Dakshingles zijn een voorbeeld van goedkope en flexibele dakbedekking met weinig gewicht. Ze worden veelal gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes, schuurtjes, maar ook voor bijvoorbeeld dierenverblijven. Meestal zijn het bitumen dakshingles, maar ook hout is mogelijk. Lees hier hoe je dakshingles plaatsen moet gebeuren, de voor- en nadelen van dakshingles en meer! Bekijk de dakbedekking offerte
Wat zijn dakshingles?
Een andere naam voor dakshingles is “bitumen leien”. Naast bitumen shingles, kun je ook houten dakshingles aanschaffen. Dakshingles worden gelegd op een egaal houten oppervlak. Ze zijn het populairst als dakbedekking op gebouwen met schuine daken. Voorbeelden hiervan zijn tuinhuisjes, terrasoverkappingen of stallingen. Er zijn verschillende soorten dakshingles mogelijk, waardoor er voor ieder wat wils bestaat.
Voordelen van dakshingles
Dakshingles hebben verschillende voordelen. Hieronder worden de belangrijkste toegelicht:
- Betaalbaarheid: Dakshingles zijn over het algemeen een kosteneffectieve optie in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen. Ook zijn dakshingles relatief eenvoudig te installeren, waardoor de installatiekosten over het algemeen lager zijn dan bij andere dakmaterialen.
- Verscheidenheid aan stijlen en kleuren: Dakshingles zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, vormen en kleuren. Bijvoorbeeld zeshoekige of rechthoekige dakshingles. Hierdoor zijn ze geschikt voor diverse architecturale ontwerpen en het esthetische aspect van het huis kan hierdoor verbeterd worden.
- Lichtgewicht: Dakshingles zijn lichtgewicht waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan dakconstructies zonder dat er extra structurele ondersteuning nodig is.
- Weerbestendigheid: Goede dakshingles zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, hagel en wind. Bij sommige asfaltshingles zijn ze zelfs bestand tegen brand.
- Onderhoudsvriendelijk: Doorgaans hebben dakshingles weinig onderhoud nodig. Om hun levensduur te verlengen hoef je ze alleen maar af en toe schoon te maken en te inspecteren. Verder zijn ze ook eenvoudig te repareren als ze beschadigd raken. Je hoeft dan niet meteen je hele dak te vervangen.

Nadelen dakshingles
Echter hebben dakshingles ook nadelen. De belangrijkste nadelen van dakshingles worden hieronder behandeld:
- Levensduur: Hoewel dakshingles van hoge kwaliteit een behoorlijke levensduur hebben, zijn ze over het algemeen minder duurzaam dan sommige andere materialen, zoals dakpannen, dakplaten, natuur- of kunstleien. De meeste dakshingles hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Echter is dit ook afhankelijk van de kwaliteit van plaatsing.
- Gevoeligheid voor warmte: Dakshingles kunnen gevoelig zijn voor hitte en gaan niet lang mee op een geïsoleerde en warme onderlaag. Ze gaan beter en langer mee wanneer de onderlaag goed geventileerd is. Zo kan vocht afgevoerd worden.
- Gevoeligheid voor algen en mossen: Dakshingles kunnen vatbaar zijn voor de groei van algen en mossen. Uiteindelijk kan dit je dak aantasten en de dakshingles beschadigen als dit niet tijdig aangepakt wordt.
Hoe plaats ik dakshingles op mijn dak?
Dakshingles kopen kun je doen bij diverse bouwmarkten. Een shingles dak kan je zelf leggen zonder de hulp van een dakdekker. Hoe je shingles legt, lichten we hieronder toe.
Dakshingles leggen in eenvoudige stappen
De producten die je nodig hebt zijn een hamer, asfaltnagels of een nietpistool, daklijm, aluminium hoekprofielen of houten windveren, een heteluchtpistool en eventueel aluminium nokstrips voor de afwerking van de nok. Met een aantal eenvoudige stappen kun jij zelf je dakshingles vast op je dak leggen.
- De ondergrond
Het begint bij dakshingles plaatsen, allemaal bij de ondergrond waarop de shingles geplaatst gaan worden. Het is belangrijk dat deze droog en stofvrij is. Vervolgens moet de lengte bepaald worden vanaf de bovenkant van het ingesneden deel tot de onderkant van de shingles. - Lijnen
Het is nu de bedoeling dat je horizontale krijtstrepen op het dakbeschot trekt. Trek lijnen zodat de lengte vanaf het ingesneden deel er precies tussen past. - Eerste rij dakshingles
Nu verwijder je de vliesjes van de onderkant van de shingles. Vervolgens leg je de eerste rij shingles vanaf de onderrand en moeten ze ondersteboven komen. De lamellen liggen nu dus naar boven. Dit zijn de zogenaamde voetshingles. Met shingle-lijm of dak-reparatie op de rug en puntjes van de lamellen plak je vervolgens de shingles op het dak en spijker je ze vast. De eerste rij moet zo’n 6-10 centimeter over de dakrand steken. Aan het eind van elke rij zorg je dat je een paar centimeter overhoudt. - De rest van de shingles
De volgende rij shingles leg je met de lamellen naar onderen. De eerstvolgende rij moet netjes over de voetshingles heen vallen, de vorige rij dus. Dit doe je door de rugstrook tegen de daarvoor getrokken streep aan te plaatsen. Leg ze dus niet recht op de vorige rij, maar steeds op de helft van de onderste shingle. Zo schelen de lamellen steeds een halve lamel. Iedere keer als je een nieuwe plaatst, moet je weer lijm op de rug en punten van de lamellen gebruiken. Ook zet je de rugstrook vast met een paar asfaltnagels. Blijf zo doorgaan met de rijen tot je bijna bij de nok van het dak bent. - Nokshingles of een metalen sierstrook
Bij de laatste rij ga je beginnen aan de andere kant dan de heersende windrichting. Nokshingles maak je door lamellen af te knippen van de shingles. Je verwarmt ze, vouwt ze in de lengte en brengt er lijm op aan. Dan plak je een strook op de nok. Vervolgens zorg je dat de nokshingles elkaar overlappen zodat er geen kieren ontstaan. Ook kan je een nokstrook in metaal aanleggen. De asfaltnagels moeten steeds overlapt worden door de volgende rij shingles en de laatste shingle moet alleen bevestigd worden met lijm. - Trim de dakranden netjes
De uitstekende rand van de voetshingles moet je nu om je dakrand heen slaan. De randen kan je afwerken met een houten lijst of met een dakrandprofiel. Je vult zo’n dakrandprofiel met dak-reparatie en plaatst hem op je dakrand. Als laatste schroef je hem vast. Zo is de nok van het dak netjes afgewerkt.

Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►