EPDM lijmen op hout | Wat zijn de voor- en nadelen

EPDM lijmen op hout
Hoe werkt het plaatsen van EDPM op het dak? Welke lijm kan het beste gebruikt worden om EPDM te lijmen op het dak? Bekijk de EPDM dakbedekking .





EPDM op hout lijmen; kan het?

Omdat EPDM een kunstmatig rubber is, is het rekbaar en flexibel in alle richtingen. EPDM lijmen op hout is daarom dus prima mogelijk. Een houten dak beweegt altijd door weersinvloeden, seizoensinvloeden of bijvoorbeeld temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De dakbedekking die je kiest voor een houten dak moet daarom met deze bewegingen overweg kunnen.

Eigenschappen van EPDM

De eigenschappen van EPDM maken dat het materiaal heel geschikt is voor houten daken, zowel qua flexibiliteit, eenvoud van het aanbrengen en de waterresistente eigenschappen. Ga je EPDM lijmen op hout, dan zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden om te zorgen dat de je lang plezier hebt van je dak en dakbedekking.

Epdm verlijmen op nat of vochtig hout

Nee, het is geen goed idee om EPDM op nat hout te lijmen. Het hout moet droog, schoon en stofvrij zijn voor een goede hechting. Het is essentieel dat zowel het hout als de EPDM-folie volledig droog zijn tijdens het lijmen. Lijmen op nat hout kan leiden tot een slechte hechting en kan resulteren in lekkages en andere problemen met de dakbedekking

Kan epdm direct op underlayment?

EPDM dakbedekking kan direct op underlayment worden aangebracht. Underlayment is een vlak en sterk plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Je kan het vergelijken met multiplex. Door zijn stevigheid en duurzaamheid is underlyament een geschikte ondergrond voor EPDM. Het is dus perfect mogelijk om EPDM rechtstreeks op underlayment platen te verlijmen.

Hoe lijm je EPDM dakbedekking direct op hout?

Om EPDM dakbedekking op hout te lijmen, volg je deze stappen:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het hout droog, schoon en stofvrij is. Maak het indien nodig schoon met een borstel en veeg stof en vuil weg.
  2. Kies de juiste lijm: Gebruik een hoogwaardige EPDM lijm die geschikt is voor houten ondergronden. Er zijn speciale lijmen verkrijgbaar die ontworpen zijn om EPDM op hout te hechten.
  3. Aanbrengen van de lijm: Breng de lijm gelijkmatig aan op zowel het hout als de onderkant van de EPDM folie. Gebruik een geschikt gereedschap, zoals een vachtroller, om de lijm gelijkmatig te verdelen.
  4. Wachten op de juiste kleefkracht: Wacht tot de lijm handdroog is. Dit betekent dat de lijm niet meer plakkerig aanvoelt maar ook nog niet volledig droog is. De exacte wachttijd kan variëren afhankelijk van de specifieke lijm die je gebruikt, dus volg de instructies van de fabrikant.
  5. Aanbrengen van de EPDM: Nadat de lijm handdroog is, plaats je voorzichtig de EPDM folie op het gelijmde houtoppervlak. Druk de EPDM stevig aan om een goede hechting te verzekeren.
  6. Afwerking: Controleer of de EPDM gelijkmatig is aangebracht en stevig vastzit aan het hout. Indien nodig, maak gebruik van een aandrukroller om eventuele luchtbellen te verwijderen en de hechting te verbeteren.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je de specifieke instructies volgt die bij de lijm en de EPDM folie geleverd worden, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van het merk en type dat je gebruikt.

Epdm lijmen op OSB

OSB, ofwel Oriented Strand Board, is een type houtplaat die vaak wordt gebruikt als ondergrond voor dakconstructies. Het lijmen van EPDM op OSB platen is goed mogelijk en kan een efficiënte manier zijn om een waterdichte laag aan te brengen op het dak. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de OSB platen droog en stofvrij zijn voor een goede hechting. EPDM kan direct op OSB platen worden gelijmd met behulp van een EPDM contactlijm of PU lijm, afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de EPDM folie die je gebruikt.

Lijmen op hout bij onverwarmde daken

Bij EPDM lijmen op een houten dakconstructie dient er onderscheid te worden gemaakt tussen onverwarmde daken en verwarmde daken. Een onverwarmd dak is een dak waar de ruimte eronder niet verwarmd wordt. Denk hierbij aan een schuur of overkapping. Bij dit type bouwwerk kan EPDM direct op het hout worden verlijmd, zonder dat hier verdere voorbereidingen voor getroffen hoeven worden.

Let er wel op dat het hout niet nat is als je de EPDM aanbrengt. Doordat EPDM waterdicht en dampdicht is, blijft het vocht van het hout opgesloten tussen de dakconstructie en het folie, waardoor er houtrot kan ontstaan die de dakconstructie kan aantasten.

Lijmen op hout bij verwarmde daken

Een verwarmd dak is een dak waarbij de ruimte onder het dak verwarmd wordt, zoals bij een woonkamer, slaapkamer of andere ruimte die regelmatig wordt gebruikt en beschikt over een verwarmingssysteem. Bij EPDM lijmen op hout van een verwarmd dak is het mogelijk dat er condensvorming optreedt tussen het EPDM en de houten dakconstructie.

Oplossing: isolatieplaten met dampremmende folie

Om te voorkomen dat het vocht opgesloten wordt tussen het EPDM en het dak, kun je isolatieplaten aanbrengen in combinatie met een dampwerende folie. Hierdoor wordt condensvorming voorkomen en daarmee houtrot.

lijmen van epdm op hout

Waar kan je epdm mee lijmen? – Soorten lijm

EPDM lijmen op hout van een dakconstructie kan worden gedaan met verschillende soorten lijmen. Daarnaast kun je het lijmen van EPDM op verschillende manieren doen. Iedere lijm heeft zijn eigen, specifieke eigenschappen die bepalen of deze voor jouw klus geschikt is of niet. Niet alleen de eigenschappen, maar ook de kosten spelen mee bij het kiezen van de juiste variant.

Bij het EPDM lijmen op hout kun je kiezen uit contactlijm, PU lijm en lijm op basis van polymeren. Welke eigenschappen elke soort lijm heeft en hoe je deze het beste kunt aanbrengen, wordt hieronder verder besproken.

Optie 1: Contactlijm

EPDM lijmen op hout kan met behulp van contactlijm. Contactlijm is een hele sterke en hoogwaardige lijm die dubbelzijdig wordt aangebracht, zowel op het EPDM als op het hout.

Het aanbrengen van contactlijm kun je doen met een kwast of met een vachtroller. Juist doordat de lijm dubbelzijdig wordt aangebracht, is deze heel krachtig. Contactlijm heeft daarnaast een laag gehalte aan oplosmiddelen en is vrij van chloorhoudende bestanddelen. Het gebruik van deze lijm heeft daardoor een lager gezondheidsrisico en is bovendien zowel beter voor de mens als voor het milieu.

Optie 2: PU lijm

PU lijm wordt ook wel bodemlijm genoemd en heeft als eigenschap dat het EPDM ermee op verschillende soorten ondergronden verlijmd kan worden, waaronder het folie lijmen op hout. De naam geeft echter ook al het nadeel van de lijm aan, want PU lijm kun je alleen op vlakke oppervlakken gebruikt worden en niet op opstaande randen.

PU lijm hoef je enkel op het oppervlak aan te brengen en niet op het EPDM zelf. Het is na opening direct te gebruiken en makkelijk te verwerken, omdat je de lijm maar op één vlak hoeft aan te brengen. Voor het aanbrengen kun je gebruik maken van een kwast of een roller.

Optie 3: Lijm op basis van polymeren

Een laatste optie voor EPDM lijmen op hout is met behulp van een lijm op basis van polymeren. Polymeren hebben de eigenschap zich te hechten op heel veel soorten materialen en daarbij flexibel te blijven. Voor het lijmen van EPDM op een houten dakconstructie is een lijm op basis van polymeren daarom ideaal. De lijm is van hoge kwaliteit en bevat geen oplosmiddelen.

Daarnaast is een lijm op basis van polymeren goed bestand tegen temperatuurswisselingen. Dat is fijn als je bedenkt dat een dak wordt blootgesteld aan allerlei weersinvloeden, warmte en kou.

EPDM aanbrengen

Voor het EPDM lijmen op hout van een dakconstructie is het raadzaam dat je een goede voorbereiding treft. Dit start al met het voorbereiden van het dak op het plaatsen van de folie. Zorg ervoor dat het dak droog is en vetvrij, om ervoor te zorgen dat de lijm zich optimaal aan het EPDM en het dak kan hechten. Daarna meet je het dak op, inclusief de eventuele opstaande randen.

Folie

Deze maten heb je nodig om te bepalen hoeveel folie je nodig hebt. Tel 20 centimeter bij de afmetingen op om ervoor te zorgen dat je voldoende folie hebt. Het folie leg je vervolgens uit op het dak en dat laat je een half uur liggen, zodat het folie kan rusten en de grootste vouwen eruit gaan.

Positieve eigenschappen van EPDM

EPDM-folie heeft diverse positieve eigenschappen die het gebruik ervan populair maken. EPDM is heel elastisch, waardoor het makkelijk is in gebruikt en het niet moeilijk is om het materiaal te plaatsen. Doordat EPDM op maat gemaakt kan worden, is het bovendien mogelijk om het materiaal naadloos te plaatsen, waardoor lekkages bij naden voorkomen kan worden.

EPDM is zeer goed bestand tegen allerlei weersinvloeden en tegen veroudering. Hierdoor kan het folie wel 50 jaar meegaan en vraagt het om weinig onderhoud. Je kunt erop lopen, het is bestand tegen de groei van wortels, bijvoorbeeld bij een groen dak, en het materiaal kan volledig gerecycled worden.

Nadelen van EPDM

Net als voordelen zijn er ook nadelen van EPDM die goed zijn om in het achterhoofd te houden als je wil bepalen of EPDM lijmen op hout een goed idee is. EPDM is enigszins gevoelig voor temperatuur als het neerkomt op het plaatsen van het materiaal. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius is de lijm te dik om goed te kunnen verwerken.

Daarnaast mag je luchtvochtigheid ook niet te hoog zijn, omdat bij een luchtvochtigheid van meer dan 80% de lijm kan loslaten. Het folie plaatsen op een koude winterdag of een regenachtige dag is daarom niet aan te raden. Daarnaast kan het folie sterk naar rubber ruiken in de beginperiode van het leggen.

De geur verdwijnt op den duur vanzelf. EPDM is daarnaast duurder dan bitumen in de aanschaf. Echter heeft EPDM wel een langere levensduur en kan dit materiaal op de lange termijn juist voordeliger zijn.

Veelgestelde vragen





Offerte

Bekijk EPDM dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes