Voordat je subsidie aanvraagt voor vloerisolatie, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende mogelijkheden. In dit artikel bespreken we niet alleen welke subsidies er beschikbaar zijn, maar ook hoe je subsidie kunt aanvragen voor isolatie. Bekijk de beste vloerisolatie offerte
Vloer isoleren
We bespreken waarom je je vloer moet isoleren, hoe je een betonvloer of houten vloer isoleert en we bespreken alle subsidies die beschikbaar zijn voor vloerisolatie: de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), het verlaagde btw tarief, de landelijke subsidie, de energiebespaarlening, de regionale subsidie en tot slot de Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE).
Of je nu een architect, bouwer of huiseigenaar bent, of gewoon meer wilt weten over vloerisolatie subsidie, dit artikel helpt je om de beste keuze te maken voor je woning!
Waarom je vloer isoleren?
Het isoleren van je vloer, of je nu een houten vloer of een betonnen vloer hebt, biedt tal van voordelen.
Ten eerste kan het helpen om de warmte in je huis te houden, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. Dit kan leiden tot een lagere energierekening, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.
Daarnaast kan vloerisolatie ook helpen om problemen met vocht en koude lucht te verminderen. Een niet-geïsoleerde vloer kan bijdragen aan een vochtige kruipruimte, wat kan leiden tot optrekkend vocht en vochtproblemen in je huis. Door je vloer te isoleren, kun je deze problemen verminderen of zelfs voorkomen.
Bovendien kan een geïsoleerde vloer bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat. Niemand houdt van koude voeten, en met een goed geïsoleerde vloer kun je genieten van warme voeten, zelfs in de koudste maanden.
Hoe isoleer je een houten vloer?
- 1. Inspecteer de kruipruimte: Controleer eerst de toegankelijkheid van de kruipruimte. Als er voldoende ruimte is (minimaal 45 cm hoogte), maakt dit het isolatieproces eenvoudiger.
- 2. Kies het juiste isolatiemateriaal: Voor houten vloeren zijn ademende materialen zoals glaswol, steenwol of minerale wol goede keuzes. Deze materialen zijn niet alleen effectief voor thermische isolatie, maar bieden ook goede geluidsisolatie.
- 3. Plaats het isolatiemateriaal: Het isolatiemateriaal kan tussen de houten balken vanuit de kruipruimte worden geklemd. Zorg ervoor dat het materiaal goed aansluit om koudebruggen te voorkomen.
- 4. Zorg voor voldoende ventilatie: Na het plaatsen van de isolatie is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de kruipruimte om vochtproblemen te voorkomen.
Hoe isoleer je een betonnen vloer?
- 1. Inspecteer de kruipruimte: Controleer eerst de toegankelijkheid van de kruipruimte. Als er voldoende ruimte is (minimaal 45 cm hoogte), maakt dit het isolatieproces eenvoudiger.
- 2. Kies het juiste isolatiemateriaal: Voor betonnen vloeren zijn er verschillende opties, zoals isolatieschuim of reflectiefolie. Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat goed hecht aan de betonnen vloer en alle naden en kieren dicht.
- 3. Plaats het isolatiemateriaal: Het isolatiemateriaal kan aan de onderkant van de betonnen vloer worden aangebracht vanuit de kruipruimte. Zorg ervoor dat het materiaal goed aansluit om koudebruggen te voorkomen.
- 4. Zorg voor voldoende ventilatie: Na het plaatsen van de isolatie is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de kruipruimte om vochtproblemen te voorkomen.
Specifieke overwegingen voor betonnen vloeren
- Vochtbeheer: Hoewel betonnen vloeren minder gevoelig zijn voor vochtproblemen dan houten vloeren, is het nog steeds belangrijk om isolatiematerialen te kiezen die vochtbestendig zijn. Hier zijn isolatieparels of PUR-schuim een goede keuze!
- Toegankelijkheid van de kruipruimte: Als de kruipruimte te ondiep is of helemaal niet aanwezig, zijn er andere isolatiemethoden nodig, zoals het isoleren van de bovenkant van de vloer.
- Type isolatiemateriaal: Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor betonnen vloeren dan andere. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een materiaal te kiezen dat goed hecht aan beton en bestand is tegen de vochtige omstandigheden in de kruipruimte.
Investeringssubsidie duurzame energie
Wat is de investeringssubsidie duurzame energie, aan welke voorwaarden moet je voldoen en hoe vraag je ‘m aan? Hieronder vertellen we alles wat je moet weten!
Wat is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)?
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie die woningeigenaren in Nederland kunnen aanvragen bij de RVO om hun woning te isoleren.
Deze subsidie is bedoeld voor vijf type isolerende maatregelen:
- spouwmuurisolatie;
- gevelisolatie;
- bodem- of vloerisolatie;
- dakisolatie;
- zolder- of vlieringvloerisolatie;
- glasisolatie.
De subsidie is bedoeld om de kosten van deze isolatiemaatregelen te verlagen en zo de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren. Om in aanmerking te komen voor een ISDE subsidie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Hieronder bespreken we alles wat je erover moet weten.
Subsidie energiebesparing
Wat zijn de voorwaarden van een ISDE subsidie en hoe vraag je ‘m aan? Hieronder lees je alles wat je moet weten!
Wat zijn de voorwaarden voor een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)?
- Je moet eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen. De woning mag dus niet verhuurd zijn.
- De isolatie moet worden aangebracht door een bedrijf. Doe-het-zelf installaties komen niet in aanmerking voor de subsidie.
- Hoge isolatiewaarde: Het gebruikte materiaal moet een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben. De lijst van goedgekeurde isolatiematerialen en diktes is te vinden in de Meldcodelijsten van RVO.
- Er moet een minimum aantal vierkante meters worden geïsoleerd om in aanmerking te komen voor de vloerisolatie subsidie.
- Voor het hoge subsidiebedrag moet je binnen een jaar 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Voor het lage subsidiebedrag is 1 isolatiemaatregel voldoende.
- De subsidie is alleen beschikbaar voor het isoleren van een bestaande woning, niet voor een nieuwbouwwoning of een nieuwe aanbouw aan je huis.
- De subsidie moet achteraf worden aangevraagd, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
- Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.
Het is belangrijk op te merken dat de subsidie niet kan worden aangevraagd voor isolatie van nieuwe aan- of verbouw, zoals een aanbouw, nieuwe verdieping of nieuwe dakkapel.
Hoe vraag je de ISDE subsidie aan?
Je kunt de isolatie subsidie aanvragen op de website van RVO. Om de aanvraag te starten, log je in met de DigiD-app of DigiD met sms-controle. Eenmaal ingelogd, vind je het aanvraagformulier onder ‘Nieuwe aanvraag’.
Bij het aanvragen van subsidie dien je een formulier in te vullen waarin je aangeeft welke isolatiemaatregel (of maatregelen) je wilt laten subsidiëren. Daarnaast dien je enkele documenten mee te sturen, waaronder de factuur, foto’s, en de meldcode.
Op de factuur dienen bepaalde gegevens te staan, zoals je persoonlijke informatie (naam en adres), de data van aanschaf en uitvoering, de naam van het bouwbedrijf, een beschrijving van de maatregel, het merk en type isolatiemateriaal, de dikte en locatie van de isolatie, het aantal vierkante meters en de meldcode.
De foto’s die je meestuurt dient genomen te zijn tijdens de werkzaamheden en moet duidelijk de naam, het merk, de soort en de dikte van het isolatiemateriaal tonen.
De meldcode kan gevonden worden in de meldcodelijsten die vermeld zijn in het Stappenplan voor woningeigenaren. De meldcode staat meestal op de factuur, maar kan ook opgevraagd worden bij het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd.
Na het indienen van je subsidieaanvraag ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail van RVO. Binnen uiterlijk 13 weken ontvang je per post een beslissing over de toekenning van de subsidie. Houd er rekening mee dat RVO achteraf je woning kan controleren om te verifiëren of de uitgevoerde maatregelen voldoen aan de gestelde eisen.
Na het indienen van je subsidieaanvraag ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail van RVO. Binnen 13 weken ontvang je per post een beslissing over de toekenning van de subsidie. Houd er rekening mee dat RVO achteraf je woning kan controleren om te verifiëren of de uitgevoerde maatregelen voldoen aan de gestelde eisen.
Verlaagd btw-tarief
Als je jouw vloer laat isoleren en je woning ouder is dan twee jaar, kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal.
Let op: het verlaagde tarief is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op gecombineerde werken zoals sloopwerken. Het gaat hier dus enkel en alleen om het btw-tarief op de arbeidskosten.
Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?
Om gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief van 9%, dien je jouw vloer te laten isoleren door een erkend vakman. Dit is tevens de beste keuze, aangezien een isolatiespecialist je kan informeren over de mogelijkheden en de beste isolatieoplossing voor jouw situatie.
Daarnaast zorgen erkende isolatiespecialisten voor een correcte uitvoering van de werken, wat resulteert in een kwalitatief eindresultaat. Benieuwd naar meer? Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Energiebespaarlening
Het Nationaal Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening aan voor investeringen in vloerisolatie. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen hiervoor in aanmerking komen.
Energiebespaarlening voor particulieren
Met de Energiebespaarlening kun je als woningeigenaar tot maximaal €27.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen, waaronder vloerisolatie. Als je jouw bestaande woning wilt renoveren naar een (bijna) Nul op de Meter woning , kun je zelfs maximaal €65.000 lenen.
Een Nul op de Meter (NOM) woning is een woning die over een heel jaar gezien evenveel energie opwekt als dat het verbruikt voor het huis en het huishouden. Dit betekent dat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul staat.
De lening is een annuïteitenlening met een looptijd van 7 tot 20 jaar, afhankelijk van de gekozen looptijd. Bij deze lening hoef je geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft gedurende de looptijd onveranderd. Een annuïteitenlening is een lening waarbij je gedurende de looptijd elke periode (meestal elke maand) hetzelfde bedrag betaalt.
Andere mogelijke maatregelen voor een energiebespaarlening
- Dakisolatie
- Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator
- Gevelisolatie (buiten en binnen)
- HRe ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)
- HR++ of triple glas
- Installaties voor warmteterugwinning (uit water, uit ventilatie)
- Isolerende deuren en gevelpanelen
- Maatwerkadvies
- Spouwmuurisolatie
- Vraaggestuurde ventilatie
- Warmtekrachtkoppeling (WKK)
- Warmtepompen
- Zonnepanelen
- Zonneboiler
Energiebespaarlening voor VvE
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen de VvE Energiebespaarlening aanvragen voor het verduurzamen van hun appartementencomplex. Deze lening maakt het mogelijk om energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie, uit te voeren.
De rente en aflossing van de lening worden onderdeel van de VvE bijdrage, wat betekent dat je als lid meebetaalt zolang je het appartementsrecht bezit.
De VvE kan tot €33.000 per appartementsrecht financieren. Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwdepot, en de factuur kan vanuit dit depot worden betaald door middel van declaratieformulieren. De lening wordt afgelost op basis van maandannuïteit.
Sinds 1 december 2022 is de VvE Energiebespaarlening ook beschikbaar voor VvE’s tot acht appartementsrechten. De rente en aflossing blijven gedurende de looptijd van de lening onveranderd. Voor meer informatie, kijk eens op de website van het warmtefonds!
Regionale subsidie
Goed om te weten is dat je naast de landelijke subsidies, ook regionale subsidies kan krijgen voor vloerisolatie. Deze subsidies worden aangeboden door provincies, gemeenten of zelfs lokale energiecoöperaties. De voorwaarden en bedragen van deze subsidies kunnen sterk variëren. Om te weten welke subsidies er in jouw regio beschikbaar zijn, kun je de Energiesubsidiewijzer raadplegen.
Hier vind je een overzicht van alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn, van landelijke tot lokale subsidies, voor woningeigenaren en VvE’s.
Vloerisolatie subsidie: Subsidieregeling verduurzaming
Zit je in een VvE? Ook dan is er veel mogelijk! Hieronder lees je welke subsidies er beschikbaar zijn en wat het verschil is tussen de ISDE, de SVVE en de SEEH.
Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE)
De SVVE is bedoeld om VvE’s te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. Dit kan onder meer door het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie, maar ook door het installeren van duurzame energieopwekkers zoals zonnepanelen.
De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) was een landelijke subsidie die beschikbaar was voor particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Deze is echter in 2023 vervangen door de SVVE.
Wat is het verschil tussen de ISDE, de SVVE en de SEEH?
In tegenstelling tot de ISDE, die zich voornamelijk richt op individuele woningeigenaren, is de SVVE specifiek gericht op VvE’s. Dit betekent dat de subsidie kan worden aangevraagd door de VvE als geheel, in plaats van door individuele leden.
Dit kan het proces van het aanvragen en ontvangen van de subsidie vereenvoudigen, omdat het niet nodig is voor elk lid om afzonderlijk een aanvraag in te dienen.
Het is goed om te weten dat, hoewel de SVVE de SEEH en de ISDE vervangt, de voorwaarden en vereisten van deze eerdere subsidies nog steeds van toepassing zijn op aanvragen die al zijn ingediend. Dit betekent dat als je al een aanvraag hebt ingediend voor de SEEH of de ISDE, je nog steeds in aanmerking komt voor deze subsidies volgens de oorspronkelijke voorwaarden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Vloerisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Vloerisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Vloerisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Vloerisolatie Offertes, Gratis!
Je kunt hier nog meer lezen over de vloerisolatie vragen en antwoorden.
Externe bronnen:
Bekijk en vergelijk vloerisolatie offerte ►