Wat is een roevendak en wanneer is het een geschikte keuze? Een roevendak wordt vaak gebruikt bij traditionele en monumentale woningen, maar wordt ook steeds vaker op moderne woningen geplaatst. Het is een duurzame dakbedekking die op verschillende manieren geplaatst kan worden.
Duurzame zinken dakbedekking
Een roevendak gaat lang mee. Het wordt vaak gekozen voor duurzaamheid maar ook voor de stijl die goed past bij traditionele woningen, maar ook zeker bij moderne huizen. Is een roevendak geschikt voor jouw woning? Bekijk de roevendak offerte
Wat is een roevendak?
Een roevendak is een dakbedekking van zinken platen, die van boven naar beneden over het dak lopen. De platen worden met houten latten, de roeven, vastgezet. Door deze manier van monteren heeft een roevendak een strakke uitstraling. Deze zinken daken zijn vooral in oude steden te vinden op monumentale gebouwen. Tegenwoordig zijn er modernere versies van het roevendak, waarbij het zink vervangen wordt door roestvrij staal met een oppervlaktebehandeling. Het aanbrengen van een roevendak is een tijdrovende bezigheid, die heel precies moet worden uitgevoerd. De traditionele manier van bevestigen wordt soms vervangen door een minder tijdrovend kliksysteem.
Moderne uitstraling
Een kenmerk van zink is, dat het een materiaal is dat van zichzelf al een moderne uitstraling heeft. Het wordt gebruikt op traditionele daken, maar kan vanwege het flexibele karakter van het materiaal ook uitstekend worden toegepast op gebogen daken. Dat is één van de redenen waarom het ook steeds vaker als dakbedekking op moderne woningen wordt aangebracht. Vanwege het tijdrovende montageproces liggende prijzen van de dakbedekking hoger bij het plaatsen van een roevendak van zink. Het materiaal gaat wel bijzonder lang mee. Een argument dat tegenwoordig belangrijk is bij de keuze voor zink, is dat het kan worden gerecycled.
Roevendak versus felsdak
Als er wordt gewerkt met dakplaten is er een methode nodig om de platen aan elkaar te koppelen. De verbinding moet waterdicht zijn, maar ook ruimte bieden aan de platen om uit te zetten en te krimpen. Bij minder zachte metalen daken wordt een fels als verbinding gebruikt. Bij zink is dat geen bijzonder goede optie, omdat zink een te zacht materiaal is. De fels zou niet sterk genoeg zijn en gemakkelijk los kunnen gaan of lekkage veroorzaken. Omdat de constructie met roeven wat meer flexibiliteit biedt en wat forser is uitgevoerd, worden de meeste roevendaken gemaakt van zink. Er zijn echter ook voorbeelden van roevendaken met aluminium, koper en lood.
Een fels is een omgebogen naad in het metaal, die dient om twee platen aan elkaar te verbinden. Soms wordt er gebruik gemaakt van dubbele felsnaden voor extra stevigheid. Doordat een enkele felsnaad minder goed waterdicht is dan een dubbele felsnaad mag die alleen worden gebruik op daken waarop de hellingshoek groter is dan 25 graden. Roeven zijn voor zink een betere methode om een waterdichte verbinding tussen de dakplaten te realiseren. De toepasbaarheid is dan een stuk groter, want deze constructie kan al worden gebruikt op daken met een hellingshoek van 7 graden.
Hoe zitten platen op een roevendak aan elkaar?
De latten die de basis zijn voor een roevendak worden roeflatten of roefkappen genoemd. Ze liggen in de lengterichting tussen de platen op het dak en zijn vastgezet met krangen, een soort klem, op de dakbedekking. De roeflatten hebben een vierkante of langwerpige vorm. Typische maten die gebruikt worden zijn 4 x 4 centimeter en 4 x 6 centimeter. Een bijzonder kenmerk van de latten is, dat ze een lichte trapeziumvorm hebben. De latten worden met de smalle kant op de dakbedekking vastgemaakt. De krangen lopen door tot bijna bovenaan de latten, waar ze vervolgens naar buiten zijn omgevouwen.
De opstaande rand van de zinken platen schuift in de vouw die is ontstaan door de omgevouwen krangen. De opstaande rand van de dakplaten grijpt dus als het ware in de krangen. Om een waterdichte afdichting te krijgen worden de roeflat en de omgevouwen dakplaat afgedekt met een metalen profiel bovenop de roeflat. Dat profiel wordt de roef genoemd.
Ook de roef klemt vast op de klang. Bij deze constructie is de houten roeflat niet meer zichtbaar. Die bevindt zich onder de roef. Door de wijze van vastzetten van de zinken dakplaten en de trapeziumvormige latten is er veel ruimte om uitzetting en krimp van de dakplaten op te vangen. Doordat de roeflat een hoogte heeft van 4 of 6 centimeter stroomt het regenwater snel van de dakbedekking af, tussen de roeven door.
Toepassing
Een roevendak wordt veel gebruikt op steile daken. De roef loopt van de nok van het dak tot aan de dakgoot. Een roevendak kan een lengte van maximaal 10 meter overbruggen. Als het dak groter is worden er in de breedterichting dwarslatten geplaatst. In dat geval moet er een alternatieve oplossing worden gevonden voor het regenwater, want dat kan dan niet meer ongehinderd in de lengterichting van het dak naar beneden stromen. Behalve dat roeven worden gebruikt als bekleding van een dak, zijn ze ook geschikt als gevelbekleding.
Moderne varianten
Roevendaken en felsdaken worden tegenwoordig ook op een andere manier gemaakt. Als basismateriaal wordt voorgelakt bandstaal gebruikt. Het procedé om dat te produceren is verregaand geautomatiseerd, waardoor veel controle op de kwaliteit van het product kan worden uitgeoefend. Daardoor kan het staal een aantal behandelingen ondergaan, zoals het verven, lakken en verzinken. Het resultaat is dat er een materiaal ontstaat met een langere levensduur, waarbij er nauwelijks onderhoud noodzakelijk is. Nadat het staal alle behandelingen heeft ondergaan worden er profielen voor de dakplaten van gemaakt.
In een poging om het monteren van een roevendak minder arbeidsintensief te maken zijn er diverse soorten kliksystemen ontwikkeld. Die worden met wisselend succes toegepast. De zo gewenste tijdwinst tijdens het monteren van de dakbedekking is wel gerealiseerd, maar wordt niet breed omarmd. Daardoor wordt er ook nog steeds veelvuldig gebruik gemaakt van het oude systeem met roevenlatten.
De nieuwe varianten van felsdaken en roevendaken hebben wel geleid tot producten die een lange levensduur hebben, want de daken gaan 40 jaar of langer mee, net als de traditionele zinken variant. Het productieproces is minder belastend voor voor het milieu in vergelijking met de traditionele materialen.
Roevendak op een dampdichte constructie
Om te voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan is het bij sommige gebouwen nodig om het roevendak te bevestigen op een constructie met een dampdichte laag. Die moet voldoen aan specifieke eisen. Van binnen naar buiten worden de volgende lagen materiaal onderscheiden. Aan de binnenzijde zit een afwerking naar keuze. Daar komt een dampremmende laag op te liggen. Vervolgens wordt die laag afgedekt met een laag isolatiemateriaal, die is afgestemd op de thermische eisen van de constructie. Het isolatiemateriaal wordt voorzien van spanten of gordingen.
Op de gordingen kan een constructie worden bevestigd die in verreweg de meeste gevallen bestaat uit een beplating van hout. Er volgt weer een nieuwe scheidingslaag en daar bovenop kan het roevendak worden gemonteerd. Deze constructie is noodzakelijk om te voorkomen dat er vocht onder het roevendak ontstaat als gevolg van temperatuurverschillen. Die temperatuurverschillen zijn aanzienlijk vanwege de zinken dakbedekking. Die neemt zeer snel de temperatuur van de omgeving over en het dak kan dus in korte tijd van erg warm heel koud worden.
Roevendak op een geventileerde dakconstructie
Een alternatieve manier om vochtproblemen onder een roevendak te voorkomen is een dakconstructie met ventilatie. Ook hier is sprake van 7 verschillende lagen. Van binnen naar buiten hebben die de volgende opbouw. Helemaal binnenin zit een afwerking naar eigen idee. De enige voorwaarde die geldt is, dat de constructie geschikt moet zijn om er isolatiemateriaal op te bevestigen. Op de binnenafwerking wordt eerst een dampremmende laag materiaal bevestigd. Op die laag wordt een houten regelwerk gemaakt. Daar bovenop komt een luchtspouw, die is afgestemd op de helling van het dak.
Vervolgens wordt er een dakbeschot op het regelwerk bevestigd. Dit bestaat uit ongeschaafde houten balkjes. Tussen de balkjes wordt een flinke kier gehouden om voldoende ventilatie mogelijk te maken. Als er sprake is van een erg steil dak is het noodzakelijk om een extra houten ondersteuning aan te brengen. Vervolgens wordt op de balkjes het roevendak bevestigd. De lucht die door deze constructie kan bewegen zorgt ervoor dat temperatuurverschillen worden gedempt en dat condensatievocht snel wordt afgevoerd.
Meer belangstelling voor roevendak
Ondanks dat het roevendak al een oud product is, is de belangstelling voor dit type daken weer groter aan het worden. Enerzijds zijn het de bezitters van een monumentaal pand, die graag een traditioneel roevendak willen laten plaatsen. Anderzijds zijn er juist de bezitters van een moderne woning, die graag een roevendak willen. Zij kiezen echter voor een moderne variant. Een roevendak is tegenwoordig niet alleen maar leverbaar in de gebruikelijke zinkkleur. Ook een zwart roevendak en zelfs een dak in natuurlijke kleuren als blauw, bruin, groen en rood is leverbaar.
Aansluiting op trends
De belangstelling voor het roevendak is voor een deel het gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen. Producten die duurzaam zijn en heel lang meegaan zijn ongekend populair. Als ze bovendien aan het eind van hun gebruiksduur kunnen worden gerecycled is dat helemaal een garantie voor succes. Het is bovendien mooi meegenomen dat een zinken roevendak past bij elke bouwstijl, en dat de daken een tijdloze uitstraling hebben.
Onderhoud is bijna niet nodig
Wat een roevendak ook aantrekkelijk maakt is de lange levensduur, van 40 jaar tot zelfs langer dan een eeuw, en de geringe hoeveelheid onderhoud die nodig is. Dat komt doordat zink een materiaal is, dat vanzelf een dun beschermlaagje opbouwt, waarna de kwaliteit constant blijft. Het enige wat aan onderhoud moet worden gedaan is een enkele keer een beschadiging herstellen.
Dergelijke beschadigingen ontstaan uitsluitend als er tijdens heftige weersomstandigheden voorwerpen met een klap op de dakbedekking vallen. Je hoeft dit dus slechts zelden bij te houden, maar houd dakschade wel regelmatig in de gaten zodat je grotere schade voorkomt. Regelmatige dakinspecties zijn altijd verstandig.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Interview Financiële Telegraaf
In onderstaand artikel uit de Financiële Telegraaf lees je onze mening hierover:
De kern van het verhaal

Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de roevendak offerte ►