Wil je een goed vegetatiedak maken of laten aanleggen? Dan zijn er op dat gebied tal van mogelijkheden.
Vegetatiedak
Kijk altijd vooraf goed waaraan een vegetatiedak voor jou moet voldoen en wat er mogelijk is op het dak waarop jij de nodige begroeiing wilt aanbrengen. Dit kan heel verschillend zijn en er is daarom voor iedereen wel wat naar zijn of haar smaak te vinden. In dit artikel kun je meer informatie lezen over vegetatiedaken. Bekijk de offerte
Wat is een vegetatiedak?
Een vegetatiedak is niets anders dan een groendak. Het is er alleen een andere benaming voor. Vegetatie betekent begroeiing en dat is natuurlijk ook precies wat er op het dak geplaatst gaat worden zodat het een natuurlijke en groene uitstraling krijgt.
Een vegetatiedak kan zowel op een schuin, hellend dak als op een plat dak worden gemaakt maar het doel ervan is dan wel anders. Je kunt bij vegetatiedaken het volgende onderscheid maken:
- Intensief vegetatiedak
- Extensief vegetatiedak
Verschillen tussen een intensief en een extensief vegetatiedak
Als je voor een intensief vegetatiedak kiest, betekent dit dat de begroeiing hoger en meer is dan bij een extensief groendak.
Daar waar een groendak met gras onder de extensieve daken valt, kan een vegetatiedak met meer struikjes, grotere planten en soms zelfs boompjes tot de intensieve groendaken gerekend worden.
Een belangrijk verschil is dat een intensief groendak meer onderhoud nodig heeft (de naam zegt het eigenlijk ook al) en dat dit alleen op nagenoeg platte daken geplaatst kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plat dak op de woning maar ook aan een dak van een aanbouw of een garage.
Vegetatiedak op een plat of op een hellend dak
Dit soort daken kunnen dan ook intensief gebruikt worden want het wordt vaak ingezet als dakterras.
In de stad kun je zo toch genieten van lekker buiten zitten met mooi weer in je eigen tuin, alleen is deze op het dak en niet op de begane grond. Als je een vegetatiedak kiest dat je op een hellend dak wilt laten plaatsen, dan is dit dus vooral bedoeld als verrijking voor de natuur en het milieu maar kun je er verder als bewoner geen gebruik van maken.
Hetgeen zeker niet wil zeggen dat een extensief vegetatiedak geen voordelen heeft, want deze zijn er absoluut.
Wat moet je doen als je een vegetatiedak wilt aanleggen?
Als je van je dak een groendak wilt laten maken, is het verstandig eerst goed rond te kijken wat er allemaal mogelijk is. Zeker als je voor een intensief dak kiest, moet daar een goede constructie onder zitten die het dak kan dragen en het aankan als jij dit als tuin gebruikt.
Kijk goed rond of je het dak zelf kunt aanleggen (dit is zeker niet onmogelijk) of dat je het aan een professional op dit gebied overlaat. In dat laatste geval weet je zeker dat het goed gebeurt maar de aanleg kost je natuurlijk wel aardig wat.
Laat altijd vooraf een offerte maken zodat je weet waar je aan toe bent. Dit doe je het beste bij verschillende aanbieders zodat je de offertes met elkaar kunt vergelijken en kunt bepalen met wie je in zee gaat.
Voordelen van een vegetatiedak
We hebben de belangrijkste voordelen van een vegetatiedak voor je op een rijtje gezet.
- Om te beginnen is een het natuurlijk mooi om te zien. Het doet natuurlijk en groen aan en is zeker in een drukke stad een prachtig iets waarmee je de natuur toch weer wat dichter bij huis kunt halen. Een vegetatiedak dat je als dakterras gebruiken kunt, is niets voor niets zo populair.
- Een vegetatiedak oogt niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor het milieu. Een dergelijk dak met begroeiing haalt schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze om in onschadelijke stoffen. Hierdoor wordt ook meteen de lucht gezuiverd.
- Een vegetatiedak neemt water op en zorgt ervoor dat niet alle regenwater in één keer hoeft te worden afgevoerd. De begroeiing heeft zelf water nodig om zich te kunnen ontwikkelen, maar zorgt er tevens voor dat niet alle water (van het platte dak) met grote hoeveelheden tegelijk het riool in gaat en mogelijk voor overlast kan zorgen.
- Het dak trekt allerlei verschillende dieren zoals vogels en insecten aan dus ook de biodiversiteit wordt groter.
- Een bepaald gunstig voordeel voor jezelf als je voor een vegetatiedak kiest, is dat dit een isolerende werking heeft. Het dak zorgt ervoor dat je minder hard hoeft te stoken en dus minder geld kwijt bent voor je energie. De warmte blijft goed binnen door de aanwezigheid van het dichtgegroeide dak en op warmere dagen blijft het binnen ook redelijk koel. Dubbel nut dus en ideaal als je bijvoorbeeld een slaapkamer in het vertrek onder het vegetatiedak wilt maken. Het dak op zich wordt met warme dagen niet heet en houdt de woning koeler.
- Een vegetatiedak is duurzaam. Het is groen, gaat lang mee en vormt een goede ondersteuning voor het milieu.
- Een vegetatiedak kan op nagenoeg elk dak geplaatst worden.
- Woon je op een plek waar veel huizen zijn en je tegen veel beton aankijkt? Dan leukt een vegetatiedak dat zeker op door alle groen en heb je toch je eigen tuintje en plek om te relaxen.
Vegetatiedak bestaat uit verschillende lagen
Een groen dak kan opgebouwd worden op verschillende manieren. Een dergelijk dak bestaat uit verschillende lagen. Er wordt veelal voor gekozen om een vegetatiedak dat uit vijf verschillende lagen bestaat aan te leggen maar minder is ook mogelijk. De mogelijke lagen waaruit een vegetatiedak kan bestaan zijn de volgende:
- Beschermlaag
- Drainagelaag
- Filterdoek
- Erosielaag
- Substraatlaag
- Vegetatielaag
- Waterkerende laag
- Wortelkerende laag
Soms kunnen bepaalde lagen met elkaar gecombineerd worden zodat het er minder in totaal worden maar je hoeft ze ook niet altijd allemaal toe te passen. Dit is mede afhankelijk van wat voor soort begroeiing je kiest en hoe intensief je het vegetatiedak denkt te gaan gebruiken.
De substraatlaag is het belangrijkste op een vegetatiedak
De belangrijkste laag op een vegetatiedak is de substraatlaag. Dit wordt ook wel de voedingsbodem genoemd. Dit is de laag van het vegetatiedak waarin de planten, struikjes en gras worden aangeplant, waarin ze wortel schieten en gaan groeien.
De laag kan verschillende diktes hebben en het is afhankelijk van de soort begroeiing hoe dik deze wordt. Sommige planten hebben nu eenmaal meer grond nodig dan andere. Het is belangrijk dat je goed laat checken hoe dik de lagen van het vegetatiedak worden en wat deze wegen. De constructie onder het dak moet het gewicht namelijk wel aankunnen.
Positief effect van een groendak
Overweeg zeker om voor een vegetatiedak of groendak te kiezen. Je bent er duurzaam mee bezig en draagt je steentje bij aan de verbetering van de natuur en het milieu. Daarnaast oogt het top en niet bepaald onbelangrijk: de aanleg van een vegetatiedak kan je veel opleveren qua geld.
Je hebt een goed geïsoleerd dak op de woning en houdt de warmte beter binnen. Minder kosten dus om te stoken en dat is altijd voelbaar in je portemonnee. Op een zeer positieve manier dan toch. Investeren in een groendak is altijd de moeite waard!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Groen Dak aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Groen Dak specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Groen Dak specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Groen Dak Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de offerte ►