Bezit je al een constructie met een plat dak waar bitumen dakbedekking op ligt of wil je nieuw bitumen aanbrengen? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat de levensduur van de bitumen dakbedekking is. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over de levensduur van bitumen.
Wat is de levensduur van bitumen dakbedekking?
Wat is de levensduur van bitumen dakbedekking? Lees hier welke soorten bitumen er precies zijn en hoe je een bitumen dak het beste kunt onderhouden om de levensduur te verlengen. Bekijk de bitumen dakbedekking offerte
Wat is dakbedekking van bitumen?
Hoewel bitumen gewoonlijk teer wordt genoemd, is het eigenlijk geen teer. In werkelijkheid komt bitumen uit aardolie. Hout en steenkool zorgen wel beide teer. Er zijn echter bepaalde overeenkomsten tussen de twee producten. Ze zien er bijvoorbeeld allebei zwart uit en ze worden allebei kleverig bij verhitting. Bitumen is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe olie. Deze combinatie kan tijdens destillatie worden gescheiden van de verschillende componenten van aardolie. Bitumen, het zwaarste bestanddeel, is hierna wat overblijft.
Bitumen is nagenoeg hetzelfde als dakleer. De waterdichtheid van bitumen was al in de oudheid bekend. Bitumen werd toen gebruikt om wegen en dammen te maken. Asfalt wordt gemaakt van ongeveer 90% van het bitumen in de wereld. Het dient hier als bindmiddel. De laatste 10% wordt gebruikt voor dakbedekking. In Nederland is bitumen uiterst weerbestendig. Daarom is bitumen in ons land de meest gebruikte en vaak de beste dakbedekking voor platte daken.
SBS en APP bitumen
Bitumen is verkrijgbaar in twee verschillende soorten, namelijk SBS bitumen en APP bitumen. Aan APP bitumen is een specifieke synthetische stof toegevoegd. Hoewel het minder elastisch is, kan het goed tegen hitte, namelijk tegen temperaturen tot wel 130 °C. APP heeft een hogere levensduur dan SBS. Het gebruik van synthetisch rubber maakt SBS bitumen erg rekbaar. Vergeleken met de APP bitumen variant is het eenvoudiger om SBS bitumen aan te brengen. Helaas is SBS bij het aanbrengen minder goed bestand tegen UV-straling. Daarom wordt het oppervlak vaak voorzien van een laag grind, leislag of daktegels.
De voordelen van bitumen dakbedekking
Aan bitumen dakbedekking zitten enkele handige voordelen verbonden. Het is dan ook niet gek dat bitumen zo veel wordt gebruikt voor het bedekken van een plat dak. Ten eerste is bitumen erg waterdicht, waardoor het materiaal ideaal is voor dakbedekking. Bitumen is daarnaast ook erg flexibel, waardoor het makkelijk te verwerken is. De grote kleefkracht op andere materialen is ook een voordeel bij de verwerking.
Verder is bitumen goed bestand tegen chemische stoffen, is het oersterk en relatief goedkoop. Heb je zonnepanelen op het dak liggen of wil je deze plaatsen? Een bitumen dak is hier uitermate goed geschikt voor. Nog een voordeel is dat bitumen eenvoudig te herstellen of te vervangen is wanneer er beschadigingen zijn opgetreden. Verder is het materiaal erg duurzaam, bitumen wordt tegenwoordig grotendeels van gerecycleerd materiaal gemaakt. Wil je het dak ook gelijk isoleren? Dan is bitumen ideaal. Als je van buitenaf gaat isoleren kun je het bitumen gewoon over de isolatielaag aanbrengen.
De nadelen van bitumen dakbedekking
Bitumen heeft ook een aantal nadelen. Zo is bitumen niet bijzonder bestand tegen de UV-straling van de zon, zeker niet wanneer je voor SBS bitumen kiest. Daarnaast het je voor de waterdichtheid extra lagen nodig. Daardoor zijn er meerdere naden in de dakbedekking aanwezig, die de kans op lekken enigszins vergroten. Vergeleken met andere materialen heeft deze dakbedekking een iets kortere levensduur.
Omdat bitumen er in verschillende verkrijgbaar kwaliteiten is, kun je beter niet de goedkoopste soort kopen, want die gaat maar kort mee. Kies in plaats daarvan voor hoogwaardige bitumen die een langere levensduur hebben. Het prijskaartje hiervoor is misschien iets hoger, maar je hoeft de dakbedekking minder snel te vervangen.
Wat is de levensduur van een bitumen dak?
Een aantal dakbedekkingsmaterialen kan gekozen worden voor platte daken, waaronder bijvoorbeeld PVC en bitumen. De typische levensduur van PVC dakbedekking is 25 jaar. Deze vorm van dakbedekking heeft de kortste gemiddelde levensduur van alle soorten dakbedekking. Dakbedekking van bitumen komt op de tweede plaats. De typische levensduur van bitumen is rond de 30 jaar.
Verder zijn er ook nog andere vormen van dakbedekking, waaronder groene daken en EPDM (rubber) dakbedekking. Groene daken kunnen gemiddeld tot 50 jaar meegaan, terwijl EPDM-daken gemiddeld 40 jaar meegaan. In vergelijking met andere vormen van dakbedekking vereisen groene daken echter wel meer onderhoud.
Het onderhoud van een bitumen dak
Een bitumen dak kan een hogere levensduur hebben dan 30 jaar, mits het goed onderhouden wordt. Een bitumen dak moet regelmatig geïnspecteerd worden. Deze inspectie kun je zelf uitvoeren of door een dakdekker uit laten voeren. Aangeraden wordt om deze inspectie om het jaar te doen. Heeft het bitumen dak onderhoud nodig? De lente of de herfst zijn de ideale seizoenen om deze taak uit te voeren. Bitumen verhardt als de buitentemperatuur onder de 15 graden Celsius zakt. Het effect is dan dat het materiaal gemakkelijk splintert. Het wordt zachter en gevoeliger voor schade bij warmere temperaturen, zoals in de zomer.
Let goed op de randen van het dak
Opstaande randen van bitumen daken worden extra belast. De randen van het dak moeten daarom extra aandacht krijgen bij het uitvoeren van een inspectie. Deze zullen in de loop van de tijd het eerst gaan slijten. Is er sprake van dakbedekking met leislag? Dan gaat de effectiviteit van de beschermlaag met de tijd achteruit. Daardoor krijgt UV-licht een sterkere greep en begint het bitumen sneller af te breken. Bij regen wordt dit afgebroken materiaal weggespoeld, waardoor het bitumen eronder oxideert. Daardoor begint de conditie van het dak snel achteruit te gaan.
Hoe wordt bitumen op dakbedekking aangebracht?
Er kunnen verschillende technieken gebruikt worden om bitumen dakbedekking aan te brengen. De meest typische methode is om het aan het dak vast te smelten. Het bitumen zitten in dit geval goed aan het dak vast. Bij het vervangen van deze dakbedekking wordt er ook vaak gekeken naar de isolatie van het dak. Zo nodig wordt er opnieuw geïsoleerd. Dit kun je doen met drukvaste isolatieplaten waar vervolgens het bitumen dak op aangebracht kan worden. Wanneer het bitumen aan het dak gebrand wordt, wordt er begonnen met het vastspijkeren van een bitumen onderlaag op de isolatieplaten. Vervolgens wordt er op de onderlaag een bitumen rol uitgerold. Deze rol wordt met de hitte uit een brand aan het dak vastgemaakt.
Je kunt bitumen ook zelfklevend en koud aanbrengen. Bitumen kan namelijk ook koud geplakt worden zonder te branden. Bitumen kan worden gelijmd of als zelfklevende tape worden gebruikt om dit te bereiken. Wanneer een brander niet gebruikt mag worden, wordt juist deze optie gekozen.
De kosten van een bitumen dak vervangen
Hoeveel het werkelijk kost om een bitumen dak te vervangen is een belangrijke vraag om te stellen. In de indicatie van de kosten worden twee verschillende methoden onderscheiden om de bitumen dakbedekking aan te brengen. Als eerst kan je de nieuwe bitumen dakbedekking over de bestaande leggen. Het aanbrengen van het nieuwe dak nadat het oude volledig is verwijderd is de tweede optie. Dit is ook een duurdere keuze.
Wanneer je nieuwe bitumen over de oude dakbedekking laat plaatsen kun je uitgaan van ongeveer 45 tot 55 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW, materiaalkosten en arbeidskosten. Als je de dakbedekking zelf over de oude dakbedekking aan gaat brengen heb je natuurlijk niet te maken met arbeidskosten, waardoor de prijzen lager uit zullen vallen. Wil je de oude dakbedekking volledig verwijderen voordat je nieuwe gaat plaatsen? Dan kun je rekenen op een bedrag van 75 tot 85 euro per vierkante meter. Ook hier is de prijs inclusief BTW, materiaalkosten en arbeidskosten.
Bitumen dakbedekking prijzen voor een gemiddeld dakoppervlak
Om een duidelijker inzicht te krijgen in de totale kosten van het vervangen van bitumen dakbedekking zijn hieronder de kosten vermeld voor een typisch dakoppervlak in Nederland. Dit betreft een plat dak van ongeveer 25 vierkante meter. Het kost ongeveer 1.250 euro om de dakbedekking over de vorige dakbedekking te vervangen. Het kost ongeveer 2.000 euro om de oude bitumen dakbedekking te verwijderen en de nieuwe te plaatsen.
Alternatieven voor een bitumen dak
Als je de volledige oude dakbedekking gaat vervangen, heb je de mogelijkheid om voor een andere soort dakbedekking dan bitumen te kiezen. Op platte daken wordt meestal bitumen gebruikt als dakbedekking. Naast bitumen dakbedekking heb je ook nog twee andere mogelijkheden die steeds vaker gekozen worden. EPDM en PVC dakbedekking zijn deze twee mogelijkheden.
EPDM is een product van synthetisch rubber. Omdat het volledig op maat kan worden gemaakt, is de kans op lekkage kleiner. Je hebt namelijk niet meer te maken met stroken die aan elkaar verbonden moeten worden. EPDM heeft weliswaar een langere levensduur dan bitumen, maar is duurder in aanschaf. Je kan gemakkelijk EPDM over bitumen aanbrengen wanneer het bitumen dak te oud of beschadigd is.
PVC is een kunststof dakbedekking. PVC heeft het voordeel dat het beter bestand is tegen wortels dan bitumen. Daardoor kan het bijvoorbeeld worden gebruikt als onderlaag voor een groendak.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►