Nu Nederland steeds meer van het gas afgaat, komt er een hoge energiebehoefte waarvoor weleens krachtstroom nodig is. Hoe gaat krachtstroom aansluiten precies in zijn werk? Kun je het krachtstroom aanleggen zelf doen of moet je hier een elektricien voor inschakelen? Je leest het in dit artikel.
Wat is krachtstroom?
Krachtstroom is simpelweg stroom met meer kracht. Sommige huishoudelijke apparatuur, denk hierbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp, heeft meer dan 230 volt nodig. Dit is een hogere spanning dan een normale elektra aansluiting kan geven, waardoor er een krachtstroom aansluiting nodig is. Bekijk de elektra offerte
Inhoudsopgave:Het verschil tussen krachtstroom en gewone elektriciteit
Zoals eerder gezegd is de standaard elektriciteit uit het stopcontact 230 volt. Dit soort stroom komt gewoon van het elektriciteitsnet en daar hoef je dus niks extra voor te doen. Bij een krachtstroom aansluiting heb je dezelfde soort stroom, het verschil zit hem in het stopcontact. Een gewoon stopcontact heeft twee draden. Dit is een nul draad, waar geen spanning op staat, en een fase draad, waar wel spanning op staat. Hiermee heb je een 1 fase aansluiting.
Krachtstroom heeft daarentegen vier draden, waarbij op drie draden spanning staat. Dit is een 3 fase aansluiting en tussen deze 3 fasen ontstaat spanning tot wel 400 volt. Dit laat meteen zien waarom de aanpassingen nodig zijn om een krachtstroom stopcontact te laten aanleggen. De verschillende fasen vragen om speciale stopcontacten. Soms is de aansluiting verzwaren ook nodig om de krachtstroom goed te laten lopen.

Krachtstroom aanleggen
Voor krachtstroom aanleggen kun je het beste een elektricien inschakelen. Elektriciteit kan gevaarlijk zijn en het geld dat een elektricien vraagt is het zeker waard als je zeker weet dat het aanleggen hiervan goed en veilig gebeurt. Hoe gaat het aansluiten echt in zijn werk? Dat lees je hieronder.
Krachtgroep plaatsen
Als eerste wordt er een krachtgroep achter de aardlekschakelaar geplaatst. Dit is ook waar het opwaarderen van een 1 fase hoofdschakelaar naar een 3 fasenaansluiting zal gebeuren. Als je stoppenkast ook aanpassingen of een vervanging nodig heeft, is dit wanneer dat zal gebeuren. Als een hoofdschakelaar berekend is op 3 fasenaansluiting hoeft er weinig te gebeuren, maar zo niet dan moeten die aanpassingen worden gemaakt voor het krachtstroom aanleggen verder kan gaan.
3 fasen aansluiting verzwaren
Bij krachtstroom aansluiten moet er soms ook een aanpassing op de aansluiting worden gemaakt, vooral bij oudere huizen. Er moet dan een verzwaring van de aansluiting komen om de 3 fasen hoofdschakelaar goed te laten werken. De elektricien moet deze verzwaring aanvragen bij de netbeheerder van de regio.
De aardlekschakelaar controleren
Voor krachtstroom aansluiten moet de aardlekschakelaar en groep apart in de groepenkast zijn geplaatst. Als er niet genoeg ruimte is in de meterkast, zal de installateur een aardlekautomaat plaatsen. Deze aardlekautomaat zorgt ervoor dat er een deel in de groepenkast is dat tegen lek- en overstroom door overbelasting en kortsluiting beschermt.
Binnen kabels aanleggen
Als de meterkast is aangepast zal de kabel worden aangesloten en de 3 fase aansluiting worden gemaakt. Dit zal enkele uren in beslag nemen. De krachtstroom is nodig voor meer dan 8 KW aan vermogen leveren aan apparatuur. Er kunnen alsnog andere kabels gelegd worden als je nog niet zoveel vermogen nodig hebt. Dan heb je in ieder geval voor later de capaciteit om een krachtstroomkabel te laten aanleggen.
Buiten kabels aanleggen
Ook buiten kan een kabel worden gelegd, als je bijvoorbeeld een jacuzzi in je tuin hebt. Om aan dit energieverbruik te voldoen, moet er ook een verbinding zijn met de krachtstroom in je huis. Deze kabel moet wel wat beter worden beschermd dan wat er binnen ligt en hiervoor wordt dan een ijzeren mantel om de kabel heen gebruikt.

Zelf krachtstroom aanleggen
Bij zelf krachtstroom aanleggen heb je een krachtgroep, elektriciteitskabel en krachtstroom stopcontact nodig.
Stap 1: Hoofdschakelaar uitzetten zodat de stroom er vanaf is.
Stap 2: Heb je een 1 fase hoofdschakelaar? Dan moet deze eerst worden opgewaardeerd naar een 3 fasen hoofdschakelaar.
Stap 3: Monteer de krachtgroep achter de aardlekschakelaar in de groepenkast. Ook hier moet dit apart zijn van andere groepen in de groepenkast.
Stap 4: Hierna vraag je de netbeheerder om de aansluiting te verzwaren. Je kunt dit niet doen voordat de hoofdschakelaar is opgewaardeerd. Er zit hier dus wel wat tijd tussen. Er moet namelijk een medewerker van de netbeheerder langskomen om de situatie te beoordelen en kijken of het krachtstroom aanleggen ook echt kan.
Stap 5: De elektra aanleggen. Je kunt met de nieuwe 3 fasenaansluiting in de meterkast de elektriciteitskabel aanleggen en het krachtstopcontact aansluiten. Gefeliciteerd, je bent klaar met de krachtstroom aanleggen en kunt alle apparatuur gaan aansluiten!
Waar op te letten bij krachtstroom aanleggen
Niet alle apparatuur kan krachtstroom gebruiken. Het is dus belangrijk om goed te overleggen wat je precies op de krachtstroom aansluiten wilt, zodat de elektra aanleggen goed gebeurt en de apparatuur die krachtstroom nodig heeft dit ook krijgt.
Ook is het handig om te weten waar alles komt te staan dat krachtstroom nodig heeft, zodat de draden goed gelegd worden meteen. Hoeveel de krachtstroom aansluiten kost heeft ook te maken met de draden die getrokken moeten worden, dus zo min mogelijk omwegen scheelt ook weer in de portemonnee.
Voor een inductiekookplaat heb je vaak nog weer een ander stopcontact nodig, een perilex stopcontact. Deze stekker heeft vier poten en ziet er dus anders uit dan een normale. Een stekker voor krachtstroom ziet er ook anders uit. Zo is het gelukkig lastig om de verschillende aansluitingen door elkaar te halen en zul je niet snel verkeerd grijpen.

Wat bepaalt de kosten
Krachtstroom aanleggen kan erg variëren qua kosten. Het verschilt natuurlijk al of je een elektricien hierbij nodig hebt of dat je het zelf doet. Een elektricien zal een uurloon en overige kosten vragen, wat de prijs duurder maakt. Het zelf aanleggen is wel goedkoper, maar kan ook goed fout gaan en je wilt geen fouten maken met stroom. Doe dit dus ook alleen als je ervaring hebt met elektra aanleggen.
Ook scheelt het als je meterkast al een 3 fasenaansluiting heeft. Deze 3 fasen heb je echt nodig om de juiste hoeveelheid volt te krijgen en het extra vermogen te realiseren. Met de 1 fasen elektra moet dit eerst worden vervangen voor je kunt beginnen met de krachtstroom aanleggen, wat tijd en geld kost.
Een goed ingerichte meterkast scheelt ook veel werk. Als je meer ruimte moet maken, of een extra groep moet aansluiten, duurt de krachtstroom aanleggen ook langer. Het is vervelend als je eerst deze aanpassingen moet doen, maar zodra de nieuwe stroom is aangesloten, heb je ineens meer mogelijkheden in je huis en kun je beter verduurzamen.
Belangrijk is ook om te onthouden dat bijvoorbeeld koken op elektriciteit goedkoper is dan op gas.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Electricien aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Electricien specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Electricien specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Electricien Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 48 | Elektricien Verbouwkosten.com 04:10
- Verbouwen 22 | Elektra Verbouwkosten.com 06:05
Externe bronnen:
Bekijk de elektra offerte ►