Isolatiepanelen zijn zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van geschikt isolatiemateriaal. In dit artikel overlopen we alle soorten isolatieplaten met hun meest gebruikte toepassingen. Bekijk de isolatie offerte
Soorten isolatieplaten
Wanneer je van plan bent te isoleren met platen is het belangrijk de juiste materialen te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte isolatiepanelen met hun toepassingen en aandachtspunten.
PIR platen
PIR platen zijn zeer breed toepasbaar en zijn ideaal voor het isoleren van een enkel platen dak of een spouwmuur. Door zijn uitstekende thermische eigenschappen isoleert PIR perfect, ook als de plaat dun toegepast wordt.
– PIR isolatie is een harde schuimstofplaat die een zeer hoge brandveiligheidswaarde heeft. De meeste PIR platen zijn voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden. PIR isolatieplaten zijn overigens goed geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC.
PUR isolatieplaten (PUR)
Polyurethaan (pur) is één van de meest efficiënte isolatiematerialen op de markt. Je kunt hiervan gebruik maken in schuimvorm of in de vorm van pur-isolatieplaten. De platen hebben een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim.
Bovendien garanderen deze platen op voorhand een bepaalde dikte en hoeft er niets te worden afgeplakt. PUR-platen worden zowel bij vloer-, dak- als spouwmuurisolatie aangeraden.
XPS platen
XPS isolatie wordt vaak toegepast bij het isoleren van kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren. Deze isolatiepanelen zijn drukvast en daarom ook prima geschikt om vloeren mee te isoleren.
Ze hebben een goede isolatiewaarde, zijn makkelijk te verwerken en worden aangeboden met tand- en groef systeem.
EPS-platen
Net als XPS platen zijn EPS platen gemaakt uit polystereen (PS). Dit isolatie is één van de meest gekende soorten isolatieplaten.
We kennen dit isolatiemateriaal vooral als beschermingsmateriaal bij huishoudtoestellen.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt veelal gebruikt bij isolatiematerialen in piepschuim. EPS platen zijn zeer licht en daarom zeer gemakkelijk te gebruiken.
Soepele isolatieplaten van glaswol
Soepele isolatieplaten kunnen erg handig zijn bij ongelijkmatige ondergronden zoals een zadeldak. Deze platen worden vaak gemaakt van glaswol of rotswol.
Glaswol bestaat voor 99% uit lucht, maar is wel uiterst geschikt om te isoleren. Het wordt regelmatig toegepast bij dakisolatie.
Rotswol is dan weer milieuvriendelijker en heeft betere akoestische waarden.
Isolatieplaten dak
Isolatieplaten worden ook vaak gebruikt voor de isolatie van platte daken. Bij hellende daken komt de glaswollen variant het meeste voor, terwijl men bij platte daken ook gebruik maakt van polyurethaan of pur-platen.
Platen zijn uiterst geschikt voor de isolatie van daken omdat ze op grote oppervlaktes kunnen worden toegepast en drukvast zijn. Zo kan je bij een plat dak meteen op de isolatie roofing branden.
Het gebruik van isolatieplaten is slechts één manier om te isoleren. Omdat deze methode voor heel wat toepassingen geschikt is, komt het vaak voor. Zeer grote en iets kleinere oppervlaktes, of het nu muren, vloeren of daken betreft, kunnen met behulp van isolatieplaten kan is het huis isoleren zo gedaan.
Dit dankzij hun verkrijgbaarheid in verschillende maten en diverse hoge isolatiewaarden.
PIR isolatieplaten plaatsen op een plat dak
PIR isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of flauw hellend plat dakisolatie (een hellingshoek tot 20%). Ze zijn licht van gewicht en dun, terwijl ze een zeer hoge isolatiewaarde bieden.
Dit zorgt ervoor dat de bouwhoogte wordt geminimaliseerd. PIR isolatieplaten hebben ook een hoge druksterkte, waardoor ze gemakkelijk te belopen zijn tijdens het installeren. Ons uitgebreide assortiment PIR isolatiepanelen kan op maat besteld worden en ook met je specifieke behoeften ben je bij ons aan het juiste adres.
Voor het isoleren van grote oppervlaktes een plat dak of een licht hellend dak wordt vaak gekozen voor de combinatie van PIR (polysocyanuraat) met EPDM. Wil je voorkomen dat er een laagje water op een plat dak blijft staan, kies dan voor PIR afschotplaten.
Met deze PIR panelen kan het regenwater via één schuine zijde met een helling dikte van 1 of 2 centimeter worden afgevoerd en is de ruimte goed isolerend.
Deze platen zijn geschikt voor zowel mechanische als verlijmde dakbedekkingssystemen zoals EPDM, bitumen of PVC dakbedekking. Ook goed om te weten, bij het plaatsen van PIR isolatieplaten komen er geen schadelijke vezels vrij.
Schuin dak isoleren tussen balken met PIR dak isolatieplaten
Een hellend dak kan eenvoudig en goed geïsoleerd worden met PIR platen. Je kunt dit zowel van binnenuit als van buitenaf doen. Ben je van plan om een hellend dak te isoleren met PIR platen aan de binnenkant, kijk dan goed hoe het dak is opgebouwd. Meestal is er een constructie van balken met houten dakbeschot.
Als dit de situatie is, kun je tussen de balken isoleren. Om de geringe dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Om de geringe diktes dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen.
Zo kun je eenvoudig beslissen welke PIR isolatieplaten nodig zijn en of dit voldoende is om de gewenste isolatiewaarde te behalen.
Als je het isolatieproces verder wilt versnellen en een perfecte afwerking wil bereiken, overweeg dan voorgelijmde combinatie PIR isolatieplaten met onze grote variatie aan oppervlakken: PIR en gips, PIR en Fermacell, PIR en OSB, PIR en Underlayment.
Zo kun je in één keer isoleren en afwerken. Denk eraan om polyurethaanschuim tussen de PIR isolatieplaten te spuiten, zodat er geen lucht tussen kan komen.
Dakisolatie buitenzijde met PIR dakisolatieplaten?
Dit kan met PIR renovatiepanelen. PIR renovatiepanelen zijn speciaal ontworpen voor de na-isolatie van een hellend dak met tengels – en zorgen voor een snelle en efficiënte installatie van dakisolatie aan de buitenzijde.
Bevestig na het verwijderen van de dakpannen de PIR renovatieplaten op het bestaande dakbeschot (dus van buiten isoleren) met behulp van dakisolatie schroeven. Na het plaatsen van de renovatieplaten kun je de dakpannen opnieuw aanbrengen.
Isolatieplaten voor het isoleren van vloeren
Bij de plaatsing van isolatieplaten op volle grond maakt men vaak gebruik van polyurethaan, polystyreen of minerale wol. Het betreft hier thermische vloerisolatiematerialen die onder de draagvloer worden geplaatst.
Deze platen moeten dicht aaneensluiten, dit zal helpen om een lange duurzaamheid te garanderen. Gezien de plaatsing op volle grond, moet worden vermeden dat de platen een broeihaard gaan vormen voor bacteriën, schimmels en ongedierte. De gebruikte materialen moeten daarom ook waterafstotend zijn.
Daarnaast is drukvastheid zeer belangrijk. Op die manier vermijdt men scheurvorming in de betegeling of in de ondervloer. Heel vaak plaatst men de isolatieplaat bovenop de uitvulchape, en dus net onder de uiteindelijke vloerbekleding.
Polystyreen (piepschuim) wordt daarbij veel gebruikt. Omdat de goede isolatiewaarde van piepschuim niet zo hoog is als bij andere varianten in kunststof, kiest men hier best voor een iets dikkere plaat. Bij vloerverwarming worden de isolatieplaten steeds onder de vloerverwarming en chape geplaatst.
PIR isolatieplaten voor de vloer
PIR isolatieplaten zijn zeer geschikt als vloerisolatie. Afhankelijk van de constructie en de daarin gebruikte materialen is het mogelijk om de PIR zowel onder als boven de vloer te plaatsen. Bij bovenvloerse isolatie plaats je de PIR bovenop de bestaande vloer (in een frame).
Bij vloerisolatie (of kruipruimte-isolatie) worden de PIR-platen met isolatielijm aan de onderzijde van de vloer bevestigd. Indien je geen kruipruimte hebt en dus op de vloer wil of wilt isoleren, is PIR een goede keuze, omdat je met een relatief dunne PIR plaat een goede thermische isolatie bereikt. Op deze manier hoef je zo min mogelijk ruimte in de kamer opofferen.
Als je een kruipruimte hebt, lijm je de PIR-platen rechtstreeks aan de onderkant van de betonnen vloer. Meestal heeft EPS de voorkeur boven PIR voor isolatie van kruipruimtes. De reden hiervoor is dat PIR isolatiemateriaal duurder is dan EPS isolatie.
Hoewel de EPS platen dikker moet worden geïsoleerd om dezelfde goede isolatiewaarde te bereiken als PIR, maakt dat voor de kruipruimte niet uit. Er is daar vaak voldoende (ongebruikte) ruimte.
Dikte PIR voor betonvloerisolatie:
Benieuwd welke dikte PIR gipsplaten je nodig hebt om een betonnen vloer te isoleren? Idealiter wordt de PIR aan de onderkant van de betonvloer bevestigd. Volgens het Bouwbesluit mag een betonnen vloer na isolatie worden geïsoleerd met 60 mm PIR, maar als je voldoende ruimte onder de vloer hebt kun je ook kiezen voor de 81 mm PIR plaat.
Dan voldoe je direct aan de nieuwbouweisen van het bouwbesluit en realiseer je een betere isolatiewaarde. Als je een houten vloer wil isoleren vanuit de kruipruimte, dan is PIR niet geschikt. In dit geval is een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol een betere keuze.
Spouwmuren isoleren
Isolatieplaten worden ook heel regelmatig gebruikt bij de thermische isolatie van spouwmuren. Grote afmetingen zorgen voor een snelle afwerking van het juiste isolatiemateriaal. Men maakt hier veel gebruik van stevige glaswolplaten, maar ook thermisch isolatiemateriaal in polyurethaan is geschikt voor de isolatie van spouwen.
PIR isolatieplaten voor op de muur
PIR spouwmuren zijn onmisbaar in nieuwbouw. Er zijn speciale spouwmuurisolatie PIR platen met een tand-groef verbinding, zodat ze een perfecte aansluiting hebben. Hiermee wordt een koudebrug voorkomen en is het ook nog eens eenvoudig en snel om de PIR op deze manier aan elkaar te bevestigen.
De PIR isolatieplaten worden vastgezet met een spouwankersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur worden bevestigd. Dankzij een drukverdeelplaat wordt voorkomen dat de PIR plaat wordt ingedrukt. Wanneer je geen gebruik maakt van de drukverdeelplaten zal dit de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden.
Keerwanden kunnen ook eenvoudig worden geïsoleerd met een combinatie van PIR isolatieplaten en een verscheidenheid aan secundaire lagen zoals: PIR + gips. PIR + OSB, PIR + Underlayment en PIR + Fermacell.
Dit bespaart je veel tijd en moeite en zorgt tegelijkertijd voor een gepolijste afwerking. Als je voor je badkamer liever PIR dan XPS gebruikt, raden we een combinatie van PIR + vochtbestendige gipsplaten aan.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte