De nokpannen dragen een belangrijke functie. Ze beschermen het dak tegen regen en lekkages. Is jouw nok aan onderhoud of vervanging toe? Lees hier alles wat je moet weten over het plaatsen en onderhouden van nokpannen.
Voorkom schade met goede nokpannen
Waar moet je op letten bij nokpannen vastzetten of onderhouden? Je kan ervoor kiezen om zelf het dak op te gaan of schakel een ervaren dakdekker in en voorkom dakschade. Bekijk de nokpannen offerte
De functie van nokpannen
Nokpannen zijn de bovenste rij dakpannen op de nok van het dak. Meestal zijn dit halfronde dakpannen, maar ze komen ook in andere vormen. De nokpannen verbinden de twee dakhelften. Door de nokvorsten wordt de woning beschermd tegen regenwater en andere weersinvloeden. Nokpannen worden ook wel vorstpannen of nokvorsten genoemd.
Nokpannen vastzetten gebeurt met cement specie op de vorst van het dak. Wanneer de nokvorsten goed vastzitten zal regenwater beter over de andere dakpannen lopen. Zo dragen de nokpannen een belangrijke functie bij het waterdicht maken van het dak.
Verouderde of beschadigde nokpannen of cement specie kunnen voor veel schade zorgen. Er kunnen lekkages en vochtschade ontstaan. De nokvorsten vormen een belangrijk onderdeel van het pannendak. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de nokvorsten goed vastgezet worden en in goede staat zijn.
Een enkele beschadigde nokvorst kan al voor grote lekkage zorgen. Wanneer het dakmortel oud wordt kan je deze laten vernieuwen door een ervaren dakdekker.
Verschillende soorten soorten nokpannen
Er zijn een aantal verschillende soorten nokvorsten en ook zijn er hulpstukken nodig bij het vastzetten van de pannen. Welke soort geschikt is voor jouw dak is afhankelijk van het type dakpannen, de dakhelling en de gewenste stijl.
De meest gekozen soort is de halfronde nokvorst maar je kan ook voor ezelsruggen, chaperonpannen, ballonvorsten of zadelvorsten kiezen. Het materiaal van de nokvorsten is afhankelijk van het materiaal van de dakpannen zelf.
Er zijn verschillende hulpstukken die mogelijk nodig zijn bij het plaatsen van de nokvorsten. Dit zijn bijvoorbeeld begin- en eindvorsten, broekstukken, topstukken en nokvorstafdichtingen.
De levensduur van nokpannen
Hoelang de nokvorsten meegaan hangt voornamelijk af van het specie waarin ze zijn gezet. Meestal gaat dit zo’n 30 tot 40 jaar mee.
Door de weersomstandigheden kan de dakmortel poreus worden. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de omstandigheden. In de schaduw blijft er meer vocht aanwezig dan in de zon. Hierdoor zal dakmortel dat veel in de schaduw ligt sneller poreus worden. Ook groeit er meer mos op de schaduwzijde waardoor het cement sneller wordt aangetast.
Hoe moet je nokpannen vastzetten?
De nokvorsten vastzetten kan op verschillende manieren gebeuren. De ouderwetsere manier is om ze in cement te leggen. Dit wordt nog steeds gedaan, maar gebeurt wel minder vaak.
De nokvorsten vastzetten kan ook met schroeven gedaan worden of er kunnen nokbeugels voor het vastzetten gebruikt worden.
Cement mortel
Vroeger werd nokvorsten vastzetten gedaan met een oude variant van cementspecie. Dit werd na verloop van tijd oud en poreus waardoor snel dakschade kon ontstaan.
Tegenwoordig zijn er verbeterde soorten dakmortel voor nokpannen vastzetten die beter tegen slechte weersomstandigheden kunnen. Hierdoor worden de daken een stuk beter beschermd en blijft de nok langer goed. Er is minder kans op lekkage.
Ventilerende nokpannen
Door de regen kan er vocht in de dakpannen komen. Wanneer dit er niet meer uit kan trekken kunnen er problemen zoals schimmel en houtrot ontstaan.
Om dit te voorkomen kunnen ventilerende nokpannen gekozen worden. Deze zorgen ervoor dat vocht beter weg kan trekken. Ventilerende nokpannen vastzetten gebeurt vaak met schroeven of beugels in plaats van mortel.
Reparatie van de nokvorsten
Nokpannen die in slechte staat zijn kunnen veel schade aan het dak veroorzaken. Ze kunnen voor lekkages zorgen. Ook wanneer je in de woning nog niets merkt kan poreus geworden specie al voor lekkages binnen in het dak zorgen. Hierdoor kan ongemerkt veel schade ontstaan.
Het is aan te raden om de nokvorsten af en toe te laten inspecteren. Zo voorkom je dat kleine beschadigingen ongemerkt voor grote problemen kunnen zorgen. Ook houd je de kosten van nok herstel laag door er op tijd bij te zijn.
Renovatie of vervanging?
Vaak hoeven de nokvorsten niet meteen vervangen te worden maar kan een renovatie van de nokpannen voldoen. De oude specie kan verwijderd worden en vervangen worden met nieuwe cement of kunststof dakmortel. Zo kunnen de pannen zelf nog een tijd meegaan en hoeven de nokvorsten zelf niet verwijderd te worden maar hoef je alleen de mortel te vernieuwen.
Zelf nokvorsten vastzetten of uitbesteden?
De functie van nokvorsten is erg belangrijk. Daarom is het van belang dat het nokpannen vastzetten wordt gedaan door iemand die de nodige kennis en ervaring heeft. Wanneer je zelf wat ervaring hebt met het leggen van dakpannen kan je dit doen.
Als je dit echter niet hebt kan je het beste een dakdekker inschakelen. Zo ben je ervan verzekerd dat het nokpannen vastzetten goed gebeurt en de dakconstructie goed beschermd is en optimale waterdichtheid heeft.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen vervangen offerte ►