Bij een dakraam kun je kiezen uit standaard maten voor het dakraam, maar stel dat een standaard maat niet past? Dan ben je aangewezen op een dakraam op maat.
Dakramen op maat
Er zijn veel verschillende soorten dakramen verkrijgbaar. Hieronder lees je meer over welke varianten dakramen er zijn, wat de voordelen zijn van een maatwerk dakraam en wat er verder komt kijken bij het plaatsen van een dakraam. Bekijk de dakraam offerte
Wat is de functie van een dakraam
Een dakraam herken je aan het feit dat het een venster is in een schuin dak. Door een raam te plaatsen in het dak, kun je zorgen dat er meer licht in de ruimte onder het dak valt. Hierdoor wordt de ruimte beter leefbaar.
Daarnaast zorgt een dakraam er ook voor dat je de ruimte goed kunt ventileren.
Dakramen zijn in allerlei soorten en materialen verkrijgbaar. Waar je vroeger vooral dakramen van staal en gietijzer zag, zijn de dakramen tegenwoordig vaak gemaakt van hout, kunststof of aluminium.
Daarnaast zijn er ook veel meer soorten dakramen verkrijgbaar dan vroeger, waarbij je het dakraam op maat kunt laten maken en er altijd een dakraam is dat bij je past.
Waarom een dakraam op maat?
Dakramen worden in verschillende afmetingen aangeboden. Er wordt gebruik gemaakt van standaard breedtes waar je uit kunt kiezen, variërend van 55 tot 134 centimeter breed.
Binnen deze breedtes zijn weer verschillende hoogtes beschikbaar, afhankelijk van het merk dat je kiest.
Toch kan het voorkomen dat een standaard dakraam geen optie is, bijvoorbeeld als je al een opening in het dak hebt waar een dakraam in moet worden geplaatst, of omdat je specifieke wensen hebt met betrekking tot het dakraam die in een standaard maat niet verkrijgbaar zijn.
In zo’n geval kies je voor een dakraam op maat.
Voor- en nadelen
Een maatwerk dakraam heeft zowel voordelen als nadelen.
Het grootste voordeel van een maatwerk dakraam is dat je deze helemaal naar je eigen wensen kunt aanpassen.
Waar je bij standaard dakramen aangewezen bent op de beschikbare materialen, mechanismen en kleuren, kun je een maatwerk dakraam helemaal zelf samenstellen. Zo weet je zeker dat het dakraam optimaal past bij jou en je woning.
Het nadeel van een maatwerk dakraam is dat deze vaak ook duurder zijn dan standaard dakramen. Houd er daarnaast rekening mee dat een dakraam speciaal voor jou gemaakt moet worden en er langere levertijden van toepassing kunnen zijn.
Materiaal dakraam
De meeste dakramen worden tegenwoordig gemaakt van hout, kunststof of aluminium.
Hout heeft als voordeel dat het makkelijk te bewerken is, wat natuurlijk ideaal is bij een dakraam op maat. Daarnaast heeft het een lange levensduur en is het goed bestand tegen weersinvloeden.
Ook heeft hout een goede isolatiewaarde en gaat het lang mee, mits het goed onderhouden wordt. Dit is ook direct het nadeel van hout, want het heeft regelmatig onderhoud nodig.
Kunststof en aluminium zijn daarentegen onderhoudsarm en hoeven niet geschilderd te worden. Ook is aluminium bijvoorbeeld een heel sterk materiaal met een lange levensduur.
Verschillende soorten dakramen
Afhankelijk van wat voor soort dakraam je nodig hebt, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden.
Het kan gaan om een simpel dakraam waarbij het belangrijkste kenmerk is dat deze licht binnen laat en zorgt voor voldoende ventilatie, maar een dakraam kan ook extra functionaliteiten hebben, zoals het dienen als deur of als balkon.
In principe is iedere variant dakraam op maat te bestellen en kun je deze naar je eigen wensen laten aanpassen. De verschillende dakramen en hun functionaliteiten worden hieronder verder uitgelegd.
Je hebt daarnaast ook vaste dakramen, deze kunnen niet geopend worden.
Uitzetraam
Bij een uitzetraam als dakraam zitten de scharnieren aan de bovenzijde van het raam en heeft het dakraam aan de onderzijde een hendel om het raam naar buiten mee open te duwen. Vaak is de openingshoek van een uitzetraam beperkt tot zo’n 45 graden.
Doordat je het raam alleen naar buiten open kan duwen, kan het bedienen van het raam wat lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat dit type raam makkelijk gebruikt en onderhouden kan worden, beschikken de uitzetramen van tegenwoordig over een ventilatiestand en een schoonmaakstand.
Tuimelraam
Een tuimelraam heeft een scharnier halverwege het dakraam. Bij het openen van het tuimelraam beweegt deze om het scharnier en kan daarmee 180 graden om zijn as draaien.
Een tuimelraam heeft een handvat aan de bovenzijde van het raam. Door hieraan te trekken beweegt de onderkant van het raam naar buiten en de bovenkant naar binnen toe.
Een tuimelraam heeft als voordeel dat het zowel aan de binnen- als de buitenkant makkelijk schoon te maken is. Ook beschikt dit type dakraam over een ventilatiestand, zodat je niet het hele raam hoeft open te zetten om de ruimte te kunnen ventileren.
Dakkoepel
Een plat dak vraagt om een ander soort dakraam, namelijk in de vorm van een dakkoepel. Een dakkoepel kan een bolle vorm hebben, maar is ook gewoon in een plat raam verkrijgbaar, een zogenoemd platdakraam.
Omdat een dakkoepel zich bovenop het dak bevindt, heeft deze meer last van de invloed van de zon, waardoor het prettig kan zijn om een dakkoepel met zonwering te kiezen.
Voor een dakkoepel op een plat dak waar ook op gelopen wordt, is het verstandig om te kiezen voor een platdakraam van extra dik glas waarop gestaan kan worden.
Uitstapdakraam
Als je een dak hebt waarin een maatwerk dakraam nodig is dat niet alleen als raam, maar ook een deuropening naar het dak moet bieden, dan kun je kiezen voor een uitstapdakraam. Dit is bijvoorbeeld handig als er inspectie of onderhoud van het dak nodig is en je een manier nodig hebt om op het dak te komen.
Een uitstapdakraam wordt op dezelfde manier geopend als een normale deur, met een hendel aan de linkerzijde of rechterzijde van de deur. Omdat het uitzetdakraam zich in een hellingshoek bevindt, beschikt deze ook over een gasveermechanisme die voorkomt dat het raam dicht valt.
Balkonvenster
Om een nog ruimtelijker gevoel te creëren dan met een gewoon dakraam, kun je kiezen voor een zogenaamd balkonvenster. Bij een balkonvenster bestaat het dakraam uit twee delen. Het bovenste deel opent schuin naar buiten toe, terwijl het onderste gedeelte in een verticale positie gebracht kan worden, waardoor een klein balkon ontstaat.
Vaak beslaan balkonvensters een groter oppervlak dan gewone dakramen, omdat het een gevoel van ruimtelijkheid moet creëren en je er nagenoeg helemaal in kan staan. Kies je voor dit type dakraam op maat, houd dan rekening met een hogere prijs dan voor een gewoon dakraam.
Glassoorten
Een dakraam bestaat voor een groot gedeelte uit glas. Het is daarom niet gek om goed na te denken over het type glas dat je neemt, zeker bij een dakraam op maat. Je kunt kiezen uit enkel glas, dubbel glas of zelfs driedubbel glas.
Het is aan te raden om te kiezen voor dubbel glas of driedubbel glas met het oog op isolatie, waarbij driedubbel glas uiteraard nog beter isoleert dan dubbel glas. Echter moet je ook rekening houden met een zwaarder raam en hogere kosten bij het kiezen voor driedubbel glas.
Heb je een vergunning nodig?
Wil je een dakraam op maat laten plaatsen, dan is het fijn om te weten of je hiervoor een vergunning nodig hebt.
Een dakraam is een venster dan minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steekt en meer dan 50 centimeter dan de dakrand ligt. Tenzij je een dakraam wilt plaatsen in een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht, heb je hiervoor geen vergunning nodig.
Wil je een dakraam aan de voorzijde van de woning plaatsen, dan wordt als extra eis gesteld dat deze niet boven het dakoppervlak mag uitsteken.
Zelf plaatsen of niet
Een dakraam op maat kan best prijzig zijn. Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om het dakraam zelf te plaatsen.
Als je een beetje handig bent, kun je via de vele video’s die online beschikbaar zijn zien hoe een dakraam gemonteerd moet worden. Zeker van bekende merken zijn er verschillende video’s beschikbaar.
Ben je minder handig of durf je het niet aan om het zelf te doen, dan is het inhuren van een professional een beter idee. Deze doen het snel en vakkundig en bovendien heb je meer garanties dan wanneer je het zelf doet.
Kosten dakraam op maat
Ga je een dakraam op maat bestellen, dan is het fijn om te weten wat je ongeveer aan kosten kunt verwachten.
De kosten van een dakraam plaatsen bestaan uit de prijs van het maatwerk dakraam, de eventuele leverkosten en de kosten voor het plaatsen. De kosten voor het dakraam op maat zijn lastig in te schatten, omdat deze van vele factoren afhankelijk zijn.
Het plaatsen van een dakraam begint bij zo’n 200 euro, maar kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro. Voor het beste inzicht in de kosten voor het bestellen en plaatsen van een dakraam op maat kun je het beste verschillende offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakraam aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakraam specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakraam specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakraam Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakraam offerte ►