Bitumen dakbedekking | Goedkope en veelzijdige dakbedekking!

BitumenBitumen – ook wel roofing of dakleer genoemd – is het materiaal dat bij het dak zorgt voor een waterdichte bedekking. Het is een voordelige optie voor je dak, omdat het een relatief lage prijs heeft. Naast dat het voordelig is, zijn er meerdere redenen om voor dit materiaal te kiezen. Bekijk de bitumen






Bitumen voor platte daken

Bitumen wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken. Het komt echter ook bij hellende daken voor. Bitumen is gemaakt van aardolie met polyester en glasvlies. Het wordt uit aardolie gehaald tijdens het raffinageproces. Het product is een vaste stof bij een normale temperatuur en vloeibaar bij extreme hitte. Om deze rede wordt er bij opslag altijd aangeraden om het materiaal niet aan zonlicht bloot te stellen.

Men verwart dakbedekking van bitumen vaak met teer of een oud met mastiek bedekt dak, maar teer is uit steenkool en hout afkomstig. Tegenwoordig is het gebruik van teer en mastiek niet meer toegestaan. Dit vanwege de slechte milieu eigenschappen die het bezit.

Aangezien bitumen een ingrediënt voor asfalt is, gaat het grootste deel van dit product naar de wegenbouw. Tegenwoordig is het gebruik van bitumen een duurzame keuze omdat er vaak gerecycled materiaal in zit.

Leislag

Wanneer je voor een bitumen dakbedekking rol met leislag kiest, dan is het nog beter beschermd tegen UV-straling en vocht. Leislag bestaat uit een strooisel van fijngemalen leisteen en dit wordt als toplaag op bitumen gebruikt. Tegenwoordig is er ook APP gemodificeerd bitumen. De functie van APP is dat het bitumen beter bestand is tegen hitte en zonlicht. Hierdoor is de leislag coating niet langer noodzakelijk.

Wat kost bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een van de goedkopere types dakbedekking. Voor gemiddeld €60 per vierkante meter ben je al klaar. Het is wel een van de meer bewerkelijke opties voor dakbedekking en kost veel werk voor het eindelijk op je dak ligt. Met de rollen bitumen opmeten, afsnijden en daarna op het dak zelf branden kan het nogal lang duren voor het ook echt ligt.

Bijkomende kosten

Ook moet je rekening houden met de bijkomende kosten van bitumen dakbedekking. Je moet hier extra goed zorgen voor een regenwaterafvoer, omdat het bitumen niet altijd waterdicht blijft. Zodra er scheuren in het dakleer komen, is het snel zo dat er lekkages kunnen ontstaan.

Onderhoud

Het onderhoud is ook nodig. Je hoeft niet veel te doen, eens per jaar de dakbedekking schoonmaken en controleren op scheurtjes is meer dan genoeg. Echter, als je zelf het platte dak niet op kunt, moet je iemand inhuren om dit voor je te doen en dat kost ook weer geld. Bij beschadigingen kan je bitumen repareren. Dit kan je zelf doen als je ervaring hebt of je kan een dakdekker inschakelen.

Voordelen bitumineuze dakbedekking

We hebben de voor- en nadelen van bitumineuze dakbedekking voor je op een rij gezet.

Voordelen dakbedekking met bitumen

  • Waterdicht en sterk
  • Lange levensduur: gemiddeld 20 à 40 jaar
  • Relatief eenvoudig aan te brengen
  • Dakleer is relatief goedkoop
  • Goed te vervangen en te herstellen
  • Te combineren met isolatie
  • In veel gevallen gemaakt van gerecyclede stoffen
  • In verschillende kleuren beschikbaar

Nadelen dakbedekking met bitumen

  • SBS-bitumen is minder UV-bestendig dan APP
  • Moet in meerdere lagen worden aangebracht voor waterdichte garantie
  • Niet naadloos

bitumen

Soorten bitumen

Er zijn twee soorten bitumen dakbedekking: SBS-bitumen en APP-bitumen.

SBS-bitumen

Aan dit type bitumen is elastomeer toegevoegd. Elastomeer is een rubberachtige stof die de elasticiteit verhoogt. Hierdoor stijgt ook de hechtkracht, waardoor SBS-bitumen voor alle types ondergronden geschikt is. Op deze manier kan je SBS-bitumen plaatsen op bijvoorbeeld isolatie en hout. Ook zorgt de flexibiliteit er voor dat de bitumen dakbedekking het uitzetten en krimpen van onderliggende materialen – wat kan ontstaan door temperatuurschommelingen – opvangt.

APP-bitumen

Dit is een kunststof op basis van plastomeren. Als je APP-bitumen vergelijkt met SBS-bitumen, is APP-bitumen beter is bestand tegen UV-stralen. Er is geen extra ballastlaag nodig bovenop de dakbedekking. Een APP-bitumen dak is echter minder elastisch. Hierom wordt het vooral toegepast op daken die amper kunnen krimpen of uitzetten.

Bitumen dak monteren

Het aanbrengen van bitumen dakbedekking is op verschillende manieren mogelijk. Een rol bitumen wordt vaak met een gasbrander gemonteerd. Hierom wordt het ook wel een brandrol genoemd. Het is van belang om voor deze techniek een professionele dakdekker in te schakelen. De juiste brandtemperatuur moet gehanteerd worden. Daarnaast moeten veiligheidsvoorschriften worden gevolgd. Wat kost een dakdekker? Naast rollen bitumen zijn bitumen golfplaten ook erg populair.

Een andere manier om bitumen te monteren is door middel van lijmen. Het voordeel hiervan is het zorgt voor extra waterdichtheid. Lijmen is duurder dan branden, hierom is branden een populairdere keuze.

Alternatieven voor bitumen dakbedekking

De alternatieven voor bitumen dakbedekking op een rij gezet, zodat jij een beeld hebt welk materiaal de juiste dakbedekking voor jou is.

EPDM-dakbedekking is esthetischer dan bitumen. Het is heel elastisch, de schade is gemakkelijk te repareren, onderhoudsvriendelijk en het is UV-bestendig. Het heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar. Kunststof dakbedekking is er in verschillende kleuren. Met de tijd vermindert de elasticiteit, het heeft een licht gewicht en is onderhoudsvriendelijk. Het heeft een levensduur van 15 tot 40 jaar. Groendak: dit type dakbedekking is goed akoestisch en isolerend. Het beschermt de ondergrond tegen UV licht, maar het vraagt meer onderhoud. Het heeft een levensduur van 50 tot 70 jaar. Wil je meer weten over de beste dakbedekking en de levensduur van bitumen dak?

Veelgestelde vragen





Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes