Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren worden aangebracht. Er zijn verschillende manieren om dit te doen zoals branden, gieten, koud verlijmen en zelfklevende dakbedekking.
Dakbedekking en daksoorten
In werkelijkheid zijn er namelijk verschillende soorten dakbedekking en daksoorten. Denk aan de daken van je gerenoveerde huis, je tuinhuis dak, je garage, je veranda en natuurlijk het platte dak van je huis. Bekijk de bitumen dakbedekking offerte
Inhoudsopgave:Wat is bitumen dakbedekking?
Het materiaal bitumen dakbedekking, meestal dakleer genoemd, is ideaal voor het bedekken van platte daken. Denk aan schuurtjes, veranda’s of dakkapellen. Omdat het voor een redelijke prijs gekocht kan worden en eenvoudig te verwerken is, is bitumen dakbedekking een geliefde oplossing voor platte daken. Een nieuwe laag kan bovenop een oudere geplaatst worden, maar je hebt ook de mogelijkheid om je dakbedekking helemaal te vervangen.
Je kunt bitumen dakbedekking zelf vervangen of door een dakdekker laten vervangen. Kies je voor een dakdekker? Dan bespreek je eerst met de dakdekker de beste handelwijze voor jouw dak. Hierdoor kom je meer te weten over bitumen dakbedekking, waaronder welke soorten er zijn en natuurlijk de kosten van bitumen dakbedekking.
De samenstelling van bitumen dakbedekking
Bitumen is een stroperige, dikke combinatie van verschillende koolwaterstoffen die gemaakt wordt door destillatie van ruwe olie. Ondanks het feit dat ze beide anders worden verkregen, is het redelijk vergelijkbaar met teer. Bitumen vormt een vaste stof bij kamertemperatuur die allerlei toepassingen kent. Bitumen wordt vaak gebruikt om asfalt te maken voor wegen, maar het wordt ook gebruikt als dakbedekking.
De voor- en nadelen van een bitumen dak
Bitumen dakbedekking biedt verschillende voordelen en nadelen, net als andere soorten dakbedekking. We beginnen bij de voordelen. Met een juiste installatie en een sterke naadverbinding tussen de afzonderlijke stroken is bitumen dakbedekking zeer goed bestand tegen vocht. Dit maakt bitumen dakbedekking ideaal voor daken. Een ander voordeel is dat bitumen redelijk betaalbaar is in vergelijking met andere platte dakbedekkingsmaterialen. Is de dakbedekking beschadigd? Bitumen repareren is eenvoudig te doen. Scheuren of blaren in bitumen dakbedekking kunnen hierdoor snel en eenvoudig zelf verholpen worden, waardoor je niet per se een dakdekker in hoeft te huren.
Bitumen is daarnaast goed te combineren met isolatie. Isolatie kan van buitenaf op bitumen dakbedekking worden aangebracht. Een ander voordeel dat zeker niet in het rijtje mag ontbreken is de levensduur van een bitumen dak. Gemiddeld gaat bitumen dakbedekking 20 tot 40 jaar mee. Houd er rekening mee dat het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de installatie allemaal een belangrijke rol spelen bij de effectieve levensduur. Bitumen is wat goedkoper dan epdm. Wanneer je kiest tussen epdm of bitumen is het verstandig om ook de levensduur te weten. Epdm gaat langer mee dan bitumen waardoor het op lange termijn goedkoper kan zijn.
Het laatste voordeel is de kleur. Er zijn verschillende kleuren bitumen dakbedekking beschikbaar. Zwart bitumen is de normale kleur, maar andere opties zijn onder meer bruin, rood en wit. Tegenwoordig is wit bitumen zeer geliefd. Behalve dat het mooier is, reflecteert het ook beter het zonlicht, waardoor het dak op warme dagen koeler is. De witte dakbedekking verlengt ook de levensduur van het dak, doordat het op deze manier minder schoksgewijze temperatuurwisselingen ondervindt.
Naast al deze voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen. De UV-bestendigheid is daar één van. In vergelijking met APP is SBS bitumen minder UV-bestendig. Dit probleem is echter gemakkelijk te verhelpen door een tweede toplaag aan te bieden. Bitumen dakbedekking wordt daarnaast altijd in stroken gelegd, het is dus niet naadloos. De kans op lekkage is groter bij de naden waar de verschillende stroken zijn bevestigd. Daarom is het cruciaal om een goede installatie en sterke naadverbindingen te garanderen om de waterdichtheid van je dak te verzekeren. Houd rekening met de voor- en nadelen van elke soort dakbedekking zodat je de beste dakbedekking voor jouw dak kiest.
Verschillende soorten bitumen
Er zijn verschillende soorten bitumen. De twee soorten bitumen dakbedekking zijn bitumen op basis van elastomeer (SBS) en bitumen op basis van plastomeer (APP). Bitumen waaraan een elastomeer is toegevoegd staat bekend als SBS bitumen. Deze rubberachtige substantie verbetert de flexibiliteit van bitumen dakbedekking aanzienlijk. Omdat het elastomeer de lijmverbinding kan versterken, is SBS bitumen geschikt voor iedere soort ondergrond. Hout, isolatie en andere materialen kunnen allemaal met SBS bitumen worden bekleed.
Omdat bitumen dakbedekking elastisch is, kan het ook de uitzetting en inkrimping van onderliggende elementen door temperatuurschommelingen opvangen. SBS bitumen daken zijn echter minder goed bestand tegen UV-straling. Daarom wordt de dakbedekking vaak bedekt met een laag grind of shingles. Dit beschermt het dak tegen aantasting en poreus worden na verloop van tijd.
APP bitumen is de tweede soort. Een materiaal gevormd uit plastomeren wordt APP genoemd. APP bitumen is beter bestand tegen UV-stralen en hoge temperaturen dan SBS bitumen. Daarom is voor de dakbedekking geen tweede laag ballast nodig. Vanwege de minder elastische aard wordt een APP bitumen dak vaak gebruikt op daken die slechts minimaal kunnen uitzetten en samendrukken.
Verschillende soorten bitumen dakbedekkingssystemen
Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren gelegd worden. Een volledig hechtend systeem, een gedeeltelijk hechtend systeem, een mechanisch bevestigd systeem en een losliggend systeem zijn de vele opties voor bitumen dakbedekking. Bij een volledig hechtend systeem wordt de bitumen dakbedekking volledig met de ondergrond verbonden.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder branden, gieten, koud verlijmen en zelfklevende dakbedekking. Wanneer mechanische bevestiging wordt bemoeilijkt door elementen in de omgeving van het dak, wordt vaak voor deze aanpak gekozen. Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijk hechtend systeem. Bij dit systeem wordt de bitumen dakbedekking in een streeppatroon op het platte dak aangebracht. De 50% ondergrondhechting van de dakbedekking resulteert in een verdeling van de dampdruk. Dit houdt vochtophoping onder je bitumen dakbedekking tegen.
Je hebt ook een mechanisch bevestigd systeem. Hierbij wordt eerst een onderlaag aangebracht. Daarna wordt de bitumen dakbedekking aangebracht. Hiervoor worden volgringen en dakboorschroeven gebruikt. Daarna wordt de bitumen dakbedekking op dit fundament gebrand. Deze techniek is een goede vervanging van onderlagen voor schroefbare daken. Het laatste systeem is een losgelegd systeem. De onderlaag wordt hierbij losjes op de ondergrond gelegd in een losliggende techniek. De onderlaag wordt dan ingebrand met de bitumen dakbedekking. Vervolgens moet, om de hele constructie veilig te stellen, nog een laag ballast worden toegevoegd. Bovenop de bitumen dakbedekking komt vaak een laag grind of tegels.

De voorbereiding op het leggen van je eigen bitumen dakbedekking
Er is enige planning nodig voordat je je bitumen dakbedekking aanbrengt. Om ervoor te zorgen dat je voldoende bitumen materiaal bij de hand hebt, meet je vooraf het dak op. Zorg er bovendien vooraf voor dat het oppervlak in goede staat is. Het oppervlak moet droog en schoon zijn, het dak moet aflopen zodat regenval kan wegvloeien en de afvoer moet op zijn plaats zitten en misschien schoongemaakt zijn. Nadat dit gecontroleerd is, kun je beginnen met het aanbrengen van de onderlaag.
De onderlaag voor de bitumen dakbedekking aanbrengen
Je kunt beginnen met het aanbrengen van de onderlaag nu je de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Begin met de randen en gebruik stroken om ze af te werken. Zorg ervoor dat de rollen elkaar 10 cm overlappen om te voorkomen dat vocht en wind tussen de stroken komen. De overlappende stukken kunnen dan met koude, weerbestendige dakrollenlijm aan elkaar worden verbonden. Bevestig de stroken om de 30 cm met dakspijkers aan het boeiboord. Verwijder de ongebruikte boeiboorddelen door deze weg te snijden.
De aluminium daktrim moet vervolgens op de boeiboorden worden geplaatst. De daktrim moet eerst in de grondverf worden gezet. Begin vervolgens met het aanbrengen van de daktrim in de hoek. Het maakt hierbij niet uit welke hoek. Laat 2 mm ruimte over voor uitzetting. Plaats segmenten van 200 cm lang en zet ze om de 40 cm vast met roestvrijstalen schroeven. Koppelstukjes kunnen worden gebruikt om de trimstukken met elkaar te verbinden.
Je mag nu de resterende onderlaag uitrollen. Je begint hierbij bij de kim van de mastiekschroot. Zorg dat de stroken elkaar nog eens 10 cm overlappen. Lijm daarna de naden aan elkaar om vochtophoping onder de onderlaag te voorkomen. Zet de overlappingen om de 10 cm in een zigzagpatroon vast met dakspijkers van 20 mm.
De toplaag van de bitumen dakbedekking aanbrengen
De toplaag kan nu worden aangebracht. Begin bij de waterafvoer, dat is het laagste punt van het dak, vanaf de kim. Later komen de randen. Plaats de toplaag met een halve baan overlapping over de onderste laag, goed in verhouding. Voeg nogmaals 10 cm toe aan de overlapping van de volgende baan. Vouw vervolgens de onderste helft van de baan uit. Je kunt voorkomen dat je het geheel schuin aanbrengt door één helft tegelijk aan te brengen. Breng met een kwast of wisser lijm aan op de onderste laag voordat je de bovenste laag erop drukt. Let goed op de naden, druk ze stevig aan en strijk ze altijd glad met een plamuurmes. Herhaal deze stappen voor de tweede helft.
Richt je bij de afsluiting alleen op de zijkanten. Snijd de stroken op dezelfde manier als de onderlaag stroken. Breng dakrollenlijm aan op de ondergrond en gebruik gespecialiseerde dakkit om de groeven in de daktrim te vullen. Een strook moet in de daktrim worden geschoven en stevig op de ondergrond worden gedrukt. Voeg een overlap van 15 cm toe aan de volgende strook. Snij driehoeken met zijden van 15 cm zowel boven als onder om te voorkomen dat de overlappingen te dik worden.
Prijzen voor het aanbrengen van bitumen dakbedekking
De prijs van de bitumen dakbedekking hangt af van een aantal variabelen, zoals de oppervlakte van het dak, de staat van het dak (moet je eerst reparaties uitvoeren?), het soort bitumen (SBS of APP), de complexiteit van het project en nog veel meer. Bovendien worden de kosten aanzienlijk beïnvloed door de combinatie van isolatie. Zonder isolatie liggen de kosten voor bitumen dakbedekking gewoonlijk tussen €40 en €60 per vierkante meter, inclusief BTW en installatie. Het scheelt ook als de bitumen dakbedekking over de huidige dakbedekking heen kan.
De prijzen van dakbedekking kunnen daarnaast ook per dakdekker verschillen. Daarom is het aan te raden om offertes op te vragen bij twee tot drie afzonderlijke dakdekkers. Dit maakt het eenvoudig om zowel de prijzen als de aanbevelingen te vergelijken. Een bepaald soort bitumen kan door de ene dakdekker worden aanbevolen boven de andere. Misschien zullen sommige dakdekkers zelfs een heel ander soort dakbedekking aanbevelen. Het nemen van de ideale beslissing wordt eenvoudiger als je je alternatieven vergelijkt en beter begrijpt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►