Isolatieglas is een goede manier om een woning te isoleren en zorgt voor een verhoogd wooncomfort. Er zijn verschillende soorten isolatieglas waaruit je kunt kiezen, dus wat is nu de beste optie voor jouw woning? Bekijk de isolatie offerte
Wat is isolatieglas?
Isolatieglas bestaat uit twee lagen glas. De ruimte tussen de glasplaten wordt de spouw genoemd. In veel varianten bestaat deze tussenruimte alleen uit lucht, maar in sommige varianten zit hier edelgas tussen. Dit zorgt voor een nog hogere isolerende werking. Doordat isolatieglas uit meerdere lagen bestaat, heb je minder snel last van warmteverlies en blijft kou beter buiten. Het glas isoleert dan ook beter dan enkel glas.
Waarom isolatieglas gebruiken?
Er zijn verschillende redenen om isolatieglas te laten plaatsen in je woning. Doordat het een isolerende werking heeft, profiteer je van een verhoogd wooncomfort. Vooral in combinatie met andere soorten isolatie zal in de winter kou minder snel zijn weg naar binnen vinden en blijft warmte beter binnen hangen. Je profiteert zo van een constante temperatuur en een fijn binnenklimaat. Andere voordelen zijn:
- Je hoeft minder te stoken en bespaart zo op je energiekosten
- Je hebt geen last meer van beslagen ramen en water op de vensterbank
- Je woning neemt in waarde toe
- Je hebt minder last van tocht
- Het is goed voor het milieu
Soorten isolatieglas
Er zijn verschillende soorten isolatieglas waaruit je kunt kiezen. Welke variant het meest geschikt is in jouw situatie, is onder andere afhankelijk van je wensen en budget. Elk type isolatieglas heeft weer andere kenmerken en isolatiewaarden. Voor wat voor variant je ook kiest, wanneer je nog enkel glas hebt, is het altijd goed om deze door ten minste dubbel glas te laten vervangen. Enkel glas isoleert namelijk niet.
Dubbel glas
Dubbel glas is gelaagd isolatieglas waarbij de tussenruimte bestaat uit lucht. Dubbel glas wordt ook wel thermopane glas genoemd. Voor gewoon dubbelglas wordt tegenwoordig al niet meer veel gekozen. Dat komt omdat andere varianten een betere isolerende werking hebben. Bovendien zit er tussen dubbel glas en HR++ glas geen prijsverschil.
HR++ glas
HR++ glas bestaat uit twee glasplaten die bestaan uit een HR-coating. Tussen de glasplaten zit isolerend gas. De coating zorgt ervoor dat zon naar binnengelaten wordt en dat warmte binnen juist weerkaatst wordt, zodat het ook echt binnen blijft. Ook het isolerend gas zorgt ervoor dat warmte beter blijft hangen. HR++ glas isoleert hierdoor twee keer zo goed als regulier dubbel glas.
Triple glas
Wanneer je kiest voor triple glas krijg je ramen met driedubbel glas. De ramen bestaan dan dus uit drie glasplaten die voorzien zijn van een HR-coating. Ook bij driedubbel glas zit er bovendien isolerend gas tussen de platen. Triple glas isoleert hierdoor zeer goed. Daar staat wel tegenover dat triple glas duurder is dan HR-glas.
Nieuwe kozijnen in combinatie met triple glas
Wanneer je kozijnen ook aan vervanging toe zijn en je daarom isolerende kozijnen met dubbele kierdichting wilt laten plaatsen, is het aan te raden om dan ook direct triple glas te nemen. Hierdoor krijg je optimale raamisolatie en kun je extra besparen. Tijdens de aanschaf van de ramen en kozijnen moet je dan wel meer betalen, maar door de extra besparing verdien je dit ook weer terug. Bovendien krijg je op nieuwe kozijnen met triple glas een hogere subsidie.
Vacuüm glas
Wist je dat je ook kunt kiezen voor vacuüm glas? In dit geval spreken van twee glasplaten die voorzien zijn van een HR-coating en die vacuüm zijn. Tussen de glasplaten zit een dunne vacuüm spouw. De platen zitten dus erg dicht op elkaar, waardoor het lijkt alsof het enkel glas is, maar het eigenlijk dubbel glas is. Houd er wel rekening mee dat vacuüm glas een stuk duurder is dan andere varianten.
Zonwerend glas
Het is ook mogelijk om je ramen van zonwerend glas te voorzien. Dit is dubbel gelaagd glas dat voorzien is van een zonwerende coating. Op warme dagen zorgt dit dubbele glas ervoor dat warmte buiten blijft. Tegelijkertijd schijnt de zon wel gewoon naar binnen en geniet je optimaal van het zonlicht. Op koude dagen zorgt het isolatieglas er bovendien voor dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning dus op temperatuur blijft.

Kosten van isolerend glas
De kosten voor isolatieglas hangen samen met meerdere factoren. Uiteraard ligt dit aan het type isolatieglas dat je kiest en de bijbehorende isolatiewaarde. Voor triple glas betaal je bijvoorbeeld meer dan voor regulier dubbel glas. Andere factoren die meespelen zijn:
- De hoeveelheid isolatieglas die je nodig hebt. Wil je alle ramen in de woning vervangen of slechts een deel daarvan?
- Het type woning dat je hebt. Voor een tussenwoning liggen de kosten bijvoorbeeld lager dan bij een vrijstaande woning.
Subsidie
Hoe hoog de kosten voor isolatieglas ook uitvallen, het is altijd een behoorlijke investering die je moet maken, zeker als je het in één keer goed wilt doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je de investering kunt financieren, ook al is het maar voor een deel. Zo kunnen de kosten gedrukt worden.
Zo is er een landelijke subsidie die is opgezet door de overheid: de Investeringssubsidie duurzame energie. Door deze subsidie wordt het nemen van energiebesparende maatregelen in en rondom de woning gestimuleerd. Isolatiemaatregelen zoals het plaatsen van isolatieglas valt hier ook onder. Daarnaast kun je soms ook een lokale subsidie krijgen via de gemeente.
Andere financieringsmogelijkheden
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een subsidie moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Voldoe je hier niet aan of dekt de subsidie niet alle kosten en wil je het resterende bedrag op een andere manier financieren? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor:
- Extra hypotheekruimte: Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen via je hypotheek. De hypotheeklasten zullen hierdoor hoger worden, maar door de isolatiemaatregelen zullen de energiekosten uiteindelijk lager uitvallen.
- Energiebespaarlening: Dit is een speciale en voordelige lening vanuit het Nationaal Warmtefonds, waarmee je energiebesparende maatregelen kunt financieren. De lening heeft gunstige voorwaarden.
Alternatieven voor isolatieglas
Naast isolatieglas zijn er ook andere mogelijkheden voor het isoleren van ramen. Het vervangen van de ramen is vaak wel de meest efficiënte manier voor goede raamisolatie, maar onderstaande opties kunnen een goede tussenoplossing zijn.
Raamfolie gebruiken
Als alternatief op isolatieglas kun je raamfolie tegen de ramen aanplakken. Hiermee kun je de isolatiewaarde van het glas verhogen. Van enkel glas kun je zo als het ware dubbel glas maken en van dubbel glas kun je HR-glas maken.
Het gebruik van raamfolie is een goedkope optie, maar heeft dan ook een minder goede werking dan isolatieglas. Daarom kun je raamfolie het best als tijdelijke oplossing gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in een tijdelijk huis woont of het op dit moment te duur is om de ramen volledig te vervangen.
Voorzetraam plaatsen
Een ander alternatief voor isolerend glas is om een voorzetraam te plaatsen. Deze kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant geplaatst worden tegen het raamwerk aan. Hierdoor ontstaat er een isolerende luchtlaag tussen de glasplaten.
Isolatieglas voor monumentale panden
Moeten de ramen in een monumentaal pand vervangen worden door isolatieglas? Dan is er speciaal glas wat hiervoor gebruikt kan worden. Dit wordt ook wel monumentenglas genoemd. Het is relatief dun glas dat in de bestaande kozijnen van het monumentenpand geplaatst kan worden. Let wel op dat je voor monumentenglas geen subsidie kunt krijgen. Daarom kun je ook kiezen voor vacuümglas, wat wel onder de subsidieregel valt. Ook dit type isolatieglas is dun en kan in een monumentaal pand toegepast worden.

Glas vervangen
Twijfel je of je de beglazing in jouw woning moet vervangen door isolatieglas? In dat geval is het goed om de voor- en nadelen af te wegen. Zo is de aanschaf en plaatsing van isolatieglas een flinke investering, maar het brengt je ook veel op en je kunt besparen op de energiekosten.
Enkel glas vervangen
Heb je nog enkel glas in je woning? In dat geval is het zeker aan te raden om dit te vervangen door dubbel glas, en dan het liefst HR-glas. Het grootste nadeel van enkel glas is dat warmte snel door het glas verloren gaat en dat je last hebt van tocht. Hierdoor heb je geen constante, fijne binnentemperatuur wat weer zorgt voor een verlaagd wooncomfort.
Advies vragen en offertes vergelijken
Wanneer je zeker wilt weten of het in jouw situatie verstandig is om isolatieglas te plaatsen, kun je het best advies vragen aan een specialist. Deze kan met je meekijken en je adviseren over de beste optie voor de isolatie van je woning. Denk hierbij aan het type glas dat je moet kiezen, maar ook op welke plekken je het isolatieglas het best kunt toepassen.
Ben je benieuwd naar de specifieke kosten voor het laten plaatsen van isolatieglas? Vraag dan verschillende offertes aan bij isolatiebedrijven in de buurt. Zo weet je wat de gemiddelde kosten zijn en kun je de offertes met elkaar vergelijken, om uiteindelijk de beste deal te vinden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Hier de beste isolatie offerte ►