Het meest populaire type dakconstructie voor schuine daken is een sporendak. De dakconstructie bestaat in dit geval uit verticale houten balken.
Huis met sporendak
Je kunt tussen deze balken heel eenvoudig isolatie aanbrengen. Wil jij jouw huis laten voorzien van een sporendak? Of benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over een sporendak. Bekijk de dakbedekking offerte
Wat is een sporendak precies?
Een sporendak wordt ook wel een sporenkap of een spantendak genoemd. Deze dakconstructie bestaat uit verticale hardhouten balken die op gelijke afstand van elkaar liggen, op ongeveer 30 tot 60 cm.
Deze sporen hebben vaak een driehoekige vorm. Beginnend bij de gevelwand komen ze samen bij de nok. Het kost in verhouding weinig tijd om een sporendak te isoleren vanwege het draagsysteem met verticale balken. Dit zijn eigenlijk aanzienlijke ruimtes die je gemakkelijk kan vullen met het juiste isolatiemateriaal.
Geschikt isolatiemateriaal voor een sporendak
Voor dakisolatie van een sporendak zijn verschillende materialen beschikbaar, elk met unieke kwaliteiten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit isolatiedekens, isolatieplaten, PUR-schuim en inblaasisolatie.
Voor het isoleren van sporendaken zijn isolatiedekens van minerale wol vrij populair. Deze dekens zijn redelijk geprijsd, licht, flexibel en bieden een goede thermische en akoestische isolatie. Ze zijn daarnaast ook moeiteloos tussen de spanten aan te brengen. Er zijn isolatiedekens van steenwol of glaswol verkrijgbaar.
Je kunt ook kiezen voor isolatieplaten. Voor sporendaken zijn harde, drukvaste isolatieplaten van PUR, PIR, EPS en andere materialen verkrijgbaar.
Het voordeel van deze materialen is dat ze eenvoudig op maat gesneden kunnen worden voordat ze tussen de spanten worden geschoven. Voor een nette afwerking kun je ze ook bovenop de spanten schroeven. Aan één kant van deze platen is vaak al een dampscherm aanwezig.
PUR-schuim wordt geplaatst via een bepaalde methode die alleen door een vakman kan worden uitgevoerd. Met een speciale spuit wordt door een isolatiedeskundige PUR-schuim tussen de sporen gespoten. Door hoe snel dit werkt, bespaar je geld op de installatie.
Bovendien zorgt gespoten polyurethaan (PUR) voor een gladde, isolerende laag. Je kunt er dus zeker van zijn dat elke spleet is afgedicht. Inblaasisolatie is net als spuitisolatie uitstekend geschikt om moeilijk bereikbare plaatsen af te dichten. Glaswol kan ook ingeblazen worden, maar cellulose (isolatie van papiervlokken) is meer gebruikelijk.
Dit type isolatie is zowel zeer milieuvriendelijk als geluiddempend. Dit is erg voordelig als je bijvoorbeeld in de buurt van druk verkeer woont of snel last hebt van het geluid van regen op het dak.
Hoe kun je een sporenkap het beste isoleren?
Warmte in huis stijgt altijd op. Hierdoor komt het vanzelf in het dak terecht. Wil je voorkomen dat je dak warmte verliest, bijvoorbeeld om de stookkosten naar beneden te kunnen brengen?
Dan is het cruciaal om je sporendak goed te isoleren. Voor het isoleren van een sporendak zijn een paar stappen nodig. Deze stappen worden hieronder toegelicht.
1. Controleer het dak
Controleren of er een onderdak aanwezig is, is van groot belang voordat je aan het isolatie proces van een sporendak begint. Dit is nodig om het isolatiemateriaal af te schermen van omgevingsfactoren en weersfactoren. Is het dak direct zichtbaar vanaf de zolder? In dat geval is er geen onderdak aanwezig.
2. Het sporendak gereed maken
Het treffen van de nodige voorbereidingen is de eerste stap bij het isoleren van een sporendak. Zijn de spanten van hout te smal?
Door meer houten latten aan het dakraamwerk te bevestigen, kunnen ze op een eenvoudige manier breder gemaakt worden. Dit maakt diepere isolatie mogelijk. Zo nodig moet ook een nieuw onderdakmembraan worden geplaatst.
3. De isolatie aanbrengen
De methode voor het aanbrengen van de isolatie wordt bepaald door de soort isolatie die je voor jouw sporendak gekozen hebt. Wil je liever geen ruimte verliezen? Dan kunnen isolatieplaten of isolatiedekens op maat worden gesneden of geknipt en tussen de sporen worden geschoven.
PUR-schuim is een eenvoudige manier om resterende kieren en breuken eenvoudig te dichten. Een ander alternatief is om PUR-isolatie in de brede ruimtes tussen de spanten te spuiten.
4. Het plaatsen van een dampscherm
Aan de warme kant van de isolatie moet nog een dampscherm worden geplaatst nadat de isolatie tussen de sporen is aangebracht. Dit voorkomt dat vocht in de isolatie door kan dringen, waardoor deze niet meer als isolatie werkt. Let erop dat bepaalde isolatiematerialen worden geleverd met een dampscherm aan één kant.
5. Het plafond afwerken
Ben je van plan om in de ruimte onder het sporendak te gaan gebruiken, bijvoorbeeld als extra slaapkamer of als studeerkamer? Dan kun je bijvoorbeeld gipsplaten of kunststof panelen gebruiken om de isolatielaag en het dampscherm netjes mee af te werken.
Daarna kun je ze verder afwerken door deze laag te schilderen of te behangen. Een andere keuze is om harde isolatieplaten bovenop de geïsoleerde spanten aan te brengen als de spanten zijn afgekit. Als je de zolderruimte niet wilt afwerken is dit de beste optie.
Kosten om een sporendak te isoleren
De grootte van het dak, het soort isolatie dat gebruikt wordt en hoe uitdagend de klus is, bepalen de kosten voor het isoleren van een dak.
Je kunt rekenen op een bedrag dat ligt tussen de € 80 en € 100 per vierkante meter, inclusief de installatie en exclusief BTW.
Als de reparatie wordt uitgevoerd door een vakman en je huis ouder is dan twee jaar, hoef je over de arbeidskosten slechts 9% BTW te betalen in plaats van 21%. De kosten liggen hierdoor wat lager.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►