Dampscherm plat dak | Hoe werkt een dampscherm precies?

Dampscherm plat dakNiet alleen geschikt isolatiemateriaal is nodig bij het isoleren van een plat dak. Omdat vocht de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal vermindert, is het buitenhouden van vocht minstens zo belangrijk. Het is daarom cruciaal om samen met de isolatie een dampscherm aan te brengen om de impact van vocht op het isolatiemateriaal te verminderen. Bekijk de dampscherm







Het gebruik van een dampscherm plat dak

In elke ruimte van het huis zit vocht in de lucht. In bepaalde kamers is de lucht vochtiger dan in andere. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of de badkamer. Deze vochtige lucht stijgt naar boven.

Functie van dampscherm

Zonder een dampscherm zou de opstijgende lucht condenseren in de isolatie van het platte dak bij de overgang van warme binnenlucht naar koude buitenlucht. Dit gebeurt bij het dauwpunt. Dit dauwpunt verandert voortdurend omdat dag- en nachttemperaturen verschillen.

Zonder dampscherm zal een isolatielaag op een plat dak vocht blijven verzamelen totdat het verzadigd raakt. Het vocht treedt uit wanneer dit verzadigingspunt is bereikt, waardoor de indruk ontstaat dat het dak lekt. Deze problemen worden voorkomen door een dampscherm.

Hoe werkt een dampscherm precies?

In wezen dient een dampscherm of dampremmende laag als barrière om te voorkomen dat condensatievocht het isolatiemateriaal binnendringt. De negatieve effecten van vocht op isolatiematerialen kunnen hun isolatiewaarde aanzienlijk verlagen.

Dankzij een dampscherm wordt voorkomen dat vocht in aanraking komt met het isolatiemateriaal. Een dampscherm wordt altijd aan de warme kant van het isolatiemateriaal, of de kant die het huis verwarmt, geplaatst.

Luchtdicht bevestigen

Eventuele openingen zouden het vocht toch door kunnen laten en in aanraking laten komen met het isolatiemateriaal, dus een dampscherm mag die niet hebben.

Bovendien moeten de naden die ontstaan door het aanbrengen van de folieplaten nauwkeurig worden afgedicht en eventueel worden bedekt met vochtbestendige tape.

Misschien moet je luchtkanalen zoals een ventilatieschacht omwikkelen met het dampscherm of de dampremmende folie.

Waar dampremmende folie plaatsen?

Ook hier is het cruciaal om vochtbestendige tape te gebruiken om de folie af te dichten tegen lucht en vocht. Bij het aanbrengen van het dampscherm of de dampremmende folie moet de juiste plaats worden gekozen.

Er kan ernstige condensatie ontstaan als het dampscherm of de vochtwerende folie correct, luchtdicht, maar op de verkeerde plaats wordt aangebracht. Warme lucht kan veel vocht opslaan, vandaar dat er onder platte daken, waaronder zich vaak meteen de verwarmde woonomgeving bevindt, condensatie optreedt.

Met negatieve gevolgen kan de condensatie elke dag enkele liters oplopen.

Nodig bij PIR platen en andere isolatie

Een dampscherm is nodig bij elke soort isolatiemateriaal die je kunt gebruiken als dakisolatie. Dit komt omdat dakisolatie bedoelt is om de binnenkant van het huis zoveel mogelijk af te schermen voor de buitenkant. Dit zorgt ervoor dat vocht van buiten niet naar binnen kan, maar wanneer het toch bij de isolatielaag of dakbeschot kan komen, komt het ook niet meer weg. Met een dampscherm vermijd je dit en zal je isolatiemateriaal lang goed blijven werken.

Verschillende manieren van opbouw isolatie

Een plat dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk als koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd plat dak.

Koud dak

Bij isolatie op de manier van een koud dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie gelegd. In dit geval moet achter het plafond en voor het isolatiemateriaal een dampscherm worden aangebracht aan de binnenkant van de woning.

De warme, vochtige lucht van de woonruimte wordt door het dampscherm tegengehouden, zodat het geen wisselwerking kan hebben met de aangebrachte isolatie.

Het dampscherm heeft ook het voordeel dat het een maximale luchtdichte afsluiting biedt. Controleer altijd goed of er geen openingen aanwezig zijn en bedek deze eventueel met vochtbestendige tape.

dampscherm

Warm dak

Bij een warm dak constructie wordt het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie aangebracht. Er moet een dampremmende laag worden aangebracht voordat het isolatiemateriaal kan worden gelegd. De isolatielaag wordt door de dampremmende folie beschermd tegen condensatie en vocht.

Omgekeerd plat dak

Verder heb je ook nog een omgekeerd plat dak. In tegenstelling tot conventionele dakisolatie technieken hoef je bij een omgekeerd plat dak geen dampscherm te plaatsen, omdat je het dak bijvoorbeeld als terras gebruikt.

Omdat de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking wordt aangebracht, die daaronder een waterdichte afdichting heeft, is een dampscherm niet nodig. In deze situatie is de kans op condensatie vrij klein.

Isolatie zelf aanbrengen

Als je de isolatie zelf wilt aanbrengen, moet je weten dat daarbij de normen van de netbeheerder voor het in aanmerking komen voor premies moeten worden gevolgd, evenals het aanbrengen van het essentiële dampscherm om vocht buiten te houden.

Je moet een aannemer inhuren om het werk te voltooien als je ook in aanmerking wilt komen voor een belastingvermindering dat de overheid je aanbiedt.

Vier klassen voor het binnenklimaat

Als je een dampscherm aan gaat brengen, moet eerst de binnenklimaatklasse van het project worden vastgesteld. De dampdruk binnen de constructie bepaalt de binnenklimaatklasse. De interne vocht generatie heeft ook weer invloed op die druk.

Er zijn vier categorieën, namelijk binnenklimaatklasse 1, 2, 3 en 4.

  • Gebouwen in binnenklimaatklasse 1 produceren weinig of geen vocht. Showrooms en opslagplaatsen voor droge goederen zijn hier twee voorbeelden van.
  • De groep van binnenklimaatklasse 2 bestaat uit structuren met weinig vochtproductie en voldoende ventilatie, zoals grote woningen, scholen en winkels.
  • Gebouwen in binnenklimaatklasse 3 zijn bijvoorbeeld kleinere woningen, flats, ziekenhuizen en restaurants. Deze locaties produceren veel vocht en hebben slechts een bescheiden ventilatie.
  • De groep van binnenklimaatklasse 4 omvat gebouwen die veel vocht produceren, zoals brouwerijen, zwembaden en wasserijen. Monteer het dampscherm nooit mechanisch in dergelijke constructies.

De locatie van het dampscherm in platte daken

We hebben de locatie van het dampscherm al even behandeld bij de verschillende manieren van isoleren. Het soort dak bepaalt waar het dampscherm op een plat dak moet worden aangebracht. Isolatie en dampschermen worden bij een warm dak buiten geplaatst, terwijl ze bij een koud dak binnen het gebouw worden geplaatst.

Plaatsing van het dampscherm ten opzichte van de constructie

Dampschermen zijn heel belangrijk bij het isoleren van platte daken en kunnen niet overschat worden. Het scherm moet altijd correct geplaatst worden. De meeste platte daken die tegenwoordig in gebruik zijn, zijn warme daken.

In dit geval ziet de opbouw er als volgt uit: plafond, balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatie en dakbedekking. Het isolatiemateriaal wordt dus bovenop een dampremmende laag gelegd.

Plaatsing bij een koud dak

Bij een koud dak wordt het dampscherm aangebracht in de woning zelf, achter het plafond, en vóór het isolatiemateriaal. De opbouw ziet er in dit geval als volgt uit: dampscherm, plafond, isolatie, balken, dakbedekking en dakbeschot. Het dampscherm verhoogt de luchtdichtheid en schermt tegelijkertijd de isolatie af van huishoudelijk vocht.

Cruciale aandachtspunten

Het is cruciaal dat het dampscherm zonder kieren wordt opgezet en nergens wordt doorboord. Elektrische draden die de muren binnenkomen en de aansluiting van de folie op de muren zijn twee zaken die serieus genomen moeten worden.

Materiaal van een dampscherm

Voor dampschermen voor platte daken wordt bijna altijd polyethyleen gebruikt. Deze soort taaie, duurzame kunststof is redelijk betaalbaar. Als dampschermen zijn er ook specifieke OSB-3 houtvezelplaten verkrijgbaar. Deze hebben een dampwerende specificatie en zijn speciaal gecoat.

De folie mag op geen enkele plaats geperforeerd worden tijdens het aanbrengen van de damp drempel en de verbindingen met andere delen van de constructie moeten zo luchtdicht mogelijk zijn.

Hieraan wordt vaak te weinig aandacht besteed bij het isoleren van koude daken, wat leidt tot luchtlekken in de constructie en de mogelijkheid van vochtophoping in de dakconstructie.

Aandachtspunten bij de plaatsing van een dampscherm plat dak

Het installeren van een dampscherm is op zich niet moeilijk, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Alleen een foutloze installatie zal ervoor zorgen dat de isolatie kan presteren zoals bedoeld. Je kunt net zo goed helemaal geen dampscherm gebruiken als de installatie ervan niet goed gebeurt.

Ga daarom bij voorkeur naar een specialist die de werkzaamheden voor je uitvoert. Ga je het dampscherm zelf aanbrengen? Dan hebben wij enkele handige aandachtspunten voor je.

Wat is belangrijk als je zelf dampscherm plaatst

Een dampscherm wordt vaak vastgeniet aan de spanten of balken van de dakconstructie. De luchtdichtheid van het scherm is cruciaal. Luchtlekken zijn geen optie. Zorg er daarom voor dat leidingen en draden de folie niet doorboren.

Ook moeten de verschillende dampscherm vellen elkaar minstens 10 centimeter overlappen, om te voorkomen dat er bij de naden kieren ontstaan waar nog lucht doorheen kan gaan. Daarom wordt geadviseerd meer folie te kopen dan nodig is om het gebied te bedekken.

Bovendien moeten gaten grondig worden gedicht met speciale tape. Een dampscherm wordt bovenop de isolatie geplaatst om als afwerklaag te fungeren, dus aan de warme kant van de isolatie en de te verwarmen ruimte. Bij het isoleren wordt het scherm dus als laatste aangebracht. De interne afwerking, zoals plaatmateriaal, komt er bovenop en verbergt de folie perfect.

De huidige dakbedekking gebruiken als dampscherm

In enkele omstandigheden kan de bitumen dakbedekking die bij renovatie al op een plat dak ligt nog als dampscherm fungeren. Het spreekt vanzelf dat de dakbedekking nog in bruikbare staat moet zijn, wat betekent dat de dakbedekking een voldoende afdichtend vermogen moet hebben.

Omdat de dakbedekking niet meer waterafstotend hoeft te zijn, kunnen eventuele blaasjes er gewoon uitgesneden en weer vastgelijmd worden.

Je kunt een hoop geld besparen door de bestaande dakbedekking te gebruiken als dampscherm. Omdat het materiaal niet verwijderd hoeft te worden, hoeft alleen het isoleren en afwerken van het dak nog gedaan te worden.

Offerte

Bekijk de dampscherm

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes