Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen kom je vaak voor moeilijke keuzes te staan. Je huis is een belangrijke plek waar je je veilig en lekker moet kunnen voelen. Warmte in je huis is daarvan een onmisbaar aspect. Nadenken over duurzame en milieuvriendelijke manieren om je huis te verwarmen kan daarom nooit kwaad.
Warmtepomp of cv ketel
Het is wel zo prettig als je jouw woning kunt verwarmen. Vooral in de winter, wanneer de temperaturen omlaag gaan en je het liefst in de warmte van je huis wilt blijven. Op het gebied van verwarming heb je heel wat mogelijkheden. Er wordt op dit moment nog door veel huishoudens aardgas verbruikt voor de verwarming, maar er zijn ook steeds meer woningen die op andere manieren verwarmd worden. Bekijk de warmtepomp offerte
Inhoudsopgave:Opties
Welke opties zijn er voor het verwarmen van je woning en wat is de beste optie? Op deze pagina lees je alles over de manieren waarop je jouw woning kunt verwarmen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn en met name de verschillen tussen een CV-ketel en een warmtepomp. Op basis hiervan is het nog makkelijker om een goede keuze te maken voor jouw woning. Ook lees je hier alles over de kosten en de zaken waar je rekening mee moet houden.
Vertrouwde warmtebron
De CV ketel is een bekend begrip bij vrijwel iedereen. Deze warmtebron zoals wij die kennen is al sinds 1965 aanwezig in talloze huizen. Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar je woongenot hangt voor een groot deel af van de warmte die in je woning voelbaar is. De CV ketel zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, maar ook voor warm tapwater. Hoe koud en guur het buiten ook is, binnen merk je daar dankzij de CV ketel helemaal niets van.
Onmisbaar
Net zoals eigenlijk alle andere apparaten in je huis, zichtbaar of onzichtbaar, heeft ook de CV ketel de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. Er zit tegenwoordig veel technisch vernuft in het apparaat. Best een gek idee, want meestal kijk je weinig naar je CV ketel en is deze weggestopt op zolder of in de kelder. Je weet pas wat je mist als er onverhoopt een storing optreedt! Gelukkig zijn er genoeg vakmensen die je kunt inschakelen problemen te verhelpen zodat je weer snel kunt genieten van een behaaglijke woonomgeving.
De basis van de CV ketel
Misschien vraag je je wel af hoe die CV ketel nou eigenlijk werkt. Van de meeste andere belangrijke apparaten in huis zoals de vaatwas- of afwasmachine hebben de meeste mensen wel globaal een idee van de werking. De CV ketel is daarentegen vaak nog een mysterie. Toch is de werking van de CV ketel geen hogere wiskunde.
Meestal werkt dit apparaat op aardgas. De brander in de ketel zorgt ervoor dat het aanwezige water verwarmt kan worden. Een ander belangrijk onderdeel is de pomp. Zonder pomp kan het warme water niet verwerkt worden door het centrale verwarmingssysteem. Je moet natuurlijk ook kijken naar het plaatsen van de cv ketel.
Belangrijke onderdelen
Naast de brander en de pomp bezit de CV ketel nog meer fundamentele onderdelen. Het voert te ver om deze hier in detail te noemen. Wat zeker niet vergeten mag worden is het rookgaskanaal. Zonder dit kanaal kan de CV ketel niet functioneren. Sterker nog, zonder rookgaskanaal zouden er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het zorgt er namelijk voor dat de rookgassen die vrijkomen in het verwarmingsproces worden afgevoerd. Vaak door middel van een opening in het dak of de gevel van het huis.
Technologische verbeteringen
Hoewel de werking van de CV ketel misschien eenvoudig mag klinken is het zonder meer een zeer geavanceerd apparaat. De technologische ontwikkelingen en verbeteringen volgen elkaar in rap tempo op en staan ook voorlopig nog niet stil. De stijgende energieprijzen hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er ook zeer kritisch wordt gekeken naar het rendement van de ketel. Het rendement is het percentage aan energie dat effectief kan worden omgezet in warmte. Zo weet je precies waar je op kunt besparen wat betreft je stookkosten!
Je woning verwarmen met aardgas
Je huis verwarmen is wel zo prettig als de dagen korter en kouder worden. Dit is alleen niet gratis: je betaalt maandelijks of jaarlijks kosten voor het verbruik van gas of elektriciteit. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van hoeveel jij verbruikt en wat je nodig hebt om je woning warm te houden. Maar je gebruikt ook gas of elektriciteit voor het gebruik van andere apparaten in je woning, zoals de waterkoker of de magnetron. Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen in de media, komt het gebruik van aardgas tot zijn einde. De regering wil Nederland grotendeels gasvrij maken binnen 30 jaar; er zijn dan ook genoeg duurzame alternatieven voor aardgas.
Er zijn verschillende redenen om een alternatief voor aardgas te zoeken. In de eerste plaats is aardgas een fossiele brandstof die steeds schaarser wordt. Het is geen onuitputtelijke bron en dit betekent dat er een moment komt dat aardgas niet meer beschikbaar is. Een andere reden is het feit dat aardgas veel minder milieuvriendelijk is dan de alternatieven. Er komt veel CO2-uitstoot vrij bij het verbranden van aardgas. Dit zorgt er (onder andere) voor dat de temperatuur op aarde stijgt, wat gevolgen heeft voor het leven van mens en dier. Tot slot wordt aardgas ook steeds duurder, omdat het schaarser is.
Dat klinkt natuurlijk uiterst duidelijk en betrouwbaar, die CV ketel. Toch is er ook veel positiefs en interessants te melden over de warmtepomp. Laten we bij het begin beginnen met de vraag: wat is die warmtepomp nou precies? Belangrijk om te vermelden is het feit dat een warmtepomp niet op aardgas werkt en dus per definitie erg duurzaam is. Het is niet voor niets dat vanaf 2023 de CV ketel niet meer terug te vinden zal zijn in nieuwbouwhuizen. Ben je in de markt voor een nieuw huis, dan is het helemaal belangrijk je te verdiepen in de werking van warmtepompen of meer alternatieven.
Duurzame alternatieven voor aardgas
Aardgas is duur, niet milieuvriendelijk en het raakt op: genoeg redenen dus om te kiezen voor een alternatief. Maar welke mogelijkheden heb je in dit geval? Er zijn meerdere mogelijkheden voor het duurzamer verwarmen van je woning: met elektriciteit. Hoe je dit gebruikt en welke opties je hiervoor hebt, kun je in onderstaand overzicht lezen. Hier vind je de meest populaire opties voor het duurzamer verwarmen van je woning. Zo is het nog makkelijker om een goede keuze te maken.
1: Verwarmen met hout
Een oude maar betaalbare techniek is het verwarmen van je woning met hout. Er zijn verschillende soorten systemen waar je voor kunt kiezen. Een houtkachel is het meest gezellig, maar hier gaat vaak ook de meeste warmte verloren. Er zijn ook alternatieven, zoals een tegelkachel, een systeem waarbij de warmte lang wordt afgegeven door de stenen die de warmte vasthouden. Op deze manier kies je voor een duurzame en ouderwetse manier van verwarmen.
- Voordelen: een houtkachel is zeer sfeervol en is ook goed betaalbaar. Het vormt een echte eyecatcher in de woning. Een speciale tegelkachel kan een rendement van 90% behalen.
- Nadelen: als je geen kachel of schoorsteen hebt moet je dit eerst laten installeren. Het kappen, klieven en opslaan van het hout kost daarnaast wel veel tijd.
Je wilt graag in een fijn huis wonen, waarin het lekker warm is en het liefst niet teveel betaalt voor de verwarming. Hoe kies je tussen een warmtepomp of CV ketel?
Elektrische kachel
Behalve een houtkachel kun je natuurlijk ook voor de makkelijkere optie gaan: de elektrische kachel. Een elektrische kachel werkt als volgt: convectie (bewegende lucht), stroomt langs de hete gloeidraden van de kachel en stijgt op. Er ontstaat weer ruimte voor koude lucht die in de kachel stroomt en op dezelfde manier opgewarmd kan worden. Een ruimte is snel voorzien van warme lucht die lang blijft hangen. Er zijn verschillende soorten elektrische kachels, waaronder varianten met een ventilator, die de warmte lucht in de ruimte blaast.
- Voordelen: een ruimte wordt zeer snel verwarmd met een elektrische kachel
- Nadelen: een elektrische kachel verbruikt vaak veel energie
Elektrische CV-ketel
Het verwarmen van de woning kost de meest stroom: het is dan ook belangrijk om een goede optie te kiezen waar je niet alleen veel warmte uit haalt, maar wat ook niet al te hoge kosten met zich mee brengt. Een van de opties is een elektrische CV-ketel. Deze ketel zorgt ervoor dat water in de radiatoren warm wordt, door middel van een elektrisch verwarmingselement. Het is hiermee niet hetzelfde als een cv-ketel die werkt op aardgas: deze werkt met een brander en een warmtewisselaar.
- Voordelen: makkelijke en efficiënte manier van verwarmen
- Nadelen: kan hoge kosten met zich meebrengen bij veelvuldig verbruik
Zonneboiler
Een zonneboiler is een slim systeem dat werkt met een collector: hier zit water en antivries in en wordt vervolgens op het dak van een woning geplaatst. De collector wordt verwarmd door de zon: de verwarmde vloeistof loopt naar de boiler, waar het wordt afgegeven aan het water. Zo wordt het huis verwarmd.
- Voordelen: met een zonneboiler kies je voor een zeer efficiënte en duurzame manier van verwarmen
- Nadelen: het duurt een aantal jaar voordat de investering zich heeft terugbetaald
Warmtepomp
Een ander alternatief voor aardgas is het verwarmen van de woning met een warmtepomp. Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen: dit kan via de lucht, maar ook via grondwater of uit de bodem. De warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar afgeven aan de verwarming, zodat het mogelijk is om je huis te verwarmen. De warmtepomp is het alternatief met het hoogste rendement van 100%: je kiest hiermee gegarandeerd voor een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen.
- Voordelen: je verbruikt geen gas, er is geen sprake van CO2-uitstoot en de onderhoudskosten van een warmtepomp liggen altijd laag
- Nadelen: de installatie kost wat meer tijd en daarnaast liggen de aanschafkosten ook hoger. Dit heb je echter wel binnen een aantal jaar terugverdiend.
Wat is het verschil tussen een lucht-water warmtepomp en een water-water warmtepomp?
Grote investering
Ook als je toe bent aan vervanging van je huidige CV ketel is het de moeite waard je in te lezen in mogelijke alternatieven. Uiteraard kun je kiezen voor een nieuwer type CV ketel. Maar ook zonder te verhuizen naar een nieuwbouwwoning is het geen slecht idee de overstap naar een warmtepomp te overwegen. Het is alleen niet zo dat de warmtepomp per definitie de duurzame vervanger zal worden van de CV ketel zoals wij die kennen. Een warmtepomp is niet goedkoop in aanschaf. Als je zo’n investering besluit te doen moet dit wel de beste oplossing zijn.
Goede isolatie
Wanneer is de aanschaf en installatie van zo’n warmtepomp nou de moeite waard? Iedereen die zich dat afvraagt staat met beide benen op de grond en denkt realistisch na. Het belangrijkste criterium waarnaar gekeken moet worden is de isolatie van je woning. Of een warmtepomp rendabel is in jouw woonsituatie hangt namelijk in grote mate af van hoe goed je huis geïsoleerd is. Hierbij is niet alleen de isolatie van het dak van de woning relevant, maar ook de wanden en gevels moeten in oogschouw worden genomen.
Leeftijd van je huis
Niet iedere huizenbezitter is tot in detail op de hoogte van de kwaliteit van de isolatie. Gelukkig hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. De leeftijd van jouw woning zegt namelijk heel veel. Zo kun je er min of meer vanuit gaan dat een huis dat na 1992 gebouwd is voldoende is geïsoleerd. Verder geldt dat hoe nieuwer een huis is, hoe beter het ook met de isolatie is gesteld. Huizen die vanaf het jaar 2000 gebouwd zijn hebben een goede isolatie. Een warmtepomp in huizen van deze leeftijd zal een goed rendement geven.
Twee units
Kiezen tussen een CV ketel of een warmtepomp is doorgaans niet makkelijk. Er spelen veel factoren mee die deze beslissing er niet gemakkelijker op maken. Zo moet er ook rekening worden gehouden met het feit dat een warmtepomp uit twee delen bestaat. Ben je klein behuisd? Dan kan dat een probleem zijn. Bij de meeste systemen wordt één unit buitenshuis geplaatst, en de tweede unit moet binnen het huis een plaats krijgen. Dit laatste gedeelte is qua omvang redelijk vergelijkbaar met een CV ketel. Niet alle type woningen zijn hier even geschikt voor, dus dit is een belangrijk aspect om in je achterhoofd te houden.
Voordelen warmtepomp
Als je wel voldoende ruimte hebt voor de twee units van de warmtepomp, dan kun je er veel voordeel van hebben. Een warmtepomp zorgt er namelijk voor dat de aanwezige energie in het grondwater of in de lucht wordt gebruikt. De verwarming van je huis is daarom duurzaam en ook merkbaar voordeliger op de energierekening. Je helpt zo ook nog eens mee de CO2-uitstoot te beperken. Het andere grote voordeel van een warmtepomp is dat er geen aardgas voor nodig is, in tegenstelling tot de CV ketel.
Hoe kies je de beste verwarming?
De beste verwarming kiezen doe je vooral op basis van je eigen wensen. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Dan is een zonneboiler of warmtepomp de beste keuze: deze opties zijn het meest duur in de aanschaf, maar daar krijg je veel voor terug. Het wordt dan ook gezien als een zeer goede investering waarbij je na verloop van tijd zeer lage kosten gaat betalen voor je elektriciteit. De andere opties zijn ook goede alternatieven voor verwarming op aardgas, maar brengen mogelijk hogere kosten met zich mee. Kijk eerst naar je verbruik en vervolgens naar de wijze van verwarming die hier het beste bij past. Hoe meer je verbruikt, hoe slimmer het is om voor een warmtepomp of zonneboiler te kiezen. En vervolgens is het de vraag, wat is de beste warmtepomp?
Wat kost een CV ketel of Warmtepomp?
Hoeveel duurzame verwarming precies kost, is afhankelijk van wat je kiest en hoeveel elektriciteit je verbruikt. Een elektrische kachel kost minder in de aanschaf, maar de kosten kunnen hiervan uiteindelijk hoger oplopen. Een warmtepomp is duurder in de aanschaf en installatie, maar dit verdien je uiteindelijk ook weer terug. De kosten van een elektrische warmtepomp ligt tussen de €5.000 en €9.000. Vergelijk hier de prijzen van warmtepomp aanbieders. CV ketels zijn duidelijk goedkoper en zijn verkrijgbaar vanaf € 1.500, inclusief plaatsing. De keuze zal daarom mogelijk grotendeels financieel zijn, al zijn er ook andere factoren die je kunnen helpen beslissen. Je kunt er ook altijd nog over nadenken om een CV ketel te huren.
Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden zodra je gaat kiezen voor een elektrische verwarming. In de eerste plaats betekent een elektrische verwarming niet altijd dat je minder gaat betalen. De kosten voor elektriciteit kunnen hoog oplopen wanneer je dit optimaal gebruikt voor het verwarmen van je woning. Het is dan ook slim om je opties te bekijken, zodat je weet wat voor jouw woning de beste keuze is. Zo verbruikt een elektrische cv ketel 5x meer dan een warmtepomp.
Aardgas wordt steeds schaarser en duurder, en daardoor is het slim om naar een oplossing te zoeken: deze is te vinden in de duurzame verwarmingsoplossingen, waar ook de elektrische verwarming bij hoort. Ontdek jouw mogelijkheden voor duurzame manieren om jouw woning te verwarmen. Zo maak je de beste keuze voor de lange termijn en profiteer je van verschillende voordelen, zoals een lagere energiefactuur!
Soort warmtepomp | Aankoop | Plaatsing | Totaal | Terugverdientijd |
---|---|---|---|---|
Warmtepomp lucht lucht | € 3.000 | € 3.000 | € 6.000 | 7 |
Warmtepomp lucht water | € 12.000 | € 4.000 | € 16.000 | 13 |
Warmtepomp water water | € 11.000 | € 4.000 | € 15.000 | 11 |
Warmtepomp bodem water | € 17.000 | € 8.000 | € 25.000 | 14 |
Warmtepomp hybride | € 7.000 | € 2.000 | € 9.000 | 7 |
Kosten CV ketel installatie | Aantal | Eenheid | Kosten koop en montage | Totaalkosten |
---|---|---|---|---|
CV ketel incl thermostaat | 1 | st | € 2.000 | € 2.000 |
Radiatoren | 4 | st | € 250 | € 1.000 |
CV Leidingen | 30 | m1 | € 7,5 | € 225 |
Toeslag wegwerken in muur | 30 | m1 | € 20 | € 600 |
Sloop gaskachel | 1 | st | € 100 | € 100 |
Aanhelen vloer/ wand/ plafond | 1 | post | € 250 | € 250 |
Totaalkosten 2k app 50m² | € 4.175 | |||
Totaalkosten 3k app 80m² | € 6.500 | |||
Totaalkosten Rijwoning 100m² | € 7.500 | |||
Levensduur
Zo is ook de levensduur van een warmtepomp of CV ketel voor veel mensen van doorslaggevend belang. Niet zo gek, want het is een grote aanschaf waar je hoopt jarenlang zorgeloos plezier van te hebben. De levensduur van een CV ketel is doorgaans zo’n 15 jaar. Dan is het apparaat echt aan vervanging toe. Een warmtepomp daarentegen kan tot ongeveer 30 jaar meegaan. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het onderhoud dat wordt gepleegd. Zowel ketel als pomp hebben regelmatig aandacht nodig om goed te blijven werken. Er zijn gelukkig diverse bedrijven die jou dit onderhoud uit handen kunnen nemen. Zo weet je zeker dat je CV ketel of warmtepomp lang zal blijven functioneren zonder problemen.
Andere verschillen
Naast levensduur en aanschafprijs verschillen CV ketel en warmtepomp nog op andere vlakken van elkaar. Zo maakt een CV ketel weinig geluid, in tegenstelling tot warmtepompen die niet geheel geluidloos zijn. Ook de buitenunit van de warmtepomp kan geluid maken, hoewel dit met een juiste installatie tot een minimum beperkt kan worden. Daarbij zijn er ook kasten verkrijgbaar die als ombouw voor de warmtepomp gebruikt kunnen worden gebruikt, die een geluiddempend effect hebben. Kies je voor een CV ketel, dan heb je helemaal geen buitenunit nodig, waardoor dit in vrijwel elk huis te realiseren is.
Persoonlijke keuze
Het moge duidelijk zijn, voor zowel de keuze voor een CV ketel als voor een warmtepomp valt genoeg te zeggen. Het is en blijft een persoonlijke keuze. Is je budget beperkt? Dan is een CV ketel een goedkopere keuze. Ook als je geen mogelijkheden hebt voor een buitenunit biedt een ketel uitkomst. Op de langere termijn, zeker met de levensduur in oogschouw genomen, is de warmtepomp echter een duurzamer alternatief. Tenslotte is het ook zo dat als je een nieuwbouwwoning betrekt een CV ketel sowieso geen optie is. Vanaf 2023 moeten nieuwbouwprojecten aardgasloos zijn om zo CO2-uitstoot en gasverbruik tot een minimum te beperken.
Combineer warmtepomp met zonnepanelen
Een van de andere oplossingen is het combineren van je elektrische verwarming met zonnepanelen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. In de eerste plaats zorgen zonnepanelen ervoor dat je jouw eigen energie kunt opwekken: je hebt dan ook de mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden. Wanneer je genoeg energie opwekt met panelen, kun je deze binnen een paar jaar terugverdienen en gaat de energiefactuur ieder jaar omlaag. Het is wel belangrijk om genoeg zonnepanelen te plaatsen, zodat je zowel je verwarming als de andere elektrische apparaten kunt gebruiken. Ook een warmtepomp en zonneboiler zijn te combineren met zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 170 | Gasloos Bouwen Nieuwbouwhuis, Warmtepomp Keuzes Verbouwkosten.com 5:04
- Verbouwen 101 | Hybride Warmtepomp Verbouwkosten.com 07:33
- Verbouwen 93 | Warmtepomp Verbouwkosten.com 9:44
Externe bronnen: