Om je tuinhuisje of garage met schuin dak mooi af te werken, heb je verschillende keuzes voor dakbedekking. Dakshingles zijn hier een goede optie voor. Deze lichte leien van bitumen zijn makkelijk aan te brengen.
dakshingles leggen
Dakshingles zijn simpel in het gebruik voor het dak bedekken. Hierbij zijn de shingles ook waterdicht, goedkoop en maken ze geen geluid bij regen of hagel. Je hebt geen dakdekker nodig bij het aanbrengen. Bekijk de dakbedekking offerte
Wat heb je nodig voor dakshingles
Dakshingles zijn simpel in gebruik en een goede soort dakbedekking voor het beste kunststof tuinhuis, garages of blokhutten, maar alsnog moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is je dak geschikt bij een hellingshoek van 25 graden of meer voor de dakshingles goed te plaatsen zijn. Bij een hellingshoek van 15 tot 25 graden moet je een extra onderlaag aanbrengen. Bij minder dan 15 graden is je dak niet geschikt. Een egaal houten oppervlak is ideaal voor monteren.
Onderlaag
Een onderlaag beschermt het dakbeschot onder de shingles tegen door de wind omhooggedreven regen. Zo ben je tegen alle weersomstandigheden beschermt. Je hoeft deze niet op het dak aan te brengen, de onderlaag fungeert niet altijd als bevestiging voor de shingles. Je vermindert er wel zichtbare oneffenheden mee na het afwerken. Het is dus wel aan te raden, maar zeker geen verplichting.
Stappenplan dakshingles leggen
De dakshingles leggen heeft een aantal simpele stappen, waardoor iedereen met twee rechterhanden hiermee aan de slag kan. Als je het volgende stappenplan volgt, heb je voor je het weet een mooie dakbedekking.
Stap 1: Dak ondergrond
Zoals bij de meeste klusjes begin je hier ook met de ondergrond van het dak droog en stofvrij te maken. Daarna meet je de lengte vanaf de top van het ingesneden deel van de shingle tot de onderkant van de shingles.
Stap 2: Lijnen tekenen op dak
Begin vanaf de onderrand van het dak en trek horizontale krijtstrepen op het dakbeschot. De horizontale strepen moeten ver genoeg van elkaar liggen dat de lengte vanaf het ingesneden deel er precies tussen past.
Stap 3: Voetshingles leggen
Je begint aan de onderrand van het dak met de eerste rij dakshingles. Deze rij komt ondersteboven te liggen en vormen de voetshingles. Smeer de rugstrook van de dakshingles en de punten van de lamellen in met lijm. Druk dan de voetshingles vast op het dak en spijker ze met 4 tot 6 asfaltnagels vast op het dakbeschot. Deze eerste rij van voetshingles moet 6 tot 10 centimeter over de dakrand uitsteken.
Stap 4: Volgende rij dakshingles leggen
De volgende rij dakshingles leg je met de lamellen naar beneden. De rugstrook moet tegen de krijtstreep aanliggen, zodat ze netjes over de voetshingles heen vallen en een mooie afwerking geven.
Zorg ervoor dat elke volgende rij shingles een halve lamel verspringen ten opzichte van de vorige rij. Dit halfsteens verband geeft een mooi effect en zorgt voor de beste afwerking. Je komt zo ook dicht bij eenzelfde uiterlijk als dakpannen.
Stap 5: De rest van de dakshingles plaatsen
Leg op deze manier elke volgende rij shingles aan, altijd met de rugstrook tegen de volgende krijtstreep. Hou het halfsteens verband aan en zorg ervoor dat de nieuwe rij shingles de vorige rij netjes overlappen. Snij bij elke andere rij een halve tab van de uitstekende dakshingles af zodat het op het dak blijft passen.
De dakshingles zijn meestal zelfklevend. Om ervoor te zorgen dat je dakshingles vast blijven zitten in alle omstandigheden, is het toch aan te raden deze extra vast te zetten. Gebruik lijm of een ander soort koud kleefstof om de randen te bevestigen, ook waar deze de vorige overlappen. Met een paar asfaltnagels in de rugstrook blijven de dakshingles mooi recht liggen.
Stap 6: Nokshingles maken
Voor de nok afwerken knip je de rij dakshingles los van elkaar. Deze losgeknipte shingles verwarm je even, met bijvoorbeeld een (verf)föhn, en vouw je dan dubbel in de lengte. Zo laat je de nokstukken vast zitten op de bovenste rij van het dak.
Stap 7: Nokshingles vastzetten
Smeer lijm over de onderkant van deze gevouwen stroken. Begin dan aan de tegenovergestelde kant van de heersende windrichting met de eerste strook op de nok leggen. Plak de strook vast op de nok van het dak en spijker de randen vast met asfaltnagels. Breng zo ook de volgende stroken aan op de nok van het dak en zorg hier ook voor overlap tussen elke strook nokstukken. De laatste dakshingle die je op de nok legt mag alleen gelijmd worden, niet genageld.
Stap 8: Dak afwerking
Werk de randen af met overgebleven dakshingles die van elkaar los zijn geknipt. Voor de zijkant dak afwerken schroef je een hoekprofiel of aluminium daktrim erin, maar je kunt ook een windveer plaatsen. Met een stukje lood aan de bovenkant of een bitumen afdichtingskit maak je deze waterdicht. Sla de uitstekende rand van de onderste dakshingles om de dakrand en schroef deze vast met een aluminium of houten lat. Dit geeft een stevige afwerking.
Aandachtspunten
Als je kiest voor een onderlaag of deze nodig hebt vanwege de hellingsgraad van je dak, moet je deze ook goed bevestigen. De onderlaag elke 10 centimeter goed vastspijkeren en met een halfronde kraallat als afwerking zorgt voor een stevig dak. Zo weet je ook zeker dat bijvoorbeeld de dakbedekking van jouw schuur goed beschermd is.
Dakshingles hebben een kortere levensduur dan de meeste soorten dakbedekking. Je zult dus redelijk snel het dak op moeten voor de oude dakshingles vervangen. Het blijft wel dakbedekking, dus als je twijfelt of je dit echt kunt, schakel dan vooral een vakman in. Dan ben je verzekerd van kwaliteit! Wil je meer weten over de meest voorkomende daken?
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►