Cellulose isolatie is een organisch materiaal dat gebruikt wordt om verschillende ruimtes in huis te isoleren. Deze isolatiesoort is niet alleen duurzaam, maar isoleert ook nog eens uitstekend. Bekijk de isolatie offerte
Waaruit bestaat cellulose isolatie?
Je kent cellulose isolatie misschien onder een andere naam, papiervlokken. We noemen het cellulose isolatiemateriaal ook wel papiervlokken omdat het grotendeels bestaat uit gerecycled krantenpapier.
Vervolgens wordt aan het gerecycled krantenpapier minerale zouten, hars en lignine toegevoegd. Uit dit mengsel ontstaat cellulose isolatiemateriaal zoals wij dat kennen.

Ecologische isolatiematerialen
De cellulose vlokken worden dus onder andere gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en enkele andere materialen. Het isolatiemateriaal is niet giftig of schadelijk voor mens of milieu. Dat maakt van cellulose isolatie een duurzaam isolatiemateriaal.
Dat kan erg belangrijk zijn, zeker als je jezelf bewust bent van je ecologische voetafdruk. De cellulose isolatie is een goed ecologisch alternatief op een heleboel minder duurzame isolatiematerialen.
Voordelen van cellulose isolatie
- Goede isolatiewaarde
- Duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk
- Relatief goedkoop
- Onaantrekkelijk voor ongedierte
- Brandveilig
- Schimmelwerend
- Niet alleen thermische isolatie, maar ook akoestische
- Makkelijk te verwerken
- Ook makkelijk te plaatsen in moeilijk toegankelijke ruimtes

Relatief goedkoop
Een van de grootste voordelen van cellulose isolatiemateriaal is dat het een vrij goedkope manier van isoleren is, ook in vergelijking met traditionele isolatie.
Niet alleen is de cellulose isolatie zelf goedkoop, doordat het product makkelijk verwerkt kan worden blijven ook de arbeidskosten relatief laag.
Eenvoudig plaatsen
Een ander pluspunt van cellulose isolatiemateriaal is dat het vlug en eenvoudig in holle constructies geplaatst kan worden. Enkele voorbeelden van holle constructies zijn bijvoorbeeld een holle wand, vloer, plafond of als dakisolatie.
Er is slechts een klein gaatje nodig om de cellulose in de holle ruimtes te laten blazen. Dankzij zijn hoge isolatiewaarde houdt deze losse vulling vervolgens de temperatuur binnen goed op peil.

De vlokken zijn behandeld
Cellulose isolatie bestaat voor een groot deel uit gerecycled papier, maar er worden een aantal materialen aan toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Zo worden er minerale zouten toegevoegd aan de vlokken om ongedierte af te schrikken.
Daarnaast wordt er door het toevoegen van boorzout voor gezorgd dat het cellulose isolatiemateriaal minder ontvlambaar wordt. Wanneer er een brand uitbreekt zal deze toevoeging de brand vertragen.
Nadelen van cellulose isolatie
- Niet de hoogste isolatiewaarde
- Minder brandvertragend dan veel alternatieven
- Niet geschikt voor permanent vochtige ruimtes
- Niet eenvoudig zelf te plaatsen

Niet in natte ruimtes plaatsen
Een van de nadelen van cellulose isolatie is dat het niet geschikt is om in vochtige ruimtes geplaatst te worden. De fijne vlokken zouden daar te veel vocht opnemen waardoor de isolerende eigenschappen verloren gaan.
Een alternatieve optie voor vochtige ruimtes is cellenglas, dat is een van de isolatiematerialen die niet door vocht aangetast wordt.
Toepassingen van cellulose isolatie
Cellulose isolatie wordt toegepast in een holle ruimte. Je kunt de binnenzijde van het dak isoleren met cellulose isolatie, maar ook bijvoorbeeld een holle wand of de vloeren. Er wordt een klein gaatje gemaakt waardoor de droge inblaas isolatie verwerkt kan worden.
De cellulose isolatie kan zijn isolerende werking pas optimaal toepassen vanaf een bepaalde hoeveelheid. Gemiddeld genomen wordt er een laag van minimaal 20 cm gebruikt om een ruimte voldoende te isoleren.

Cellulose isolatieplaten
Cellulose isolatie is een van de oudste isolatiematerialen ter wereld. We kennen het voornamelijk in de vorm van losse papiervlokken, maar het is ook mogelijk om cellulose isolatieplaten aan te schaffen. Deze platen zijn met name ideaal voor het isoleren van een hellend dak.
Cellulose isolatie wordt niet alleen toegepast in bestaande woningen, maar ook in nieuwbouw.
Prijs cellulose isolatie
De hoogte van de kosten van cellulose isolatie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo rekent ieder bedrijf andere tarieven en heeft de omvang en uitvoering van de klus een behoorlijke uitwerking op de prijs.
In de praktijk zien we dat er ongeveer €40 per vierkante meter wordt gevraagd voor het laten isoleren met cellulose isolatie.

Veelgestelde vragen
Is cellulose isolatie brandgevaarlijk?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
of zie de isolatie offerte ►