Een dakraam kan een fijne toevoeging zijn, bijvoorbeeld als je meer licht wilt in jouw woning. Er zijn verschillende dakraam maten verkrijgbaar.
Maat dakramen
Welke maat dakraam je het beste kunt nemen, hangt af van je woning en je eigen wensen. Lees meer over de merken en soorten dakramen die er zijn, hoe je het dakraam het beste kunt opmeten en wat het ongeveer kost. Bekijk de dakraam offerte
Wat is een dakraam precies?
Een dakraam is een raam dat in een schuin dak wordt gemaakt, waardoor er meer daglicht naar binnen kan komen. Een dakraam wordt ook wel een dakvenster genoemd en helpt naast lichtinval ook om de ruimte onder het dak beter te kunnen ventileren.
Waar vroeger dakramen vooral klein waren en van gietijzer en staal werden gemaakt, kun je tegenwoordig dakramen in allerlei dakraam maten en materialen krijgen, zoals hout, kunststof en aluminium.
Ook zijn de kantelconstructies van dakramen tegenwoordig veel beter ontwikkeld, waardoor ze makkelijk te openen en te sluiten zijn.
Voordelen van een dakraam
Een dakraam in het dak van je huis plaatsen brengt verschillende voordelen met zich mee.
Allereerst kun je, doordat er veel mogelijkheden zijn qua dakraam maten, de lichtinval in de ruimte onder het dakraam maximaliseren. Hierdoor heb je bijvoorbeeld licht om er te kunnen werken of te leven.
Een dakraam zorgt daarnaast ook voor extra ventilatie in huis. Hierdoor blijft de ruimte veel frisser, heb je minder last van stof en behoudt de ruimte een goede luchtvochtigheid. Kies je voor een dakraam met een ventilatierooster, dan hoef je het raam niet eens te openen om voor voldoende ventilatie te zorgen.
Een dakraam voegt daarnaast ook waarde aan je woning toe, doordat je de ruimte onder het dakraam beter leefbaar maakt.
Soorten dakramen
Als je op zoek bent naar een dakraam, zijn er verschillende opties mogelijk, afhankelijk van het soort dak waar het raam in moet komen.
Sommige dakramen zijn enkel bedoeld om licht naar binnen te laten en het raam open te kunnen zetten, maar er zijn ook ramen die naast de functie van een raam ook de functie van een deur of zelfs een balkon hebben.
De dakraam maten kunnen hierdoor flink verschillen. Hieronder worden de verschillende soorten dakramen verder uitgelegd en hoe deze worden toegepast.
Uitzetraam
Een uitzetraam is een dakraam dat maar beperkt naar buiten geopend kan worden. De scharnieren zitten bij een uitzetraam aan de bovenzijde bevestigd, waarmee het raam naar buiten geopend wordt.
Vaak is de openingshoek van een uitzetraam maar maximaal 45 graden en kun je het raam alleen vanaf de onderzijde bedienen. Tegenwoordig zijn er ook uitzetramen beschikbaar met een speciale ventilatiestand en schoonmaakstand om het gebruik en onderhoud van dit type raam te vergemakkelijken.
Tuimelraam
Een tuimelraam is een raam met een scharnier halverwege het dakraam, waardoor het 180 graden om zijn as kan draaien. Klap je het raam naar buiten open, dan gaat het onderste deel van het raam naar buiten en het bovenste deel naar binnen.
Een tuimelraam is bijvoorbeeld heel handig om schoon te maken, zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde. Daarnaast kun je een tuimelraam op de ventilatiestand zetten, zodat je niet je hele raam open hoeft te laten staan om frisse lucht binnen te krijgen.
Dakraam plat dak
Heb je een plat dak, dan kies je voor een zogenoemde dakkoepel of platdakraam. Een dakkoepel hoeft ondanks de naam geen bolle vorm te hebben, maar kan ook in een platte uitvoering worden geplaatst. Een dakkoepel kan in verschillende dakraam maten worden geleverd, in een variant waarbij het raam (elektrisch) geopend kan worden of juist niet.
Doordat er bij een dakkoepel altijd veel lichtinval is en de koepel soms ook op een dak wordt geplaatst waarop wordt gelopen, kun je kiezen voor dakkoepels met speciale kenmerken, zoals extra dik glas en dakkoepels met ingebouwde zonwering.
Uitstapdakraam
Een uitstapdakraam is een dakraam dat niet alleen als raam functioneert, maar ook een deuropening biedt naar het dak. Een uitstapdakraam is handig als er bijvoorbeeld inspectie of onderhoud aan het dak gepleegd moet worden en je zo op een eenvoudige manier op het dak kunt komen.
Een uitzetdakraam heeft dezelfde soort opening als een deur, met een hendel aan de linker- of rechterzijde van de deur om deze te openen. Om te voorkomen dat het uitzetdakraam dicht kan vallen, is deze voorzien van een gasveermechanisme.
De dakraam maten van dit type zijn vaak wat groter en langwerpiger, omdat het raam ook als deur functioneert en voldoende ruimte moet bieden voor een persoon om door naar buiten te gaan.
Balkonvenster
Een balkonvenster is een raam dat uit twee delen bestaat: het bovenste deel kan schuin naar boven en naar buiten worden geopend, het onderste gedeelte klapt open tot een verticale positie, waardoor er een soort balkonnetje ontstaat.
Het balkonvenster geeft zo het gevoel alsof je buiten staat en creëert een nog ruimtelijker gevoel dan met een gewoon dakraam. Doordat dit dakraam in twee delen naar buiten klapt, zijn de dakraam maten van deze variant ook vaak groter dan van een standaard dakraam.
Houdt daarnaast ook rekening met een hogere prijs voor dit type dakraam.
Standaard versus maatwerk dakraam
Bij het kiezen van een dakraam heb je de keuze uit vele dakraam maten. Afhankelijk van het merk dat je kiest, kunnen de beschikbare dakraam maten variëren.
Het voordeel van standaard dakraam maten is dat ze op grote schaal geproduceerd worden, daardoor snel verkrijgbaar zijn en vaak ook voordeliger zijn.
Is het niet mogelijk om voor jouw dak een standaard dakraam te nemen, dan ben je aangewezen op een maatwerk dakraam. Hoewel dit dakraam helemaal kan worden aangepast aan jouw wensen en het dak, moet je ook rekening houden met hogere kosten en een langere levertijd, omdat deze speciaal voor jouw dak gemaakt moet worden.
Merken dakramen
Om erachter te komen wat de dakraam maten zijn waar je uit kunt kiezen, zul je eerst moeten kijken naar het merk dat jouw type dakraam aanbiedt.
Twee van de bekendere en veel verkochte merken dakramen zijn Velux en Fakro.
Alle afmetingen Velux dakramen worden aangeduid met een code van twee letters en twee cijfers. De kleinste standaardmaat tuimeldakraam van Velux is 55 x 70 centimeter en de grootste 134 x 160 centimeter.
Fakro werkt met een code van drie letters, aangevuld met letters en/of cijfers, waarbij de eerste drie letters het type dakraam aanduiden. Het kleinste standaard tuimeldakraam van Fakro heeft een afmeting van 55 x 78 centimeter en het grootste een afmeting van 134 x 140 centimeter.
De gangbare breedtes van dakramen zijn 55, 66, 78, 94, 114 en 134 centimeter.
Dakraam opmeten
Doordat er verschillende dakraam maten beschikbaar zijn, is het belangrijk om goed te bepalen welke maat dakraam je voor jouw dak nodig hebt. Heb je al een opening in je dak waar het dakraam moet komen, dan kun je de opening het beste opmeten met een meetlint.
Meet zowel de hoogte van de opening als de breedte. Heb je nog geen opening in je dak, dan is het bepalen van de grootte van het dakraam wellicht wat minder makkelijk. Heb je geen andere ramen in de ruimte, dan dient een dakraam minstens 10% van het vloeroppervlak te bedragen.
Heeft de ruimte dus een oppervlak van 20 vierkante meter, dan dient een dakraam minstens 2 vierkante meter te zijn.
Dakraam tips
Will je een dakraam gaan plaatsen, dan is het handig om aan de volgende zaken te denken. Afhankelijk van het vloeroppervlak van de ruimte waarin het dakraam geplaatst gaat worden, kies je een kleiner of groter raam.
Heeft de ruimte een groot vloeroppervlak, waardoor de dakraam maten ook erg groot worden, dan kun je er ook voor kiezen om meerdere, kleinere dakramen te nemen.
Dit bespaart wellicht kosten, doordat je korting kunt krijgen bij aankoop van meerdere ramen en het zal ook makkelijker zijn om de ramen te plaatsen en te bedienen. Zorg ervoor dat je daarnaast ook altijd een dakraam met het juiste keurmerk kiest, zoals het SKG Keurmerk of Politie Keurmerk Veilig Wonen om de kans op inbraak te verkleinen.
Let bij het vervangen van een dakraam op de isolatiewaarde van het glas. Een verouderd dakraam kan veel warmte verloren laten gaan. Met een nieuw dakraam van goede kwaliteit kan je mogelijk op de energiekosten besparen.
Kosten dakraam
De kosten voor een dakraam bestaan uit de kosten van het dakraam zelf, eventueel aangevuld met extra’s, leverkosten en plaatsingskosten van het dakraam. Het plaatsen van een dakraam kun je eventueel zelf doen om kosten te besparen.
Maak je gebruik van een professional, reken dan op een bedrag vanaf 200 euro dat wel kan oplopen tot meer dan 1000 euro voor de plaatsing.
De prijs voor een dakraam is lastiger aan te duiden, omdat dit afhankelijk is van vele factoren, zoals het type dakraam, het merk dat wordt gekozen, de dakraam maten en of het gaat om een standaard maat of een maatwerk dakraam. Het beste kun je zelf meerdere offertes opvragen bij verschillende aanbieders om tot de beste prijs te komen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakraam aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakraam specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakraam specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakraam Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakraam offerte ►