De afwerking van een pannendak is heel belangrijk om te voorkomen dat je op langere termijn problemen krijgt met bijvoorbeeld vocht in het dak.
Verschillende soorten dakpannen
Voor een woning met een hellend dak of lessenaarsdak kan een chaperon dakpan gebruikt worden om het dak op de juiste manier af te werken. Wat een chaperon dakpan precies is en hoe je deze kunt gebruiken, lees je in het onderstaande artikel. Bekijk de dakpannen offerte
Soorten daken
Om te weten welke soorten dakpannen en hulpstukken je nodig hebt, zoals de chaperon dakpan, is het allereerst belangrijk om te weten welke soorten daken er zijn, omdat deze bepalen welke materialen je nodig hebt.
De helling van een dak kan invloed hebben op het soort dakpan dat je nodig hebt. De meest voorkomende daken zijn een plat dak, zadeldak, lessenaarsdak, schilddak, mansardedak en tentdak. Ieder soort dak heeft zijn eigen kenmerken, waarop hieronder verder wordt ingegaan.
Plat dak
De naam geeft al aan wat het is, want een plat dak bestaat uit een horizontaal dakvlak met enkel een lichte hellingshoek om het water goed te laten weglopen.
Op het oog lijkt een plat dak echter gewoon horizontaal. De hellingshoek van een plat dak mag niet meer dan 15 graden bedragen, anders wordt er niet meer gesproken van een plat dak.
Een plat dak ziet er strak uit en kan bijvoorbeeld praktisch zijn als je op je dak zonnepanelen wilt bevestigen of er een groen dak van wilt maken. Het nadeel van een plat dak is dat de kans op vochtproblemen groter is dan bij een hellend dak.
Lessenaarsdak
Een lessenaarsdak is een dak bestaande uit één dakvlak met een hellingshoek van meer dan 15 graden.
Hierdoor is de ene zijde van een huis met dit type dak hoger dan de andere zijde. De hogere zijde kan goed gebruikt worden voor ramen om meer lichtinval te creëren.
Het voordeel van een lessenaarsdak is dat je maar één dakgoot nodig hebt, want het water loopt altijd van het hoogste punt naar beneden.
Doordat je minder dakgoten nodig hebt, heeft de woning een strakkere uitstraling en wordt deze minder ontsiert door de dakgoten. Ook heb je met een lessenaarsdak een beter afvoer van het water dan bij een plat dak en heeft het dak weinig onderhoud nodig. Dit type dak maakt gebruik van een chaperon dakpan.
Zadeldak, schilddak en mansardedak
Het zadeldak is misschien wel het meest populaire dak, bestaande uit twee dakvlakken die een omgekeerde V vormen. Ook bij een zadeldak is de hellingshoek van het dak meer dan 15 graden.
Net als een lessenaarsdak heb je bij een zadeldak een goede waterafvoer, maar heb je wel aan twee kanten een dakgoot nodig om het water op te vangen.
Een schilddak is een variant op het zadeldak, waarbij de lange kanten van het dak samen een V vormen en de korte kanten uit twee driehoekige schuine dakvlakken bestaan. Een mansardedak wordt ook wel een gebroken kap of Franse kap genoemd en is een zadeldak met een knik in het dakvlak.
De onderste delen van het dakvlak lopen steiler af dan de bovenste delen. Het voordeel van de genoemde daken is dat ze meer ruimte om het dak geven.
Tentdak
De laatste, veelvoorkomende variant dak is het tentdak. Dit type dak wordt ook wel een paviljoendak, piramidedak of puntdak genoemd en bestaat uit vier of meer driehoekige dakvlakken die bovenin de punt samenkomen.
Een tentdak is vaak steil, waardoor er beperkte ruimte onder het dak mogelijk is. Vaak wordt dit type dak gecombineerd met een dakoversteek, waardoor het huis beter beschermd blijft tegen regen en vochtproblemen. Ook heb je met een dakoversteek minder last van direct zonlicht op je ramen.
Dakpannen en hulpstukken
Om een dak mooi af te werken, kun je gebruik maken van dakpannen. Dakpannen zijn stevig en zorgen voor een goede afvoer van water. Dakpannen zijn verkrijgbaar in allerlei materialen en vormen en bepalen voor een groot deel de uitstraling van je huis.
Zo kun je kiezen uit keramische dakpannen, betonnen dakpannen en ook geglazuurde dakpannen. Naast dakpannen zijn er ook hulpstukken verkrijgbaar om het dak op een goede manier te kunnen afwerken of twee dakvlakken met elkaar te verbinden, zoals een chaperon dakpan, gevelpan of knikpan.
Deze hulpstukken worden hieronder verder uitgelegd.
Chaperon dakpan
Een chaperon dakpan wordt gebruikt als hulpstuk voor een lessenaarsdak en bij de aansluiting van een hellend dak op plat dak. De naam van dit type hulpstuk komt van het Franse woord ‘chape’, wat onder anderen ‘voorzien van een kap’ betekent.
Je herkent een chaperon dakpan aan de scherpe hoek van 70 of 90 graden die aan één kant aan de dakpan zit. Deze hoek zorgt ervoor dat je de dakpan over het hoogste punt van het lessenaarsdak kunt plaatsen of over het uiteinde van het schuine dak dat aansluit op het platte dak.
Een chaperon dakpan zorgt ervoor dat je een mooie aansluiting hebt en er geen wind of vocht onder de dakpannen kan komen.
Gevelpan
Een gevelpan is een dakpan die wordt gebruikt om de zijkant van het dak mee af te werken. Net als de chaperon dakpan heeft de gevelpan een verlengde kant in een scherpe hoek, maar bevindt deze zich aan de linker- of rechterkant van de pan, terwijl bij de chaperon dakpan deze zich aan de bovenkant van de dakpan bevindt.
De gevelpan wordt in twee varianten uitgevoerd, met een hoek aan de linkerzijde of aan de rechterzijde. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je een gevelpan nodig hebt, zodat je de juiste variant voor jouw dak kiest.
Net als bij de chaperon dakpan zorgt een gevelpan ervoor dat wind, regen en sneeuw geen kans hebben om onder de dakpannen te komen.
Knikpan
Bij een mansardedak maakt het dak halverwege het dak een knik. Gebruik je dakpannen om het mansardedak te bekleden, dan ontstaat er op de plek van de knik een gat tussen de ene hoek waarin de dakpannen zijn gelegd en de andere.
Om een mooie overgang te maken tussen de twee hellingshoeken kun je gebruik maken van een knikpan. De knikpan maakt halverwege de pan een knik of hoek, waar de ene hellingshoek goed aansluit op de andere hellingshoek. Knikpannen zijn verkrijgbaar in verschillende hoeken, zodat er altijd een knikpan is die bij jouw mansardedak past.
Soorten chaperon dakpan
De chaperon dakpan is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Allereerst heb je dakpannen met een hellingshoek van 70 graden of 90 graden. Welke hellingshoek je nodig hebt, hangt af van de helling van je dak. Daarnaast kun je chaperon dakpannen krijgen in verschillende materialen, zoals een keramische pan of een betonnen pan.
De keuze voor het materiaal hangt samen met het materiaal van de overige dakpannen die op het dak liggen. Heb je een chaperon dakpan nodig voor het dak, maar is een hele pan te groot, dan is het ook mogelijk om een halve chaperon dakpan te nemen.
Voor de zijkanten van het dak kun je daarnaast speciale chaperon gevelpannen krijgen.
Toepassing
Voor het plaatsen van een chaperon dakpan heb je net als bij een normale dakpan een panlat nodig. Deze zorgt ervoor dat je de chaperon dakpan stevig kunt bevestigen en goed positioneren.
Bij het plaatsen van een chaperon dakpan is het daarnaast belangrijk om voldoende ventilatie achter de pan te houden, bijvoorbeeld met behulp van een ventilatieprofiel.
Het hebben van voldoende dakpanventilatie voorkomt vocht en aanslag en zorgt ervoor dat de pannen niet gaan verschuiven bij harde wind. Is er geen ventilatie van de chaperon dakpan, dan moet je de ventilatie op een andere manier oplossen, bijvoorbeeld door het gebruik van ventilatiepannen.
Kosten
Hoeveel een dak en het gebruik van chaperon dakpannen kost, hangt af van de grootte van het dak, maar ook het materiaal dat wordt gekozen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit keramische dakpannen of dakpannen van beton, waarbij de prijs van deze materialen verschillend is.
Over het algemeen is een betonnen dakpan, en daarmee ook de chaperon dakpan in beton, goedkoper dan een keramische dakpan. Hoewel betonnen dakpannen goedkoper zijn, heeft dit type dakpan een iets minder lange levensduur dan keramische dakpannen. Daarnaast is een keramische dakpan duurzaam en kleurvast.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen offerte ►