Een hellend dak heeft verschillende mogelijkheden op het gebied van dakbedekking en dakopbouw. Wil je het dak laten isoleren? Ook dan zijn er meerdere methodes en materialen die je kunt toepassen. Ontdek alle informatie! Bekijk de dakisolatie offerte
Hellende daken
Een hellend dak is een schuin dak dat op verschillende manieren opgebouwd kan worden. Het is volledig afhankelijk van je wensen en budget hoe de dakconstructie opgebouwd wordt en hoe deze eruit komt te zien. Wat is nu de beste optie voor jouw woning? Wij hebben alle informatie op een rij gezet.
Verschillende vormen
Een hellend dak kan in verschillende dakvormen toegepast worden. Het is afhankelijk van de opbouw en constructie van de woning welk type dak nu het meest geschikt is. Enkele veel voorkomende dakvormen zijn:
- Het puntdak: Dit type dak bestaat uit meerdere driehoekige dakschilden die in één punt samen komen, bij de nok.
- Het schilddak: Deze daksoort bestaat uit vier dakvlakken die schuin naar de dakranden aflopen.
- Het zadeldak: Dit is de meest voorkomende daksoort en bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die in de nok samen komen.
- Het wolfsdak: Dit dak is een combinatie van een schilddak en een zadeldak, maar heeft afgeschuinde vlakken aan de korte zijden van het dak.
Dakbedekking schuin dak
Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die gebruikt kunnen worden voor hellende daken. Wanneer je een nieuw hellend dak laat plaatsen, kun je dan ook het soort dakbedekking kiezen dat volledig bij jouw wensen aansluit. Enkele voorbeelden zijn:
- Dakplaten: Denk hierbij aan golfplaten of dakplaten van metaal
- Dakpannen: Hierbij kun je kiezen voor betonpannen, keramische dakpannen of tegelpannen
- Dakshingles: Denk hierbij aan bitumen dakshingles, beschikbaar in verschillende kleuren
- Leien: Bij deze dakbedekking heb je de keuze uit kunstleien en natuurleien
Bovenstaande soorten dakbedekking zijn de meest voorkomende, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Denk hierbij aan rieten dakbedekking. Met rieten dakbedekking kun je de woning een klassieke uitstraling geven.
Dakopbouw van schuin dak
Naast de dakbedekking bestaat de dakconstructie van een hellend dak natuurlijk uit nog veel meer componenten. Het dak is opgebouwd in verschillende lagen. Zo bevinden zich aan de buitenkant de dakbedekking en de toebehoren. Denk hierbij aan dakpannen in combinatie met panlatten. Vervolgens heb je het onderdak en de rest van de dakconstructie, afhankelijk van het daktype.
Indien het dak geïsoleerd is, komt daarna de dakisolatie, het dampscherm en de afwerking van het hellende dak aan de binnenzijde. Gebruik je de zolder niet als leefruimte? Dan kun je er nog voor kiezen om de afwerking weg te laten. Dit ziet er dan minder mooi uit, maar het scheelt wel weer een laag.
Hellend dak isoleren
De isolatie van een hellend dak is essentieel. Via het dak kan er namelijk veel warmte vanuit de woning verloren gaan. Warme lucht stijgt immers op. Met goede isolatie kan dit voorkomen worden. Er zijn verschillende soorten dakisolatie en meerdere materialen die gebruikt kunnen worden.
Binnenzijde of buitenzijde isoleren
Je kunt een hellend dak zowel van binnenuit isoleren als van buitenaf isoleren. De binnenzijde isoleren heeft vaak de voorkeur, omdat dit een minder ingrijpende klus is. Wanneer je van buitenaf wilt isoleren, moet de dakbedekking ook direct aangepakt worden. Bij nieuwbouw of in het geval van een dakrenovatie is het isoleren van de buitenzijde een goede optie, maar in andere gevallen kan een hellend dak het best via binnen geïsoleerd worden.

Isolatiemateriaal voor schuine daken
Welk isolatiemateriaal kun je nu het best gebruiken voor het isoleren van een hellend dak? Er zijn verschillende opties. Denk hierbij aan:
- Minerale wol (glaswol of steenwol)
- PIR-isolatieplaten
- PUR-isolatieschuim
Minerale wol is een zacht isolatiemateriaal waarvan isolatiedekens of isolatieplaten gemaakt kunnen worden. Doordat het materiaal zacht is, is het flexibel en kan het gemakkelijk tussen de houten balken van de dakconstructie geplaatst worden. De meest gebruikte soorten zijn steenwol en glaswol.
Wanneer je op zoek bent naar materiaal met een extreem hoge isolatiewaarde, kun je het best voor PIR-platen kiezen. Met PIR-platen kun je bovendien slank isoleren, waardoor het materiaal vooral bij schuine daken niet te veel ruimte inneemt. Ook PUR heeft een hoge isolatiewaarde. Dit isolatieschuim wordt gespoten aangebracht en zorgt voor een naadloze isolatielaag die de kleinste kieren en naden afdicht.
Andere mogelijkheden voor isolatie van schuin dak
Naast het toepassen van isolatiemateriaal zijn er nog andere mogelijkheden om een hellend dak te isoleren, vaak als aanvulling op de al bestaande isolatie. Denk hierbij aan isolatiefolie. Zo is er dampopen folie wat aan de buitenzijde van het schuine dak wordt geplaatst, tussen het bestaand dakbeschot en de dakpannen of ander type bedekking. Het folie zorgt ervoor dat vocht van buitenaf zoveel mogelijk tegengehouden wordt en dat vocht dat in de constructie zit, naar buiten afgevoerd wordt.
Daarnaast is er ook nog dampremmende folie, wat ervoor zorgt dat vocht van binnenuit niet in de isolatie en constructie kan trekken. Bij een schuin dak wordt dit folie aan de binnenkant aangebracht, tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaten of ander type afwerking.
Na-isolatie schuin dak
Heb je een schuin dak dat nog niet geïsoleerd is, maar wat je nu wel wilt gaan isoleren? Dan wordt dit na-isoleren genoemd. Wanneer de binnenkant van het dak al helemaal afgewerkt is, worden er openingen gemaakt in het dak, waardoor de isolatie aangebracht kan worden. Zo kun je alsnog profiteren van een schuin dak met goede isolatie, maar hoef je niet aan de slag met een grote en ingrijpende isolatieklus.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakisolatie offerte ►