EPS is een veelzijdig isolatiemateriaal dat door zijn goede isolerende eigenschappen en aantrekkelijke kostprijs zeer veel toegepast wordt in allerlei bouw- en isolatieprojecten. EPS isolatieplaten zijn licht, makkelijk hanteerbaar en veilig in gebruik. Bekijk de isolatie offerte
Wat is EPS?
EPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen, ook wel tempex of piepschuim genoemd. EPS is een populair en veelzijdig isolatiemateriaal: het heeft sterke isolerende eigenschappen, maar is licht van gewicht.
Je kan dit materiaal daarom voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het isoleren van de vloer, kruipruimte en het dak.
Waarvan zijn EPS isolatieplaten gemaakt?
EPS bestaat uit één materiaalsoort: polystyreen. De polystyreenkorrels worden in een mal verhit, waarna ze gaan uitzetten en aan elkaar kleven. Op die manier komen er luchtbellen in de korrels en ontstaat er stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht is een goede isolator.
Hoe wordt EPS gemaakt?
De grondstof van EPS is polystyreen in de vorm van een grof granulaat (korrels). Bij de productie van EPS wordt het polystyreen met pentaan (een soort gas) opgeblazen tot de bekende bolvorm. Dit gas verdwijnt tijdens de productie uit het materiaal, waarna piepschuim isolatie (of EPS parels) als eindproduct overblijft.
Nadat het gas is verdwenen en de kralen zijn opgedroogd, worden ze in een mal geplaatst en met stoom samengeperst in een smeltproces wat vervolgens uiteenzet. Deze nieuw gevormde blokken zijn met elkaar verbonden, waardoor uiteindelijk isolatieplaten van echt schuim ontstaan.
Waar kun je EPS voor gebruiken?
Er zijn enorm veel toepassingen mogelijk met EPS. Het wordt voornamelijk gebruikt voor:
- Vloerisolatie: Heb je een betonvloer en is er voldoende ruimte aanwezig voor isolatiemateriaal? Dan is EPS een goede keuze! Je kiest een dikke EPS isolatieplaat, zodat je een hoge isolatiewaarde behaald en je lijmt de platen direct tegen de onderkant van je betonvloer. Een alternatieve optie zijn de PUR isolatieplaten.
- Dakisolatie: EPS dakisolatie kan in de meeste dakbedekkingssystemen worden gebruikt en is in staat om kosteneffectieve en consistente thermische dakisolatie leveren.
- Buitengevelisolatie: Naast vloer- en dakisolatie, zijn EPS platen ook geschikt voor (buiten)gevelisolatie waarbij het mogelijke koudebruggen voorkomt doordat je aan de buitenzijde isoleert.
- Funderingsisolatie: Naast de EPS platen kun je ook kiezen voor EPS parels en HR++ EPS parels. De parels worden gebruikt om kruipruimtes te isoleren, alhoewel de witte parels ook voor zitzak vulling gebruikt kunnen worden.
- Spouwmuurisolatie: De parels zijn ook geschikt voor het na-isoleren van de spouwmuur. Het materiaal wordt in dit geval door middel van een gat in de muur er ingespoten.
EPS wordt veel ingezet bij de goede isolatiewaarde van betonvloeren. De EPS platen worden dan direct op het zand geplaatst waarna de betonvloer er overheen kan worden gestort. Houdt er dan wel rekening mee dat je een EPS plaat kiest met een hoge druksterkte.
Kruipruimte isolatie
Als je een ruime kruipruimte hebt, dan zou je ook EPS platen tegen de onderkant van de betonvloer kunnen lijmen. Alleen als de kruipruimte te klein is, is dat geen optie. In dat geval is bodemisolatie de betere oplossing.
Uiteraard zijn er ook huizen zonder kruipruimte. Gelukkig kan er dan alsnog vloerisolatie toegepast worden. Je moet dan boven op de betonvloer de isolatie plaatsen, wat de vloer hoger maakt. Soms kan dan eerst de cementdekvloer verwijderd worden.
Voordelen van EPS isolatieplaten
EPS heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Het piepschuim isolatie bestaat grotendeels uit lucht (98%) waardoor het isolatiemateriaal erg licht is en ook makkelijk te bewerken is. EPS is ook één van de goedkoopste isolatiematerialen. Nog een aantal andere voordelen welke EPS heeft:
- Rot- en schimmelvrij
- Aanzienlijke – blijvende isolatiewaarden
- Drukvast en uitstekend beloopbaar
- 100% Recyclebaar
- (H)CFK-vrij en milieuvriendelijk
Nadelen van EPS isolatieplaten
EPS is minder geschikt om onbehandeld bloot te stellen aan (grond)water en waterdamp. De isolatieplaat blijft wel intact (zie voordelen EPS) maar de isolerende werking vermindert iets.
Indien de isolatieplaten goed moet blijven isoleren onder natte omstandigheden is XPS isolatie wellicht een betere keuze.
EPS parels
Je kunt ook kiezen voor EPS parels. Als je een krappe kruipruimte hebt, worden deze parels vaak over de bodem uitgestrooid. Daarmee voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte naar boven trekken.
EPS parels zijn licht van gewicht en zijn daardoor ook gemakkelijk te verspreiden.
Als je met deze EPS korrels een laag van 10 – 20 centimeter creëert, dan wordt er al een hoge isolatiewaarde piepschuim behaald. De HR++ EPS parels hebben een nóg hogere isolatiewaarde. Dat komt door het grafiet dat toe is gevoegd.
Bovendien zijn de parels waterafstotend. Ze nemen namelijk geen water op, maar zijn wel dampdoorlatend. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het vocht niet verder naar boven kan trekken. De parels blijven drijven als er een laagje water in de kruipruimte ontstaat. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het water weer terug de grond in trekt.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de eigenschappen van EPS platen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►