Wanneer je een nieuwe dakbedekking laat plaatsen, heb je keuze uit veel verschillende soorten dakbedekking voor zowel een hellend dak als dakbedekking voor een plat dak. In dit artikel lichten we alle soorten dakbedekking toe en helpen we je bij het maken van deze keuze! Bekijk de dakbedekking offerte
Welke soorten dakbedekking zijn er?
Er zijn eigenlijk 10 meestvoorkomende en bekendste dakbedekkingen. Dit zijn bitumen, dakpannen, leien, dakplaten, EPDM, riet, groendak, PVC, en zinken dakbedekking.
Verschillende soorten dakbedekking plat dak
Welke soort dakbedekking je kiest, is afhankelijk van je wensen en je huidige dak. Sommige soorten dakbedekking zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor een platte daken, of juist voor een hellend dak.
Dakbedekking voor een plat dak
Hieronder behandelen we welke soort dakbedekking geschikt is voor platte daken.
Bitumen dakbedekking
Een bitumen dakbedekking is een veel gekozen soort dakbedekking voor platte daken. Het wordt aangebracht met verschillende lagen door een professionele dakdekker. Het heeft verschillende voordelen om bitumen als dakbedekking te kiezen:
- Hoge kleefkracht: Hierdoor zal er bij je woning niet snel sprake zijn van lekkages.
- Ijzersterk: Bitumen is een sterk soort dakbedekking waardoor het weinig onderhoud nodig heeft. Ook is het UV-bestendig.
- Veel keuze in kleur: Wanneer je kiest voor een bitumen dakbedekking kan je ook kiezen uit verschillende kleuren. Dit soort voor een uitstraling van je platte dak die past bij je woning.
Echter heeft bitumen dakbedekking ook nadelen, namelijk:
- Niet milieuvriendelijk: Bitumen is niet goed voor het milieu.
- Brandbaar: Bitumen is erg brandbaar. Dit kan dus gevaarlijk zijn wanneer er brand in je woning ontstaat.
- Levensduur: De levensduur van een bitumen dakbedekking is relatief kort vergeleken met andere soorten dakbedekking. Dit is zo’n 20 tot 25 jaar.
Een bitumen dak kost gemiddeld 60 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.

EPDM-dakbedekking
EPDM is een afkorting voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM is een veelzijdige, synthetische rubbersoort. EPDM-dakbedekking heeft daarnaast verschillende voordelen en is een populaire keuze voor een plat dak. Dit zijn de voordelen van EPDM:
- Duurzaamheid: EPDM-dakbedekking staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid. Het materiaal gaat tientallen jaren mee waardoor het een kosteneffectieve keuze is op de lange termijn.
- Weerbestendig: EPDM is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan hitte, maar ook aan kou en UV-straling.
- Eenvoudige installatie: Omdat EPDM op verschillende manieren geplaatst kan worden, maakt dit het een geschikte materiaalsoort voor platte daken. Zo kan het mechanisch bevestigd worden, maar ook verlijmd of losliggend ballasten. Daarnaast is het flexibel materiaal.
Ook EPDM-dakbedekking heeft natuurlijk helaas nadelen:
- Prijs: Een nadeel kan wel zijn dat het wat duurder is dan andere soorten dakbedekking.
- Plaatsing door professional: Bij het plaatsen van EPDM-dakbedekking is een vereiste dat het ook geplaatst moet worden door een erkend dakdekker.
Een EPDM-dak kost gemiddeld tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Groendak
Een groendak is, zoals de naam al zegt, gemaakt van groen. Het is een dakbedekking die bestaat uit planten. Daarnaast is het duurzaam en wordt het geplaatst over je oude dakbedekking heen. Dit zijn de voordelen van een groendak dakbedekking:
- Langere levensduur: Een groendak verlengt je oude dakbedekking met een erg lange levensduur, namelijk zo’n 40 tot 50 jaar.
- Isolerende werking: Als het groendak over je oude dakbedekking is geplaatst, zorgt het voor een goede isolatie van je woning. Dit zorgt voor een prettig leefklimaat.
- Duurzaamheid: Een groendak wordt gemaakt van planten en verlengt de gemiddelde levensduur van de oude dakbedekking. Maar ook door het feit dat het een isolerende werking heeft op je woning, maakt dat een groendak een duurzame optie is.
De nadelen van een groendak kunnen zijn:
- Ondergrond: De ondergrond van een groendak moet een EPDM-dakbedekking zijn. Dit kan een nadeel zijn wanneer je huidige dakbedekking een ander soort dakbedekking is.
- Lekkages: Ook zijn lekkages moeilijker vast te stellen wanneer je een groendak hebt liggen.
- Stevige ondergrond: Als laatste moet je bestaande dakbedekking stevig zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal de dakconstructie het groendak niet aan kunnen.
Een groendak kost gemiddeld 150 euro per vierkante meter inclusief montage en btw. Het wordt altijd over je oude dakbedekking een geplaatst.
PVC-dakbedekking
PVC-dakbedekking is gemaakt van kunststof en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het wordt op het dak geplaatst met kunststof lijm. De voordelen van PVC-dakbedekking zijn:
- Zonwerend materiaal: PVC-dakbedekking heeft reflecterende eigenschappen die zonnestraling weerkaatsen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het dakoppervlak verlaagd wordt en hierdoor een aangenaam leefklimaat ontstaat in je woning.
- Levensduur: Hoewel PVC minder lang meegaat dan EPDM, heeft het nog steeds een relatief lange levensduur. De kunststof dakbedekking gaat zo’n 15 tot 40 jaar mee. Echter is de gemiddelde levensduur van PVC wel afhankelijk van de dikte van de dakbedekking. Minimaal moet dit 1,2 millimeter zijn.
- Flexibiliteit: PVC is een flexibel materiaal dat zich goed aanpast aan temperatuurfluctuaties. Het kan krimpen en uitzetten zonder de integriteit van het membraan in gevaar te brengen. Ook is het een licht soort materiaal wat ervoor zorgt dat de dakconstructie minimaal wordt belast.
De nadelen van PVC-dakbedekkingen zijn:
- Scheurtjes: De kwaliteit PVC-dakbedekking kan na een paar jaar achteruit gaan waardoor er sneller scheurtjes kunnen ontstaan.
- Niet milieuvriendelijk: PVC is een kunststof dakbedekking die vaak wordt geassocieerd met milieuproblemen. De productie en verwijdering van PVC kunnen schadelijke stoffen zoals chloor vrijgeven, wat mileuproblemen kan veroorzaken.
Een PVC-dak kost gemiddeld 70 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.

Dakbedekking voor een hellend dak
Ook voor een hellend dak zijn er specifieke dakbedekkingen geschikt. Hieronder lichten we de populairste soorten dakbedekking voor een hellend dak toe.
Dakpannen
Dakpannen zijn in deze tijd nog steeds een veelgekozen optie voor hellende daken. Er zijn verschillende materiaalsoorten waar de dakpannen gemaakt van kunnen zijn. Zo kan je kiezen uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen in klei. Betonnen dakpannen zijn goedkoper en snel te plaatsen waar keramische dakpannen wat duurder zijn, maar wel een langere levensduur hebben. Voordelen van dakpannen zijn:
- Esthetische aspect: Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren waardoor ze geschikt zijn voor verschillende uitstralingen van gebouwen.
- Duurzaam: Hoogwaardige dakpannen hebben een lange levensduur van vaak 50 jaar of meer. Daarnaast vereisen ze ook weinig onderhoud.
- Goede isolatie: Dakpannen kunnen bijdragen aan de isolatie van een gebouw, waardoor ze helpen de energie-efficiëntie te verbeteren en energiekosten te verlagen.
Eventuele nadelen van dakpannen kunnen zijn:
- Gewicht: Dakpannen zijn relatief zwaar en vereisen een stevige dakstructuur om het gewicht te kunnen dragen.
- Installatiekosten: Het installeren van dakpannen kan arbeidsintensief zijn, wat kan resulteren in hogere installatiekosten in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
- Breken: Dakpannen kunnen breken als ze worden blootgesteld aan zware impact, zoals vallende takken of hagel. Vervanging van beschadigde dakpannen kan dan nodig zijn.
Dakpannen kosten gemiddeld tussen de 30 en 120 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Leien dakbedekking
Ook een leien dakbedekking is een geschikte keuze voor een hellend dak. Deze soort heeft dan ook verschillende voordelen:
- Duurzaamheid: Leien daken hebben een lange levensduur, namelijk vaak van 75 jaar of meer. Dit betekent dat ze zelden vervangen hoeven te worden.
- Weinig onderhoud: Leien daken vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Ze zijn bestand tegen schimmel, algen en insecten. Af en toe reinigen en inspecteren is meestal voldoende.
- Weersbestendigheid: Leien daken zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, waaronder vorst, hitte, regen en UV-straling. Ze zijn daarnaast ook bestand tegen brand en rot.
De nadelen van een leien dakbedekking kan zijn:
- Kosten: Leien dakbedekking is over het algemeen duurder in aanschaf en installatie in vergelijking met andere dakbedekkingen.
- Gewicht: Leien zijn zwaar en hebben een sterke dakstructuur nodig. Soms moet de dakconstructie versterkt worden om het gewicht van leien te dragen.
- Kleurverandering: Na verloop van tijd kan de leien dakbedekking van kleur veranderen. Dit kan de esthetiek van het dak beïnvloeden.
Een leien dak kost gemiddeld tussen de 65 en 80 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Dakplaten
Ook dakplaten zie je steeds meer op hellende daken. Het is een voordelige soort dakbedekking die gemakkelijk te plaatsen is. Echter hebben dakplaten nog meer voordelen, namelijk:
- Weersbestendig: Dakplaten als dakbedekking zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, hagel, maar ook wind. Dit beschermt de structuur van het dak.
- Lichtgewicht: Veel dakplaten zijn gemaakt van lichtgewicht wat de installatie vereenvoudigt.
- Verschillende stijlen en kleuren: Dakplaten kun je aanschaffen in verschillende stijlen waardoor je deze kan aanpassen aan je huis.
De nadelen die dakplaten kunnen hebben zijn:
- Geluid: Sommige soorten dakplaten kunnen meer geluid maken tijdens regen of hagen dan andere soorten dakbedekking.
- Krassen of beschadiging: Veel soorten dakplaten zijn gevoeliger voor krassen of beschadiging.
De kosten van dakplaten zijn afhankelijk van het materiaal. Het kost tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Riet
Een rieten dakbedekking geeft een landelijke uitstraling aan je huis. Er zijn verschillende soorten bij een rieten dakbedekking voor hellende daken, namelijk een open rieten dak of een gesloten rieten dak. De voordelen van een rieten dakbedekking zijn:
- Isolatie: Een rieten dakbedekking isoleert goed wat zorgt voor een besparing op je energiekosten.
- Flexibel: Riet is een flexibel soort dakbedekking. Hierdoor kan het dak makkelijk worden aangelegd, ook bij muren die niet helemaal gelijk lopen.
- Levensduur: Rieten dakbedekking heeft een levensduur van minimaal 50 jaar. Dit is relatief lang en is dan ook een groot voordeel.
De nadelen van een rieten dakbedekking zijn:
- Kosten: Riet is duurder dan andere soorten dakbedekking. Je betaalt per vierkante meter gemiddeld € 100.
- Onderhoud: Een rieten dakbedekking heeft veel onderhoud nodig. Het heeft dan wel een langere levensduur, maar om deze te behouden, moet je het wel onderhouden.
- Brandveiligheid: Een rieten dakbedekking heeft meer brandgevaar. Daarom moet de brandveiligheid geoptimaliseerd worden door een professionele rietdekker.
Een rieten dak kost gemiddeld ongeveer 100 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Zinken dakbedekking
Een zinken dak wordt vaak gekozen voor hellende daken van traditionele of monumentale woningen. Echter is het ook steeds populairder voor moderne woningen. De voordelen zijn:
- Flexibel: Zink is een flexibel soort metaal wat het een geschikte soort dakbedekking maakt voor gebogen en ronde daken.
- Uitstraling: Een zinken dak heeft een unieke uitstraling door het beschermende platinalaagje wat er overheen zit.
- Duurzaam: Het is een duurzame keuze en het dak gaat lang mee, namelijk wel zo’n 100 jaar.
De nadelen van zinken daken zijn:
- Kostprijs: Zink heeft een hogere kostprijs in vergelijking met andere soorten dakbedekking.
- Uitbreiden en krimpen: Zink is een metaal dat uitzet en krimpt met veranderingen in temperatuur. Dit kan leiden tot spanningen in het materiaal.
- Gewicht: Zinken dakbedekking kan zwaarder zijn dan sommige andere soorten dakbedekking.
Een zinken dak kost gemiddeld 65 tot 110 euro per vierkante meter inclusief montage en btw.
Veelgestelde vragen
Wat is op dit moment de beste dakbedekking?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►