Door gebruik te maken van PIR dakisolatie kan er flink worden bespaard op de verwarmingskosten. Door het dak gaat veel energie verloren omdat het materiaal waarvan het dak is gemaakt niet dik genoeg is.
Wat is PIR?
PIR is de afkorting van polyisocyanuraat, een kunststof isolatiemateriaal. Het wordt geproduceerd in harde schuimstof platen. De structuur van het materiaal is vergelijkbaar met die van PUR. Een dak kan van binnen en van buiten worden geïsoleerd met PIR dakisolatie. Bekijk de dakisolatie offerte
Eigenschappen PIR
De isolerende eigenschappen van PIR zijn uitstekend, waardoor er met dunne isolerende platen kan worden gewerkt. Vaak wordt de binnenzijde van een schuin dak geïsoleerd met PIR.
Eenvoudige montage
Een voordeel is dat PIR dakisolatie weinig weegt, want daardoor kunnen de platen gemakkelijk worden gemonteerd. Deze dakisolatie is geschikt voor platte en hellende daken, waar het zowel buiten als binnen wordt toegepast.
Ook in spouwmuren en op vloeren kan PIR isolatie de stookkosten flink omlaag brengen.
Soorten PIR dakisolatie
PIR dakisolatie bestaat al vele jaren. Er zijn allerlei varianten van het materiaal verkrijgbaar. Veel van de platen zijn standaard voorzien van een dampdichte laag. Dat is gunstig voor de verwerking, want het is dan niet meer nodig om andere vochtwerende maatregelen te nemen.
Dak isolatieplaat
Omdat PIR isolatie vaak als isolatieplaten wordt gebruikt, is het erg handig in gebruik. Ook is dit materiaal licht van gewicht en neemt het niet veel ruimte in beslag, waardoor het makkelijk is om hiermee je dak te isoleren. Het is veelzijdig en kan voor dakisolatie aan de buitenzijde en binnenzijde worden gebruikt.

Combineren met glaswol
Soms wordt PIR dakisolatie voorzien van andere soorten isolatiemateriaal. Er bestaan bijvoorbeeld platen met aan één zijde glaswol. Die zijn geschikt om tegen een oppervlak te plaatsen dat erg ruw is.
PIR dakisolatie met een reflecterend oppervlak als speciale toplaag wordt gebruikt om de infraroodstraling van de zon tegen te houden. Dit helpt vooral in de zomer om woningen langer koel te houden.
Hoe goed isoleert PIR?
Het gebruiken van PIR isolatieplaten zorgt voor een goede isolatie. Dit is vaak een reden om voor dit isolatiemateriaal te kiezen, omdat je met relatief dunne PIR platen een groot effect kan krijgen. Je kunt ook op verschillende manieren en plekken hiermee isoleren, zoals bijvoorbeeld dakisolatie van een garagedak of dakisolatie onder dakpannen.
Lambda waarde PIR dakisolatie
Het plaatsen van PIR dakisolatie, of dit nu aan de buitenzijde van het dak of aan de binnenzijde wordt geplaatst, zorgt voor een grote verbetering van de isolatiewaarde. Dit wordt het thermisch rendement genoemd, en wordt aangegeven met de lambda waarde. Die is bij PIR 0,022 W/mK.
Goede isolatiewaarde PIR
Deze waarde zal consumenten niet zoveel zeggen, maar het betekent dat een dunne laag PIR dakisolatie voor een grote verbetering van de isolatiewaarde zorgt. Het is belangrijk dat de platen goed worden gemonteerd. Er mogen geen lekken ontstaan, waardoor warmte kan ontsnappen.
Welke dikte PIR dakisolatie is nodig?
PIR isolatie heeft maar een dunne laag nodig ten opzichte van andere soorten dakisolatie. Door de hoge lambda-waarde is een laag van 9 tot 11 centimeter vaak al genoeg voor een goede isolatie. Een optimaal resultaat bereik je vaak al met een isolatielaag van 12 tot 14 centimeter.
Gemakkelijk te verwerken
Door het lage gewicht en de geringe dikte van de platen is PIR dakisolatie snel aan te brengen. Als er gebruik wordt gemaakt van een plaat met een dikte van 10 centimeter weegt die per vierkante meter 3 kilo. Dat is veel minder dan een plaat van minerale wol, want die weegt 12 kilo per vierkante meter.
Door het lage gewicht wordt de dakconstructie minder zwaar belast. Door het hoge rendement kan met dunnere PIR dakisolatie hetzelfde resultaat worden bereikt als met een dikkere laag ander isolatiemateriaal.
Korte montagetijd
Het is bij PIR dakisolatie van belang dat er geen naden tussen de platen zitten, want dat leidt tot warmte-lekkage. Bij de productie van de platen is daar al rekening mee gehouden. De platen zijn voorzien van speciale randen, waardoor ze gemakkelijk aan elkaar vastgemaakt kunnen worden.
Het is dus niet nodig om elk grensvlak met isolatietape af te plakken. Daardoor duurt montage van PIR dakisolatie niet lang.
Geen huidirritatie
Als de platen buiten op het dak worden gemonteerd kan er worden doorgewerkt tijdens neerslag, want PIR is vochtbestendig. De platen zijn ook sterk genoeg om er overheen te lopen.
PIR kan met de blote handen worden verwerkt, want het materiaal veroorzaakt geen irritatie aan de huid. Het is ook nog eens veel lichter en makkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld cellenglas.

Duurzaam
Van PIR dakisolatie wordt gezegd dat het duurzaam is. Dat is ten dele waar, want de platen gaan vele tientallen jaren mee. Wat dat betreft is een investering in deze dakisolatie dus kostenefficiënt. Je verdient de investering gedurende de levensduur van het materiaal en aantal keren terug.
PIR is echter een product dat ontstaat door een chemische reactie. Daarbij komen stoffen vrij die het milieu belasten. In dat opzicht is PIR dus niet duurzaam. Het materiaal is ook niet te recyclen, dus ook wat dat betreft kan PIR dakisolatie niet duurzaam worden genoemd.
Stappenplan PIR isolatie aanbrengen
Je kunt PIR dakisolatie gebruiken om een dak van binnenuit te isoleren of om dat aan de buitenkant te doen. Isoleren vanaf de buitenkant levert een iets beter resultaat op, maar het is een grote ingreep aan de woning, die je als woningbezitter door specialisten moet laten uitvoeren.
Isoleren van een dak aan de binnenkant kan wel zelf worden gedaan. Hoe dat moet wordt in het volgende stappenplan uitgelegd.
Stap 1: Inventarisatie
Voordat je kunt beginnen met isoleren moet het een en ander worden voorbereid. Eerst moet worden uitgezocht welke klimaatfolie moet worden gebruikt voor het isoleren van het dak voordat er kan worden geïsoleerd. Je moet daarom weten of er al eerder is geïsoleerd.
Dat is te controleren door via een dakraam een dakpan op te tillen. Als er folie onder de dakpan ligt is er al eerder geïsoleerd.
Dampopen folie
Je moet dan checken of het een dampopen folie of een dampremmende folie is. Een bouwmarkt kan je daarbij helpen. Als de bestaande folie dampremmend is moet je zelf gebruik maken van klimaatfolie.
Als er al dampopen folie ligt of als er geen folie ligt is een laag dampremmende folie voldoende.
Dampremmende werking
Vervolgens moet worden gecontroleerd welke andere materialen met een dampremmende werking in het dak zijn verwerkt. Dat zijn onder anderen dakleer, bitumen, polyurethaan platen, piepschuim, asbest platen, PUR-schuim, shingles, afdichtende dakpannen, en vochtremmende plaatafwerkingen met kunststof.
Als één van die producten wordt aangetroffen in het dak of de dakconstructie wordt aanbevolen om klimaatfolie te gebruiken.
Het is belangrijk om deze inventarisatie te doen, want dat is essentieel om te voorkomen dat er vochtproblemen zullen ontstaan. Vervolgens wordt bepaald wat het meest geschikte materiaal is om het dak aan de binnenzijde te isoleren. In dit geval is dat PIR dakisolatie.

Stap 2: Het dak opmeten
Aanbevolen wordt om ter voorbereiding het dak nauwkeurig op te meten alvorens te beginnen met het plaatsen van de isolatie. Met name de diepte van de gordingen is van belang. Die diepte bepaalt de dikte van de PIR dakisolatie.
Alle leidingen die tegen het dakbeschot aan liggen moeten worden geïsoleerd met buisisolatie. Ze mogen dus niet vrij achter het isolatiemateriaal liggen, want dan is er het risico van bevriezen in de winter.
Stap 3: Latten plaatsen
Op de draagbalken van het dak moet een raamwerk worden gemaakt. Daarvoor zijn latten nodig. De horizontale latten moeten een onderlinge afstand hebben van 30 centimeter. De afstand van de latten tot aan het dakbeschot is even groot als de dikte van de PIR dakisolatie plus 2 centimeter.
Soms is de afstand van de draagbalken tot aan het dakbeschot te klein, zodat er geen isolatieplaat tussen past. Je kunt dat oplossen door op de draagbalken opvullatten te gebruiken.
Stap 4: PIR dakisolatie aanbrengen
Tussen de latten van het raamwerk kunnen nu PIR isolatieplaten worden geplaatst. Die moet je zelf op maat snijden of zagen. Neem voor de lengte 4 centimeter extra. Voor het beste resultaat worden de platen verspringend gemonteerd.
Als er een dampremmende laag in de platen zit moet die naar de binnenzijde van de ruimte worden gericht, dus zo ver mogelijk van het dakbeschot af. De platen met PIR dakisolatie worden met schroeven vastgezet.
Stap 5: Gaten en kieren dichten
Voor een goede isolatie moeten vervolgens alle schroefgaten en naden worden gedicht. Dat kan met voegengips. Bij grote gaten kan gaasband ter versteviging worden gebruikt. Als er is gekozen voor PIR platen zonder dampremmende laag moet die afzonderlijk worden aangebracht.
Deze folie wordt op de balken vastgeniet met een overlap van 10 centimeter. Alle isolerende platen moeten door de folie worden bedekt. Als de folie helemaal is vastgeniet wordt de overlapping met speciaal isolatietape aan elkaar geplakt. Dat zorgt ervoor dat er een luchtdichte afdekking ontstaat.
Stap 6: Afwerking
Om de isolatiefolie uit het zicht te houden en om beschadigingen te voorkomen kan het dak worden afgewerkt met houten platen of met gipsplaten. Die worden op de houten draagbalken geschroefd.
De platen kunnen worden geschilderd voor een mooi strak uiterlijk.
Als je dak al geïsoleerd is maar je niet tevreden bent met de isolatiewaarde kun je er ook voor kiezen om te na-isoleren.

Zelf doen of uitbesteden?
Het zelf isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde is niet moeilijk, maar veel werk. Het meest belangrijk is dat de juiste materialen worden gebruikt, met name als het gaat om de vochtwerende beschermlagen.
Vocht is de grootste vijand bij het isoleren van een dak. Het kan sommige soorten dakisolatie aantasten, waardoor het isolerende effect verdwijnt. Nog erger is het als de houten constructie van het dak door vocht gaat schimmelen en rotten. In het ergste geval heeft dit tot gevolg dat er een nieuw dak op de woning moet worden gemaakt.
Conclusie
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die het dak voor je kunnen isoleren. Zij doen ook de inspectie vooraf en zullen advies geven over de voorbereidende werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en over de te gebruiken materialen.
Door PIR dakisolatie uit te besteden loop je dus minder risico dat er fouten worden gemaakt en geniet je jarenlang van een fantastische isolatie!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11
Externe bronnen:
Bekijk de dakisolatie offerte ►