Dakfolie is een belangrijk element in de moderne dakconstructies. Het wordt gebruikt als een extra laag bescherming onder de dakbedekking. In dit artikel lees je meer over waarom het plaatsen van dakfolie nuttig is, welke soorten dakfolie je kan kopen, hoe je dakfolie het best kan plaatsen en wat het daadwerkelijk kost. Bekijk de dakbedekking offerte
Wat is dakfolie?
Dakfolie staat ook wel bekend als dakmembraan of als onderdakfolie. Het wordt gebruikt als een extra laag bescherming onder de dakbedekking om het dak en het gebouw te beschermen tegen vocht, condensatie en andere weersomstandigheden.
Keuze uit verschillende soorten folie voor onder de dakpannen
Drie veelvoorkomende soorten dakfolie zijn de volgende:
- Dampopen folie
Dit is een waterkerende, dampopen folie. Het is ontworpen om waterdamp vanuit gebouwen naar buiten te laten ontsnappen, maar tegelijkertijd te voorkomen dat vocht vanaf de buitenzijde van het dak naar binnendringt. Waterkerende dampopen folie bestaat uit stroken kunststof, die om en om als golven en aan elkaar verbonden geplaatst worden. Deze dakfolie wordt veelal gebruikt bij hellende daken boven de 25 graden. De folie zit rechtstreeks tegen je dakpannen aan omdat het rechtstreeks op het dakbeschot wordt aangebracht. Het wordt aan de buitenzijde geplaatst. - Dampdoorlatende folie
Dit is een waterkerende dampdoorlatende folie. Het is gemaakt van kunststof en wordt kruiselings aangebracht. Met waterkerende dampdoorlatende folie worden isolatiematerialen niet vochtig worden door het weer waardoor isolatiematerialen beter tot hun recht komen. Omdat de vezels van de folie bestaan uit polyester, zorgt dit ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest via daken van gebouwen. Dampdoorlatende folie wordt aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal aangebracht. - Dampdichte folie
Deze soort dakfolie wordt ook wel dampremmende folie genoemd. Het is een luchtdichte en waterdichte dakfolie met een geheel gesloten structuur. Deze dampdichte folie wordt ook wel ‘landbouwplastic’ genoemd.
Waarom dakfolie gebruiken?
Omdat de folie onder de dakpannen het huis en de dakconstructie beschermt tegen vocht is het nuttig om dakfolie te gebruiken. Hierdoor ontstaat een beter leefklimaat. Door vochtproblemen kan namelijk schimmel en houtrot ontstaan, wat slecht is voor je gezondheid. Daarnaast houdt dakfolie ook warmte binnen. Naast het feit dat dit gunstig is voor je energierekening, is het natuurlijk ook nog duurzaam.
Isolerende dakfolie voor duurzaamheid
Wanneer je extra isolatiemateriaal aanlegt onder je dak, versterkt dakfolie de isolerende werking van deze materialen. Ook zorgt het ervoor dat vocht geen kans heeft om ander isolatiemateriaal aan te tasten, het wordt op deze manier dus niet nat. Dampopen folie en dampdoorlatende folie hebben daarnaast ook een reflecterende kant. Dit zorgt ervoor dat de warmte die in je woning opstijgt, wordt teruggekaatst. Op die manier gaat de warmte niet verloren. Je hoeft dan dus ook minder te stoken waardoor dakfolie ook bijdraagt aan duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van dakfolie voor je dak?
We hebben natuurlijk hierboven al een aantal voordelen genoemd, maar hieronder staan nog wat andere voordelen van dakfolie voor je op een rijtje:
- Het beschermt je huis tegen lekkages. Dakfolie zorgt er namelijk voor dat wanneer het lang regent of sneeuwt, dit niet door je dakpannen heen komt.
- Onder je dak mis je amper ruimte wanneer je dampopen dakfolie laat plaatsen. Het wordt namelijk direct onder je dakpannen aangebracht, waardoor het bijna geen ruimte inneemt.
- De isolatie van je woning wordt geoptimaliseerd wanneer je dakfolie laat plaatsen. Dit zorgt voor lagere energiekosten en voor een beter milieu!
- Zowel dampopen folie als dampdichte folie beschermt je woning tegen vocht en dus beschermt het je uiteindelijk ook voor gezondheidsklachten.
- Dakfolie zorgt niet alleen voor het verminderen van warmteverlies, ook in de zomer zorgt het ervoor dat de temperatuur binnen in je woning een stuk lager blijft.
- Naast het feit dat dakfolie bijdraagt aan lagere energierekeningen, is het ook nog eens een betaalbare manier van dakisolatie!
Hoe moet je dakfolie bevestigen?
Bij het plaatsen van dakfolie zijn verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden, bij zowel dampdichte of dampremmende folie als dampopen folie en dampdoorlatende folie. Hieronder noemen we deze aandachtspunten op.
Belangrijke aandachtspunten als je folie onder dakpannen aanbrengt?
- Het is belangrijk dat je de dakfolie op de juiste manier op het dak legt. Hierbij moet rekening gehouden worden met de soort folie die je gaat plaatsen. Zo moet dampdoorlatende folie kruislings worden aangebracht en dampopen folie met een overlap. Echter staat de juiste manier van het aanbrengen van de dakfolie ook beschreven op de gebruiksaanwijzing.
- Bij dakfolie kopen moet je op de prijs-kwaliteitverhouding van het product letten. Een slechte kwaliteit folie voegt namelijk weinig voordelen toe.
- Waterkerende dampopen folie moet aangebracht worden direct onder de dakpannen, waar waterkerende dampdoorlatende folie direct onder de andere isolerende producten moet worden aangebracht. Dampopen folie moet dus aan de koude kant (buitenzijde) geplaatst worden en dampdoorlatende folie aan de warme zijde (binnenzijde). Ook dampdichte dakfolie moet aan de warme kant (binnenzijde) worden geplaatst.
- De reflecterende zijde van de folie moet zich te allen tijde aan de onderkant bevinden. Dit zorgt namelijk voor een warmte kerende werking. De waterkerende zijde van de folie moet daarentegen altijd aan de bovenkant zitten. Zo wordt water van regen en sneeuw tegengehouden en kan het niet de woning binnendringen.
- Wanneer je een dakkapel of ramen in je dak hebt zitten, is het belangrijk dat je de dakfolie goed aanbrengt zonder openingen en gaatjes. Als er wel openingen ontstaan, is het namelijk mogelijk dat het vocht toch naar binnen komt en er waterdamp of schimmel ontstaat.
Waterkerende folie onder dakpannen zelf bevestigen of laten doen?
Om te beginnen is het belangrijk om verschillende soorten dakfolie met betrekking tot prijs en kwaliteit met elkaar te vergelijken. Het is dan ook af te raden om hierop te besparen wanneer je isolatiemateriaal onder je dakpannen wil aanleggen. Verder kun je het laten plaatsen van dakfolie natuurlijk door een professional laten doen, wanneer je zelf niet goed weet hoe je dit aan moet pakken.

Wat zijn de kosten van dakfolie?
Om en nabij liggen de kosten voor het aanschaffen van dakfolie tussen de € 10 en € 16 per vierkante meter. Echter zijn deze prijzen exclusief montage. Ook zijn de prijzen afhankelijk van bijvoorbeeld de bereikbaarheid van het dak en het soort folie.
Dakfolie zelf plaatsen
Natuurlijk is het ook mogelijk om je dakfolie zelf te plaatsen. Bovendien bespaar je dan ook op de montagekosten. Wel is het aan te raden om bij een professional een handleiding voor de montage aan te vragen.
Veelgestelde vragen
Welke folie gebruik je het best voor je dak?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►