Ga je een nieuwe dakkapel op het dak installeren? Of heb je al een dakkapel maar is deze nog niet geïsoleerd? Het is van cruciaal belang om je dakkapel te isoleren om warmteverlies te voorkomen.
Warmteverlies voorkomen
Door warmteverlies te voorkomen kun je verzekerd zijn van lagere energiekosten en van comfortabel wonen en verwarmen in je huis. Ben jij benieuwd naar hoe je dakkapel geïsoleerd kan worden? In dit artikel vertellen wij je alles over dakkapel isoleren. Bekijk de dakkapel offerte
Waarom een dakkapel isoleren?
Met een dakkapel kun je het woonoppervlak van je zolder vergroten, wat ook de verlichting en ventilatie ten goede komt. Plaats je een gloednieuwe prefab moderne dakkapel? Dan is die meestal al geïsoleerd. Bij maatwerk dakkapellen is dat echter niet het geval.
Wil je een kapotte isolatieschil op het dak voorkomen? Dan is het isoleren van je dakkapel ideaal. Isolatie verhoogt daarnaast ook de waarde van je huis. Waarom? Omdat het de energiewaarde van je huis verhoogt. Potentiële klanten voelen zich aanzienlijk meer aangetrokken tot een verbeterd energielabel.
Energie besparen met een dakkapel
Het is cruciaal om te begrijpen hoeveel energie je dakkapel bespaart. De bouwverordening bepaalt dat je dakkapel een minimale rc waarde van 3,5 moet hebben.
De rc waarde staat voor de warmteweerstand van een constructie, oftewel de weerstand tegen de warmtestroom. Een dakkapel isoleert beter naarmate zijn isolatiewaarde groter is.
De constructie, het soort en de dikte van het isolatiemateriaal zijn enkele aspecten die de isolatie beïnvloeden.
Bouwmaterialen voor dakkapellen
Bij het isoleren van een dakkapel is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor een optimale werking. Als je een houten dakkapel hebt heb je te maken met warme of koude isolatie. Bij warme isolatie van een houten dakkapel bevindt de isolatie, die meestal van glas- of steenwol is, zich binnenin het houten dakbeschot.
Bij koude isolatie wordt de isolatie aan de buitenkant van het dakbeschot geplaatst. Een houten dakkapel met koude isolatie heeft een zeer hoge isolatiewaarde.
Een dakkapel van kunststof is effectief geïsoleerd. Kunststof is in alle scenario’s weerbestendig. Een gewone kunststof of een polyester dakkapel zijn beide opties. Gewone kunststof versies zijn meestal voorzien van een hout basisconstructie.
Bij een polyester dakkapel is de volledige dakkapel van kunststof gemaakt. Warmteverlies wordt geminimaliseerd als een kunststof dakkapel uit één stuk is opgebouwd.
Verschillende materialen voor isolatie
Als je jouw dakkapel gaat isoleren heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor harde isolatieplaten. Deze behoren tot de populairste soorten isolatie die voor daken worden gebruikt.
Ze zijn goed passend, eenvoudig in gebruik en sterk isolerend. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende polymeren, waaronder PIR, PUR, EPS, en XPS. Naast harde isolatieplaten kun je ook kiezen voor minerale wol.
Er zijn verschillende vormen van minerale wol, waaronder glaswol, steenwol, en houtwol. Ze worden geleverd op rollen of in halfzachte isolatieplaten (als dekens).
Omdat ze aanpasbaar en betaalbaar zijn, worden deze materialen vaak gebruikt. Nog een optie is schuimisolatie. Gespoten PUR is een zeer effectieve manier om kleine ruimtes te isoleren.
Het zorgt er ook voor dat de isolatie volledig luchtdicht is. Gespoten PUR is daarnaast ook een geschikte aanvulling op zowel harde als zachte isolatieplaten.
Via de binnenkant isoleren
Er zijn twee technieken om dakkapellen van binnenuit te isoleren, namelijk tussen de dakbedekking en de dakplaat of onder het dakbeschot. Hier kan glaswol of steenwol worden aangebracht.
De eerste keuze is de beste omdat condensatie zich op deze manier binnen niet ophoopt. Wil je liever via de onderkant van het dakbeschot isoleren? Breng dan een folie-dampscherm aan.
Je kunt ook eenvoudig van binnenuit isoleren met een isolatieplaat. Het aanbrengen van een isolatieplaat aan de binnenkant van de zijwanden is vrij eenvoudig.
Bij het toepassen van een isolatieplaat moet de binnenkant ook bekleed worden met een dampwerende folie.

Stappenplan dakkapel via de binnenkant isoleren
Het is het gemakkelijkst en het snelst om een dakkapel van binnenuit te isoleren. Bij het via de binnenkant isoleren van een dakkapel begin je altijd met de bouw van de fundering.
Je installeert hierbij een houten of metalen raamwerk tegen het plafond van de dakkapel en langs de zijwanden. Dit raamwerk is speciaal ontwikkeld om de isolatie van de nabijgelegen zolder aan te vullen.
De gekozen isolatiematerialen worden in de volgende stap tussen het raamwerk geklemd. Zijn het stijve isolatieplaten die je gebruikt? Dan gebruik je de tand-en-groefsysteem om ze moeiteloos in elkaar te klikken.
Bij isolatiewol snijd je eerst het materiaal op maat om het vervolgens tussen het raamwerk te klemmen. Vervolgens brengt je een speciale sealer aan op eventuele naden in de isolatielaag.
Dit zorgt ervoor dat de isolatie van je dakkapel strak en naadloos is en voorkomt het lekken van vocht of tocht via de kieren. Bovenop de isolatie wordt een dampscherm van folie geplaatst.
Dit voorkomt dat vocht in je isolatielaag condenseert. De binnenkant van de dakkapel kan dan worden afgewerkt met gipsplaten of een andere afwerking.
Via de buitenkant isoleren
Je dakkapel wordt idealiter van buitenaf geïsoleerd. De isolatie bevindt zich op de dakplaten als je van buitenaf isoleert. Vervolgens wordt er dakbedekking overheen gelegd.
Hierdoor blijft de temperatuur van de dakplanken op hetzelfde niveau als de rest van je huis. Er moet tussen de gevelbekleding en de aangebrachte isolatie een spouw van 25 tot 30 mm aanwezig zijn.
Aan de buitenkant wordt een waterwerende en dampdoorlatende folie gebruikt. Deze folie beschermt de isolatie tegen water, maar zorgt er ook voor dat vocht van binnen naar buiten kan ontsnappen.
Om naden en kieren te voorkomen laat je de folie van buitenaf over het dakbeschot lopen.
Stappenplan dakkapel via de buitenkant isoleren
Bij het van buitenaf isoleren van een dakkapel begin je met het verwijderen van de huidige dakbedekking, de dakpannen en de tengellatten, zodat de kale dakstructuur bloot komt te liggen. Vervolgens breng je een dampscherm aan. Dit beschermt tegen inwendig vocht dat de isolatielaag aantast. De volgende stap is het aanbrengen van isolatiemateriaal.
Het gebruik van harde isolatieplaten is de snelste en meest effectieve techniek om een dakkapel van buitenaf te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld een tand-en-groefsysteem gebruiken die je snel in elkaar klikt om je dakkapel te isoleren. Breng daarna het onderdakfolie aan. Het onderdakfolie van je dak is een essentieel onderdeel. Deze folie zorgt ervoor dat het dak wind- en waterdicht is en beschermt de isolatie en de dakstructuur tegen vochtschade. Als laatste stap werk je het dak en de dakkapel af met een afwerking naar keuze.
Een dakkapel met plat dak isoleren
Naast het isoleren van je dakkapel zelf kun je ook je platte dak isoleren. Een plat dak kan ook weer van binnen of van buiten geïsoleerd worden. Meestal wordt er gekozen voor een isolatie van buitenaf.
Er zijn verschillende aanvullende methoden bij het isoleren met steenwol, glaswol of isolatieplaten bij het isoleren van een plat dak. Hierdoor kun je de isolatie van het dak nog beter maken.
Zo kun je bijvoorbeeld de isolatie van het dak verbeteren met grind of een groendak. Een plat dak met grind of begroeiing heeft een verkoelend effect in de zomer en zorgt voor meer warmte in de winter.
Een groendak ziet er daarnaast ook zeer aantrekkelijk uit.
De ramen van de dakkapel isoleren
Natuurlijk wil je bij het plaatsen van een dakkapel zorgen voor extra ruimte op zolder. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook zoveel mogelijk licht naar binnen kunnen laten.
Daarom lijkt het logisch dat de meeste particulieren kiezen voor grote ramen. Het risico is echter dat er geluid en veel warmte door de ramen naar buiten wordt gelaten.
Daarom is het cruciaal om ook de ramen de dakkapel te isoleren. Kies in plaats van enkel glas altijd voor dubbel glas voor een betere isolatie.
Wil je tegelijkertijd geluidsisolatie toevoegen en je ramen verder isoleren? Kies dan voor HR++ of HR+++ glas. Vergeleken met standaard dubbel glas isoleert deze vorm van glas tot 2,5 keer beter.
De kosten van het isoleren van een dakkapel
Waarschijnlijk wil je weten hoeveel het kost om isolatie in de dakkapel aan te brengen. Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je betaald.
Zo variëren de kosten afhankelijk van hoe er geïsoleerd wordt en of er glaswol, steenwol of isolatieplaten gebruikt worden. Extra componenten, zoals een dampremmende laag, hebben ook invloed op de kosten.
Plaats je een nieuwe dakkapel? Dan is vaak de isolatie al in de prijs inbegrepen. Heb je een oude dakkapel die je opnieuw wilt gaan isoleren? Dan hoef je natuurlijk niet de kosten te betalen voor de dakkapel zelf, maar alleen voor het aanbrengen van de isolatie en de isolatie zelf. De kosten voor het isoleren van een dakkapel zijn vaak binnen een paar jaar terugverdiend dankzij de besparingen op de energie-uitgaven.
Het beste is om een bouwbedrijf te zoeken om op deze manier een prijsopgave te krijgen voor het aanbrengen van isolatie voor jouw project. Dit geldt ook als als je op zoek bent naar de beste dakisolatie.
Geld besparen door offertes te vergelijken
Je kunt ervoor kiezen om zelf de dakkapel te isoleren. In dit geval moet je hier wel de nodige ervaring mee hebben, want het aanbrengen van isolatie is een behoorlijke klus die ook nog eens zeer nauwkeurig uitgevoerd moet worden.
Ben je op zoek naar hulp van een dakkapel isolatie expert? Dan betaal je daar extra voor, maar hoef je zelf het dak niet op. Als je een specialist inhuurt is het wel nog steeds mogelijk om op de kosten te besparen. Je kunt namelijk bij meerdere specialisten een offerte aanvragen.
Door meerdere offertes aan te vragen kun je de prijzen even naast elkaar leggen om deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier kun je de offertes beoordelen op aanbiedingen en kosten. Kies vervolgens de specialist met de gunstigste voorwaarden en het voordeligste tarief. Het aanvragen van een offerte is gratis en brengt geen verplichtingen met zich mee.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►