Wanneer je onderzoek gaat doen naar nieuwe dakpannen kopen kom je er snel achter dat er veel verschillende soorten dakpannen onderscheiden zijn. We vertellen je meer over de verschillende soorten dakpannen! Bekijk de dakpannen offerte
Welke soorten dakpannen zijn er?
Er zijn verschillende soorten dakpannen beschikbaar. De dakpannen zijn verschillend voor het platte dak en voor een hellend dak. Elk type dakpan heeft zijn eigen eigenschappen zoals bouwmaterialen en voordelen, dus het is belangrijk om het juiste type dak pan te kiezen dat past bij jouw behoeften en de stijl van je gebouw.
Keramische dakpannen
Keramische dakpannen worden gemaakt van klei die afkomstig is van oude zee- en rivierbodems. Deze keramiek dakpannen zijn iets prijziger dan betonnen dakpannen. Veel mensen vinden ze mooier en eleganter dan beton, en ze zijn ook wat gladder waardoor vuil en mos minder snel blijven plakken.
Betonnen dakpannen
De betonnen dakpan en nokvorsten zijn meestal goedkoper dan keramische dakpannen en zijn vaak groter. Ze breken minder snel omdat beton sterker is. Omdat ze groter zijn, gaat het leggen ervan sneller. Dakpannen kunnen plat zijn aan de bovenkant, dit noemen we platte dakpannen. Als de bovenkant golvend is, heten ze holle dakpannen.
Zowel keramische als betonnen dakpannen zijn geschikte pan en er ook in een sneldek variant. Deze betonnen pannen zijn groter, waardoor je met minder pannen een veel voordeliger groot gebied kunt bedekken.
Vlakke dakpannen
Een vlakke dakpan heeft een gladde goot en een gladde kopsluiting. Het deel van de dakpan waar het water vanaf loopt, kan allerlei vormen hebben bij een platte dakpan. Maar bij een holle dakpan kan dit deel alleen gebogen zijn.
Holle dakpannen
Een gebogen deel voor waterafvoer is wat een holle dakpan herkenbaar maakt. Deze dakpannen worden ook wel oud-Hollandse dakpannen genoemd, omdat ze al heel lang in Nederland worden gebruikt. Vaak zie je ze bij oude historische gebouwen.

Vhv dakpan
Naast deze populaire dakpannen kun je ook kiezen voor een vhv dakpan. Deze dakpan verwijst naar het type dakpannen dat bekend staat als “Verbeterde Holle Vorstpannen”. Deze dakpannen hebben een specifieke vorm die ze geschikt maakt voor gebruik op daken met een hellende constructie.
De naam “Verbeterde Holle Vorstpannen” komt voort uit de kenmerkende vorm van de dakpan, die bijdraagt aan een goede waterafvoer en bescherming tegen weersinvloeden. De afkorting “VHV” wordt vaak gebruikt om naar dit type dakpannen te verwijzen. Ze zijn populair vanwege hun functionele en visuele eigenschappen en worden veel gebruikt in de bouwsector.
Ovh dakpan
Een OVH-dakpan staat voor “Opnieuw Verbeterde Holle” dakpan. Het is een type dakpan dat gebruikt wordt bij hellende daken als bedekking. De term “Opnieuw Verbeterde Holle” verwijst naar de vorm en het ontwerp van de dakpan, dat zorgt voor een goede waterafvoer en bescherming tegen weersomstandigheden.
De OVH-dakpannen zijn een evolutie van de traditionele Holle dakpannen. Ze zijn aangepast en verbeterd om beter bestand te zijn tegen de elementen en om een meer gestroomlijnde look te bieden. Ze worden veel gebruikt in de bouw en kunnen verschillende stijlen en kleuren hebben, waardoor ze geschikt zijn voor diverse soorten gebouwen en architectuur.
Welke kleuren dakpannen zijn er?
Dakpannen zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. De meest bekende en vaak voorkomende kleur is natuurrood. Deze kleur komt door het bakproces. Een dakpan die gedroogd is, is eigenlijk grijs/bruin van kleur. Maar als je het bakt, verandert het in een aardetint, wat we natuurrood noemen. Ook zijn er verschillende behandelingen tijdens het bakken die de kleur van de dakpan kunnen veranderen. Hierdoor ontstaan de volgende soorten dakpannen:
- Gesmoord
- Engobe
- Edel-engobe
- Verglaasd (geglazuurd)
- Vieilli
Kleuren en afwerking dakpannen
Dakpannen komen in allerlei verschillende kleuren voor. De kleur hangt in afmetingen van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en hoe ze afgewerkt zijn. Vaak zie je rode en zwarte dakpannen als de meest gebruikelijke kleuren.
Natuurrode dakpan
Bij een gewone dakpan bedoelen we meestal de natuurrode dakpan. Deze dakpan is eigenlijk eerst grijs-bruin van kleur, maar tijdens het bakken wordt het natuurrood. Na het bakken wordt de dakpan behandeld om het oppervlak te versterken. Zo kan vuil en vocht de dakpan niet beschadigen. Dit zorgt ervoor dat de dakpan langer schoon en mooi blijft kenmerken.

Verglaasde dakpan
Dakpannen met glazuur hebben een harde glasachtige laag, die ook wel glazuur genoemd wordt. Deze dakpannen kunnen zowel een matte als glanzende afwerkingen hebben.
Engobe dakpan
Een dakpan met engobe heeft een dunne vloeibare kleilaag die tijdens het bakken over de scherf de gedroogde dakpan wordt verspreid. Hierdoor krijgt de dakpan een bijzondere uitstraling en worden kleine oneffenheden bedekt met klei. Een keramische dakpan met engobe kan een matte of licht glanzende afwerking hebben.
Wat voor dakpannen heb ik?
Als je je afvraagt welk soort dakpannen je hebt, zijn er verschillende dingen waaraan je kunt zien welk type het is.
Eerst moet je weten dat er verschillende soorten dakpannen zijn, zoals betonnen en keramische dakpannen. Elk type dakpannen heeft zijn eigen eigenschappen, zoals het materiaal waarvan het is gemaakt, de grootte en de vorm. Om een goed alternatief te bepalen welk type dakpan je hebt, kun je beginnen met het kijken naar het materiaal. Betonnen dakpannen zijn vaak lichtgrijs of roodachtig van kleur en voelen glad aan. Keramische dakpannen zijn meestal rood, bruin of zwart en hebben een wat onregelmatigere vorm en structuur.
Als je de dakpannen van dichterbij bekijkt, zie je mogelijk ook een patroon of textuur op het oppervlak. Sommige dakpannen hebben bijvoorbeeld groeven of ribbels voor extra stevigheid. Andere producten hebben misschien een reliëfpatroon of sommige producten zijn gladder van structuur.
Hoeveel dakpannen heb ik nodig?
Het aantal pannen je nodig hebt om je vlakke dak te bedekken, hangt af van het soort dakpan dat je kiest en hoe groot je vlakke dakpan is. Meestal heb je ongeveer 10 tot 20 dakpannen per vierkante meter nodig.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen vervangen offerte ►