Wil je een lichtkoepel plaatsen voor meer natuurlijk daglicht in jouw woning? Een vlakke lichtkoepel ziet er stijlvol uit en is geschikt voor platte daken. Lees hier alles wat je moet weten over vlakke lichtkoepels. Bekijk de vlakke lichtkoepel offerte
Waarom kies je voor een vlakke lichtkoepel?
Het plaatsen van een vlakke lichtkoepel kan veel verandering in een ruimte brengen. Meer daglicht ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook veel invloed op ons humeur. Door meer licht door het dak te laten komen kan een duistere ruimte enorm veranderen en een stuk aangenamer worden om te zitten.
Een lichtkoepel met vlak glas is een stijlvol alternatief voor een bolle lichtkoepel. Hoewel bolle daklichten ook van kunststof gemaakt kunnen zijn, bestaan vlakke lichtkoepels altijd uit glas. Een lichtkoepel met vlak glas wordt ook wel een vlak daglicht genoemd.
Je kan een vlakke lichtkoepel in een donkere ruimte in je woning plaatsen, maar de lichtkoepels zijn ook zeker geschikt voor andere gebouwen zoals een garage of een uitbouw met plat dak.
De vlakke glasplaat helpt bij het verwarmen van de woning wanneer de zon er op staat. Sommige vlakke lichtkoepels kunnen geopend worden. Wanneer dat het geval is word de vlakke lichtkoepel ook wel een platdakraam genoemd. Een platdakraam is van glas en kan altijd geopend worden.
Je kan uit verschillende modellen en uitvoeringen kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een daklicht met beloopbaar glas wanneer je op het dak wilt kunnen lopen. Je kan kiezen of je wel of niet wilt dat het raam geopend kan worden zodat je frisse lucht in huis krijgt. Ook kan je kiezen voor een elektrische uitvoering zodat het raam met een afstandsbediening geopend kan worden voor gemakkelijk betere ventilatie.
Hellend of plat dak
Een daklicht met vlak glas is bedoelt voor hedendaagse, platte daken. Op hellende daken is het plaatsen hiervan niet altijd mogelijk. Hoe hoog de dakhelling maximaal mag zijn verschilt per model en per leverancier. Neem contact op met het vakbedrijf dat je inschakelt voor de mogelijkheden. Meestal moet de dakhelling minimaal 5 graden en maximaal 30 graden zijn om een vlakke lichtkoepel te kunnen plaatsen.
Kosten van een vlakke lichtkoepel
De kosten van een vlakke lichtkoepel kunnen erg uiteen lopen afhankelijk van het formaat, materiaal, model en de omstandigheden. De gemiddelde kosten van de aanschaf van een vlakke lichtkoepel vallen tussen de €300 en €1500 exclusief btw en montagekosten.
Er zijn veel factoren die de prijs van een daklicht kunnen beïnvloeden. Hoe wil je bijvoorbeeld de afwerking van de binnen- en buitenzijde hebben? Is het een nieuwe plaatsing of wil je een oude lichtkoepel vervangen. Wat is het materiaal van het dak? Ook zal het uurloon per bedrijf verschillen. Het beste bekijk je verschillende offertes zodat je de juiste overweging kan maken.
Extra opties bij een vlakke lichtkoepel
Daarnaast kan je ook nog voor extra opties kiezen zoals zonwering en verbeterd glas. Je kan bijvoorbeeld voor glas met een politiekeurmerk kiezen voor betere inbraakveiligheid, of kies voor drievoudig glas voor hoge isolatie. De modellen die geopend kunnen worden voor frisse lucht zullen uiteraard ook duurder zijn dan de vaste uitvoering.
Afmeting
Let bij de aanschaf van een vlakke lichtkoepel goed op de afmeting die je wilt. De formaten worden soms anders aangegeven dan bij een standaard lichtkoepel. Wanneer je bijvoorbeeld een vlakke lichtkoepel van 60 bij 60 cm aanschaft betekend dit dat het gat in het dak 60 bij 60 cm wordt. Dat betekend dat het glas zelf kleiner zal zijn.
Bij een standaard lichtkoepel is dit juist andersom. Een bolle lichtkoepel van 60 bij 60 cm heeft een ruit van die afmeting, terwijl het gat in het dak groter zal zijn.
Standaard formaat
De lichtkoepels komen in standaard formaten. Wanneer je een groter formaat wilt voor meer licht in de ruimte zijn er twee oplossingen. Je kan ervoor kiezen om meerdere vlakke lichtkoepels naast elkaar te plaatsen, of je kan voor een grotere lichtstraat kiezen. Een lichtstraat bestaat uit één koepel met meerdere segmenten en je kan ook een vlakke lichtstraat kiezen.
Standaard is een vlakke lichtkoepel vierkant, maar je kan ook een rechthoekig daklicht kiezen wanneer je dat wilt. Vraag de vakmensen die je inschakelt om alle mogelijkheden.
Isolatie
Bij een vlakke lichtkoepel is het belangrijk om te voorkomen dat deze de isolatie van de woning verslechterd. Koudebruggen moeten bij de montage worden voorkomen. Voor goede isolatie kan je voor drievoudig glas kiezen. Dit glas heeft een betere isolatie.
De wanddikte van de dakopstand van de vlakke lichtkoepel maakt ook een verschil voor de isolatiewaarde. Kies voor een geïsoleerde opstand voor een hoge isolatiewaarde. Je kan kiezen uit een enkelwandige, dubbelwandige of driedubbelwandige wanddikte. Hoe dikker de wand, hoe beter, maar ook hoe duurder de vlakke lichtkoepel zal zijn. Kies de driedubbelwandige opstand in combinatie met drie- of viervoudig glas voor optimale isolatie.
Wanneer je de vlakke lichtkoepel voor bijvoorbeeld een garage gebruikt zal een enkelwandige vlakke lichtkoepel voldoende zijn. Het is dan minder belangrijk dat de warmte binnen blijft.
Afwerking van vlakke lichtkoepels
Na het plaatsen van de vlakke lichtkoepel zal de afwerking gedaan moeten worden. Aan de binnenzijde kan je ervoor kiezen om het plafon opnieuw te stukken. Wanneer dit niet nodig is kan je het plafon schilderen. Je kan dit zelf doen of meteen door het vakbedrijf laten doen.
Een vlakke lichtkoepel wordt aan de buitenzijde met een geïsoleerde opstand gemonteerd. De opstand van het daklicht voorkomt dat er water op het dak kan blijven liggen. Meestal is de opstand van hout, PVC of polyester gemaakt. Hout is het goedkoopste, maar gaat ook minder lang mee. PVC is goedkoper dan polyester, maar polyester gaat langer mee. Weeg jouw eigen prioriteiten af bij het kiezen van de juiste afwerking van het daklicht.
Glas of kunststof?
Bij een standaard daklicht kan je kiezen tussen glas en kunststof. Een vlakke lichtkoepel is echter altijd van glas. Een lichtkoepel van glas is wat duurder en minder sterk. Het heeft wel betere isolatie en geeft een hele andere uitstraling.
Vlakke lichtkoepel zelf plaatsen of laten doen?
Wanneer je voldoende kluservaring hebt hoeft het installeren van een daklicht niet erg ingewikkeld te zijn. Vlakke lichtkoepels hebben een relatief eenvoudige montage. Voor de meeste mensen zal het echter beter zijn om de montage van het daklicht door een ervaren vakpersoon te laten uitvoeren. Wanneer de bevestiging van het daklicht niet op de juiste manier gebeurt kan dit voor lekkage en vochtschade zorgen.
Om zeker te weten kan je het beste een vakbedrijf inschakelen. Bekijk vrijblijvend meerdere offertes voor het plaatsen van een lichtkoepel.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Daklicht aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Daklicht specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Daklicht specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Daklicht Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de lichtkoepel offerte ►