Wil je isolatieschuim gebruiken voor het isoleren van jouw woning? Maar wil je eerst meer informatie over de werking, soorten schuim en toepassingen? In dit artikel ontdek je alle informatie over isolatieschuim! Bekijk de isolatie offerte
Isolatieschuim kopen
Isolatieschuim is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van ruimtes en heeft dan ook een hoge isolatiewaarde. Afhankelijk van het type isolatieschuim kun je het zelf toepassen en hoef je geen grote investering te doen om je woning te isoleren. Het is dan ook een snelle, duurzame en eenvoudige manier van isolatie. Isolatieschuim wordt vaak ook wel montageschuim, bouwschuim of pur schuim genoemd.
Werking van isolatieschuim
Er zijn verschillende soorten schuim, maar in principe wordt al het isolatieschuim gemaakt door middel van twee chemicaliën die op elkaar reageren en uiteindelijk een schuim vormen. Dit zet uit en verhardt, waardoor er een solide isolatiemateriaal ontstaat dat warmte binnen kan houden en de kou juist buiten.
Welke soorten isolatieschuim zijn er?
Er zijn verschillende soorten isolatieschuim waaruit je kunt kiezen. Elk type heeft weer andere eigenschappen. Daarom hebben we de schuimsoorten op een rij gezet. Zo kun je zelf ontdekken welk soort isolatieschuim het meest geschikt is voor jouw woning.
Purschuim
Met pur schuim kun je kieren, naden, holle ruimtes in muren en andere openingen in je woning afdichten op een snelle en eenvoudige manier. Het wordt ook wel polyurethaan schuim of PU-schuim genoemd en bestaat uit PMDI en polyol. Pur schuim wordt veelal ingezet voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Het gebruik van pur schuim is zeer eenvoudig. Je spuit het schuim op de gewenste plek. Vervolgens zet de spuitisolatie uit en droogt het op. Als het schuim volledig opgedroogd is, kan het al zijn werk gaan doen. Dankzij uitstekende hechting op alle materialen is purschuim een universeel toepasbaar bouwschuim.
Icynene isolatieschuim
Icynene is een PU-schuim dat voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Zo kan het ingezet worden voor onder andere vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Het is dan ook een zeer veelzijdig isolatiemateriaal. Het schuim heeft een open celstructuur, met ademende eigenschappen en wordt op watergeblazen basis gemaakt. Bovendien isoleert het materiaal luchtdicht. Icynene wordt gespoten op het desbetreffende oppervlak, waardoor er een isolatielaag ontstaat en holle ruimtes, kieren en andere openingen opgevuld kunnen worden. Het schuim heeft een hoge isolatiewaarde.
EPS isolatieschuim
EPS isolatieschuim is geëxpandeerd polystyreen schuim, en staat ook wel bekend als piepschuim. EPS wordt voornamelijk gebruikt voor kruipruimte isolatie, gevelisolatie en het isoleren van betonvloeren. Het materiaal bestaat uit polystyreenbolletjes en is voor het grootste deel gevuld met lucht. Deze stilstaande lucht is een goede isolator en maakt dat EPS uitermate geschikt is voor thermische isolatie.

Isolatieschuim gebruiken
Isolatieschuim kun je op verschillende manieren gebruiken in en rondom je woning. Om het optimale resultaat te behalen kun je het isolatieschuim het best combineren met andere vormen van isolatie. Denk hierbij aan glaswol of steenwol.
Thermische isolatie
Met thermische isolatie kun je de warmte in een woning binnenhouden en de kou juist buiten. Hiermee bespaar je op je energierekening en behoud je een constante temperatuur in de woning. Thermisch isoleren kan op verschillende manieren, waaronder met isolatieschuim. Zo kun je het schuim gebruiken om je ramen en deuren tochtvrij te maken. Daarnaast werkt isolatieschuim ook nog eens brandwerend.
Geluidsisolatie
Wist je dat isolatieschuim ook kan dienen als geluidsisolatie? Je schermt een ruimte af van geluid van buitenaf. Geluidsisolatie met alleen glas- of steenwol werkt vaak niet, dus door het te combineren met isolatieschuim is dit een mooie aanvulling en geniet je van een fijne en rustige ruimte.
Muurisolatie
Isolatieschuim kan ingezet worden voor muurisolatie, specifiek gezien voor de spouwmuur. Spouwmuren bestaan in principe uit twee stenen muren: de binnenmuur en de voorgevel. Tussen deze muren zit nog ruimte die vochtwerend werkt. Het nadeel van deze tussenruimte is dat er warmte door kan ontsnappen. Met isolatieschuim kan deze ruimte opgevuld worden en de muur zo goed geïsoleerd worden.
Vloerisolatie
In het geval van vloerisolatie kan isolatieschuim ook uitstekend ingezet worden. In dit geval wordt het schuim vloeibaar aangebracht tegen de onderkant van de vloer aan. Vervolgens komt het schuim in aanraking met lucht, zet het uit en wordt het hard. Doordat het snel hard wordt, is het makkelijk aan te brengen, ook als er leidingen of balken langs de vloer lopen. Het schuim kan gewoon hieromheen aangebracht worden. Zo profiteer je van een flexibele manier van isoleren.
Dakisolatie
Het isoleren van het dak kan ook prima met isolatieschuim. Het schuim wordt verspreid op het onderdak, waardoor er een egale isolatielaag ontstaat die naadloos overloopt op het dak zelf. Het isolatieschuim zorgt er daarnaast voor dat holle ruimtes en de kleinste kieren en naden opgevuld worden. De isolatie is daarnaast makkelijk te plaatsen en neemt weinig tijd in beslag. Bovendien kun je met het schuim leidingen mooi wegwerken. Het zorgt dus niet alleen voor goede isolatie, maar ook voor een nette en strakke afwerking.
Zelf isolatieschuim toepassen of specialist inschakelen?
Het aanbrengen van PU-schuim kun je in de meeste gevallen wel zelf doen. Zorg er voordat je begint voor dat de ondergrond waarop je de PU-schuim aanbrengt, vet- en stofvrij is. Daarnaast kun je de ondergrond het best bevochtigen voor een uitstekende hechting van het schuim. Vervolgens kun je het PU-schuim aanbrengen. Het schuim zet tijdens het uitharden nog uit, dus zorg dat de opening niet al volledig volgespoten wordt met het isolatieschuim. Hoeveel schuim je nodig hebt, is afhankelijk van de op te vullen ruimte. Wanneer het PU-schuim is uitgehard kun je eventueel overtollig schuim verwijderen met een breekmes of PU-verwijderaar.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een specialist in te schakelen voor het aanbrengen van PU-schuim of een ander soort isolatieschuim. Hierdoor weet je zeker dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht en alles goed wordt afgedicht. Het is dan wel aan te raden om eerst meerdere specialisten te vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en uiteindelijk goed geholpen kan worden.

Isolatieschuim toepassen in je woning
Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt, zal je woning in de meeste gevallen al voldoende geïsoleerd zijn. Dan is het gebruik van isolatieschuim vaak niet nodig. Wanneer je een oude(re) woning hebt, kan het schuim goed als isolatiemateriaal dienen en zowel holle ruimtes opvullen als vloeren, daken en spouwmuren isoleren. De spouwmuur, het dak of de vloer kan opgevuld worden met isolatieschuim, waardoor je voorkomt dat er veel warmte verloren gaat. Zo hoef je minder te stoken en dit merk je uiteindelijk op je energierekening.
Advies vragen
Om zeker te weten of isolatieschuim geschikt is voor jouw woning, is het altijd goed om advies te vragen aan een specialist. Zo krijg je meer informatie over het gebruik en de toepassing van onder andere purschuim en andere isolatiemogelijkheden. Vraag vervolgens verschillende offertes aan om de beste mogelijke deal te ontvangen!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Hier de beste isolatie offerte ►