Bitumen dakbedekking is een van de meest gekozen soorten dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, heeft veel voordelen en nieuwe bitumen dakbedekking is ook steeds beter aan het worden. Bekijk de dakbedekking offerte
Bitumen dakbedekking
Er zijn veel soorten dakbedekking die je kunt gebruiken voor je platte dak. Het is dan ook belangrijk om de juiste dakbedekking hiervoor te vinden en met een bitumen dak ben je goed bestand tegen de meeste weersomstandigheden.
Wat is bitumineuze dakbedekking?
Bitumen dakbedekking, ook wel bitumen dakleer of roofing genoemd, is een op aardolie gebaseerd materiaal, gemengd met polyester en glasvlies, waarmee je je dak kunt afdichten. Dit gebeurt door rollen bitumen op het dak uit te rollen en met een gasbrander op het dak te branden voor een goede hechting. Het is eenvoudig te laten plaatsen en bitumen heeft een redelijk lange levensduur, waardoor je een lange tijd kunt genieten voordat een totale vernieuwing noodzakelijk is.
Voordelen bitumen dakbedekking
Er zijn verschillende voordelen waarom je voor bitumen dakleer op een plat dak kan gaan. Zo is het waterdicht en erg sterk. Bitumineuze dakbedekking heeft een grote kleefkracht als het door middel van branden wordt aangebracht. Maar als je dit klusje liever niet uitbesteedt aan een dakdekker, kun je ook zelfklevend bitumen dakbedekking vinden tegenwoordig. Het heeft weinig onderhoud nodig, wat ook fijn is.
Nadelen bitumen dakbedekking
Er is geen enkel materiaal zonder nadelen en bitumen dakbedekking is daar geen uitzondering op. Omdat het materiaal van aardolie wordt gemaakt, is het niet even milieuvriendelijk. Ook is het niet geschikt voor grote temperatuurschommelingen, omdat het hard wordt bij kou en zachter bij hitte. Bitumen is ook niet erg uv-bestendig.
Soorten bitumineuze dakbedekking
Om een paar van deze nadelen op te lossen, zijn er nieuwe soorten bitumen dakbedekking ontwikkeld, die langer mee gaan en er een beter product van maken. Er zijn twee soorten die tegenwoordig vaak worden gebruikt.
APP
Als het bitumen met APP, of Atactisch PolyPropyleen, is bewerkt, betekent dit dat er een elastische kunststof in het dakleer is verwerkt. Hierdoor kan het materiaal beter tegen grote temperatuurschommelingen, is het een stuk meer UV bestendig en heeft het minder onderhoud nodig. Zo blijft het bitumen waterdicht en hoef je niet snel je bitumen dak te laten vervangen.
SBS
De bitumen kan ook zijn bewerkt met SBS, of Styreen Butadieen Styreen. Dit is kunstmatig rubber, wat ervoor zorgt dat de bitumen dakbedekking soepeler is en de grote kleefkracht nog beter wordt, waardoor de hechting op het dak erg goed is. Zo heb je betere waterdichtheid en minder risico op een lekkage. Echter kan deze soort bitumen dakleer niet zo goed tegen UV straling en hierdoor wordt vaak aangeraden om een laag kiezels eroverheen aan te brengen.
Bitumen aanbrengen op het dak
De bitumen dakbedekking laten aanbrengen op een plat dak is een secuur klusje dat je het beste door een dakdekker kan laten doen om een goede dakbedekking te krijgen. Toch is het goed om te weten hoe de plaatsing in zijn werk gaat.
Voorbereiding
Wordt de nieuwe laag dakleer over oude dakbedekking geplaatst? Dan moet deze eerst goed worden schoongemaakt om de hechting van de nieuwe bitumen dakbedekking te helpen. Als je voor een complete vernieuwing gaat, wordt eerst de bestaande dakbedekking eraf gehaald en daarna wordt de ondergrond schoongemaakt.
Afmeten
Voordat de bitumen echt wordt aangebracht, worden eerst de rollen gebruikt om het oppervlakte van het dak te bedekken. Het grote voordeel hiervan is dat het dakleer hierdoor precies op maat kan worden gesneden, zodat de naden zoveel mogelijk in elkaar vallen bij het aanbrengen. Als de onderlaag opnieuw moet worden aangebracht, gebeurt dat nu ook.
Branden
Als de ondergrond is goedgekeurd en de bitumen op de juiste lengte zijn afgesneden, is het tijd om de bitumen dakbedekking echt aan te brengen. Met een brander smelt de dakdekker de onderlaag van de rol bitumen terwijl deze weer over het platte dak wordt uitgerold. Hierdoor smelt de toplaag bitumen samen met de rest van het dak en heb je er verder weinig omkijken meer naar om. Het klinkt ingewikkeld, maar is toch een eenvoudige manier van een nieuwe laag dakbedekking te plaatsen.
Afwerking
Vaak is de nieuwe laag dakbedekking al klaar nadat de plaatsing klaar is. Maar het is altijd mogelijk om voor een extra afwerking te kiezen om je daktrim helemaal op smaak te maken. Met een leislag kun je de uitstraling van de bitumen laten veranderen en het hierdoor beter bij je huis te laten passen. Ook is een leislag aanbrengen goed voor de meeste platte daken om geen water te laten staan. Een extra laag om UV stralen op te vangen is ook geen overbodige luxe voor bitumen.
Waarom bitumen voor een plat dak
Zoals al eerder gezegd zijn er veel voordelen om bitumen als toplaag op je dak te laten plaatsen. Maar er zijn natuurlijk ook andere materialen die je kunt kiezen om een nieuw dak mee te maken. Voor dakdekking op platte daken worden vaak synthetische soorten dakbedekking gebruikt. Buiten dakleer zijn PVC en EPDM ook veelgekozen opties.
PVC dakbedekking
PVC dakbedekking is eigenlijk een net wat betere soort APP bitumen dakbedekking. Niet alleen is deze soort dakbedekking goed bestand tegen UV-stralen, maar het is in veel kleuren beschikbaar en hoef je geen onderhoud uit te voeren. De levensduur hiervan is wel iets minder kort dan van bitumen, maar na de plaatsing ben je ook wel klaar met PVC, in tegenstelling tot bitumen, waar je toch wat onderhoud moet plegen.
De kosten van dit materiaal zijn iets hoger dan bitumen dakbedekking en PVC kan ook niet direct op oude dakbedekking van bitumen worden aangebracht. De plaatsing van PVC gebeurt door middel van lijm en hete lucht, wat dus wel een beetje op een bitumen dak bedekken lijkt. Ook de rollen waarop PVC wordt geleverd hebben wel wat weg van bitumen. Dit is ook waarom PVC een goede vervangende optie is voor bitumen, omdat er niet veel verschil tussen zit.
EPDM dakbedekking
EPDM is een erg veelzijdige soort dakbedekking. Het grootste voordeel van EPDM is dat deze makkelijk over alle soorten oude dakbedekking aan te brengen is. Ook heeft EPDM een goede levensduur van maar liefst 40 jaar. Dat scheelt 10 jaar met de verwachtte levensduur van een bitumen dak, waardoor EPDM op lange termijn minder gaat kosten dan een bitumen dak. EPDM is ook iets duurder dan bitumen per vierkante meter qua aanschaf, dit zal ongeveer €10 per vierkante meter schelen.
EPDM dakbedekking is ook makkelijk zelf aan te brengen en je hoeft dus niet per se een dakdekker hiervoor in te schakelen. Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt is het natuurlijk altijd slim als je met dakdekkersbedrijven in zee gaat, maar je kunt op de kosten besparen door dit niet te doen. EPDM zal op het dak worden gelijmd in plaats van gebrand. Dit zorgt voor een iets minder goede hechtlaag, al is het verschil miniem. Het zorgt er ook voor dat beschadigingen makkelijk kunnen worden gerepareerd, iets wat bij PVC en bitumen niet zo is.
Groendak
Een laatste optie is een groendak. Eigenlijk is dit meer een afwerking, want je hebt altijd een onderlaag nodig voor je een groendak kunt monteren. Ook is het belangrijk dat de dakconstructie hier geschikt voor is. Een groendak zelf heeft een lange levensduur van tot wel 60 jaar. Omdat de planten UV-straling opnemen, wordt de levensduur van de onderliggende dakbedekking verlengd.
Bitumen dakbedekking als groendak onderlaag is een goede keuze. Niet alleen krijgt het dakleer zo een langere levensduur, wat altijd fijn is, maar ook is het waterdicht en wordt het zo beschermd tegen flinke temperatuurschommelingen. Je bitumen dakbedekking gaat zo dus langer en beter mee, je draagt een steentje bij aan het milieu en je hebt betere isolatie. Veel vliegen in een klap, dus!
Wat kost bitumen dakbedekking
Bitumen dakbedekking is een van de goedkopere types dakbedekking. Voor gemiddeld €60 per vierkante meter ben je al klaar. Het is wel een van de meer bewerkelijke opties voor dakbedekking en kost veel werk voor het eindelijk op je dak ligt. Met de rollen bitumen opmeten, afsnijden en daarna op het dak zelf branden kan het nogal lang duren voor het ook echt ligt.
Bijkomende kosten
Ook moet je rekening houden met de bijkomende kosten van bitumen dakbedekking. Je moet hier extra goed zorgen voor een regenwaterafvoer, omdat het bitumen niet altijd waterdicht blijft. Zodra er scheuren in het dakleer komen, is het snel zo dat er lekkages kunnen ontstaan.
Onderhoud
Het onderhoud is ook nodig. Je hoeft niet veel te doen, eens per jaar de dakbedekking schoonmaken en controleren op scheurtjes is meer dan genoeg. Echter, als je zelf het platte dak niet op kunt, moet je iemand inhuren om dit voor je te doen en dat kost ook weer geld. Bij beschadigingen kan je bitumen repareren. Dit kan je zelf doen als je ervaring hebt of je kan een dakdekker inschakelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►