Een koud dak is een type dakconstructie waarbij isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie wordt geplaatst. Direct boven deze constructie ligt de dakbedekking, ook wel de waterkerende laag genoemd.
Dakconstructie
Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over een koud dak. Zo ontdek je hier de voordelen, de nadelen, opties voor isolatie, de kosten en meer. Op deze manier ben je in staat om een goede keuze te maken! Bekijk de dakisolatie offerte
Koud dak vs. warm dak en omgekeerd dak
Het belangrijkste verschil tussen een koud dak, een warm dak en een omgekeerd dak is waar precies de isolatie wordt geplaatst. Bij een koud dak ligt de isolatie onder het dakbeschot. Bij een warm dak ligt de isolatie juist op het dakbeschot. Hierover heen ligt dan de dakbedekking.
De isolatie bij een warm dak zorgt voor een goede bescherming van de dakconstructie. Dit betekent dat deze minder gevoel is voor schommelingen in de temperatuur.
De verschillen
Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal op de dakbedekking geplaatst. Hier overheen wordt een ballastlaag aangebracht, in de vorm van tegels of grind. Dit zorgt voor extra druk op de dakconstructie, zodat deze stevig genoeg blijft.
Isolatiewerken kunnen bij een omgekeerd dak relatief snel worden uitgevoerd en dit betekent dat de prijs ook lager is dan bijvoorbeeld een warm dak.

Voordelen van een koud dak
Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een warm dak. Dit is een ideale manier van dakisolatie, omdat dit beter beschermd is tegen temperatuurschommelingen. Daarnaast is er geen sprake van koudebruggen en condens.
Het is echter niet altijd mogelijk om voor een warm dak te kiezen. Dat is alleen mogelijk wanneer de dakrand voldoende hoog is om deze te isoleren.
Het bespaart materiaal
Kun je geen warm dak plaatsen, dan is een koud dak een zeer goed alternatief. Een koud dak zorgt ook voor goede isolatie en bescherming van je woning.
Een belangrijk voordeel van een koud dak is dat je veel tijd en materiaal bespaart.
Nadelen van een koud dak
- Snelle beschadiging: omdat je de isolatie langs de binnenzijde plaatst zorg je voor risico. Wanneer je elektrische leidingen tegen het plafond wil plaatsen of deze opnieuw wil afwerken is het mogelijk dat de dampremmende laag beschadigt.
- Ventilatie: het is lastig om goede ventilatie te realiseren. Bij te weinig ventilatie kunnen mogelijk problemen met condensatie ontstaan. Dit kan vervolgens weer zorgen voor rot bij houten dakconstructies
- Gevoelig voor temperatuur: de constructie van een koud dak is niet beschermd door het isolatiemateriaal, omdat dit aan de binnenzijde zit. Dit kan ervoor zorgen dat de dakconstructie reageert op temperatuurschommelingen.
Koude daken worden weinig gekozen
Er wordt aangeraden om alleen voor een koud dak te kiezen wanneer het niet mogelijk is om voor een warm dak te kiezen. Het is in dit geval wel aan te raden om dit over te laten aan een professional.
Een expert op het gebied van dakconstructies weet als geen ander hoe een koud dak isolatie het beste kan worden uitgevoerd, zodat je de optimale resultaten bereikt.

De opbouw van een koud dak
De opbouw van een koud dak is als volgt: eerst zie je het plafond en daarboven zit te balklaag. Hierboven zit het dakbeschot en daarboven de dampremmende laag.
Daar weer boven is het isolatiemateriaal geplaatst en als bovenste laag vind je de dakbedekking.
Geen grote werkzaamheden
Een koud dak is opgebouwd uit isolatiemateriaal. Dit wordt geplaatst tussen de dakconstructie en de balken van het dak. In tegenstelling tot bij een warm dak wordt een koud dak aan de binnenzijde geplaatst.
Dit heeft als grote voordeel dat er geen grote werkzaamheden nodig zijn om dit te realiseren. Een koud dak kan zowel bij isolatie voor een plat dak als voor een hellend dak worden opgebouwd.
Koud dak isolatie
De isolatie zit bij een koud dak aan de binnenzijde. Dit gebeurt met behulp van isolatiematten. De matten kunnen gemakkelijk tussen de bestaande dakbalken worden bevestigd.
Hier is geen intensieve verbouwing voor nodig.
Dampremmende folie
Het is belangrijk dat de isolatiematten goed worden uitgedrukt tegen het dakbeschot. Op deze manier kan er geen luchtspouw ontstaan. Nadat de isolatie is aangebracht kun je nog een speciaal dampremmende folie op bevestigen.
Zorg ervoor dat de isolatiefolie goed wordt afgewerkt: zo zijn er geen naden of gaten waar koude lucht doorheen kan komen. Het is ook mogelijk om de isolatie over te laten aan een professional.

Hoeveel kost een koud dak isolatie?
De kosten van een koud dak isolatie zijn afhankelijk van meerdere zaken. Zo wordt de exacte prijs bepaalt op basis van het oppervlak dat geïsoleerd moet worden.
Daarnaast is de prijs afhankelijk van het type dak dat je hebt. De kosten worden meestal berekend per m2.
Zelf doen
Het is goed mogelijk om een koud dakisolatie zelf uit te voeren, mits je hiervoor je nodige kennis en ervaring hebt. Een groot voordeel van een koud dak realiseren is dat er geen grote verbouwing voor nodig is, omdat de isolatie aan de binnenzijde wordt geplaatst.
Het is daardoor vrij goed mogelijk om de isolatie zelf te doen. Wel is het belangrijk om te weten welk isolatiemateriaal je nodig hebt, hoeveel je nodig hebt en hoe je dit op de best mogelijke manier bevestigd. Bij goede uitvoering ben je er zeker van dat je gaat profiteren van deze isolatie.
Koud dakisolatie laten uitvoeren
Een tweede optie is het laten uitvoeren van een koud dakisolatie. In dit geval schakel je een specialist in die deze klus voor je gaat uitvoeren. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat je er zeker van bent dat de isolatie op correcte wijze wordt uitgevoerd.
Omdat een koud dak niet altijd de voorkeur krijgt boven een warm dakisolatie, is het belangrijk dat de realisatie op een goede manier gebeurt. Zo ervaar je volop voordelen van een koud dakisolatie.

Vraag offertes aan
Je kunt altijd een ervaren dakdekker inschakelen die voor jou aan de slag gaat. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig teveel betaalt, doe je er goed aan om een offerte aan te vragen bij meerdere partijen.
Leg ze naast elkaar en vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op wat er bij de prijs inbegrepen zit. Zo weet je zeker dat je niet onnodig teveel betaalt voor je offerte en is het nog makkelijker om een keuze te maken. Een koud dakisolatie goed laten plaatsen: laat het over aan een specialist!
Conclusie
Koude daken worden tegenwoordig nauwelijks gekozen omdat er betere alternatieven verkrijgbaar zijn. Kies dus alleen voor een koud dak als een warm dak geen optie is.
Door een koud dak professioneel aan te laten leggen zorg je voor optimale isolatie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11
Externe bronnen:
Bekijk de dakisolatie offerte ►