Spuitisolatie is een vorm van isoleren die steeds meer voorkomt en ook steeds populairder wordt. Wat is spuitisolatie nu precies, hoe werkt het en welke mogelijkheden zijn er? Je vindt hier alle informatie! Bekijk de isolatie offerte
Wat is spuitisolatie?
Spuitisolatie is isolatiemateriaal dat opgespoten aangebracht wordt op het te isoleren oppervlak. Hierdoor ontstaat er een isolatielaag die warmteverlies beperkt en ervoor zorgt dat de woning een aangename temperatuur behoudt. Spuitisolatie, ook wel inblaasisolatie, zorgt voor een naadloze isolatielaag, waardoor het materiaal uitermate geschikt is voor het isoleren van verschillende plekken. Er zijn verschillende soorten spuitisolatie, met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.
Gespoten pur schuim
Een van de meest voorkomende varianten is pur schuim. Pur schuimisolatie staat voor polyurethaanschuim en bestaat uit polyol en isocyanaat. Door deze twee chemische componenten te combineren, ontstaat er een chemische reactie waardoor er pur schuim ontstaat. Het grote voordeel van pur schuim is dat het een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast is het materiaal waterafstotend, goed bestand tegen schimmels en vocht en hecht het goed aan andere isolatiematerialen. Ook kan het op verschillende manieren toegepast worden. Zo heb je pur schuim dakisolatie, maar ook voor gevels, spouwmuren en vloeren is het materiaal uitermate geschikt.
Icynene
Een andere vorm van spuitisolatie is Icynene. Dit materiaal heeft in principe dezelfde isolerende eigenschappen als purschuim, maar isoleert iets minder goed. Daar staat tegenover dat Icynene een milieuvriendelijk alternatief is voor purschuim, het goede akoestische eigenschappen heeft en zich aan vrijwel elke ondergrond kan hechten. Dit type spuitisolatie heeft bovendien ademende eigenschappen, waardoor je het goed kunt gebruiken op bijvoorbeeld hout.
Isolatiewaarde
Er zijn verschillende isolatiewaardes. Als het gaat om het isolerend vermogen van specifieke isolatiematerialen, dan wordt dit uitgedrukt in de Lambdawaarde. Deze waarde geeft de warmtegeleiding van het isolatiemateriaal aan. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe minder warmte er via het materiaal verloren gaat, dus hoe beter het materiaal isoleert. De Lambdawaarde van purschuim ligt net wat lager dan die van Icynene, waaraan je kunt zien dat purschuim dus minder warmteverlies heeft en net wat beter isoleert.

Spuitisolatie gebruiken
Spuitisolatie heeft verschillende toepassingen. Zo kan het gebruikt worden voor het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. Daarnaast kun je isolatieschuim ook gebruiken voor het afdichten van naden, kieren en andere openingen.
Dakisolatie
Spuitisolatie is ideaal voor het isoleren van daken. Houd er wel rekening mee dat dit isolatiemateriaal alleen bij hellende daken toegepast kan worden. Het grote voordeel van spuitisolatie voor je dak is dat het snel aangebracht kan worden en zo opgedroogd is, waardoor je snel weer verder kunt met de rest van de dakwerkzaamheden. Daarnaast dekt het de kleinste naden en kieren en weet je zeker dat alles goed afgedekt wordt, in tegenstelling tot andere traditionele isolatiematerialen.
Vloerisolatie
Bij vloeren is het niet altijd mogelijk om te isoleren met isolatieplaten. Daarom is spuitisolatie de ideale oplossing. Met spuitisolatie kun je de moeilijkst bereikbare plekken en de kleinste openingen onder de vloeren isoleren. Zeker wanneer je een lage kruipruimte hebt, is het plaatsen van isolatieplaten of ander isolatiemateriaal bijna niet mogelijk. Spuitisolatie voor het isoleren van vloeren is dan ook een goed alternatief.
Spouwmuurisolatie
Voor de isolatie van een spouwmuur kan wederom spuitisolatie worden gebruikt. Het materiaal is zeer vochtwerend, wat het ideaal maakt voor spouwmuren. Let wel op dat de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te kunnen worden met spuitisolatie en dat deze niet vervuild is met metselresten of ander puin.

Voor- en nadelen
Zoals elke vorm van isolatie heeft ook spuitisolatie verschillende voor- en nadelen. Het is goed om deze met elkaar te vergelijken om erachter te komen of dit isolatiemateriaal geschikt is voor jouw isolatieklus. Het grootste voordeel is dat spuitisolatie de meest efficiënte manier van isoleren is. Daarnaast is het ook nog eens snel en eenvoudig aan te brengen. Het zorgt voor een naadloze isolatie, waardoor je niet alleen een fijn binnenklimaat kunt realiseren, maar ook een lagere energierekening. Doordat er minder warmte verloren gaat, bespaar je namelijk op je energierekening.
Een nadeel van spuitisolatie is dat het niet de goedkoopste manier van isoleren is. Isolatiewol is namelijk de meest voordelige manier van isolatie. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je werkt met chemische middelen, waar schadelijke stoffen in kunnen zitten. Wanneer je de isolatie zelf aanbrengt, moet je dus goed voorbereid te werk gaan en beschermende kleding dragen. In veel gevallen is het aan te raden om hiervoor een erkend isolatiespecialist in te schakelen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten van spuitisolatie?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Hier de beste isolatie offerte ►