De nokvorst ligt altijd, zoals de naam al doet vermoeden, op de nok van het dak. De bovenkant van het dak wordt hierdoor netjes afgesloten zodat het dak volledig waterdicht is en één mooi geheel vormt.
Perfecte afdichting
Door een ondervorst in te zetten en beide fysiek aan het dak te bevestigen, kun je een nokvorst perfect afdichten. De nokvorst is er in een aantal variaties. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Ben jij benieuwd naar alle soorten nokvorsten die er zijn? Lees dan snel verder of bekijk de dakpannen offerte
Zelf nokvorsten plaatsen of het werk uitbesteden?
Nokvorsten moeten altijd goed liggen. Als je nokvorsten gaat plaatsen, is het belangrijk dat je het werk grondig uitvoert en geen fouten maakt. Je wilt namelijk voorkomen dat de nokvorsten gaan lekken.
Als je zelf nog geen ervaring hebt met het plaatsen van nokvorsten is het aan te raden om een professional of specialist in te huren. Zij beschikken altijd over de juiste opleiding en deskundigheid.
Je hoeft bij het inhuren van een specialist ook niet zelf het dak op. Een specialist heeft al veel ervaring met het dak opgaan, waardoor het werk eigenlijk altijd veilig uitgevoerd kan worden.
Wat zijn nokvorsten precies?
Nokvorsten zijn speciale dakpannen die je op de bovenrand van het dak plaatst. De bovenrand van een dak wordt ook wel de nok genoemd. Hier bevindt zich het punt waar de twee zijden van het dak samenkomen.
Een typische dakpan past hier niet vanwege de scherpe rand. Er worden daarom altijd nokvorsten gebruikt om dit gebied te bedekken. Het dak is op deze manier goed beschermd tegen regen en andere weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten nokvorsten, zoals die gebruikt worden aan het begin en einde van een rij dakpannen.
Er zijn nog meer variaties naast de typische, begin- en eindvorsten. Er zijn veel meer soorten nokvorsten verkrijgbaar, elk met een andere toepassing.
Hierdoor is er eigenlijk altijd wel een geschikte nokvorst te vinden die perfect bij het dak past en de beste bescherming biedt.
Welke soorten nokvorsten zijn er?
Er zijn verschillende nokvorsten om uit te kiezen, naast de begin-, eind- en nokvorstafdichting. Neem bijvoorbeeld de halfronde vorst.
Dit is de meest gekozen optie als het aankomt op nokvorsten. De hoekkepervorst, ook wel ballonvorst genoemd, wordt ook nog af en toe gebruikt.
Een hoekkepervorst is een soort nokvorst die precies aansluit op twee naburige dakgrenzen die onder een schuine hoek tegen elkaar aan snijden en zo de zogenaamde hoeknok vormen.
Een ander uitstekend voorbeeld is de zadelvorst. Vanwege de veelvuldige toepassing van deze nokvorst aan beide zijden van de kopsluiting wordt deze soort nokvorst ook wel de omloopvorst genoemd.
Het type nokvorst dat gekozen wordt hangt onder andere af van de helling van het dak, hoe de dakvorst eruit moet zien en het soort dakpannen dat er al ligt.
Om een verstandige beslissing te nemen moet met deze factoren rekening worden gehouden.
Nokvorsten op oude woningen
Vroeger werd er vrijwel altijd cement gebruikt om de nokvorsten te plaatsen en vast te zetten. Maar omdat daken mee moeten kunnen bewegen met het weer, was dit niet het beste materiaal.
Daardoor komt het vaker voor dat de nokvorsten van oudere huizen breuken, kieren en gaten in het cement vertonen. De nokvorsten kunnen hierdoor op een gegeven moment mogelijk losraken.
Dit verhoogt meteen het gevaar van vocht lekkage, schade en aantasting van het hout en isolatiemateriaal dat in het dak verwerkt is.
Flexibele dakmortel bij nieuwe woningen
In plaats van traditioneel cement gebruiken dakdekkers tegenwoordig flexibele dakmortel.
Omdat deze dakmortel flexibel is, in tegenstelling tot cement, zul je minder snel lekkages zien bij je nokvorsten als gevolg van de werking van de dakconstructie.
Het is in dit geval wel cruciaal dat je dak voldoende ventilatie heeft. Het is namelijk belangrijk dat je dak nog steeds kan ademen, ook al zijn je nokvorsten verwerkt met flexibele dakmortel.
Er wordt dan ook vaak voor ventilerende nokvorsten gekozen.
Ventilerende nokvorsten
Omdat er vocht in je dakpannen kan komen wanneer het buiten vochtig is, bijvoorbeeld door regen of sneeuw, is het voor een dakconstructie van cruciaal belang dat er voldoende ventilatie is.
Schimmel en houtrot kunnen in de constructie van het dak ontstaan als het dak slecht geventileerd wordt. Het vocht kan in dit geval namelijk moeilijk weg, waardoor het in het dak blijft zitten.
Veel dakdekkers maken tegenwoordig gebruik van een ventilerende nokvorst om dit probleem te kunnen voorkomen. Er wordt in dit geval op je dakbeschot een zogenaamde ruiterbalk gemonteerd.
Deze wordt bedekt met een waterdichte onderlaag die ventilatie mogelijk maakt. Het is dan bijna onmogelijk dat de nokvorsten loskomen, omdat ze een voor een aan deze nokbalk worden bevestigd en vastgemaakt.
Verschillende materialen
Verschillende soorten nokvorsten kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo kunnen de nokvorsten bijvoorbeeld gemaakt zijn van kunststof, koper of zink.
De keuze voor het materiaal is waarschijnlijk afhankelijk van de huidige dakbedekking. Zorg er bij de keuze voor het materiaal van de nokvorsten altijd voor dat je één mooi geheel kunt creëren.
Door bij de dakpannen de bijbehorende nokvorsten te kiezen zorg je er ook voor dat de nokvorsten altijd goed aansluiten op de rest van het dak.
Het herstellen van je nok
Wat voor soort nokvorsten jij ook op je dak hebt liggen, het is altijd belangrijk dat je regelmatig onderhoud en zo nodig nokherstel uitvoert.
Het kan namelijk zo zijn dat de nok van het dak na verloop van tijd niet meer in goede staat is. Bij hevige regen of andere weersomstandigheden kan er bijvoorbeeld water doorheen sijpelen als de lijmlaag tussen de bovenpannen en de nokpannen oplost.
Dit wil je natuurlijk voorkomen, want zo’n daklekkage kan je huis ernstig beschadigen en je veel ellende bezorgen. Door het vervangen, impregneren of coaten van de aansmeerlaag kan een lekkage vrij eenvoudig gestopt of verholpen worden.
Mogelijke schade aan de nok van het dak
Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun woning te gaan verbouwen, waardoor er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor het vastzetten van de nokvorsten.
De meeste huizen zijn daarentegen toch nog steeds voorzien van keramische (klei) dakpannen. De nokvorsten zijn in dit geval traditioneel met cement vastgezet.
Het cement tussen de nokvorsten of tussen het pannendak en de nokvorsten gaat na verloop van tijd achteruit of wordt poreus. Wind, regen, zonlicht en vorst verergeren deze slijtage.
Vocht kan de nokvorsten binnendringen wanneer er openingen ontstaan. Daarnaast kunnen de dakpannen ook gaan verschuiven, waardoor het dak niet meer helemaal waterdicht is.
Dit alles kan leiden tot lekkage. Lekkage kan binnen veel schade aanrichten als je het niet op tijd opmerkt.
Verschillende nokvorst systemen
Naast de verschillende soorten nokvorsten heb je ook nog verschillende nokvorst systemen. In nieuwere constructies worden de nokvorsten vaak gemonteerd met nokbeugels en een onderlaag om regen tegen te houden en om het water buiten te houden.
Dit is dus een andere techniek dan de nokvorsten vastzetten met cement of flexibele dakmortel. Heb jij oude nokvorsten op je dak liggen die niet meer zo goed vastzitten?
Dan zijn er twee opties waar je uit kunt kiezen.
Optie 1: De bestaande nokvorsten opnieuw vastzetten
De eerste optie is om de bestaande nokvorsten opnieuw vastzetten. Je hoeft in dit geval niet op zoek te gaan naar nieuwe nokvorsten, maar gebruikt gewoon de oude nokvorsten.
Als de nokvorsten nog met cement vastzitten wordt er vaak voor een nieuw nokvorst systeem gekozen voor het vastzetten. Is het nieuwe systeem niet mogelijk?
Dan wordt er vaak nog synthetische dakbedekkingsmortel gebruikt. Dit wordt meestal gebruikt om oudere structuren en huizen te herstellen waar de nokvorsten nog in mortel of cement zijn gelegd.
Hierbij begin je met het verwijderen van het poreuze cement. Daarna worden mos en algen van de nokpannen verwijderd door ze schoon te borstelen.
Daarna zullen de nokvorsten worden vastgezet met synthetische dakmortel.
Optie 2: De nokvorsten vernieuwen
Zijn de nokvorsten te sterk beschadigd of gebroken? Dan is de enige optie waarschijnlijk om de nokvorsten te vervangen.
Kijk bij het vernieuwen goed naar de soort nokvorsten die je gebruikt, aangezien de nokvorsten wel bij de huidige dakbedekking moeten passen.
Bij een renovatie wordt vaak gewerkt met nokbeugels en een ondervorst. De oude nokvorsten moeten eerst weggehaald worden, samen met de bovenste rij dakpannen als deze in mortel of cement zitten, voordat er nieuwe nokvorsten geplaatst kunnen worden.
Daarna wordt een kunststof ondervorst aangebracht om bescherming te bieden tegen de elementen. Als laatste worden de nieuwe nokvorsten geplaatst. Dan kan het dakpannen leggen weer beginnen.
Soms kunnen de nokvorsten wel hergebruikt worden wanneer enkel de ondervorst beschadigd is.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen vervangen offerte ►