddikte.

Zo kun je kiezen voor speciaal isolatieglas voor betere isolatie. Een lichtkoepel met meerdere schalen zal bovendien beter isoleren, net als een lichtkoepel met een dikkere wand. Een lichtkoepel isoleren is belangrijk. Zo heb je enkelwandige lichtkoepels die matig isoleren en bijvoorbeeld geschikt zijn voor overkappingen en carports, maar heb je tegenwoordig ook vijfwandige lichtkoepels die zeer goed isoleren en bijvoorbeeld in nieuwbouw gebruikt worden.

Soorten lichtkoepels

Een lichtkoepel schuin dak komt in diverse varianten, waarbij je de vorm, de afmetingen en het materiaal zelf kan bepalen. Misschien wil je graag een ronde lichtkoepel met een bol glas of ga je liever voor een rechthoekige, strakke lichtkoepel met plat glas. Afhankelijk van je eigen wensen en wat er bij je woning past, kun je de meest geschikte lichtkoepel kiezen.

Qua materialen kun je kiezen uit lichtkoepels van acrylaat, polycarbonaat en glas of een combinatie van deze materialen. Lichtkoepels van acrylaat en polycarbonaat zijn zeer populair vanwege de prijs en eigenschappen.

Lichtkoepel van acrylaat

Een lichtkoepel schuin dak kan gemaakt worden van acrylaat, ook wel bekend onder de naam plexiglas. Een lichtkoepel van acrylaat is een goedkope optie en goedkoper dan een lichtkoepel van polycarbonaat. Acrylaat is echter minder sterk dan polycarbonaat, maar daarentegen wel weer 10 tot 15 keer sterker dan glas. Lichtkoepels schuin dak van acrylaat zijn verkrijgbaar in een doorzichtige of melkwitte uitvoering.

Een melkwitte uitvoering heeft als voordeel dat het binnen geen schaduwen creëert en de warmte kan absorberen. Een melkwitte lichtkoepel geeft bovendien meer privacy, omdat je niet direct naar binnen kan kijken.

Lichtkoepel van polycarbonaat

Een lichtkoepel van polycarbonaat is een zeer sterke lichtkoepel. Polycarbonaat is namelijk een materiaal dat vrijwel onbreekbaar is en wel 200 tot 250 keer sterker is dan glas. Kies je voor een lichtkoepel schuin dak van polycarbonaat, dan kies je voor een hele veilige lichtkoepel.

Net als bij acrylaat kun je een polycarbonaat lichtkoepel krijgen in een doorzichtige en melkwitte variant. Doordat een polycarbonaat lichtkoepel van materiaal is gemaakt dat extreem sterk is, is de aanschafprijs van deze lichtkoepel ook een stuk hoger dan een acrylaat lichtkoepel.

Lichtkoepel van glas

Wil je een mooie en elegante lichtkoepel in je schuine dak, dan is een glazen lichtkoepel een goede optie. Het glas van de lichtkoepel is vlak of licht gebogen. Om te zorgen voor een optimale isolatie, kun je kiezen uit speciaal isolatieglas en een isolerende omkadering. Net als bij de kunststof varianten kun je een glazen lichtkoepel in een doorzichtige variant krijgen of eentje met melkglas.

Glas heeft wel als nadeel dat het minder sterk is dan acrylaat of polycarbonaat, waardoor het ook iets minder veilig is. Daarnaast moet je bij de aanschaf van een glazen lichtkoepel rekenen op een hogere prijs.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Lichtstraat

Vind je dat een lichtkoepel niet voldoende lichtinval creëert in je schuine dak, dan kun je ook kiezen uit een aaneenschakeling van meerdere lichtkoepels. Dit wordt ook wel een lichtstraat genoemd. Voor het maken van een lichtstraat in een schuin dak wordt er één frame gemaakt waarin een of meerdere lichtkoepels worden geplaatst.

Ook deze bestaan in verschillende afmetingen en vormen. De ramen van een lichtstraat kunnen meestal ook geopend worden voor goede ventilatie. Houd rekening met hogere kosten door de omvang van de lichtstraat.

Meer veiligheid en gemak

Bij het kiezen van een lichtkoepel schuin dak zijn er extra opties mogelijk die de lichtkoepel meer veiligheid en gemak geven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit extra sterke, inbraakwerende beglazing of barrièrestangen om te voorkomen dat het inbrekers makkelijk wordt gemaakt om je huis binnen te dringen. Op zomerse dagen kan een lichtkoepel veel licht en warmte binnen laten, wat hinderlijk kan zijn.

Het is daarom mogelijk om speciale zonwering aan te schaffen voor een lichtkoepel. Deze kan aan de binnenzijde of de buitenzijde van de lichtkoepel worden geplaatst en met een afstandsbediening geregeld worden. Ook is het mogelijk om met een afstandsbediening het openen van de lichtkoepel te regelen. Dit is bijvoorbeeld handig als je niet goed bij de lichtkoepel kan.

lichtkoepel op een schuin dak

Kosten lichtkoepel schuin dak

Hoeveel je voor een lichtkoepel betaalt, hangt af van de keuzes die je maakt met betrekking tot het materiaal, de afmeting en de plaatsing. Laat je de lichtkoepel plaatsen door een dakdekker, dan ben je meer kwijt dan als je dit zelf doet. Een lichtkoepel met goede isolatie kost bovendien meer dan een matig geïsoleerde lichtkoepel.

Voor een kleine en eenvoudige lichtkoepel beginnen de prijzen bij € 75, maar voor een goede kwaliteit en isolatie moet je rekening houden met enkele honderden tot duizenden euro’s. Om de prijs voor jouw lichtkoepel schuin dak te bepalen, is het verstandig om bij meerdere aanbieders een offerte op te vragen en de prijzen met elkaar te vergelijken.

Standaard of maatwerk lichtkoepel

Bij het kiezen van een lichtkoepel heb je de keuze uit vele soorten en maten. Afhankelijk van het merk dat je kiest, kunnen de beschikbare maten van de lichtkoepels variëren. Het voordeel van standaard lichtkoepel is dat ze op grote schaal geproduceerd worden en daardoor snel en voordelig verkrijgbaar zijn.

Is het niet mogelijk om voor jouw dak een standaard lichtkoepel te nemen, dan ben je aangewezen op een maatwerk lichtkoepel. Hoewel de lichtkoepel op deze manier helemaal kan worden aangepast aan jouw wensen en het dak, moet je ook rekening houden met hogere kosten en een langere levertijd, omdat deze speciaal voor jouw dak gemaakt moet worden.

Onderhoud

Een lichtkoepel schuin dak heeft in principe weinig onderhoud nodig. Een lichtkoepel op het dak heeft wat meer last heeft van weersinvloeden dan een gewoon raam. Het is daarom aan te raden om eens in de zoveel tijd de lichtkoepel schoon te maken. Gebruik bij het schoonmaken een natte doe, omdat je met een droge doek krassen op de koepel kunt maken.

Gebruik bovendien een zachte doek of spons en geen schuursponsjes om schoon te maken. Het schoonmaken kun je het beste doen met een natuurlijk schoonmaakmiddel zonder chemische componenten. Voor groene aanslag op de lichtkoepel kun je een speciale spray aanschaffen die de groene aanslag krasvrij kan verwijderen.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes