XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen of polystyreen hardschuim. Met XPS schuim isolatie platen zorg je gemakkelijk voor een goede thermische isolatie van het te isoleren gebouw. Bekijk de isolatie offerte
Wat is XPS isolatie?
XPS isolatieplaat is een soort materiaal om warmte vast te houden en komt in platen. Het betekent geëxtrudeerd polystyreen. Ze maken het door harde plastic te smelten en er druk op te zetten. Daarna wordt het in platen geperst met heel veel kleine cellen die lucht bevatten.
Dit zorgt ervoor dat het geen water opneemt en dat het heel goed warmte vasthoudt.
Sterk materiaal
XPS isolatieplaten zijn sterker dan materialen zoals PIR of EPS, omdat ze tijdens de productie onder hoge druk worden gemaakt. Deze platen hebben vaak een speciaal ontwerp aan de randen, waardoor ze goed in elkaar passen.
Hierdoor ontstaan er geen plekken waar koude lucht door kan komen.
Waar kan XPS isolatie worden gebruikt?
- Platte daken: Vanwege hun vochtbestendigheid en stevigheid zijn XPS isolatieplaten ideaal voor gebruik op platte daken, zoals in een warm-dak-constructie. Ze kunnen goed belopen worden.
- Vloeren: Of het nu gaat om een badkamervloer, isolatie voor een zwembad of kelderisolatie; XPS zijn in hoge mate drukvast en kunnen een hoge belasting aan. Daarom kun je de XPS isolatie platen in al deze situaties gebruiken.
- Kelders en zwembaden: De platen zijn vochtwerend. Omdat ze geen vocht opnemen en drukbestendig zijn, zijn XPS isolatieplaten geschikt als isolatie voor vloeren in bijvoorbeeld kelders of badkamers. Ze kunnen ook goed dienen als ondergrond voor zwembaden of sauna’s.
Populaire keuze
Vloeren en platte daken kunnen heel goed geïsoleerd worden met XPS. De sterke en waterbestendige kenmerken van XPS maken het ook een populaire keuze voor isolatie van kelders en zwembaden.
De gesloten celstructuur en vlakke oppervlak van XPS isolatieplaten zorgen ervoor dat ze bestand zijn tegen vocht en druk.

Geschikt voor een omgekeerd dak
Dit isolatiemateriaal heeft ook een goede isolatieprestatie. Bovendien zijn XPS isolatieplaten geschikt voor toepassingen zoals omgekeerde daksystemen en ondergrondse systemen.
Anders dan glaswol veroorzaken XPS isolatieplaten geen irritatie aan de huid. Een ander voordeel is dat XPS isolatieplaten volledig recyclebaar zijn.
XPS isolatie platen zijn ook verkrijgbaar in verschillende druksterktes – geschikt voor verschillende toepassingen.
Eigenschappen van XPS
- Druk- en maatvast: XPS platen behouden hun vorm en structuur, zelfs onder druk. Dit maakt ze duurzaam en geschikt voor beloopbare oppervlakken.
- Vocht- en rotbestendig: XPS is bestand tegen vocht en zal niet rotten, waardoor het geschikt is voor vochtige omgevingen zoals kelders en badkamers.
- Klimaatvriendelijke CO²-technologie: de productie van XPS maakt gebruik van technologieën die de CO²-uitstoot verminderen, wat bijdraagt aan milieuvriendelijke isolatieoplossingen.
- 100% recyclebaar: XPS isolatieplaten kunnen volledig gerecycled worden, wat bijdraagt aan duurzaamheid en vermindering van afval.
- Thermische weerstand: XPS heeft een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het goed isoleert en warmteverlies minimaliseert.
- Veelzijdig: van daken en vloeren tot muren en zwembaden, XPS isolatieplaten kunnen voor diverse toepassingen worden gebruikt vanwege hun veelzijdigheid en duurzame eigenschappen.
Waar bestaat XPS isolatie uit?
XPS isolatie wordt (net als EPS piepschuim) gemaakt van polystyreen. Het productieproces verschilt echter van dat van EPS, wat resulteert in verschillende eigenschappen voor XPS in vergelijking met EPS. De sterke XPS isolatieplaten zijn ideaal voor isolatie van daken, kelders en vloeren.
Ze zijn bestand tegen druk en vocht, wat belangrijk is voor deze toepassingen.
Verschillende diktes verkrijgbaar
XPS isolatieplaten zijn niet alleen vochtbestendig, maar ze zijn ook bestand tegen schimmels en micro-organismen. Dit maakt ze perfect geschikt voor vochtige omgevingen.
Vaak zie je XPS isolatie platen terug in diktes van 4 cm, 5 cm en 10 cm. Hiermee kun je jouw ruimte optimaal isoleren.

Wat is de drukbestendigheid van XPS isolatie?
Geëxtrudeerd polystyreen, afgekort als XPS, is al heel lang een populair materiaal in huizen, winkels en fabrieken. Dit komt doordat het sterk is en goed kan omgaan met druk. Ook houdt het warmte goed tegen. XPS is handig binnen in gebouwen, vooral onder betonnen vloeren die veel gewicht dragen en waar mensen vaak lopen.
Ook kun je het gebruiken op daken. XPS wordt in verschillende sterktes gemaakt, van 300 tot 700 kPa, om verschillende situaties aan te kunnen.
Wat houden de druksterktes in kPa precies in?
Elk materiaal, inclusief isolatieplaten, heeft een specifieke druksterkte. Deze druksterkte is vooral van belang bij platen die gewicht moeten kunnen dragen.
Dus voor de XPS platen die u in het dak plaatst is het minder van belang dan bij de platen die voor vloerisolatie gebruikt worden. De druksterkte wordt vaak afgekort in kPa, dat is de afkorting voor kiloPascal.
Om het simpel te houden: de kPa geeft aan hoeveel kilo druk per vierkante meter (m2) het materiaal aankan voor er een vervorming van meer dan 10% ontstaat.
Wat zijn de pluspunten van XPS?
XPS biedt enkele voordelen in vergelijking met andere isolatiematerialen. Als je op zoek bent naar kunststof isolatiemateriaal die bestand is tegen druk of een tweede isolatielaag nodig hebt, is XPS een uitstekende optie.
Het heeft namelijk een veel hogere drukbestendigheid dan bijvoorbeeld PIR, waardoor het geschikt is voor zware belasting.
Licht gewicht
Bovendien behouden de gesloten cellen in XPS lucht binnenin de plaat, wat resulteert in minimale warmteverlies. De gesloten celstructuur voorkomt ook dat vocht kan doordringen, waardoor het zeer goed bestand is tegen vocht.
Bovendien is het materiaal licht van gewicht, wat het werken ermee prettig maakt.

Bestand tegen vocht
Dankzij de gesloten celstructuur en vochtbestendige eigenschappen zijn XPS-platen ideaal voor isolatie in vochtige ruimtes. Dit is de reden waarom ze vaak worden gebruikt voor het isoleren van kelders, omgekeerde daken en zelfs zwembaden.
Hierdoor is XPS een veelzijdig en veelgevraagd isolatiemateriaal, waardoor je met slechts XPS-platen een groot deel van je huis kunt isoleren.
Makkelijk te verwerken
Daarnaast zijn XPS-platen gemakkelijk te verwerken omdat ze geen irriterende stoffen bevatten. Je hoeft je geen zorgen te maken over vervelende bultjes zoals bij glaswol of andere isolatiematerialen.
Dit maakt XPS het perfecte materiaal voor doe-het-zelvers, omdat je geen beschermende kleding nodig hebt. Zelfs handschoenen zijn niet nodig bij de bevestiging ervan.
Hoge isolatiewaarde
XPS isolatieplaten bieden een hoge isolatiewaarde. Als je het vergelijkt met isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol, heeft XPS een betere isolatiewaarde.
De isolatiewaarde wordt gemeten in een getal genaamd de RD-waarde. Een hoger getal betekent dat het isolatiemateriaal beter isoleert.
XPS bevestigen
Je kunt XPS-platen op verschillende manieren bevestigen: losliggend, lijmen of mechanisch bevestigen. Voor omkeerdaken worden ze vaak los gelegd en vastgehouden door ballast zoals grind of tegels.
Vaak worden XPS-platen op wanden mechanisch bevestigd. In bepaalde situaties, zoals bij ondergrondse keldermuren, is verlijmen van de platen nodig.

Is XPS isolatie brandbaar?
Een minpunt van XPS isolatie is dat het brandbaar is. XPS behoort tot brandklasse E, wat betekent dat het vlam kan vatten wanneer het in aanraking komt met vuur.
XPS isolatieplaten zijn gemaakt van materialen die vlamvertragers bevatten, dus als ze correct worden gebruikt, vormen ze geen brandgevaar.
Is XPS vochtbestendig?
XPS is erg goed bestand tegen vocht, waardoor het zelfs in omgekeerde daken kan worden gebruikt. Het is ook ideaal voor isolatiemateriaal in vochtige omgevingen zoals zwembaden, sauna’s en kelders. Het kan worden gebruikt voor de isolatie van vloeren en funderingsmuren.
Het zal zijn isolerende eigenschappen behouden, zelfs als het in contact komt met vocht. Dit maakt het een zeer geschikte keuze voor dergelijke toepassingen.
Kan XPS isolatie gebruikt worden voor geluidsisolatie?
Hoewel XPS schuim een effectieve thermische isolator is, biedt het op zichzelf weinig dikte geluidsisolatie.
XPS-schuim heeft van nature beperkte geluidsisolerende eigenschappen. Maar wanneer het wordt gecombineerd met dichtere materialen met meer massa, en als onderdeel van een gelaagde constructie, kan het helpen bij geluidsabsorptie en isolatie, en daardoor tot goede resultaten leiden.

Is XPS geschikt voor de badkamer?
XPS platen zijn uitstekend en uitermate geschikt voor het isoleren van badkamers. Het materiaal is namelijk goed bestand tegen vocht, wat het perfect maakt als isolatiemateriaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers.
Als je XPS Marmox platen gebruikt, kun je zelfs direct tegels op de XPS plaat aanbrengen nadat je de isolatie hebt gedaan. Dit maakt het een handige en efficiënte optie voor badkamerisolatie.
Wat is het verschil tussen XPS en EPS isolatie?
Zowel XPS (geëxtrudeerd polystyreen) als EPS (geëxpandeerd polystyreen) zorgen voor goede thermische isolatie. Maar er zijn twee belangrijke verschillen tussen deze twee materialen:
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is sterker dan EPS (geëxpandeerd polystyreen) vanwege de hogere celdichtheid. XPS plaat kan druk beter weerstaan, met XPS-platen die een druksterkte van meer dan 700 kPa kunnen hebben, terwijl EPS meestal tot ongeveer 200 kPa gaat.
Waterdampdiffusie
De waterdampdiffusieweerstand geeft aan hoeveel waterdamp een materiaal doorlaat. Bij EPS ligt dit tussen 30 en 70, terwijl XPS tussen 80 en 250 ligt. Een lagere waarde betekent dat het materiaal meer waterdamp doorlaat.
EPS laat dus iets meer waterdamp vocht doorlaat, terwijl XPS beter bestand is. Als je bijvoorbeeld vochtige ruimtes zoals kelders, vloeren of omkeerdaken isoleert, is XPS meestal een betere keuze.

Veelgestelde vragen
Wat is beter EPS of XPS?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►