Dakplaten zijn een populaire vervanger voor traditionele dakbedekking. Dakplaten bieden dan ook allerlei voordelen. Maar welke soorten dakplaten zijn er eigenlijk allemaal? En hoeveel kosten dakplaten? In dit artikel vertellen we je wat de goedkope dakplaten zijn. Bekijk de dakbedekking offerte
Drie verschillende soorten dakplaten
Dakplaten zijn in verschillende soorten en materialen verkrijgbaar. Welke soort je kiest is van grote invloed op de uitstraling van het dak. Over het algemeen worden er drie soorten dakplaten onderscheiden.
Dakpanplaten
Allereerst heb je dakpanplaten, deze kosten gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per m2 en hebben een levensduur van tussen de 30 en 50 jaar.
Golfplaten
Dan bestaan er ook golfplaten. Deze zijn met hun prijs tussen de 30 en 60 euro per m2 soms net wat goedkoper dan dakpanplaten, maar kunnen een wat kortere levensduur hebben. Die ligt gemiddeld gezien namelijk tussen de 20 en 50 jaar. Hoe lang de levensduur precies is hangt volledig af van de kwaliteit en het onderhoud van de dakplaten.
Damwandplaten
Damwandplaten zijn in de meeste gevallen de goedkoopste optie als het gaat om dakplaten. Deze kosten tussen de 20 en 50 euro per m2 en hebben, net zoals de golfplaten, een levensduur van 20 tot 50 jaar.
Damwandplaten zijn goedkope dakplaten
Kijk je puur naar de prijs, dan zijn damwandplaten de beste koop, maar als het om de aankoop van dakplaten gaat is er meer om op te letten dan alleen maar de prijs.
Voordelen dakpanplaten
Elke soort dakplaat heeft zijn eigen eigenschappen. Zo zijn dakpanplaten bijvoorbeeld lichte, voorgevormde dakplaten die op het oog precies op gewone dakpannen lijken. Dakpanplaten worden vaak gemaakt van staal of aluminium en zijn in allerlei kleuren, vormen en afwerkingen verkrijgbaar.
Voordelen golfplaten
Golfplaten zijn voor veel mensen de meest bekende dakplaten. Deze platen hebben, zoals de naam al zegt, een golvend profiel en zijn gemaakt van metaal, bitumen of kunststof. Wil je echt goedkope dakplaten? Dan kun je het beste kiezen voor kunststof golfplaten, deze zijn vanwege hun lage prijs erg populair.
Bitumen als materiaal
Het materiaal bitumen heeft als voordeel dat het erg flexibel is en aluminium golfplaten roesten of verpulveren niet, waardoor ze weer een lange levensduur hebben. Wel zijn golfplaten van dit materiaal een stukje duurder.
Voordelen damwandplaten
Dan de damwandplaten, deze worden ook wel trapeziumplaten genoemd. Zoals de naam al zegt, zijn deze platen een variant op de golfplaat, maar dan met een trapeziumprofiel.
Waterdichte dakplaten
Damwandplaten zijn populair, omdat het goedkope dakplaten zijn. Maar daarnaast zijn ze ook gemakkelijk waterdicht te plaatsen dankzij de rechte afwerking.

Andere voordelen
Damwandplaten worden gemaakt uit staal of aluminium en zijn verkrijgbaar in vrijwel alle RAL-kleuren. Een ander voordeel aan deze platen is dat ze beschikbaar zijn met een anti-condensfilm.
Afdekdoppen voor schroeven
De afdekdoppen voor de schroeven waarmee de platen worden vastgezet zijn ook in veel kleuren verkrijgbaar.
Verschillende materialen dakplaten
Dakplaten zijn dus verkrijgbaar in verschillende materialen. Hieronder vind je een opsomming van het meestgebruikte materiaal.
- Aluminium: Dakplaten van dit materiaal zijn licht en niet gevoelig voor roest. Hierdoor hebben deze platen een lange levensduur en daarnaast zijn ze ook nog eens erg flexibel. Hierdoor kun je er gemakkelijk verschillende dakvormen mee bedekken. Wel zijn deze platen duurder dan materialen zoals staal of metaal.
- Kunststof: PVC of kunststof dakplaten zijn sterk en waterdicht. Wel is het gewicht van deze platen licht, waardoor ze gemakkelijk zijn te installeren.
- Staal: Dakplaten van staal zijn erg stevig en hebben hierdoor een lange levensduur. Wel zijn deze platen wat zwaarder en daardoor minder makkelijk te verplaatsen. Ook moeten dakplaten van staal beschermd worden tegen corrosie, anders gaan ze roesten.
- Zink: Dakplaten van zink zijn onderhoudsvrij en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor kun je ook met deze platen allerlei dakvormen bedekken. Ook is zink goed voor het milieu, aangezien dit materiaal te recyclen is.
- Bitumen: Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor de golfplaat. Het is waterdicht, recyclebaar en gemakkelijk in onderhoud. Daarnaast heeft bitumen een lange levensduur.
Hoeveel kosten dakplaten?
De kosten van dakplaten zijn afhankelijk van welke soort dakplaat en welke soort materiaal je kiest. Sommige materialen zijn namelijk duurder dan ander materiaal. Naast de prijs van de dakplaten zal je ook rekening moeten houden met extra kosten voor zaken zoals dakranden, nokbedekking, bevestigingsmateriaal en dakgoten.
Geïsoleerde dakplaten
Ook kan je er voor kiezen om je dakplaten te isoleren. Voor dakplaten met isolatiemateriaal moet je rekenen op een wat hogere prijs. Namelijk tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Dit is dus niet de goedkoopste optie, maar isolatie is wel belangrijk.
Sandwichpanelen
Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd. Dit zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenkant zijn voorzien van isolatiemateriaal. Ondanks dat zijn geïsoleerde dakplaten vaak alsnog erg licht.

Geïsoleerde dakplaten plaatsen met kraan
Goed om te weten is dat het niet mogelijk is om sandwichpanelen zelf te plaatsen. Dit komt doordat de panelen niet kunnen overlappen en dus in de volledige lengte van het dak moeten lopen. Hierdoor zijn de panelen erg groot en zwaar en kunnen deze eigenlijk enkel met een kraan worden geplaatst.
Dakplaten zelf plaatsen
Gewone dakplaten kan je met de nodige kennis en handigheid wel zelf plaatsen. Echter, wanneer je er voor kiest om een vakman in te schakelen, levert dit de nodige voordelen op. Zo krijg je via een professionele dakdekker advies op maat, weet deze hoe het werk correct moet worden uitgevoerd en heb je recht op garantie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►