Daken zijn er in verschillende soorten en maten. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende daken met hun kenmerken en voordelen. Tot slot lichten populaire mogelijke dakbedekkingen toe. Bekijk de dakbedekking offerte
Verschillende daken
Wanneer je een nieuw dak wil plaatsen is het goed om te weten welke daken er zijn. We gaan inhoudelijk in op de 6 meest voorkomende soorten daken: een plat dak, een zadeldak, een lessenaarsdak, een schilddak, een mansardedak en een tentdak.
Platte daken
Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak. In de meeste gevallen hebben deze daken een zeer geringe hellingshoek. Deze hellingshoek zorgt ervoor dat de afwatering vlot verloopt. Wanneer de helling meer dan 15 graden is, spreken we van een lessenaarsdak.
Voordelen platte daken
Enkele voordelen van een platte daken: een plat dak ziet er stijlvol uit en je kunt er eenvoudig zonnepanelen op plaatsen.
Isolatiemogelijkheden
Qua isolatiemogelijkheden kun je je dak langs buiten isoleren (‘warm dak’). De dakbedekking wordt dan op deze laag isolatie gelegd. Bij een zogeheten ‘koud plat dak’ wordt de isolatie onder het dakbeschot geplaatst. Deze methode is minder aan te raden, omdat de kans op scheuren groter wordt.
Zadeldak
Het klassiek zadeldak behoort tot de populairste daken, aangezien deze daken bij verschillende bouwstijlen passen. Het zadeldak bestaat in zijn meest eenvoudige vorm uit twee dakvlakken die samen een omgekeerde v vormen. De dakvlakken hebben een hellingshoek van minimaal 15 graden.
Voordelen zadeldak
De voordelen van deze soorten daken is dat het een goede afvoer van hemelwater biedt en dat je door het dak steil te maken extra leefruimte kan creëren.
Isolatiemogelijkheden
Het zadeldak kent ook veel isolatiemogelijkheden: je kunt een zadeldak langs binnen en buiten isoleren. Wanneer je een nieuw dak wil plaatsen of een compleet te renoveren dak, kun je het beste langs buiten isoleren. Wanneer je de huidige dakbedekking intact wil houden, kun je beter langs binnen isoleren. Wanneer de kamer onder het schuine dak niet wordt gebruikt, kun je kiezen om de zoldervloer te isoleren.
Lessenaarsdak
Een lessenaarsdak staat bekend als een van de meest eenvoudige dakconstructies. Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel dakvlak dat is aangebracht onder een hoek van tenminste 15 graden. Afhankelijk van de hellingshoek wordt het soort dakbedekking bepaald
Voordelen lessenaarsdak
De voordelen van deze soorten daken zijn dat je relatief veel ruimte onder het dak hebt, dat er aan slechts een zijde een dakgoot nodig is en dat de andere kant benut kan worden voor het plaatsen van ramen.
Schilddak
Een schilddak is een aangepast zadeldak. Het schilddak bestaat uit twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde en twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde. Vaak zie je deze dakvorm terug bij wat oudere gebouwen en boerderijen. Door zijn aerodynamische vorm goed bestand tegen windstoten.
Voordelen schilddak
De voordelen van deze soorten daken: bestand tegen windstoten en het geeft een traditionele uitstraling.

Mansardedak
Onderste dakvlakken
Een mansardedak wordt ook wel een gebroken kap of een Franse kap genoemd. Het is een zadeldak met geknikte dakvlakken waarbij de onderste vlakken steiler lopen dan de bovenvlakken. Een mansardedak heeft meer ruimte onder het dak dan een standaard zadeldak. Dit komt doordat de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken.
Voordelen mansardedak
De voordelen van deze soorten daken zijn dat het een klassieke uitstraling geeft en relatief veel ruimte onder het dak.
Tentdak
Driehoekige dakvlakken
Een tentdak wordt ook wel een piramidedak, een paviljoendak of een puntdak genoemd. Een tentdak bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die aan de bovenkant in het nokpunt samenkomen. Meerdere dakvormen zijn mogelijk door de grootte van de dakschilden die onderling kan variëren. Vanwege steile dakvlakken is de ruimte onder het dak klein.
Mogelijke dakbedekkingen
Dakbedekking hellende daken
Wanneer de constructie geplaatst is, is het tijd om een nieuwe dakbedekking uit te kiezen.
De meeste populaire soort dakbedekking zijn dakpannen. Dakpannen worden voor zowel moderne als op traditionele huizen gebruikt. Je hebt keramische dakpannen en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen gaan zo’n 50 jaar mee en betonnen dakpannen zo’n 30 jaar.
Een leien dak kan van kunststof of natuurleien gemaakt zijn. Natuurleien zijn duurder dan dakpannen, maar ze staan bekend om hun lange levensduur. Natuurleien gaan zo’n 100 jaar mee.
Rieten dakbedekking is een dakbedekking die veel wordt toegepast bij traditionele woningen. Het geeft een landelijke en uniek uitstraling. Bij een rieten dak kun je voor een gesloten constructie of een open constructie kiezen. Een gesloten constructie is de meest gekozen optie. De gemiddelde levensduur van een rieten dakbedekking is 30 jaar.
Zink is een zeer duurzaam materiaal dat bij zowel ouderwetse als moderne gebouwen passend staat. Het gaat erg lang mee, namelijk zo’n 125 jaar. Meer weten over een zinken dak?
Dakbedekking plat dak
De onderstaande types dakbedekking zijn het meest geschikt voor een plat dak.
Het groen dak is een milieuvriendelijke dakbedekking. Het zorgt dan ook voor een beter waterafvoer en meer biodiversiteit. Het groen dak kent meerdere varianten: extensief of intensief groen dak.
Extensief of intensief groen dak zijn de varianten van het groen dak. Een extensief groen dak heeft een dunnere laag en een intensief groen dak een dikkere laag. Een intensief groen dak kan een volledige daktuin zijn. De gemiddelde levensduur van het groen dak is zo’n 50 jaar.
EPDM staat bekend als een makkelijk te plaatsen dakbedekking. Het kan dan ook goed tegen weersinvloeden en het heeft een levensduur van zo’n 40 jaar. Meer weten over de kosten van EPDM dakbedekking?
Tot slot is er bitumen dakbedekking. Dit type dakbedekking is gemaakt op basis van aardolie. Door bitumen rollen wordt het materiaal over het dak heen gerold en vastgebrand met een gasbrander. Bitumen staat bekend om zijn sterke en waterdichte materiaal. De levensduur van bitumen is zo’n 30 jaar.
Wil je meer informatie over de soorten daken en de soorten mogelijke dakbedekking?
Veelgestelde vragen
Wat voor soort daken zijn er?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►