Een plat dak vervangen of laten plaatsen, wordt veel gedaan. Maar wat zijn nu de mogelijkheden per soort dakbedekking voor een plat dak? Dat lees je in dit artikel! Bekijk de dakbedekking offerte
Dakbedekking op een plat dak plaatsen?
Er zijn verschillende soorten dakbedekking mogelijk op een plat dak mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor EPDM-dakbedekking, bitumen dakbedekking, groendak of PVC-dakbedekking op een plat dak. Deze verschillende soorten dakbedekking hebben voor- en nadelen en verschillen daarnaast als het gaat om kosten.
Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?
Is er dan ook daadwerkelijk een soort dakbedekking het beste voor een plat dak? Het antwoord is ja. De beste soort dakbedekking voor een plat dak is dan ook EPDM-dakbedekking. EPDM-dakbedekking is een synthetische rubbersoort. Het is makkelijk te plaatsen en geeft veel voordelen. Hieronder lichten we deze soort uitgebreider toe en behandelen we ook andere mogelijkheden om dakbedekking op een plat dak te plaatsen.
Soorten dakbedekking plat dak
Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen mogelijk om op een plat dak te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bitumen dakbedekking, EPDM-dakbedekking, rieten dakbedekking of PVC-dakbedekking.
EPDM: de langste levensduur en beste prijs-kwaliteitverhouding
Zoals eerder benoemd, is EPDM-dakbedekking de beste keuze voor een plat dak. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM is een veelzijdige, synthetische rubbersoort. EPDM-dakbedekking is duurzaam, flexibel en biedt weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. De voordelen zijn dan ook:
- Duurzaamheid: EPDM-dakbedekking staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid. Het materiaal gaat tientallen jaren mee waardoor het een kosteneffectieve keuze is op de lange termijn.
- Weerbestendig: EPDM is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan hitte, maar ook aan kou en UV-straling.
- Eenvoudige installatie: Omdat EPDM op verschillende manieren geplaatst kan worden, maakt dit het een geschikte materiaalsoort voor platte daken. Zo kan het mechanisch bevestigd worden, maar ook verlijmd of losliggend ballasten. Daarnaast is het flexibel materiaal.
Een nadeel kan wel zijn dat het wat duurder is dan andere soorten dakbedekking en dat het ook wel geplaatst moet worden door een erkend dakdekker.

PVC-dakbedekking voor je platte dak
PVC is een kunststof dakbedekking. Met een speciale kunststof lijm wordt de kunststof dakbedekking op je dak geplaatst. Wanneer je kiest voor een PVC-dakbedekking, kun je kiezen uit verschillende kleuren. Andere voordelen van PVC-dakbedekking zijn:
- Zonwerend materiaal: PVC-dakbedekking heeft reflecterende eigenschappen die zonnestraling weerkaatsen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het dakoppervlak verlaagd wordt en hierdoor een aangenaam leefklimaat ontstaat in je woning.
- Levensduur: Hoewel PVC minder lang meegaat dan EPDM, heeft het nog steeds een relatief lange levensduur. De kunststof dakbedekking gaat zo’n 15 tot 40 jaar mee. Echter is de gemiddelde levensduur van PVC wel afhankelijk van de dikte van de dakbedekking. Minimaal moet dit 1,2 millimeter zijn.
- Flexibiliteit: PVC is een flexibel materiaal dat zich goed aanpast aan temperatuurfluctuaties. Het kan krimpen en uitzetten zonder de integriteit van het membraan in gevaar te brengen. Ook is het een licht soort materiaal wat ervoor zorgt dat de dakconstructie minimaal wordt belast.
PVC-dakbedekkingen kunnen echter na enkele jaren al wel verzwakken waardoor er mogelijk sneller scheurtjes in ontstaan.

Bitumen dakbedekking: de meest betaalbare
Bitumen dakbedekking wordt ook veel gekozen voor platte daken. Dit is een ijzersterk materiaalsoort waardoor het weinig onderhoud nodig heeft. Daarnaast is het erg UV-bestendig. Bitumen dakbedekking wordt vooral gebruikt voor bijvoorbeeld veranda’s, dakkapellen of schuurtjes. Het is verder ook de goedkoopste dakbedekking, na een groendak. Dit zijn de voordelen van bitumen dakbedekking voor een plat dak:
- Kosten: Bitumen dakbedekking is over het algemeen voordeliger in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen zoals EPDM of PVC. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor projecten met beperktere budgetten.
- Duurzaamheid: Bitumen is een materiaalsoort bestand tegen beschadigingen. Daarnaast herstelt het zichzelf na blootstelling aan de zon. Hierdoor wordt de levensduur van het dak verlengd.
- Variatie in afwerkingen: Bitumen dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals glad granulair of mineraal gecoat. Dit biedt de mogelijkheid om een esthetisch aantrekkelijke uitstraling te creëren die past bij de stijl van het gebouw.
Omdat bitumen dakbedekking plaatsvindt met meerdere lagen is er echter wel een professionele dakdekker nodig voor deze klus. Daarnaast is bitumen minder milieuvriendelijk, heeft het een hoge mate van brandbaarheid en een relatief korte levensduur van zo’n 20 tot 25 jaar.

Rieten dakbedekking
Een rieten dakbedekking is ook mogelijk bij een plat dak. De uitstraling van een rieten dak is bijzonder en niet te vergelijken met andere soorten dakbedekkingen. Daarnaast heeft een rieten dakbedekking nog meer voordelen:
- Natuurlijke isolatie: Riet heeft van nature isolerende eigenschappen, wat betekent dat het zowel thermische als geluidsisolatie biedt. Dit kan bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat.
- Duurzaamheid: Als riet op de juiste manier onderhouden wordt, kan een rieten dak tientallen jaren meegaan. Zo wordt riet bijvoorbeeld behandeld om het bestand te maken tegen weersinvloeden en insecten.
- Flexibiliteit: Riet is erg flexibel waardoor het makkelijk aangebracht kan worden, zelfs op muren die niet helemaal gelijk lopen.
Echter moet er voor een rieten dakbedekking plaatsen op een plat dak wel sprake zijn van een licht hellend dak zodat bijvoorbeeld regenwater goed weg kan stromen. Daarnaast vereist een rieten dakbedekking regelmatig onderhoud en moet het dak door professionele dakdekkers geplaatst worden. Ook heeft een rieten dak relatief een hoger prijskaartje dan andere soorten dakbedekking.

Groendak: meest milieuvriendelijk en beste isolerende waarde
Een groendak dakbedekking wordt gemaakt van planten. Wanneer je kiest voor een groendak op je platte dak, wordt deze dakbedekking geplaatst over je oude dakbedekking heen. Hierbij wordt het dak bedekt met allerlei planten, grassen en kruiden. Een groendak heeft verschillende voordelen, namelijk:
- Langere levensduur: Een groendak verlengt je oude dakbedekking met een erg lange levensduur, namelijk zo’n 40 tot 50 jaar.
- Isolerende werking: Als het groendak over je oude dakbedekking is geplaatst, zorgt het voor een goede isolatie van je woning. Dit zorgt voor een prettig leefklimaat.
- Duurzaamheid: Een groendak wordt gemaakt van planten en verlengt de gemiddelde levensduur van de oude dakbedekking. Maar ook door het feit dat het een isolerende werking heeft op je woning, maakt dat een groendak een duurzame optie is.
Een nadeel van een groen dakbedekking plaatsen kan zijn dat de ondergrond, dus je bestaande dakbedekking, wel een EPDM-dakbedekking nodig heeft. Ook zijn lekkages moeilijker vast te stellen wanneer je een groendak hebt liggen. Als laatste moet je bestaande dakbedekking stevig zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal de dakconstructie het groendak niet aan kunnen.

Dakbedekking plat dak kosten
Wat zijn nu de kosten van een dakbedekking plaatsen? De kosten van de bovengenoemde soorten dakbedekking, verschillen per soort dakbedekking. Daarnaast is het afhankelijk of je je nieuwe dakbedekking over je oude laat plaatsen, of dat je deze eerst laat verwijderen. We zullen de kosten per soort dakbedekking (inclusief het weghalen van je oude dakbedekking en btw) voor je op een rijtje zetten.
- PVC: het plaatsen van een PVC-dakbedekking kost 70 euro per vierkante meter.
- Bitumen: een bitumen dak kost gemiddeld 60 euro per vierkante meter.
- Riet: de prijs van rieten daken ligt rond de 105 euro per vierkante meter.
- Groendak: een groendak wordt altijd over je oude dakbedekking heen geplaatst. Dit kost dan ook rond de 150 euro per vierkante meter.
Het is belangrijk om een goede dakdekker te vinden voor jouw keuze, en uitzoeken wat zo’n dakdekker precies kost (verschilt vaak per bedrijf).
Dakbedekking plat dak vervangen en isolatie plat dak
Een plat dak heeft over het algemeen meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een schuin pannendak. Wanneer je denkt dat je platte dak vervangen of vernieuwd moet worden, kun je je dak het beste na laten kijken door een professional. Als je dak bijvoorbeeld scheuren of plooien vertoont, is het verstandig om naar je dak te laten kijken. Op het moment dat je je dak wil laten (na) isoleren, is dit ook een goed moment om je dak te vervangen.
Onderhoud dakbedekking plat dak
Onderhoud is belangrijk voor het behouden van een goede dakbedekking. Ten eerste is het belangrijk om onderhoud op je platte dak uit te voeren in het voorjaar. Het is namelijk verstandig om eens in de twee jaar je platte dak te inspecteren. Wanneer je dit doet in de zomer, kan je je dak beschadigen omdat bijvoorbeeld een bitumen dak erg zacht wordt. Echter kan het dak in de winter weer gaan splinteren door de verharding door de kou. Maar waar let je dan op bij het inspecteren van je platte dak?
- Kijk of er water blijft staan op je dak. Wanneer er water blijft staan, kunnen er algen groeien en zal je dak gaan verweren. Zorg daarom voor waterdichte platen wanneer dit ergens op je dak het geval is.
- Wanneer er sprake is van een beschermlaag op je platte dak, controleer deze dan. Als deze aan het afbreken is, dringt UV-straling namelijk door op je dak en dit is schadelijk.
- Maak je dak schoon en mosvrij. Ook kan je je dak schoonmaken met een bezem en water, maar gebruik geen andere chemische schoonmaakmiddelen.
- Bij een groendak is het belangrijk dat je ongewenste andere planten tweemaal per jaar verwijderd. Ook moet een groendak bemest worden en is het belangrijk dat je het water geeft in een droge periode.
Isolatie plat dak
Als je bij het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking op je platte dak meteen wil besparen op je energierekening, is het aan te raden om meteen een isolatielaag te laten plaatsen. Wanneer je je dak laat isoleren, zorg je ervoor dat je 30% van de warmte behoudt, die anders verloren zou gaan. De kosten van het isoleren van je platte dak bedragen zo’n € 50 tot € 80 per m². Hierbij zitten kosten van plaatsing en btw bij inbegrepen.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste dakbedekking plat dak?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►